Zoeken

Zoeken sluiten

Chronische stress door geldzorgen

vrijdag 20 september 2019

Chronische stress door financiële problemen

Er zijn tal van factoren en gebeurtenissen die voor ongezonde stress kunnen zorgen. Je kunt stellen dat alle situaties of invloeden waar je last van kunt hebben, uiteindelijk kunnen zorgen voor ongezonde stress. Zeker wanneer ze voortdurend aanwezig zijn en langere tijd aanhouden. Je zou dan zelfs last kunnen krijgen van chronische stress.

Chronische stress ontstaat wanneer je continu wordt blootgesteld aan stress, zonder perioden waarin de stress afwezig is en je de tijd krijgt om te herstellen. Chronische stress is iets dat zeker niet onderschat mag worden. Iedereen die wel eens gedurende langere tijd stress heeft ervaren, weet hoe lastig het is om hiermee om te gaan en wat voor invloed dit heeft op je dagelijks leven. Wanneer je onder hevige stress staat, kan het lastig zijn om jezelf te blijven. Wanneer je ernstige stress ervaart, kan dit zich op tal van manieren uiten. Je kunt last krijgen van een opgejaagd gevoel, nerveus worden, vergeetachtig zijn,fouten maken of faalangst kennenpiekeren en natuurlijk kan het ook fysiek zijn weerslag hebben: slecht slapenlast hebben van hoofdpijn of pijnlijke ledematen. Dit zijn stuk voor stuk indicaties dat te veel stress slecht voor je is.

Met die wetenschap, kan iedereen zich voorstellen hoe ongezond chronische stress is. Je lichaam en geest krijgen geen tijd om stress te verwerken. Omdat jij je in een continue staat van stress bevindt, ben je kwetsbaar. Een van de grootste gevaren die op de loer liggen, is een burn-out.

chronische stress door geldproblemen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Chronische stress is niet altijd te vermijden

Een van de dingen die chronische stress zo lastig maken, is dat het niet altijd te vermijden is. Stressvolle situaties zoek je niet vrijwillig op. Er zijn situaties die voor stress kunnen zorgen en waaraan niet te ontkomen is. Wanneer je geen controle hebt over de situatie en dus ook niet over je stress, is dit zorgwekkend.

Bij chronische stress kun je dus spreken van gradaties. Niet zo zeer in de ernst van de stress die iemand ervaart, maar wel in de hardnekkigheid van de “stressor”: de veroorzaker van de stress. Het is mogelijk dat je chronische stress krijgt van de zorg voor een baby. Wanneer een baby structurele slaapproblemen heeft, maar hier geen medische oorzaak voor is, kan dit voor een zeer lange periode zorgen voor stress. Dit kan chronische stress zijn, maar de kans is groot dat het slaapprobleem verdwijnt naarmate het kind ouder wordt en daarmee neemt de chronische stress ook af. Een situatie waarin het bijna altijd onmogelijk is om van de chronische stress af te komen, is wanneer je financiële problemen hebt. Financiële problemen ontstaan meestal niet zomaar, maar lossen zich ook niet vanzelf op.

Financiële problemen blijven je achtervolgen

In Nederland zijn er 360.000 huishoudens met ernstige betalingsproblemen. Deze problemen zijn dusdanig groot dat men hier meestal niet meer op eigen kracht uit kan komen. Financiële problemen achtervolgen je. Ze zijn altijd op de achtergrond aanwezig en je wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Geen saldo om boodschappen te doen, aanmaningen van incassobureaus, deurwaarders aan de deur; mensen die serieuze financiële problemen hebben, kunnen hier geen moment aan ontsnappen en worden hier constant aan herinnerd.

De constante aanwezigheid van een probleem kan zorgen voor structurele stress

Wanneer een probleem zoals grote financiële zorgen non stop aanwezig is, kan dit zorgen voor structurele stress: chronische stress. Je zult je zorgen geen moment los kunnen raken. Dit kan zich op diverse manieren gaan uiten:

De bovenstaande symptomen van chronische stress zijn slechts enkele voorbeelden van waar langdurige financiële problemen voor kunnen zorgen.

Twee problemen op te lossen

Heb je last van chronische stress door financiële problemen, dan heb je twee serieuze problemen op te lossen. De stress en de geldzorgen zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo lang je financiële situatie niet verbetert, zal ook je stress niet afnemen.

Wat kan er gebeuren wanneer de problemen te lang aanhouden?

Mensen kunnen over het algemeen goed omgaan met stress. Dat wil niet zeggen dat je geen last kunt ondervinden van een normale vorm van stress, maar je kunt er wel van herstellen. Op het moment dat de stressor verdwijnt, zul je geestelijk en lichamelijk ook weer herstellen.

Bij chronische stress is die mogelijkheid tot herstel er niet, omdat de stressor aanhoudend aanwezig is. Niemand is gemaakt om doorlopend met niet-aflatende stress om te gaan. De ene persoon kan hier langer weerstand tegen bieden dan de ander, maar uiteindelijk loopt iedereen tegen een grens op. Die grens wordt bereikt wanneer je mentale (en/of fysieke) uitputting zo groot wordt, dat je er niet meer tegen kunt.

chronische stress door geldzorgen

Van chronische stress naar overspannenheid

Op dit punt ga je van chronische stress naar overspannenheid. Overspannenheid kun je niet negeren. Van overspannenheid kun je in de meeste gevallen echter wel herstellen. Maar hoe kun je herstellen als datgene wat jouw overspannenheid heeft veroorzaakt nog steeds elke dag aanwezig is?

Van overspannenheid naar een burn-out

De vorige alinea maakt duidelijk hoe snel je door chronische stress in serieuze problemen kunt komen wanneer de stressor niet verdwijnt. Dat maakt chronische stress door financiële problemen zo gevaarlijk. Voor je het weet gaat de stress over in overspannenheid en de overspannenheid in een burn-out.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Alleen professionele hulp op twee vlakken kan een oplossing bieden

Ik haalde het al eerder aan: wanneer mentale problemen veroorzaakt worden door geldproblemen, zul je op financieel vlak hulp moeten zoeken. De problemen lossen zich niet vanzelf op. Zoek je deze hulp niet, dan wordt de kans op verder afglijden groot. Dit kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Wanneer dit gebeurt, heb je op twee gebieden professionele hulp nodig. Want net zoals financiële zorgen niet zomaar verdwijnen, gaat ook een burn-out niet vanzelf over. Alleen met de hulp van een professionele burn-out coach zul je, in combinatie met het verhelpen van je financiële problemen, weer kunnen herstellen.

Maak je financiële problemen bespreekbaar en werk aan een oplossing voordat deze problemen chronische stress veroorzaken en deze stress uit kan groeien tot overspannen raken.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven