Zoeken

Zoeken sluiten

Drukte in hoofd

vrijdag 16 oktober 2020

Welke term die te maken heeft met stress en waar wij bijna allemaal wel mee te maken krijgen, kan rekenen op maar liefst richting de 10.000 zoekopdrachten per maand? “Drukte in hoofd“. Mensen googlen massaal op drukte in hoofd, wat aangeeft dat dit een serieus probleem is waar mensen vanaf willen. Het is ook echt iets van deze tijd. Daarmee wil ik uiteraard niet zeggen dat mensen hier vroeger geen last van hadden, maar iedereen zal erkennen dat dit een probleem is dat bij veel mensen in onze huidige maatschappij speelt. We moeten namelijk zo veel; van onszelf en van anderen. Elke dag weer: werk, gezin, hobby’s, gezondheid, vrienden…. we krijgen ontzettend veel prikkels te verwerken. Die prikkels kunnen zorgen voor drukte in je hoofd.

Drukte in hoofd: waarom wordt er zoveel op gezocht?

Drukte in je hoofd is niet per definitie iets om je zorgen over te maken. Sterker nog: we kennen misschien allemaal wel goede voorbeelden van mensen die hier juist uitstekend op lijken te gedijen. Van die mensen waarvan jij je afvraagt: hoe doén ze het toch allemaal? Of misschien ben jij zelf wel zo iemand waar anderen naar kijken terwijl zij zichzelf die vraag stellen. Er is echter wel een belangrijk verschil. Druk zijn en veel aan je hoofd hebben, betekent niet hetzelfde als drukte in je hoofd. Het verschil zit ‘m in of je hiermee om kunt gaan of niet. Ondervind je er stress van en beïnvloedt het je presteren (en gemoedstoestand)? Of lukt het je om de drukte te structureren en rust in je hoofd te ervaren?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Drukte in hoofd: waarom wordt er zoveel op gezocht?

Waarom wordt er zo massaal gezocht op “drukte in hoofd”? Dat gebeurt natuurlijk echt niet zomaar. Het geeft aan dat dit voor veel mensen eeen probleem is waar zij zelf geen antwoord op hebben. Dat is begrijpelijk. Is het eenmaal te druk in je hoofd, dan gaat het vaak van kwaad tot erger. Je hebt al moeite met je gedachten structureren, rust scheppen, prioriteiten stellen of je to do’s afwerken en ondertussen blijven er maar nieuwe dingen bij komen. Dat is dan ook een reden waarom mensen vaak zelf de oplossing niet meer kunnen vinden. Het is als dweilen met de kraan open. Terwijl je probeert om het ene probleem op te lossen, dient het andere probleem zich alweer aan. En omdat er sprake is van een constante overload, wordt het alleen maar moeilijker.

Hoe komt het dat zoveel mensen er last van hebben?

Zoals ik in de inleiding al schreef: dat zoveel mensen last hebben van drukte in hun hoofd, zegt iets over onze maatschappij. Je kunt namelijk moeilijk zeggen dat het aan al die mensen zelf ligt. Natuurlijk is de ene persoon vatbaarder voor drukte in het hoofd dan de ander. Zo zijn er mensen die structureel te veel hooi op hun vork nemen en zijn sommige mensen eenvoudigweg gewoon niet zo goed in het structureren van hun gedachten of het stellen van prioriteiten. Dat kan voor chaos zorgen. Maar als zoveel mensen een probleem hebben met drukte in hun hoofd, dan moet er een andere oorzaak zijn.

Wij leven in een “always on” maatschappij. De hele dag door verwerken wij impulsen, of we nu willen of niet. Zaken als social media dragen hieraan bij. Ten opzichte van enkele decennia geleden is het leven beslist niet eenvoudiger geworden. Dat veel mensen drukte in hun hoofd ervaren, is niet de enige indicator dat dit een actueel probleem is dat in de gehele maatschappij speelt. Er zijn ook veel meer mensen met chronische stress en burn-out dan enkele decennia geleden. Dit is absoluut geen modeverschijnsel, maar een zorgwekkende ontwikkeling.

Het leven speelt zich in een steeds hoger tempo af. Het is iets dat je misschien niet altijd doorhebt, maar veel dingen zijn in de loop der jaren complexer en veeleisender geworden. Dit merk je bijvoorbeeld doordat ook steeds meer kinderen drukte in hun hoofd ervaren. Zoals volwassenen steeds vaker kampen met werkstress, hebben steeds meer kinderen jongeren en studenten stress door school. Ook omdat zij steeds veeleisender schoolwerk moeten combineren met drukke sociale levens en alle impulsen van onder andere social media. Daardoor ervaren veel kinderen mentale druk.

Drukte in hoofd: wat zijn de symptomen

Drukte in hoofd: wat zijn de symptomen

Men zoekt dus vaak naar “drukte in hoofd”, maar waar ben je dan precies naar op zoek? Uiteraard naar oplossingen. Maar die oplossingen kunnen alleen gevonden worden wanneer je de symptomen kent. Die symptomen zijn niet voor iedereen even eenvoudig te benoemen. Diep van binnen weten veel mensen het wel, maar vinden zij het moeilijk om te erkennen dat zij worstelen met bepaalde gevolgen van drukte in hun hoofd. Het voelt soms toch een beetje als falen. Je probeert alle ballen tegelijk in de lucht te houden en dat zorgt ervoor dat je soms steken laat vallen. Maar hoe weet je nu of drukte in je hoofd problematische vormen aan heeft genomen?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Allereerst is het belangrijk om te luisteren naar je gevoel. Heb je het gevoel dat je te druk in je hoofd bent, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Onthoud goed dat iedereen te druk in zijn/haar hoofd kan zijn. Ook al leef je ogenschijnlijk een relatief rustig en gestructureerd leven. Wat men aan de buitenkant ziet, is niet altijd een goede weergave van wat zich binnenin allemaal afspeelt. Verder kun je een te grote drukte in het hoofd vaak aan de volgende symptomen herkennen:

Drukte in je hoofd is gewoon ontzettend lastig

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Grijp in en bespaar jezelf een hoop ellende

Drukte in je hoofd is gewoon ontzettend lastig. Maar waarom zou je hiermee door blijven lopen? Het is onnodig. Wanneer je meer rust in je hoofd kunt creëren, zul je zien dat je minder stress ervaart. Innerlijke rust heeft een positieve uitwerking op alle facetten van je leven. Wie constant te druk in zijn/haar hoofd is, loopt een verhoogd risico om de gevolgen van chronische stress te ondervinden. Uiteindelijk zou dat bijvoorbeeld kunnen leiden tot een burn-out. Zelf van die drukte af komen, kan moeilijk zijn. Daarom staan wij voor je klaar. Om met behulp van een persoonlijk plan de oorzaak van die drukte in je hoofd te achterhalen en vervolgens te zorgen voor meer rust. Neem vrijblijvend contact met ons op om te horen wat coaching voor jou kan doen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven