Zoeken

Zoeken sluiten

Voorjaarsschoonmaak: voor een schoon huis en minder stress

vrijdag 20 mei 2022

Voorjaarsschoonmaak: voor een schoon huis en minder stress

Voorjaarsschoonmaak: schoonmaken is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je stress hebt en graag wilt ontspannen. Toch is uit onderzoek gebleken dat er wel degelijk een verband bestaat tussen schoonmaken en het verminderen van stress. Het verlaagt namelijk ons stresshormoon cortisol. Daarentegen verhoogt het het hormoon serotonine dat zorgt voor een opgewekt gevoel. Door schoon te maken zorg je namelijk voor een kalmerend en ontspannend effect op zowel je lijf als je brein. Daarnaast kun je schoonmaken op het moment dat het jou uitkomt.

Vind je het moeilijk om te beginnen met de voorjaarsschoonmaak? Start gewoon met een kleine taak en dan raak je vanzelf gemotiveerd om verder te gaan. Je zult merken dat je er ook gelijk positieve en frisse energie van krijgt. Kortom, voel je chaos in je hoofd? Heb je ontspanning nodig? Ontdek dan de 10 voordelen van schoonmaken in dit blog. Zet je favoriete muziek op en begin nu met de grote voorjaarsschoonmaak!

voorjaarsschoonmaak

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voorjaarsschoonmaak bij stress symptomen

Als je onderstaande stress symptomen herkent, laat dan de grote voorjaarsschoonmaak jou helpen om stress te verminderen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voorjaarsschoonmaak als ritueel

De grote voorjaarsschoonmaak is eigenlijk al tijdenlang een soort ritueel geworden. Wist je dat ons brein houdt van rituelen? Het geeft onze hersenen namelijk een soort gevoel van controle en rust. Dit blijkt vooral fijn te zijn als je last hebt van perfectionisme of als je hoogsensitief bent. Het kan dan namelijk bijdragen aan minder chaos in je hoofd. Daarnaast kan het helpen bij onzekerheid. Kortom, het gevoel van controle dat alles weer netjes en schoon is, werkt rustgevend in ons hoofd.

Zintuigen

Bovendien worden met schoonmaken onze zintuigen geprikkeld waardoor we ons beter geaard kunnen voelen. Tenslotte heeft niet alleen de grote voorjaarsschoonmaak deze voordelen, maar ook de dagelijkse momenten van schoonmaken en opruimen hebben een positief effect. Zo kun je deze momenten ook zien als kleine pauzes gedurende jouw dag.

Vitaal blijven met schoonmaken

Schoonmaken is een vorm van bewegen waardoor je ook lichamelijk fit blijft. Zo kan het de kans op hoofdpijn verkleinen en kan het zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast draagt het bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en kan het overgewicht helpen voorkomen. Ook met schoonmaken zul je calorieën verbranden, net als sporten of wandelen. Het kan je dan ook helpen om aankomen te voorkomen.

voorjaarsschoonmaak

Schoonmaken voor deze 10 voordelen

Ontdek de 10 voordelen van schoonmaken voor jouw mentale balans.

Voorjaarsschoonmaak geeft energie

Schoonmaken is ook een manier van bewegen dat zorgt voor meer energie. Met deze nieuwe energie krijg je de motivatie om te doen wat je echt wilt doen. Kortom, de voorjaarsschoonmaak kan jouw productiviteit verhogen.

Voor rust in je hoofd

Schoonmaken zorgt voor rust in je hoofd. Een opgeruimd huis zorgt ook voor visuele rust. Zo komt er weer rust en ruimte vrij voor creativiteit en nieuwe inspiratie. Kortom, met schoonmaken kun je jouw hoofd leegmaken.

Vorm van self care

Doordat je met schoonmaken meer in je gevoel komt in plaats van in je hoofd bent, kan het helpen jouw intuïtie verder te ontwikkelen. Dit is dan ook een mooie vorm van self care voor je binnenkant. Tenslotte betekent het goed zorgen voor je huis, ook zorgen voor jezelf oftewel zelfliefde.

Voor minder afleiding

Een rommelig huis maakt chaotisch, ook in je hoofd. Dit kan ertoe leiden dat je sneller afgeleid bent en je geen focus kunt houden op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Zo kun je teveel televisie kijken, op social media zitten of je laat je sneller verleiden door ongezonde voeding, zoals suikers omdat je je onrustig voelt.

Maakt blij en tevreden

Ben je chagrijnig? Of heb je vaak een kort lontje? Ga schoonmaken! Het zal je blijer maken, maar ook meer tevreden. Kortom, de voorjaarsschoonmaak kan jou helpen een positieve mindset te creëren.

Geeft voldoening en controle

Een schoon en opgeruimd huis geeft voldoening. Daarnaast geeft het een vorm van controle. Bovendien kun je dankbaarheid voelen dat jou een positief gevoel geeft. Zo verhoogt dit jouw frequentie wat fijn is voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen.

Vorm van meditatie

Ook schoonmaken is, net als mediteren of yoga, een vorm van mindfulness Kortom, het houd je in het NU.

Zorgt voor ontspanning

Schoonmaken is ook een vorm van jezelf opladen. Zowel jouw lijf als jouw hersenen zullen ontspannen. En doordat de voorjaarsschoonmaak voor ontspanning zorgt, zul je ook beter slapen.

Voorjaarsschoonmaak werkt kalmerend

Schoonmaken heeft een rustgevende en kalmerende werking op ons brein. Wist je dat schoonmaken zelfs kan bijdragen aan angst verminderen?

Voor minder stress

Schoonmaken verlaagt jouw cortisol gehalte, het stresshormon dat in de hersenen wordt aangemaakt door onze neurotransmitters Waarom is het belangrijk om ons cortisol gehalte te verlagen? Een hoog cortisol gehalte belemmert namelijk de aanmaak van onze gelukshormonen, zoals endorfine, serotonine en dopamine Schoonmaken helpt om jouw cortisol te verlagen. Als je de eerste signalen van overspannenheid herkent, dan is het cortisol reeds langere tijd te hoog.

voorjaarsschoonmaak

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voorjaarsschoonmaak voor minder stress

Uit onderzoek is gebleken dat schoonmaken de mentale gezondheid kan verbeteren. Het bevordert een beter humeur en de voorjaarsschoonmaak haalt je dan ook meteen uit de winterdip. Nu er weer meer zonlicht is, krijgen we weer zin en behoefte aan een flinke schoonmaak waarbij we het hele huis zullen aanpakken.

Waarom schoonmaken zo goed voor je is?

  • Het is een vorm van bewegen waarmee je gezond en fit blijft. Het zorgt daarnaast voor gezonde spieren, een gezonde bloeddruk en een goede conditie. Daarnaast zorgt het voor meer energie.
  • Schoonmaken draagt bij aan een gezond gewicht oftewel BMI waardoor het overgewicht kan helpen voorkomen.
  • Maakt je blij doordat schoonmaken de aanmaak van ons gelukshormoon endorfine stimuleert.
  • Zorgt voor rust in je hoofd zodat je weer helder kunt denken en jouw focus beter zal worden.
  • En bovenal heeft schoonmaken een stressverlagend en kalmerend effect op ons brein.

Wees trots op jezelf en beloon jezelf na de grote voorjaarsschoonmaak met bijvoorbeeld heerlijke chocolade of fijne geuren in huis.

Kortom, schoonmaken versterkt jouw immuunsysteem, want het maakt blij en stressbestendig!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven