Onrustig slapen: een signaal van een mogelijke burn-out?
Je gaat liggen na een lange dag en hoopt op een goede nacht slaap. Je wilt niet zoals de afgelopen dagen weer onrustig slapen. Het duurt echter lang om in slaap te komen. De draai lijk je maar niet te kunnen vinden en je gedachten dwalen af. Je kunt niet stoppen met denken aan je werk. Je ligt te malen: hoe ga je al dat werk afkrijgen voor de deadlines? Hoe los je de problemen die er spelen op? Kun je dat nog wel? Je weet dat je deze gedachten los moet laten en moet slapen.
Inmiddels is het al diep in de nacht en heb je de hoop op een goede nachtrust opgegeven. Je weet alweer wat voor dag het morgen gaat worden. Als je dan eindelijk in slaap valt, gaat voor je gevoel de wekker direct af. En ja hoor: je voelt je weer vermoeid, lusteloos, geïrriteerd en gestrest. Toch kleed jij je met moeite aan en stap je weer in de auto of de trein naar je werk, terwijl jij je afvraagt hoe je deze dag nu weer gaat overleven.
Iemand die een keer een rotdag heeft gehad op het werk, en slecht geslapen heeft, herkent het bovenstaande misschien in lichtere vorm. Onrustig slapen kan hiertoe leiden. Althans: dat denken veel mensen. Wat lang niet iedereen zich realiseert, is dat onrustig slapen lang niet altijd de oorzaak is van je problemen. Onrustig slapen is vaak een teken van een dieper probleem en kan het gevolg zijn van een mogelijke of naderende burn-out.
Oorzaken van onrustig slapen
Er zijn veel mensen in Nederland die onrustig slapen. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder kampte vorig jaar met slaapproblemen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op zo’n 2,9 miljoen Nederlanders. We zetten even wat belangrijke oorzaken voor je op een rij:
- Ongezonde leefstijl door slecht eten en drinken
- Overmatig alcoholgebruik door stress
- Slecht slapen doordat je veel aan het piekeren bent
- Onregelmatig slapen
- “Verkeerd” ademhalen.
- Last van jetlags door regelmatig intercontinentaal vliegen
De relatie tussen cortisol en onrustig slapen
Cortisol is een stresshormoon wat ervoor zorgt dat je in de ochtend wakker wordt en energie voelt en je in de avond je een slaperig gevoel geeft. Als je echter de gehele dag spanning en stress ervaart, werkt het mechanisme van het cortisol niet. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam continu scherp en alert is, wat ervoor zorgt dat je de cortisolspiegel niet omlaag gaat en je dus moeilijker of helemaal niet in slaap kan komen.
Wanneer onrustig slapen op een mogelijke burn-out wijst
Onrustig slapen kan een op zichzelf staand probleem zijn. Sommige mensen zijn nu eenmaal betere slapers dan anderen. Het hoeft dan ook niet direct een teken van een naderende burn-out te zijn. Echter, wanneer je (bijna) elke nacht onrustig slaapt en je terwijl je ligt spanning ervaart, kan dit een signaal zijn dat er meer aan de hand is.
Niet lekker en rustig kunnen slapen is op zichzelf, al vervelend genoeg. Maar voor mensen die kampen met aanhoudende (werk gerelateerde) stress, valt niet of slecht kunnen slapen vaak samen met eindeloos nadenken en malen, druk op de borst, hoofdpijn, gevoelens van paniek of hartkloppingen. Kortom: onrust is dan niet slechts onrust, maar een echt zorgwekkend gevoel. Ervaar jij dit ook? Neem dan contact op met jouw stress en burn-out coach bij jou in de buurt.
Enkele tips tegen onrustig slapen
1) Gebruik geen alcohol om in slaap te vallen
Alcoholgebruik zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Dat is tevens een reden waarom mensen die slecht kunnen slapen door stress alcohol drinken. Toch is alcohol drinken niet de juiste oplossing om van het onrustig slapen af te komen. Vaak slaap je namelijk veel korter en onrustiger, omdat je telkens even wakker schiet en weer indommelt. Uiteindelijk is het ochtend en is je lichaam niet uitgerust. Niet doen dus!
2) Geen smartphone naast je bed
Melatonine heb je nodig om goed te kunnen slapen. Het licht van je smartphone zorgt ervoor dat melatonine niet kan worden aangemaakt. Daarnaast zorgt je telefoon voor continue prikkels, waardoor je brein niet tot rust komt. Ook lijken onderzoeken aan te tonen dat elektromagnetische straling je slaap zou kunnen verstoren. Zet dus gewoon je telefoon in ieder geval 1,5 uur voor het slapen gaan uit en probeer hem uit je slaapkamer te bannen
3) Zorg voor ontspanning door yoga
Als je de balans tussen lichaam en geest weer wilt herstellen dan is yoga de uitkomst. Een juiste ademhaling en yoga houding zorgen voor veel positieve gezondheidseffecten. Vaak voel je je na een les yoga minder opgejaagd en een stuk. Als je een rustige vorm van yoga doet voel je je weer helemaal ontspannen. Doordat je lichaam helemaal ontspannen is, zal je merken dat je ook weer makkelijker je slaap kan vatten.
Onze stress en burn-out coach kan je helpen
Je hoort het misschien overal om je heen, maar het ervaren van stress is niet normaal. Het is voor niemand gezond om door te gaan tot je niet meer kan. Onze stress en burn-out coach kan je helpen om tot de kern van je probleem te komen en deze stap voor stap op te lossen. Hoe eerder je erbij bent, des te spoediger jouw herstel kan verlopen. De specialisten van Liberi zijn gespecialiseerd in jou helpen te herstellen van (dreigende) uitval bij stress en het effectief verhelpen van werk gerelateerde stress die tot een burn-out kan leiden.
Wij werken met een wetenschappelijk onderbouwde methode. Er is altijd een stress en burn-out coach bij jou in de buurt, waarmee je met een persoonlijke aanpak stap voor stap op weg gaat naar herstel. Lees meer over onze unieke methode of doe de gratis online stresstest. Wil jij werken aan jouw herstel met behulp van jouw persoonlijke coach? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.