Ziektewet & burn-out

Ziektewet & burn-out

Liberi is er voor iedereen die te maken krijgt met overspannenheid of een burn-out. Veel mensen melden zich op eigen initiatief bij ons. Op het moment dat zij vrezen voor een burn-out of thuis komen te zitten, bijvoorbeeld. Het is echter ook mogelijk dat je uiteindelijk via de ziektewet bij ons terecht komt. Hoe zit het precies wanneer je door een burn-out in de ziektewet terecht komt? Of wanneer je, terwijl je om een andere reden in de ziektewet belandt een burn-out krijgt? Deze pagina is er om jouw vragen over de ziektewet en burn-out te beantwoorden.

  • Ziektewet en burn-out
  • Wie betaalt een burn-out behandeling in de ziektewet?
  • Het verschil tussen de ziektewet en loondoorbetalingsverplichting
  • In de ziektewet met een burn-out: wat nu?
  • Wanneer wordt mijn burn-out behandeling vergoed vanuit de ziektewet?
  • Kan ik zomaar een burn-out behandelaar kiezen?
  • Hoe lang blijf ik in de ziektewet met een burn-out?

Ziektewet en burn-out

Veel mensen belanden in de ziektewet omdat zij een burn-out krijgen. Dat betekent eigenlijk altijd dat er sprake is van een vervelende situatie. Een burn-out is natuurlijk altijd ernstig, maar wanneer je in de ziektewet belandt door een burn-out, betekent dit dat jouw werkgever jouw contract heeft opgezegd dan wel niet heeft verlengd. Je bent dus je baan kwijtgeraakt door een burn-out. Wat nu? Zoals je dadelijk kunt lezen, gebeurt dit niet zomaar. Je komt nooit direct in de ziektewet terecht en een werkgever kan niet zomaar jouw contract ontbinden.

Gelukkig leven wij in een land waarin iedereen kan rekenen op een uitstekend vangnet. Wanneer je in de ziektewet belandt door een burn-out, is er hoop. De coaches van Liberi kunnen jouw burn-out verhelpen en ervoor zorgen dat je in de (nabije) toekomst weer aan het werk kunt.

Wie betaalt een burn-out behandeling in de ziektewet?

Of jij recht hebt op een uitkering via de ziektewet, wordt getoetst door het UWV. Wanneer je niet in staat bent om te werken door een burn-out, kom je in de basis in aanmerking voor een uitkering via de ziektewet. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt, kom je ook in aanmerking voor vergoeding van een burn-out behandeling. Er is dan immers door het UWV vastgesteld dat je recht hebt op een ziektewet uitkering én vergoeding van de behandeling die nodig is om te herstellen van jouw burn-out. Het UWV betaalt in dat geval jouw burn-out behandeling.

Het verschil tussen de ziektewet en loondoorbetalings verplichting

Er is een groot verschil tussen de ziektewet en loondoorbetalingsverplichting. Werkgevers van medewerkers die te kampen krijgen met langdurig ziekteverzuim zijn verplicht om minimaal twee jaar 70% van het loon door te betalen. Val je uit door ziekte maar sta je nog wel onder contract bij jouw werkgever, dan is deze dus verplicht om je door te betalen.

In de praktijk ziet men vaak dat mensen vanuit de loondoorbetalingsverplichting doorstromen naar de ziektewet. Dat is natuurlijk een zorgelijke situatie. Dit betekent namelijk dat je al meer dan twee jaar niet kunt werken. Werkgevers kunnen op dat moment een contract eenvoudiger ontbinden. In aanloop naar een uitkering via de ziektewet kan het ook zo zijn dat een burn-out als tweede probleem optreedt. Het gebeurt dat medewerkers die in eerste instantie met een ander probleem langdurig ziek thuis belanden en na verloop van tijd een burn-out ontwikkelen. Dat is zeker niet ongewoon. Niet kunnen werken kan zorgen voor depressieve gevoelens of overspannenheid. Dit kan leiden tot een burn-out.

Zolang jij nog onder contract staat bij een werkgever (en er voor die werkgever sprake is van loondoorbetalingsverplichting), is een werkgever niet verplicht om jouw burn-out behandeling te betalen. Je kunt beargumenteren dat een goede werkgever dit wel doet. In zeer veel gevallen zal dit voor een werkgever bovendien minder kosten met zich meebrengen dan misschien wel twee jaar lang 70% van het maandelijkse loon uitbetalen aan een werknemer die al die tijd niet kan werken. Maar een werkgever hoéft dit dus niet te doen. Dit is dus een belangrijk verschil tussen de ziektewet en de loondoorbetalingsverplichting. Zit je in de ziektewet door een burn-out, dan hoef je behandeling niet zelf te betalen. Heb je nog geen recht op een ziektewet uitkering, dan is de kans aanwezig dat je wél zelf de kosten moet dragen.

In de ziektewet met een burn-out: wat nu?

Op het moment dat de ziektewet intreedt en je kampt met een burn-out, zijn er bepaalde stappen die je dient te nemen om een behandeling te starten en deze betaald te krijgen vanuit het UWV.

De ziektewet zorgt voor een uitkering. Om recht te houden op deze uitkering, dien je aan bepaalde eisen te voldoen. Je kunt langdurig in de ziektewet belanden, maar de toepassing van de ziektewet is altijd tijdelijk van aard. Het doel van de ziektewet is namelijk om toe te werken naar een andere situatie. Idealiter kun je weer volledig aan het werk. Mocht op een gegeven moment worden geconstateerd dat je (deels) arbeidsongeschikt bent geraakt, dan zijn er andere regelingen en uitkeringen van toepassing dan de ziektewet.

De ziektewet stelt je dus in staat om te werken aan je herstel. Dankzij een uitkering en vergoeding van je burn-out behandeling.

Wanneer wordt mijn burn-out behandeling vergoed vanuit de ziektewet?

Om aanspraak te maken op vergoeding van jouw burn-out behandeling vanuit de ziektewet, dien jij je te melden bij het UWV. Samen met een arbeidsdeskundige van het UWV doorloop je de stappen die nodig zijn om behandeling in werking te zetten en deze vergoed te krijgen. De eerste stap is dus om je aan te melden bij het UWV.

Kan ik zomaar een burn-out behandelaar kiezen?

Wanneer je de behandeling van jouw burn-out vergoed wilt hebben vanuit de ziektewet, kun je niet zomaar een behandelaar kiezen. Belangrijk is dat de behandelaar afspraken heeft met het UWV. Met andere woorden: jouw burn-out coach moet zijn goedgekeurd door het UWV. Liberi werkt samen met het UWV, waardoor jouw burn-out coaching vergoed kan worden vanuit de ziektewet.

Hoe lang blijf ik in de ziektewet met een burn-out?

Hoe lang je in de ziektewet blijft met een burn-out, is afhankelijk van jouw klachten en persoonlijke traject. Dit verschilt per persoon en is dus niet op voorhand te zeggen. De intentie is uiteraard om jou zo snel mogelijk naar een volledig herstel te begeleiden. Daarbij staan wij doorlopend in contact met het UWV om ervoor te zorgen dat het traject voor alle betrokkenen duidelijk is en wij gestructureerd toe kunnen werken naar de stip op de horizon.

Wil je meer weten over hoe wij samenwerken met het UWV?

Lees meer Contact opnemen

fotocredits: www.uwv.nl

Tips en ervaringen om de weg naar jezelf te vinden

  • Persoonlijke verhalen van Reinoud
  • Het vinden van jouw eigen unieke weg
  • Maandelijks in de mail

Schrijf je in, al 6870 mensen gingen je voor








    ×
    Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven