Liberi

Waarom wandelcoaching?

Waarom wandelcoaching?

Onderdeel van de werkwijze van Liberi is dat alle coaching buiten en bij voorkeur bewegend wordt gedaan, met andere woorden; wandelcoaching. Over de bewezen meerwaarde, de praktische uitvoering en waarom wij wandelcoaching inzetten bij stress en burn-out lees je alles in dit blog.

Wat is wandelcoaching?

Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en de coach regelmatig de natuur actief inzet in het gesprek. De voordelen van wandelen in de natuur tijdens een coachingstraject zijn divers en per persoon verschillend. Om je toch een idee te geven, hierbij een greep uit wat onze coaches ervaren en terugkrijgen van de coachees.

 • De natuur werkt rustgevend, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen.
 • In de natuur worden je zintuigen meer geprikkeld waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt terwijl je gedachten minder aanwezig zijn.
 • Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens letterlijk in beweging.
 • In de natuur ben je er “echt even helemaal uit”. Hierdoor neem je makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen.
 • Je krijgt rust en ruimte in je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren, vrijer en helderder kunt denken, en makkelijker beslissingen kan nemen.
 • Na een wandeling voelen mensen zich minder angstig of somber en de spanning in de spieren neemt af.
 • Natuurlijke symbolen en metaforen werken verhelderend en leiden tot mooie inzichten.
 • Een gesprek in een wisselende natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat je inzichten beter kunt onthouden, waardoor de inzichten ook beter doorwerken.
 • Wandelcoaching werkt sneller, laagdrempeliger en meer plezieriger dan traditionele (binnen) therapie. 

Waarom wandelcoaching

Bewezen genezende werking van natuur

Als je een blog leest over de voordelen van wandelcoaching, geschreven door één van de oprichters van Liberi, dan klinkt het al snel: “wij van wc-eend adviseren wc-eend”. Toch zijn er bijzonder veel studies gedaan naar de bewezen genezende werking van natuur. Een greep uit wat deze studies hebben aangetoond:

 • In een studie van Kaplan & Kaplan worden de stress herstellende effecten van de natuur uitgelicht. Deze worden onderverdeeld in 4 kenmerken van de natuur. Weg zijn, zachte fascinatie, in perspectief zetten & het behagen van onze zintuigen.
 • Omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg verzamelde de belangrijkste resultaten van tientallen onderzoeken naar de invloed van natuur op de gezondheid. In haar factsheet toont zij aan dat natuur gezond is. Het maakt mensen creatiever, slimmer én fitter.
 • Natuurkundige en wetenschapsjournalist Mark Mieras en natuurorganisatie IVN hebben in hun factsheet: Beetje natuur, grote invloed beschreven wat de effecten van natuur zijn op (de ontwikkeling van) onze hersenen. De conclusie is overduidelijk: “Natuurgebieden, parken, bomen en tuinen vormen een vluchtheuvel voor de geest. Er is robuuste wetenschappelijke steun voor deze veronderstelling. Ook kleine beetjes natuur dragen bij aan overprikkeling van ons aandachtssysteem en helpen om sociale stress het hoofd te bieden. Een korte wandeling of een uitzicht op een groen bladerdak helpt reeds om cognitieve functies te herstellen en sociaal te functioneren.
 • In deze infographic een overzichtelijke opsomming van de gezondheids bevorderende werking van natuur.

 Burn-out en natuur

Sinds kort mogen huisartsen in Schotland natuur voorschrijven. Voor klachten zoals stress, hoge bloeddruk, innerlijke onrust heeft natuur een sterk genezende werking. De levenskwaliteit van mensen met aandoeningen als diabetes en hartziekten stijgt enorm door meer buiten te zijn. Juist voor mensen die burn-out klachten ervaren als:

Heeft de natuur een bijzonder positief effect. Daarnaast is in beweging zijn in de natuur ook aantoonbaar effectief voor mensen met een depressie.

Waarom wandelcoaching en een burn-out

Als mensen een burn-out krijgen dan is voldoende bewegen, gezond eten, op tijd naar en uit bed en voldoende ontspanning al de helft van de genezing. Als je dat kan combineren met de uitspraak van Albert Einstein; “Kijk diep in de natuur, en dan zul je alles beter begrijpen.” Dan ben je al mooi op weg. De natuur kent ook geen rechte weg. Na een storm liggen er omgewaaide bomen en kapot getrokken takken. Soms verdwaal je en soms word je ineens geraakt door onverwachte schoonheid. Er zijn altijd metaforen in de natuur te vinden die jou tijdens het herstel van je burn-out nieuwe inzichten kunnen geven. 

Wat betekent wandelcoaching bij Liberi?

Bij Liberi zijn onder meer psychologen, psychomotorisch therapeuten, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en fysiotherapeuten werkzaam. Wat ons bindt is de missie die we hebben om mensen die worstelen met stress en burn-out te helpen met herstellen. Veel van onze coaches wandelden al met hun cliënten. Een aantal heeft dankzij Liberi de overstap kunnen maken om met wandelcoaching aan de slag te kunnen gaan. Onze belofte van de best mogelijke coach voor jou staat altijd centraal. Hierbij is opleiding en jarenlange ervaring altijd gegarandeerd. Hierdoor weet je dat wandelen niet ons startpunt is, het is onderdeel van onze hoogwaardige en wetenschappelijk bewezen methode.

Friedrich Nietzsche schreef; “We zijn zo graag in de vrije natuur, omdat deze geen mening over ons heeft.” Één van de kenmerken van mensen met een burn-out kan boosheid zijn over de burn-out. In ons Fasenplan starten wij daarom altijd met acceptatie. Dit is de situatie waar je in zit. Boosheid naar jezelf maakt de weg alleen maar langer. Vaak is het juist die strenge stem die er voor heeft gezorgd dat je ver over je grenzen bent gegaan. Er zijn veel dingen die we niet kunnen controleren in het leven. Hoe we er over denken juist wel. Met meer compassie en meer begrip leren kijken naar je eigen beperkingen is een grote stap vooruit voor iedereen. Wat je vraag ook is, wandelcoaching van Liberi zet je in beweging.

Burn-out test

Wil jij weten in welke mate je last hebt van stress of een burn out?

Doe de burn-out test

Zoek een coach

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Zoek een coach in jouw buurt.

Zoek een coach

Neem contact op

Heb je een vraag en wil je met ons in contact komen? Wij helpen je graag.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van stress en burn-out. Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.

Coach Tom

Onze coaches staan voor je klaar

Onze coaches

Vind coaches in jouw buurt

×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven