Zoeken

Zoeken sluiten

De kracht van yoga bij stress en burn-out

maandag 25 februari 2019

Yoga wint nog steeds aan populariteit in Nederland. Zowel bij jong als oud, man als vrouw. In elke stad is er wel een yoga school te vinden met een divers aanbod aan yoga stijlen. Wat maakt yoga zo aantrekkelijk? En wat maakt dat mensen zoveel baat hebben van yoga bij stress en burn-out?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

 Yoga toegankelijk voor iedereen

Er zijn talloze yoga stijlen. Bikram, Hatha, yoga flow, yin yoga, yoga voor kinderen, yoga voor ouderen. En ook op kantoren is het tegenwoordig niet gek om een yoga lesje te volgen tijdens je pauze of na het werk. Je hoeft niet lenig te zijn, zoals sommige mensen denken, en ook hoeft het niet ‘zweverig’ te zijn. Het mooie aan yoga is dat het voor iedereen is. En na een lesje yoga voel je je ontspannen en zit je lekkerder in je vel.

yoga-stress-en-burn-out

Yoga bij stress en burn-out

Als je burn-out verschijnselen hebt zit je vaak in je hoofd en kun je blijven piekeren. Lichaam en geest zijn uit balans. In tijden van stress ben je geneigd om meer in je hoofd te zitten, terwijl dat juist averechts werkt en de druk alleen maar toeneemt. Yoga haalt je uit je hoofd.

Wanneer je je gestresst voelt, verandert je ademhaling onbewust. Hierdoor voel je je gejaagder. Ook heb je het gevoel dat je tijd te kort komt, waardoor ontspanning vaak niet op je ‘to-do’ lijstje staat. Terwijl ontspanning juist op je to-do lijstje zou moeten staan wanneer je een overvolle agenda hebt. Yoga bij stress en burn-out zorgt voor die essentiële ontspanning.

In stressvolle situaties heb je vaak de neiging om de signalen die je lichaam uitzendt, te negeren. Wanneer je in een burn-out zit kan je niet anders dan naar je lichaam te luisteren, omdat je veel sneller vermoeid en overprikkeld bent. Yoga helpt je beter om beter naar je lichaam te luisteren en daaraan over te geven.

Herstellen van lichaam, geest en ademhaling

Yoga helpt je om die balans tussen lichaam en geest weer te herstellen. Je bent niet alleen met je lichaam bezig, maar ook met je ademhaling. Bovendien hebben yoga asanas(houdingen) allerlei positieve gezondheidseffecten. Zo merk je dat je je na een lesje yoga vaak een stuk relaxter en minder gejaagd voelt en daarmee ook vaak gelukkiger.

Yoga nodigt je uit om je lichaam weer te voelen, zonder oordeel, en je gedachten te laten rusten, waardoor je makkelijker kunt ontspannen. Dit heeft vaak een positief effect op je slaap, mits je een rustige vorm van yoga doet.

Ontspanning essentieel bij burn-out

Ontspanning is essentieel bij mensen met een hoge werkdruk of in een burn-out zitten. Het spreekwoord “De boog kan niet altijd gespannen zijn” zegt het al. Bij mensen die overspannen zijn of in een burn-out zitten is de boog te lang gespannen geweest en zijn er (te) weinig of geen momenten geweest waarbij je je echt mentaal en lichamelijk helemaal ontspannen hebt gevoeld.

Uit de gedachtenstroom en in het hier en nu

Doordat je fysiek bezig bent en de ademhaling daaraan koppelt, wordt er bijna automatisch een mentale rust gecreëerd. De momenten dat je stil zit, iets langer in een houding zit of staat, dat je even niets hoeft van je zelf, en op het einde van de les in de savasana ligt, helpen je rust te nemen en je over te geven aan het hier en nu.

Yoga zorgt er op die manier voor dat je je makkelijker kunt overgeven aan ontspanning. Natuurlijk zullen gedachten en to-do’s door je hoofd heengaan, maar de omgeving en begeleiding van de yoga docent(e) zorgen ervoor dat je vaak weer snel uit die gedachtestroom wordt getrokken.

Inzichten en reflectie

Naarmate je yoga langer beoefent, des te makkelijker het is om jezelf ook weer uit die stroom van gedachten te halen. Yoga helpt daarbij om meer innerlijke rust te creëren, waardoor nieuwe inzichten de ruimte kunnen krijgen. Inzichten die pas naar boven komen als het rustig is in je hoofd. Yoga kan daarmee ook een middel zijn voor zelfinzicht en reflectie.

de-kracht-van-yoga

De innerlijke wereld op de mat

Bij yoga gaat het om jou. Om jouw gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. En hoe je daar mee omgaat. Bij yoga word je uitgenodigd mild te zijn voor jezelf, je naar binnen te keren en je niet te vergelijken met de mensen op de andere mat. De kunst is om de ervaringen op de mat ook mee te nemen wanneer je van je mat af bent gestapt.

Het gaat er niet om hoe je buurvrouw in de hoofdstand staat, het gaat erom wat het met je doet. En mochten er gedachten opkomen over ‘hoe goed die ander is, of hoe irritant je het vindt dat die ander alles zo makkelijk kan’ onderzoek dan wat die gedachten met je doen. Waar komen die gedachten vandaan? Ben je mild voor jezelf op de mat of komt er een kritische stem naar boven? En kun je iets opmerken in je lichaam?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

De kracht van yoga

Wat voor mij yoga zo krachtig maakt: de inzichten die je tijdens of na een les kunt krijgen en tegelijkertijd de rust die je kunt ervaren doordat je letterlijk even gas terugneemt. Het voelen van je lichaam. De focus op jezelf en op je innerlijke wereld.

Dit betekent niet dat je na een lesje yoga direct allerlei diepzinnige inzichten krijgt. Het is een reis. Naarmate je yoga vaker beoefent, des te meer je de positieve effecten ervan ervaart. Je merkt dat je na verloop van tijd relaxter bent, beter de rust kunt bewaren en even gas terug kunt nemen zonder je daar schuldig over te voelen.

Hierdoor kun je in een nieuwe potentieel stressvolle situatie makkelijker bij jezelf blijven, ontspannen zijn en de situatie op een afstand bekijken. Zonder direct mee te gaan in de druk en verwachtingen van jezelf en anderen. Zowel mensen die veel last hebben van stress als mensen die in een burn-out zitten hebben hier veel baat bij.

De SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit

Wil je hier meer over weten? Op je eigen tijd en tempo kennis maken met Yoga en Ayurveda? Misschien heb je vage lichamelijke klachten en kamp je met stress. Mogelijk wil je gewoon eens jezelf op nummer één zetten en tijd voor jezelf maken. Je wilt je gezond, fit en energiek voelen. Dan is de nieuwe SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit iets voor jou. Het is een lichaamsgericht en holistisch leefstijl programma voor vrouwen. Middels video’s, audio, schrijfopdrachten en reflectie-oefeningen duiken we in Ayurveda, Yoga, de maan- en menstruatiecyclus, vrouwelijkheid, gezonde voeding, kruiden, slaap en seksualiteit.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven