Veel of weinig eten bij een burn-out: Wat is de oorzaak & 6 tips
Veel of weinig eten bij een burn-out wordt veroorzaakt door stress. Wanneer je in een stressvolle periode zit kan het daarom zijn dat je gaat afvallen of juist aankomt. Dit wordt veroorzaakt door de stressreactie van het lichaam. Waarom mensen veel of weinig eten bij een burn-out heeft verschillende redenen die we in dit artikel met je delen. We geven uitleg over de stressreactie van het lichaam en hoe dit invloed heeft op de eetlust en geven informatie over afvallen of aankomen door een burn-out. Daarbij delen we tips die je kunt toepassen om toch gezond te eten als je veel stress hebt.

Veel eten bij een burn-out
Als je in een burn-out zit staat het lichaam continu ‘aan’ en wordt er veel stress ervaren. Dit kost het lichaam veel energie met als gevolg dat je behoefte krijgt aan eten. In de meeste gevallen is deze behoefte aan eten gericht op ongezonde voeding. Je lichaam heeft namelijk behoefte aan eten waar het snel energie van krijgt. Het nadeel van dit soort eten is dat het enkel op de korte termijn de honger stilt en zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel én je stemming. Je zult snel weer behoefte krijgen aan ongezonde voeding; zowel om je hongergevoel te stillen als om je humeur te verbeteren.
Dit gebeurt telkens als het lichaam veel stress ervaart, en als je een burn-out hebt is het stressniveau nogal hoog. Doordat er continu behoefte is aan ongezonde voeding, bestaat er een kans dat je veel gaat eten en daardoor aankomt.
Ook kan veel eten bij burn-out komen door emotie eten; de stress die je ervaart probeer je weg te eten. Eten kan op zo’n moment tijdelijk een goed gevoel geven, maar gauw daarna krijg je vaak een dip – niet alleen in je energie maar ook in je gevoel. Misschien voel je je schuldig of baal je dat je zo ongezond gegeten hebt. Daarbij kan ook emotie eten ervoor zorgen dat je aankomt.
Weinig eten bij een burn-out
Stress heeft effect op de werking van het lichaam en schakelt lichamelijke processen die niet van levensbelang zijn op pauze. De energie gaat voornamelijk naar lichaamsfuncties die nodig zijn om te vechten of te vluchten; zo worden onder andere de spieren aangespannen, gaat je hart sneller kloppen en ben je alert op alles om je heen. De spijsvertering is minder belangrijk en wordt daarom op pauze gezet. Het gevolg hiervan kan zijn dat je buikpijn door stress ervaart, misselijk wordt of het gevoel hebt dat je een steen in je maag hebt.
Als je hier last van hebt is de kans aanwezig dat je juist minder behoefte hebt aan eten en niets door je keel krijgt. Je gaat minder eten met als gevolg dat je gaat afvallen door stress.
Veel of weinig eten bij een burn-out: 6 Tips
Als je veel stress ervaart of een burn-out hebt is de kans groot dat je weinig energie hebt, met als gevolg dat je sneller kiest voor gemak. Een kant-en-klaar maaltijd staat je wellicht meer aan dan lang in de keuken staan voor een gezonde maaltijd. Toch is juist gezonde voeding erg belangrijk in tijden van stress.
Stress is voor je lichaam namelijk erg schadelijk en het kost veel energie. Om je lichaam zo goed mogelijk te onderhouden is gezonde voeding van groot belang. We delen graag wat tips die je kunnen helpen om ondanks stress, toch goed en gezond te eten.
1. Bereid je eten voor
Je eten voorbereiden is een goede manier om gezond te eten maar niet te veel tijd kwijt te zijn in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld op zondag alvast een planning maken met wat je komende week wilt eten en het voor een paar dagen voorbereiden. Je kunt groenten alvast snijden en rijst of pasta kun je vooraf al koken. Hiermee bespaar je tijd en wordt het wat makkelijker om voor een gezonde maaltijd te kiezen.
2. Bestel boodschappen online
Boodschappen doen kan best vermoeiend zijn en daarbij kan dit zorgen voor overprikkeling. Maak het jezelf wat makkelijker, bestel je boodschappen online en laat ze thuis bezorgen.
3. Verspreid de taken voor het koken over de dag
Door je taken voor het koken te verspreiden over de dag kost het minder energie in één keer. Zorg er ‘s morgens of ‘s middags voor dat je alles al voorbereid hebt en klaar hebt staan zodat je het ‘s avonds alleen nog maar hoeft te bereiden.
4. Laat ongezonde voeding in de supermarkt liggen
Wil je graag gezonder eten? De makkelijkste manier is om het ongezonde eten niet in huis te halen. Laat koek, snoep, chips en kant-en-klaar maaltijden in de supermarkt liggen en haal alleen in huis wat goed voor je is.
5. Kook een paar porties extra
Als je een maaltijd bereid, maak dan een paar porties extra. Je kunt een portie in de koelkast zetten voor later die week of je zet het in de vriezer. Op deze manier heb je altijd gezond eten op voorraad voor op dagen dat je niet in staat bent om gezond te koken.
6. Sla geen maaltijden over
Begin je ochtend met een ontbijt, eet een goede lunch en zorg ‘s avonds voor een gezonde maaltijd. Eet tussendoor vers fruit of groenten en drink voldoende. Door genoeg te eten raakt je lichaam minder uit balans en verminder je schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Wat kun je beter niet eten in tijden van stress?
- Producten met geraffineerde suiker of zoetstoffen;suiker is niet goed voor het lichaam en je blijft hierdoor trek houden. Daarbij zorgt dit voor een energiepiek maar daarna ook een flinke dip waardoor je meer zoetigheid wilt. Je suikerspiegel raakt behoorlijk uit balans.
- Koffie lijkt misschien een goede optie als je weer eens slecht geslapen hebt of als je erg moe bent, maar de cafeïne zorgt ervoor dat je cortisol niveau omhoog gaat en het geeft een opgejaagd gevoel.
- Laat ook alcohol staan. Zowel cortisol als alcohol worden door de lever verwerkt, echter wordt alcohol gezien als een gifstof waardoor dit voorrang krijgt. Cortisol blijft daardoor langer in je lichaam. Daarbij verstoort alcohol de hormoon- en energiebalans. Lees meer over alcohol bij stress.
- Te zware maaltijden kosten het lichaam veel energie; denk bijvoorbeeld aan junkfood of een grote portie vlees. Je kunt dit dus beter laten staan en kiezen voor een licht verteerbare maaltijd.
- Snelle koolhydraten zoals in wit brood, pasta, koek en cake kun je beter vermijden. Dit zorgt even voor een energiepiek maar uiteindelijk krijg je een flinke dip. Daarbij bevat deze voeding weinig voedingsstoffen waar het lichaam iets mee kan. Kies liever voor de volkoren of spelt variant, dit zijn langzame koolhydraten. Doordat dit minder snel wordt opgenomen zul je ook minder last hebben van energie pieken en dalen. GratisBurn-out testOnze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.
Veel of weinig eten bij een burn-out: pak de oorzaak aan
Hoewel er veel manieren zijn om je voeding weer in balans te brengen is het van groot belang om ook de oorzaak van veel of weinig eten bij een burn-out aan te pakken. De coaches van Liberi kunnen je goede ondersteuning bieden en zijn gespecialiseerd in stress en burn-out. We gaan met jou het gesprek aan om te kijken wat je nodig hebt en leren je hoe je zo goed mogelijk met stress kunt omgaan.
Als je de oorzaak aanpakt, en stress kunt verminderen zul je automatisch ook minder last hebben van stress symptomen zoals veel of weinig eten bij een burn-out.