Als burn-out coach ben ik pragmatisch ingesteld. Liberi heeft zeer veel tijd gestoken in het ontwikkelen van onze eigen, unieke methode die wordt gekenmerkt door het Fasenplan en wandelcoaching. Wat wij bieden, is een effectieve oplossing tegen stress of een burn-out. Desalniettemin zijn wij voorstanders van alles wat kan helpen om stress te voorkomen of te verminderen. Dus ook dingen die jij zelf kunt doen. Sterker nog: hoe minder mensen te kampen krijgen met een burn-out, des te beter dat is. Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Vandaar ook dat mijn collega’s en ik oefeningen zoals meditatie ook toejuichen. Meditatie kan je helpen om beter om te gaan met stress. Het kan de opbouw van stress stoppen voordat dit problematisch wordt. Heb jij al eens meditatie geprobeerd? Het is toegankelijker dan je wellicht denkt.
Meditatie wordt naar mijn mening vaak veel te moeilijk gemaakt. Dat zorgt er ook voor dat veel mensen deze oefening als zweverig zien. Dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Meditatie wordt vaak verbonden met het spirituele. Soms spreekt men van het bereiken van een hogere vorm van bewustzijn of het ervaren van openbaringen. Liever pleit ik voor de vereenvoudigde vorm van meditatie. Welbeschouwd is het een geestelijke oefening, net als mindfulness of introspectie.
Het is waar dat in klassieke zin mediteren vaak wordt gekoppeld aan het spirituele. Transcendente meditatie bijvoorbeeld, heeft als doel om een hogere spirituele staat te bereiken. Voor mensen die niet spiritueel zijn aangelegd, is dit wellicht een stap te ver. Dit is een vorm van mediteren die vaak als zweverig wordt gezien. Er zijn echter ook diverse andere vormen waarbij het spirituele aspect een ondergeschikte rol of helemaal geen rol speelt. Concentratie-meditatie is hiervan een voorbeeld. Hierbij zorg je voor focus en ontspanning door je te concentreren op een object of beeld.
Iedereen kan mediteren leren. Dat kan door erover te lezen en je erin te verdiepen. Gelukkig helpt technologie ook een handje. In deze moderne tijden kun je hulp krijgen van een meditatie-app. Buddhify is een geweldige app voor wie meditatie graag op een spirituele manier beleeft, terwijl Headspace veruit de populairste app is die meditatie op een iets praktischer toepasbare manier benadert. Beide apps zijn absolute aanraders om bekend te raken met meditatie en dit in je dagelijkse routine op te gaan nemen.
Meditatie-apps bieden je geleide meditatie. Bij deze vorm van mediteren biedt begeleiding waardoor het ook voor beginners eenvoudig is om effectief aan meditatie te doen. Stap voor stap word je door het proces geleid. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je zelfstandig kunt mediteren. Veel mensen vinden geleide meditatie echter prettig. Het mooie is dat er een haast onuitputtelijk aanbod is op diverse websites. Ook kun je op YouTube vele honderden uren aan geleide meditatievideo’s vinden. Dit betekent dat je kunt afwisselen en telkens iets nieuws kunt proberen indien je daar behoefte aan hebt. Het mooie aan mediteren is dat je eigenlijk niet kunt spreken van goed of fout. Het gaat erom dat je doet wat bij je past en dat het je de voordelen en resultaten biedt die je voor ogen hebt.
Hoef je geen gebruik te maken van geleide meditatie en wil je liever zelfstandig mediteren? Dan is het kiezen van de juiste meditatie muziek voor sommigen een must. Voor sommige mensen is de juiste meditatie muziek erg belangrijk om tot rust te komen, je te kunnen focussen en geen afleiding te hebben. Meditatie muziek is een genre op zich. Ook hier hoef je niet lang naar te zoeken, want platforms als YouTube en Spotify staan vol met geschikte muziek die je kunt gebruiken voor jouw sessies.
Wat kun je dan bereiken met meditatie oefeningen? Het antwoord is: veel. Zolang je de oefeningen maar serieus neemt en zorgt voor de juiste omstandigheden. Ga je mediteren, houd dan rekening met de volgende punten:
Wanneer je mediteert, kun je zelf voor een deel bepalen wat je hier precies mee wilt bereiken. Door extreme concentratie en focus van je geest in combinatie met ontspanning, is mediteren een uitstekende manier om stress aan te pakken. Veel mensen passen het toe bij de volgende klachten:
En nog veel meer.
Mediteren is dus absoluut aan te raden voor iedereen die hier behoefte aan heeft of het eens wil proberen. Het is echter geen wondermiddel. Heb je last van chronische stress of zit je wellicht al tegen een burn-out aan, dan zul je behoefte hebben aan professionele hulp. Heb jij meditatie geprobeerd, maar merk jij geen verbetering in je mentale gesteldheid? Maak dan eens onze burn-out test. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend, maar je krijgt een betrouwbaar en objectief idee van hoe het met jouw stressniveau gesteld is. Wanneer je getroffen wordt door een burn-out, kun je hier meestal niet zelf van herstellen. Ontspannen bij een burn-out alleen is niet meer genoeg.
Merk je dat mediteren toch niet de resultaten brengt waar je op had gerekend, neem dan contact met ons op. Wij koppelen jou aan een burn-out coach bij jou in de buurt die met jou aan de slag gaat om je problemen te verhelpen. Dat betekent overigens niet dat je moet stoppen met meditatie. Mediteren is eigenlijk altijd een goed idee. Naast coaching sessies is het aan te raden om alle mogelijkheden aan te grijpen die kunnen bijdragen aan een snel en volledig herstel. Daarom werken dingen als meditatie, ademhalingsoefeningen, mindfulness en yoga niet alleen preventief, maar kunnen wij ook een belangrijke bijdrage leveren aan het versnellen van je herstel.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606