Afleiding is soms fijn. Maar daar gaat deze blog niet over. Deze blog gaat over afleiding die je helemaal niet kunt gebruiken. Hoe komt het dat je soms (of vaak) snel afgeleid bent? Ik duik er dieper in en geef je graag ook 12 tips die kunnen helpen tegen afleiding. In deze blog lees je:
Ben jij snel afgeleid? En wat zorgt voor afleiding? Zo kunnen we zelf (intern) voor afleiding zorgen, maar ook kunnen we door onze omgeving (extern) worden afgeleid. Verspil jij misschien kostbare tijd aan onnodige afleiding? Als je snel afgeleid bent, zullen jouw focus en productiviteit minder worden. Dit leidt ertoe dat je jouw doelen minder snel zult behalen. En dat is jammer. Daarnaast zorgt afleiding voor veel stress, overprikkelde hersenen en een rusteloos gevoel. Bovendien vergt het veel van jouw energie die je wel beter zou kunnen gebruiken. Tegenwoordig raken we steeds sneller afgeleid. Dat is niet zo gek, want we leven tenslotte in een drukke, moderne wereld. Je zou denken dat jouw laptop en smartphone het leven makkelijker zullen maken. Maar is dat wel echt zo? Het zorgt namelijk ook voor veel afleiding. Het geeft overprikkeling en chaos in je hoofd.
Waarom ben ik zo snel afgeleid? En wat kun je doen tegen afleiding? Zo begint het bijvoorbeeld met het creëren van rust in je hoofd. Ontdek al onze tips in dit blogartikel.
Als je veel aan je hoofd hebt en nog veel te doen hebt, kun je je zorgen maken en gaan piekeren. Je hoofd raakt overvol en kan geen nieuwe informatie meer opnemen. Zo krijg je problemen met je focus en concentratie. Kortom, dit zal kunnen leiden tot meer stress. Waardoor raak je afgeleid? Dit kun jij zelf zijn, namelijk jouw gedachten. Daarnaast kan het zijn dat je geen duidelijke doelen hebt. Bovendien kunnen externe prikkels voor afleiding zorgen. Aan externe afleiding is vaak net wat makkelijker iets te doen dan tegen interne afleiding. Bij externe afleiding is er namelijk een bron van afleiding die je vaak weg kunt nemen.
Afleiding voorkomen zal veel voordelen brengen, zoals meer tijd, meer orde en meer mentale rust. Daarnaast zul je veel efficiënter werken. Bovendien zorgt het voor innerlijke rust omdat je je doelen eerder zult behalen. Wat kun je doen tegen afleiding? Probeer deze tips eens als je snel afgeleid bent.
Het klinkt haast te eenvoudig voor woorden, maar in sommige gevallen kun je afleiding al voorkomen door er goed over na te denken. Inzicht in je eigen afleiding kan je helpen om deze vorm van afleiding te voorkomen. Want waaróm ben je afgeleid? Sta daar eens bij stil. Vaak is er een duidelijke reden voor je afleiding. Zo raken we sneller afgeleid wanneer we iets doen dat we eigenlijk niet willen, ergens ontevreden over zijn of de noodzaak niet van inzien. Probeer voor jezelf na te gaan wanneer je afgeleid bent. Ik weet zeker dat je bepaalde verbanden zult gaan zien.
De televisie maakt ons doorgaans niet gelukkiger. Daarnaast kost het abonnement je maandelijks geld. Het geeft vaak negatieve nieuwsberichten en veel onnodige afleiding. Ervaar zelf hoeveel rust en tijd je ervoor in de plaats krijgt! Misschien hoef je niet helemaal afscheid te nemen van je tv. Want tv kan ook op momenten voor positieve afleiding zorgen. Maar wees dan selectief in de momenten die je kiest. Wanneer is de televisie een goede afleiding en wanneer niet?
Je kunt een simpele mobiele telefoon gebruiken waarbij je niet zult worden afgeleid door verschillende apps. Daarnaast kun je internet en/of meldingen van berichten tijdelijk uitzetten. Vraag jezelf eens af, zijn alle functies wel echt nodig? Zo zul je niet alleen veel afleiding, maar ook geld kunnen besparen. Ook hierbij geldt weer dat ik best wel begrijp dat je niet zomaar je smartphone op kunt geven. Maar een simpele telefoon ernaast zou best handig kunnen zijn. Bijvoorbeeld om tijdens werk afleiding te voorkomen. En anders kun je altijd nog kijken naar apps die afleiding tegengaan. Inderdaad: die zijn er. Het lijkt misschien een paradox, maar bepaalde focus apps kunnen afleiding door je telefoon tegengaan.
Ruim je huis en jouw werkplek op. Er zijn daarbij vast spullen die je niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt. Deze kun je verkopen of weggeven en er iemand anders blij mee maken. Veel spullen of een rommelig huis maken onrustig. Dit zorgt voor ongewenste afleiding. Bovendien zorgt eenvoudig leven voor minder afleiding.
Merk je dat je snel afgeleid bent door externe prikkels, zoals collega’s? Ben je snel overprikkeld? Dat kan voorkomen als je hoogsensitief bent, of bent gediagnosticeerd met ADD of ADHD. Kijk dan eens of je in een stilte ruimte kunt gaan werken. Als dit niet mogelijk is, kun je ook een koptelefoon opzetten.
Als je snel afgeleid bent, kun je ook snel weer vergeten zijn waar je mee bezig was. Schrijf dan dagelijks de dingen op die je die dag gedaan wilt hebben. Zo blijf je beter bij de les.
Door elke dag even de natuur in te gaan, zul je direct rustiger worden in je hoofd. De natuur kalmeert je. Bovendien zal jouw gehele lijf zich gaan ontspannen. Ontdek bosbaden en herstel ook de verbinding met jezelf. De buitenlucht geeft je tenslotte weer nieuwe zuurstof en zonlicht. Het is niet alleen een effectieve manier om afleiding tegen te gaan, maar heeft op heel veel verschillende manieren een positieve werking.
De controle loslaten is voor veel mensen best lastig. Zeker als je perfectionistisch bent. Toch zal loslaten je veel rust in je hoofd kunnen brengen. Accepteer dat je niet altijd alles onder controle kunt houden.
Richt je op het moment zodat je gedachten niet afdwalen naar het verleden of de toekomst. Zo ga je piekeren en je zorgen maken Juist dat geeft stress en angst. Bovendien wordt jouw focus daar enorm door belemmerd. Oefen in mindfulness, of mediteren en yoga. Doe alles met bewuste aandacht. Dit creëert focus en voorkomt afleiding.
Structuur helpt om afleiding tegen te gaan. Dankzij structuur heb je houvast en worden externe en interne factoren die je kunnen afleiden buitenspel gezet. Zo kun je bijvoorbeeld voor meer structuur in je dag een ochtendroutine creëren. Een goed onderdeel daarvan is het maken van een dagplanning.
Stel doelen en prioriteiten en probeer je daar aan te houden. Houd ze wel haalbaar. Als dat uiteindelijk is gelukt, beloon je jezelf. Zo zul je steeds minder in de verleiding komen om afleiding te zoeken. En last voldoende kleine pauzes in tussen de werkzaamheden door. Je zult merken dat je ook op die momenten veel meer rust in je hoofd houdt. Omdat je weet waar je op dat moment aan werkt en wat je doel is.
Zoek je alsmaar afleiding dan is er vaak sprake van een gebrek aan innerlijke rust. Probeer voor jezelf manieren te vinden die jou echt rust in jezelf zullen geven. Dit zal voor iedereen weer anders zijn. Zo kun je creatief zijn of muziek luisteren. Dit geeft jouw brein weer rust en ruimte voor nieuwe dingen.
Ben je snel afgeleid omdat de werkdruk te hoog is? Kijk dan eerst of je werkzaamheden kunt delegeren. Waarom ben ik zo snel afgeleid? Zijn het je eigen gedachten of zijn het prikkels uit je omgeving? Als jouw gedachten zorgen voor afleiding, probeer dan innerlijke rust te vinden. Ben je snel afgeleid door bijvoorbeeld geluiden bij je werkplek, zoek dan een mogelijkheid om in stilte te kunnen werken. Maar de bal ligt natuurlijk niet alleen bij jou. Op je werk hoor gewoon niet te veel afleiding te zijn. Je moet goed kunnen werken dus en werkgever dient ook maatregelen te nemen om dit te waarborgen. Geef dus gerust aan wanneer er sprake is van te veel afleiding op werk. Doe je dit niet, dan kan dat bijdragen aan werkstress.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606