Zoeken

Zoeken sluiten
Liberi

Burn-out behandelen

Burn-out behandelen: Wat kun je doen en hoe lang gaat het dan duren?

Om te herstellen van een burn-out is veel rust nodig. Een burn-out is namelijk een fysiologische aandoening waarbij je emotioneel en lichamelijk uitgeput bent en weinig tot niets kan presteren. Toch is niets doen niet verstandig als het gaat om burn-out behandelen. Bij een burn-out kun je last hebben van verschillende vervelende symptomen waardoor je graag snel weer beter wilt voelen. Lees in dit blog alles over wat jij kunt doen om te herstellen en wat een behandeling van een burn-out zou betekenen.

Burn-out behandeling wordt niet vergoed

Volgens de DSM-5 valt burn-out onder de aanpassingsstoornissen. Vanaf 1 januari 2012 valt daarmee een burn-out niet meer onder de ziektekostenverzekering. Bij doorverwijzingen naar een psycholoog wordt dan ook vaak de diagnose depressie of angststoornis gegeven omdat deze wel voor vergoeding in aanmerking komt. Bij het behandelen van een burn-out is deze diagnose niet de juiste, iets waar je tijdens het opstellen van je behandelplan terdege rekening mee moet houden. Ook al kun je tijdens een burn-out last krijgen van neerslachtige en angstige gevoelens, het is van groot belang om de oorzaak te behandelen en niet de symptomen.

De kosten van op een juiste manier een burn-out behandelen komen dan vaak voor rekening van jezelf. Toch zijn er diverse manieren om deze kosten vergoed te krijgen. Liberi ziet als dé partner bij stress en burn-out, dat de werkgever bijna altijd bereid is om de kosten van een traject voor het behandelen van een burn-out te vergoeden. Het is namelijk de werkgever die de kosten draagt van de afwezigheid. Deze kosten worden voor een werkgever geraamd op ongeveer 400 euro per dag en kan per jaar oplopen tot 100.000 euro. Investeren in een goede burn-out behandeling is dan altijd een goede investering. Ook voor ondernemers zijn er vaak mogelijkheden voor gedeeltelijke of volledige vergoeding omdat een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak de behandeling wel wil betalen. Daarnaast is een coachingstraject ook als studiekosten aftrekbaar.

Neem contact met ons op

Een burn-out? Je bent niet alleen!

Jaarlijks zijn er 1 miljoen mensen in Nederland die 1 of meerdere dagen ziek zijn vanwege stress en burn-out klachten. Om een burn-out te behandelen kun je dus putten uit een enorme bron van ervaringen die anderen al hebben opgedaan. Het is niet verwonderlijk dat coaches die zich richten op burn-out klachten, hier zelf ook vaak ervaring mee hebben. Dit leidde zelfs tot enige zorgen omdat er sprake zou zijn van wildgroei van coaches. Coach is geen beschermde titel waardoor waakzaamheid ook zeer belangrijk is.

Voor een goede burn-out behandeling is het van belang dat je coach:

 • Gecertificeerd is bij een beroepsvereniging (NOBCO, VESB en STIR)
 • Gediplomeerd therapeut is (psycholoog, maatschappelijk werk, psychomotorisch therapeut)
 • Het juiste opleidingsniveau heeft (HBO+)
 • Voldoende ervaring heeft met het begeleiden van mensen met een burn-out (ten minste 5 jaar)
 • Betrouwbare ervaringsverhalen heeft.

Bij Liberi voldoen alle coaches aan deze eisen. Daarnaast worden de coaches 3 keer per jaar geschoold op relevante onderwerpen rond stress en burn-out.

Een burn-out behandelen is je eigen weg vinden.

Om je burn-out te behandelen is goede specialistische en hoogwaardige hulp ontzettend belangrijk. Maar uiteindelijk zul jij zelf moeten gaan leren wat goed voor jou is. Je burn-out is ontstaan door keuzes die jij hebt gemaakt en de weg naar herstel is een unieke, bij jou passende, keuze die alleen jij kunt maken. Er zijn veel boeken geschreven, veel coaches met mooie inzichten. Maar jij bent uniek, jouw ervaring is uniek. Daarom is het van belang dat je niet het voorbeeld van een ander volgt, maar die dingen leert en overneemt die goed bij jou passen.

burn-out-door-smartphone

Het is van belang bij de behandeling van een burn-out om je te realiseren:

 • Een burn-out is uitputting, herstel heeft tijd nodig.
 • Als er sprake is van overspanning, dan is de hersteltijd korter, test altijd de ernst van jouw klachten om het juiste behandelplan op te stellen.
 • Waar kun je gelijk aan de slag, wachtlijsten van maanden zorgen vaak voor verdere verslechtering van jouw gezondheid.

Medicatie om een burn-out te behandelen.

Medicijnen zijn meestal geen onderdeel van de behandeling van een burn-out. Soms wordt er een rustgevend medicijn voorgeschreven. Deze worden hooguit twee weken voorgeschreven wanneer je veel last hebt van symptomen die je hinderen in je dagelijks leven, zoals slaapproblemen. Langer gebruik van verdovende middelen kan leiden tot verslaving. Antidepressiva helpen tegen depressies en niet tegen een burn-out. Toch worden deze medicijnen nog wel eens voorgeschreven bij een burn-out. Het is van belang om je te beseffen dat duurzaam herstel van een burn-out zit in gedragsverandering en niet in medicatie. Een burn-out is uitputting, herstel daarvan komt door rust en een andere coping strategie. Er kan altijd sprake zijn van een depressie of angststoornis, laat je daarom altijd goed voorlichten door een arts. Wees tegelijkertijd kritisch, medicatie kan juist een vlucht zijn voor het oplossen van je probleem.

Burn-out behandelen, stap voor stap.

Bij Liberi is het behandelen van een burn-out onze hoofdtaak. Dit doen wij aan de hand van ons Fasenplan. Dit plan is er volledig op gericht om jou zo snel mogelijk weer beter te laten voelen. Hierbij is het van belang dat je niet streeft naar de oude worden, maar juist kijkt wat je kunt leren van deze periode en hoe je er in terecht bent gekomen. De Fasen verlopen als volgt:

 • Acceptatie: Je bent in een situatie terechtgekomen die zwaar voor je is. Om hier wat aan te veranderen moet jij beseffen dat dit voor nu, jouw werkelijkheid is. Pas als jij erkent dat er alleen duurzame verandering kan plaatsvinden als je bereid bent te veranderen, kan er gewerkt worden aan herstel.
 • Stabilisatie: Door een lange periode waarin je meer energie uitgaf dan binnenkwam ben je nu volledig uitgeput. Wat is het gene waardoor je nu uitgeput bent? Samen met jou kijken we naar je ontspanning, slaap, ademhaling, beweging en voeding. Ook je emotionele verwerking nemen we onder de loep. Pas als je weer in balans bent, heb je een fundament om op verder te bouwen.
 • Activatie: Het fundament is gelegd, nu is het tijd om te ervaren dat je ook weer kunt gaan bouwen. Je bent jezelf voorbijgelopen en nu is het goed om te ervaren dat je lichaam altijd signalen afgeeft waardoor je leert waar je grenzen liggen. Activeren na een burn-out is een proces van oefenen, vallen en weer opstaan. Stapje voor stapje zul je merken dat je gaat herstellen. Soms is dat een stapje terug, maar je mag vertrouwen hebben dat er dan ook weer 2 stappen vooruit kunnen worden gezet.
 • Integratie: Je bent weer aan het werk, en hoe verleidelijk is het weer om in je oude patronen te vervallen. Om echt blijvend te herstellen is het goed om te ervaren dat je autonomie weer terug hebben prima samen kan gaan met terugvalpreventie.

Al onze sessies waarop we jouw burn-out behandelen vinden plaats in de natuur.

burn-out-behandelen-door liberi
Burn-out behandelen een kwestie van geduld?

Een huisarts of bedrijfsarts kan vaststellen of je een burn-out hebt. Normaal gesproken heeft een burn-out een gunstig natuurlijk verloop. Dit betekent dat, als je voldoende rust neemt, je klachten vanzelf minder worden. Toch is het niet behandelen van een burn-out vaak de reden waarom het zo lang duurt. Gemiddeld is iemand met een burn-out 242 dagen niet in staat om te werken. Goede begeleiding helpt je niet alleen sneller herstellen, het zal ook een herhaling voorkomen. Om herhaling te voorkomen is het belangrijk om in te zien wat er voor gezorgd heeft dat je zoveel stress ervaart. Neem je teveel hooi op je vork? Ervaar je problemen op je werk? Wil je alles altijd perfect doen? Misschien is het een combinatie van meerdere factoren. Als je weet wat je klachten veroorzaakt, kun je daar een passende oplossing bij zoeken.

Mocht je dit lezen en al langere tijd burn-out klachten hebben dan is het goed om te weten dat als je klachten niet na 6 weken verminderd zijn, dat je burn-out dan het best behandeld kan worden met cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is een vast onderdeel van de burn-out behandeling die we bij Liberi aanbieden. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op.

×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven