Wat is werkstress? We ervaren allemaal wel eens wat druk op het werk, maar dit hoeft niet direct te betekenen dat je last hebt van werkstress; er zit namelijk een verschil tussen deze twee. Toch is werkstress iets wat tegenwoordig veel voorkomt. Het blijkt dat van al het ziekteverzuim één derde door psychische klachten als overspannenheid (met eventueel burn-out als gevolg) is, waardoor het de meest voorkomende beroepsziekte is in Nederland. Maar wat is werkstress? En belangrijker nog: hoe kan het worden voorkomen?
We ervaren allemaal wel eens bepaalde druk als we aan het werk zijn. Deze werkdruk ontstaat bijvoorbeeld omdat er een taak binnen een bepaald tijdsvak voltooid moet worden. Omdat je wilt dat dit allemaal goed gaat, maar misschien niet voldoende tijd hebt voel je druk om goed te presteren. Er is echter niets mis met werkdruk als dit niet continu voorkomt. Soms hebben we het nodig om wat druk te voelen om beter te kunnen presteren.
In de meeste gevallen kan er goed gepresteerd worden onder werkdruk en is dit iets wat erbij hoort. Echter kan het gebeuren dat deze druk te veel wordt. Dat het niet meer haalbaar is om bepaalde taken binnen een gestelde tijd af te ronden. Als dit het geval is, is de werkdruk te hoog. Dit kan leiden tot werkstress; maar wat is werkstress?
Werkdruk en stress gaan niet altijd samen; voor sommige mensen is deze werkdruk prima te reguleren en ervaren ze er geen hinder door.
Dus: wat is werkstress? Wanneer er een negatieve reactie op werkdruk is, wordt er van werkstress gesproken.
Stress op het werk kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Daarbij is het afhankelijk van persoon tot persoon; de één heeft helemaal geen moeite met werkdruk en gaat overal makkelijk in mee, terwijl de ander zich alles aantrekt, veel druk ervaart en steeds moeizamer kan functioneren. Factoren die kunnen meespelen zijn:
Maar het kan ook zijn dat er werkstress wordt ervaren door veranderingen van bovenaf, zoals:
Stress kan veel negatieve gevolgen met zich meebrengen. Wanneer er stress wordt ervaren op het werk is dit niet veel anders. Het kan zorgen voor lichamelijke en/of psychische klachten, zoals vermoeidheid, moeite om naar het werk te gaan, stemmingswisselingen, maar ook hyperventilatie, pijnlijke spieren of een hoge bloeddruk kunnen door stress veroorzaakt worden. Als gevolg hiervan wordt er steeds minder plezier ervaren in het werk, wat tegelijkertijd zorgt voor minder productiviteit en focus.
Het is daarom van groot belang dat stress op het werk kan worden voorkomen. Zodra werknemers op een prettige manier kunnen werken, heeft dit ook een positief effect op het bedrijf of de organisatie. De mensen worden weer creatiever, werken met meer plezier, zijn flexibeler en kunnen beter presteren. Daarbij worden er minder fouten gemaakt en is de sfeer beter. Juist daarom is het belangrijk dat werkstress kan worden voorkomen.
Als het gaat om verminderen of voorkomen van werkstress, is de rol van je leidinggevende of werkgever hierin groot. Zij kunnen zaken veranderen of aanpassen, meer aandacht tonen en zorgen dat alles in goede banen wordt geleidt. Maar er zijn gelukkig ook dingen die je zelf kunt doen om de situatie aangenamer te maken.
Het is heel verleidelijk om alles in de gaten te houden waar je het niet mee eens bent, zowel thuis als op het werk. Maar je hebt lang niet overal invloed op, sommige dingen kún je (helaas) niet veranderen. Richt je focus daarom op dingen waar je wel invloed op hebt. Zorg voor een fijne werksfeer door collega’s complimenten te geven, werk aan jezelf zodat je minder focus legt op onveranderbare zaken en maak plezier!
Stress wordt verminderd door in beweging te komen. Het kan dus gunstig zijn om buiten een rondje te gaan lopen in je pauze. Concentreer je tijdens deze wandeling op je zintuigen; wat hoor je? Wat zie je? Ruik je iets? Door met deze dingen bezig te zijn is het makkelijker om echt even te ontspannen in plaats van na te denken over het werk.
Het is je recht om grenzen aan te geven en voor jezelf te kiezen. Als dingen niet gaan zoals jij prettig vindt, of als je merkt dat de werkstress z’n tol gaat eisen: geef dit aan. Je mag ‘nee’ zeggen tegen een taak, of kom met een alternatief zodat het voor jou wel haalbaar is. Door voor jezelf op te komen en aan te geven wat voor jou belangrijk is zul je minder snel over je grenzen gaan en dus ook minder snel werkstress ervaren. Een werkgever verwacht niet van jou dat je overal ja tegen zegt als dit betekent dat je het werk niet afkrijgt. Jij weet het beste hoe vol je agenda staat. Geef dit dan ook aan!
Hoewel stress invloed kan hebben op de kwaliteit van slapen is het belangrijk om te zorgen voor een goed slaapritme en voldoende slaap. Wanneer je slaapt kan je lichaam herstellen en volledig tot rust komen en het zorgt ervoor dat je uitgeslapen wakker wordt waardoor je beter kunt presteren en energieker bent.
Het is heel verleidelijk om in een moeilijke situatie alleen te kijken naar de dingen die fout gaan. Maar ook in zulke situaties zijn er altijd dingen die wel goed gaan. Schrijf deze momenten op en vraag jezelf af wat jouw aandeel hierin was en hoe je ervoor kunt zorgen dat deze momenten vaker voorkomen.
Als werkstress te lang genegeerd wordt is de kans groot dat het uitloopt in een burn-out. Om dit te voorkomen kan het helpen om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een burn-out coach. Door in gesprek te gaan met een coach kun je jouw verhaal delen en leren hoe je beter om kunt gaan met stress. De coach zal je handige tips, opdrachten en oefeningen geven die jou gaan helpen minder stress te ervaren. Als jij leert om anders met de situatie om te gaan, zul je er ook minder last van ervaren!
De coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en staan voor je klaar om je te helpen naar een positiever leven met minder stress.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606