Zoeken

Zoeken sluiten

Twijfel

maandag 8 februari 2021

Mensen willen een gelukkig en betekenisvol leven leiden. Om dat te realiseren, denken ze bepaalde omstandigheden nodig te hebben: ik wil een huis in de natuur, een hoog salaris, een leuke vriend of vriendin en een gezond lichaam. Maar wat als de weg naar jouw droom vol obstakels ligt? Wat doe je wanneer de twijfel over jezelf en je leven steeds sterker wordt? Kan ik dit wel? Is dit wel wat ik echt wil?

Het vervelende van twijfel is dat het je kan verzwakken. Wie echt aan zichzelf twijfelt, is bijvoorbeeld minder overtuigend, en zal als een zelfvervullende voorspelling dan ook minder bereiken in het leven. En wanneer je twijfelt of je wel gaat herstellen van je burn-out, dan kun je erg gaan piekeren, wat je herstel vertraagt. Hieronder bied ik een aantal oplossingen. Ook zal ik laten zien dat twijfel in sommige gevallen juist iets goeds is.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is twijfel?

Twijfel is niet kunnen kiezen tussen mogelijkheden. Het is een negatieve emotie die ontstaat in een situatie waarin je onzeker over iets bent. Ze kan leiden tot piekeren en fysieke klachten, wanneer de twijfel chronisch voortduurt.

Er zijn goede en slechte vormen van twijfel. Zo kun je besluiten om je oordelen zo lang mogelijk uit te stellen, omdat je een goed geïnformeerde keuze wilt maken. De fase van geen keuze kunnen maken – twijfel – duurt dan lang, maar dat kan wijs zijn en leiden tot wijze en bewuste keuzes. Een ongezondere vorm van twijfel leidt juist tot totale passiviteit: je durft geen keuzes meer te maken. Dit hangt samen met een twijfel aan jezelf (zie hieronder).

Ik wil graag benadrukken dat we allemaal weleens twijfelen. Want we maken de hele dag door keuzes. Heb je wel de juiste spullen gekocht bij de supermarkt? Is het slim om een stap te maken in je loopbaan? Zal je een vriend van je wel of niet opbellen? De twijfels die in je gedachtes opkomen zijn in die zin eindeloos. Een twijfel aan jezelf is een van de destructievere vormen van twijfel.

twijfels

Twijfel aan jezelf

Je kunt twijfelen over je buitenwereld, maar ook over jezelf: kan ik dit wel? Mensen schatten hun vaardigheden vaak lager in dan ze werkelijk zijn, en dat maakt onzeker. Wie veel aan zichzelf twijfelt, creëert een situatie die niet bij hem of haar past. Je maakt namelijk keuzes op basis van verkeerde aannames. Dat hoeft geen ramp te zijn, want blijkbaar was het tot nu toe nog te eng om bepaalde uitdagingen aan te gaan.

Toch is het goed om soms door de blokkades heen te breken en het gewoon te gaan doen. Wil jij bijvoorbeeld een eigen blog lanceren op het internet? Als je in je hart voelt dat je daar enthousiast van wordt, doe het dan gewoon, en neem alle spanning en angsten voor lief. Uiteindelijk zul je merken dat het wel meevalt, en ben je trots op de stap die je hebt gezet. Zo bewijs je aan jezelf wat je wél kunt, en je twijfels nemen dan af. Pas zelfcompassie toe in het proces van het doorbreken van je angsten en onzekerheden.

Twijfelen over je burn-out herstel

Iedereen met een burn-out twijfelt weleens aan zijn herstel. Dat is normaal, want er is geen totale zekerheid in het herstelproces. Duurt het 3 maanden, 13 maanden? Accepteer dat je twijfelt, het hoort er gewoon bij. Als je veel last hebt van de twijfels, ga dan vaker mediteren of mindfulness beoefenen. Wanneer je dat doet, leer je te kijken naar de twijfels, de gedachtes in je hoofd, die ongecontroleerd op blijven komen.

Perfectionisme speelt vaak een rol bij het ontstaan van een burn-out. Tijdens een burn-out kan het de kop opsteken door continue twijfel over of je het wel goed doet. Moet je nu veel slapen, wandelen, leuke dingen doen, of…? Probeer een wat passievere houding aan te nemen, zoals een kind. Volg je behoeftes en vertrouw erop dat je herstel wanneer je loslaat.

twijfelen

Bij twijfel niet doen? Over je doelen en dromen

Twijfel kan een creatieve kracht zijn. Wanneer je namelijk durft te twijfelen aan allerlei aannames en ‘gegevenheden’, dan is er een kans dat je tot een nieuw inzicht komt, die je verder helpt. Is dat wel écht zo? Werkt dit echt? Kan het beter? Kunstenaars creëren werken die ons anders naar de wereld laten kijken; en dat doen ze vaak niet bewust. Het kunstwerk komt als het ware ‘tot ze’, en zij zijn slechts degenen die het maken. Dan doen ze soms in een bewustzijnsstaat van niet-weten, ook wel twijfel.

Een twijfelende houding kan dus ook een krachtige houding zijn. Want je kunt je ook positief afvragen: wat als het wél lukt? Wat kan er nog meer? Hoe kan het nog beter? Is dit wel de juiste richting? Als er een fundament van geloof in jezelf aanwezig is, dan is er niets mis met twijfel. Je kunt juist creatief aan je doelen werken en je dromen realiseren. Het is dan belangrijk dat je de twijfel leert ‘uithouden’. Dat maakt het creatieve proces soms ongemakkelijk.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Onze angst toont zich soms als het stemmetje van de twijfel: zou je dat nou wel doen? Eigenlijk willen we het heel graag – vanuit ons hart – maar we durven het niet. Durf jezelf te vragen wat je echt wil, en neem de antwoorden serieus. Vervolgens is het belangrijk dat je ondanks twijfels (over je jezelf) toch in beweging komt. Volg je hart!

twijfel over jezelf

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Mensen twijfelen, dat is normaal, dus blijf dat vooral doen! Het wordt wat vervelender wanneer je dagelijks twijfelt aan je eigen kunnen, en bijvoorbeeld zaken als je uiterlijk. Neem je twijfels dan niet te serieus en laat je leiden door je hart en je dromen.

Twijfel kan goed zijn wanneer ze je verder helpt. In complexe situaties is het soms goed om een tijd lang te blijven twijfelen, zodat je tot een wijs besluit kunt komen. Houd het uit met de twijfels, vanuit een basisgeloof in jezelf.

Bij burn-out herstel kun je proberen je twijfel om te vormen tot vertrouwen. Je hebt geen volledige invloed op het proces, dus laat gerust een beetje los.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven