Piekeren doen we allemaal wel eens. We denken na over de presentatie die morgen gegeven moet worden, over wat we beter hadden kunnen zeggen in de discussie van een paar dagen terug, over wat je allemaal nog op je werk moet doen of de doktersafspraak die op de planning staat. Hoe je het ook wendt of keert: er zijn altijd dingen waarover je kunt piekeren. Als dit af en toe voorkomt is dat niet zo’n probleem. Het wordt pas een probleem als je continu aan het piekeren bent en dit je leven, je nachtrust en functioneren gaat belemmeren. Hoe ga je om met piekeren en stress? Hoe stop je ermee? Lees het in dit artikel.
Door veel na te denken over bepaalde situaties hoop je dat het duidelijker wordt, dat je antwoord krijgt op bepaalde vragen. Je wilt weten hoe iets zit, wat je kunt verwachten of hoe iets kan worden opgelost. Het geeft het gevoel alsof je daardoor beter kunt omgaan met problemen, echter dit is vaak niet het geval. De situatie wordt juist groter gemaakt doordat je er zo veel over nadenkt. Door te piekeren worden er problemen gecreëerd die helemaal geen probleem hoeven zijn.
Je maakt je bijvoorbeeld heel druk om de presentatie die je volgende week moet geven. Je vraagt je af of je wel goed weet wat je moet zeggen, je bent bang om een black out te krijgen of om onhandig over te komen. Je denkt aan wat de anderen van je zullen vinden, of je het wel goed genoeg doet en je twijfelt over de outfit die je zult dragen.
Hoewel de presentatie over een week pas plaatsvindt, zit je nu al in de stress modus en raak je angstig en gespannen door je eigen pieker gedachten.
We piekeren allemaal wel eens en dat is ook geen probleem. Echter kun je door stress, angst of neerslachtigheid zo in piekeren blijven hangen dat het gaat overheersen. Andersom werkt dit ook: als je veel piekert schiet je lichaam in de angst modus waardoor je weer makkelijker stress ervaart. Stress en piekeren ligt dus dicht bij elkaar en kunnen elkaar beïnvloeden.
Als je stress ervaart maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten voor mogelijk gevaar. Hoewel het moeten geven van een presentatie of een bezoek aan de dokter geen direct gevaar is, zorgt piekeren en de bijkomende angst (wat zich resulteert in stress) ervoor dat het lichaam dit wél als gevaar ziet. Het is dus niet zo zeer de situatie die de stress aan wakkert, maar het piekeren erover.
Wellicht dat je bij jezelf herkent dat wanneer je niet lekker in je vel zit of gestresst bent, je ook sneller op een negatieve manier denkt. Je bent op zo’n moment gevoeliger voor piekergedachten en bent minder in staat om jezelf hiertegen te verzetten of om de situatie rationeel te benaderen. Terwijl als het goed met je gaat, heb je meer weerstand om zulke situaties rationeel en luchtig te bekijken waardoor je minder last hebt van piekeren en stress.
Veel en lang nadenken over bepaalde onderwerpen gaat je dus niet verder helpen, integendeel zelfs. Het zorgt ervoor dat de situatie enger, groter en moeilijker lijkt dan het daadwerkelijk is. Tijd om hier iets aan te veranderen. Onderstaande tips kunnen je helpen bij piekeren en stress.
Piekeren komt vaak tot stand terwijl je je daar niet bewust van bent. In je hoofd ontstaat een gedachte en uiteindelijk gaat dit van kwaad naar erger tot je uiteindelijk het overzicht verliest en voornamelijk angst ervaart. Een belangrijke eerste stap is daarom om je bewust te worden van dit soort gedachten. Merk je dat je negatief denkt? Of dat je blijft hangen in een situatie die morgen of volgende week gaat plaatsvinden? Probeer dit dan te doorbreken.
Stel jezelf de vraag of je er nu iets aan kunt doen; is dit niet het geval, probeer het dan los te laten en erop te vertrouwen dat het goed gaat komen. Denk na over iets leuks wat je kortgeleden hebt meegemaakt om van gedachten te veranderen of zoek afleiding.
Als je in gedachten verzonken bent kan dit best zwaar voelen. Wat kan helpen om je gedachten te verzetten is afleiding zoeken. Ga lekker een stuk wandelen, houd je bezig met je hobby of verricht wat taken in de huishouding. Het maakt niet zoveel uit wat je gaat doen, maar dát je iets gaat doen. Op deze manier kun je je hoofd leegmaken en je gedachten loslaten doordat je je op totaal iets anders gaat richten.
Door op te schrijven waar je in je hoofd mee bezig bent kun je overzicht creëren. Alleen maar nadenken over dingen zorgt ervoor dat hetgeen waar je mee bezig bent erg groot wordt en onoverzichtelijk. Juist door op papier te zetten wat je bezighoudt, krijg je een concreet beeld van wat het probleem is en kun je het ook beter oplossen. Je kunt je gedachten ordenen, je kunt de situatie beter overzien en het geeft rust.
Probeer dus de volgende keer dat je aan het piekeren bent om alles van je af te schrijven. Dit kan je ondersteuning geven om meer rust in je hoofd te ervaren.
In dit artikel staat een handige opdracht om piekergedachten op te schrijven en om te relativeren.
Ontspanningsoefeningen helpen je om meer rust te ervaren. Hoewel je in periodes van stress misschien het gevoel hebt geen tijd te hebben om te ontspannen, is dit juist iets wat je kan helpen. Door 10 minuten te gaan liggen en te focussen op je ademhaling of door te mediteren kun je je lichaam tot rust brengen en gedachten beter loslaten. Ook mindfulness kan hierbij ondersteuning bieden.
Dit is ook een fijne manier als je ‘s nacht last hebt van piekergedachten. Je kunt op deze manier jezelf weer tot rust brengen en ervoor zorgen dat je ontspannen weer verder kunt slapen.
Stress zorgt er vaak voor dat je nog meer gaat piekeren, het is daarom van groot belang om stress in je leven te verminderen. In dit artikel lees je er handige tips.
Echter kan het ook gunstig zijn om met een coach te werken. Een coach kan je sturing geven en leren hoe je beter kunt omgaan met stress en piekeren. Blijf niet te lang rondlopen met stress, hoe sneller je ingrijpt, hoe makkelijker het is om het aan te pakken.
Daarbij zul je merken dat het verminderen van stress en piekeren er niet alleen voor zorgt dat je meer rust in je hoofd ervaart maar dat het invloed heeft op heel je lichaam. Stress kan namelijk veel gezondheidsproblemen veroorzaken; pak je stress aan, dan werk je aan een verbetering van je hele gezondheid!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606