Hartkloppingen door stress is erg vervelend. Soms kan het voelen van een onregelmatige hartslag of een kloppend hart in je keel zelfs best beangstigend voelen. Maar wat is de relatie tussen hartkloppingen en stress? En belangrijker nog: wat kun je doen om er minder last van te ervaren? Op de eerste plaats is het van belang om uit te sluiten dat de hartkloppingen een medische oorzaak hebben. Ga hiervoor naar je huisarts. Is een onderliggende oorzaak uitgesloten en denk je dat stress de oorzaak is dan lees je in dit artikel meer informatie over hartkloppingen en stress.
Als je lange tijd stress ervaart kan het zijn dat je zelfs in staat van rust last hebt van hartkloppingen in je keel of op de borst of een onregelmatige hartslag ervaart. Bijvoorbeeld als je op de bank zit, of ‘s avonds als je in bed ligt. Terwijl je niets aan het doen bent, reageert je lichaam op de stress waardoor het klaar wordt gemaakt om te vechten of te vluchten. Er wordt adrenaline aangemaakt wat invloed heeft op het lichaam; de bloeddruk wordt verhoogd en de ademhaling en hartslag zullen versnellen. Hierdoor kun je dus hartkloppingen door stress krijgen of een onregelmatige of versnelde hartslag.
Het vervelende is dat hartkloppingen en stress veel invloed kunnen hebben op elkaar. Door stress kun je hartkloppingen krijgen, maar wanneer je dit ervaart kan er angst of paniek ontstaan omdat je je zorgen maakt waardoor je nóg meer stress gaat ervaren.
Daarbij kan het gebeuren dat je vooraf al bang bent dat je hartkloppingen gaat krijgen in een stressvolle situatie. Hierdoor raak je volledig gefocust op je hartritme en is de kans ook groter dat je er meer last van gaat krijgen. Door stress wordt het lichaam meer alert; onder andere de hersenen zijn actiever en we hebben meer focus op mogelijk gevaar. Angst voor hartkloppingen kan dus tegelijkertijd de oorzaak zijn van hartkloppingen. Juist omdat je er zo op bent gefocust, angst ervaart en alleen maar bezig bent met ‘als ik maar geen hartkloppingen krijg’ krijg je meer stress en kan dit een reactie uitlokken.
Er zijn verschillende manieren om meer ontspanning te ervaren. Dit is erg belangrijk omdat het lichaam op deze manier tot rust kan komen en symptomen van stress kunnen afnemen.
Wanneer er stress en hartkloppingen worden ervaren kan het zijn dat je ook hoger gaat ademen. Het reguleren van je ademhaling kan daardoor helpend zijn om jezelf weer rustig te krijgen. Leg een hand onder op je buik en adem daar naar toe. Door laag naar je buik te ademen wordt je middenrif ontlast en kan je hart beter tot rust komen. Een paar minuten goed in en uit ademen kan je helpen om meer rust te ervaren en stress te laten zakken.
Het is heel verleidelijk om je te focussen op wat je voelt. Je voelt hartkloppingen en richt hier je volledige aandacht op, echter wordt het hierdoor niet beter. Integendeel. Het kan daarom helpend zijn om afleiding te zoeken; leg de focus op je ademhaling en herhaal in gedachten positieve momenten, zoals: waar ben ik dankbaar voor vandaag? Wat maakte mijn dag fijn?
Het kan ook prettig en rustgevend zijn om naar muziek te luisteren of om even een vriend(in) te bellen en je verhaal te delen. Juist door afleiding te zoeken zul je merken dat de stress en hartkloppingen zullen verminderen en jij je weer wat fijner en rustiger voelt.
Bij hartkloppingen door stress kan buiten bewegen een fijne manier zijn om spanning los te laten. De frisse lucht doet vaak al veel goed en door in beweging te komen kun je je hoofd leegmaken en stress loslaten. Daarbij wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt als je sport en het stresshormoon wordt minder actief. Hierdoor zul je je dus weer wat prettiger voelen en minder gestresst. Probeer iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen en maak er een gewoonte van. Hierdoor zul je merken dat je uiteindelijk beter tegen stress kunt en er makkelijker mee om kunt gaan.
Heb je een versnelde hartslag door stress? Dan kan het soms juist gunstiger zijn om even rust te nemen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen.
Naast bewegen kan het ook fijn zijn om op een rustige manier te ontspannen, bijvoorbeeld door middel van yoga, mindfulness of meditatie. Het zorgt ervoor dat je meer in contact komt met je lichaam, leert leven in het nu en volledig en diep kunt ontspannen.
Juist als je vaak last hebt van stress of zelfs chronische stress of een burn-out hebt kan dit erg gunstig zijn. In zulke situaties is je lichaam continu in een staat van stress. Door ontspanningsmomenten in te plannen middels yoga, mindfulness of meditatie heeft je lichaam de ruimte om stress los te laten en volledig tot rust te komen.
In het begin kan dit best lastig zijn om echt tot rust te komen omdat je door stress continu het gevoel hebt om bezig te moeten zijn, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.
Er zijn verschillende manieren om minder stress te ervaren, meer te ontspannen en daardoor ook minder last van hartkloppingen te hebben, echter helpt dit vaak maar tijdelijk. Het allerbelangrijkste is toch wel om de oorzaak van stress te achterhalen en aan te pakken. Merk je dat je continu last hebt van stress door je werk, doordat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt of omdat je relatie niet lekker loopt? Dan is het belangrijk om aan deze situaties iets te veranderen.
Hartkloppingen door stress is een symptoom van stress wat als heel vervelend wordt ervaren en natuurlijk is het logisch dat je iets aan die hartkloppingen wilt doen, maar daarmee wordt niet de directe oorzaak aangepakt. Door bijvoorbeeld met een coach te gaan praten kun je leren om beter met stress en spanning om te gaan. Hierdoor zullen de bijkomende symptomen, zoals hartkloppingen, vanzelf afnemen. Daarbij kan coaching eraan bijdragen dat je in de toekomst beter met moeilijke, stressvolle situaties om kunt gaan, je grenzen kunt aangeven en makkelijker voor jezelf kunt kiezen. De lessen die je door coaching leert, kun je de rest van je leven blijven toepassen.
Het ervaren van hartkloppingen kan meerdere oorzaken hebben; heb jij het idee dat dit bij jou niet door stress wordt veroorzaakt? Informeer dan altijd bij je huisarts.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
5 reacties
Ik ben Leraar Nederlands en ben 2 jaar geleden met pensioen gegaan. Omdat ik lesgeven nog steeds leuk vind werk ik voor een uitzendbureau. Ik ben al ingevallen op meerdere scholen(vmbo,mbo,havo)
Elke dag met plezier op de motor naar school.
Dit keer heb ik een te grote klus aangenomen. 5 klassen, 1 examenklas en heel veel administratie.
ik merk nu dat ik stress ervaar. Het zijn dezelfde verschijnselen als toen ik jaren geleden in een zware depressie kwam, somber, hoge hartslag, een beetje angstig en veel prakkiseren. De directeur nog niets verteld, ik heb mij ziek gemeld omdat ik 2 gekneusde ribben heb en slecht slaap. Hij vraagt wanneer ik terug kom want leerlingen vinden het leuk. Ik lach veel ,gooi tussendoor met een bal en ben soepeler dan rest van collega’s. Bij mij mogen ze 5 minuten te laat komen. Ik heb de klassen goed in de hand.
Ik voel mij schuldig om af te haken.
Toch lijkt het mij verstandig open kaart te spelen.
Ik wil graag blijven werken, maar mijn vrouw vind 2 dagen genoeg, zonder administratie en weer lekker met plezier naar school.
Beste Eddie,
Jij klinkt als de leraar die ik vroeger nodig had, wat jammer dat je klachten er nu voor zorgen dat je dat niet kunt doen.
Toch is het belangrijk om deze klachten serieus te nemen, zeker met een geschiedenis van zware depressie.
Open kaart spelen is uiteindelijk het allerbelangrijkste, dan kun je daarmee ook de stappen naar herstel zetten.
Als je dat lastig vindt, mag je ons altijd bellen voor een gratis consult zodat we je tips kunnen geven.
Hoi,
Mijn naam is Anna Dijk
Ik ben zojuist afgestudeerd van me bachelor en gestart aan mijn master. Daarnaast neem ik veel verantwoordelijkheden op mij in het thuisfront. Ik speel zorgverlener voor iedereen, die eigenlijk geen hulp wil ervaren en heb te maken met negatieve en disfunctionerende gezinsdynamiek. Daarbij ben ik een enorme perfectionist. Ik zit in een burn out en depressie al ruim een jaar met hevige lichamelijke klachten als rugpijn nekpijn schouderoijn heuppijn. Het belemmert mij in me dagelijkse functioneren en toch blijf ik doorgaan. Nu heb ik zelfs dagenlang hartkloppingen en dat vind ik echt heel eng. Ik weet echt niet wat ik moet ik vind het heel eng allemaal. Ik ben van nature erg vrolijke n positief maar deze periode is erg grauw voor mij helaas. Ik houd dan ook veel dingen privé en speel geen open kaart met mensen
Ik heb hele erge last van Angsten en hyperventilatie durf de straat niet op last van mijn maag en darmen ben bang dat ik dood gaat
Ik lijd aan angsten en hyperventilatie sta er mee op en ga ermee naar bed ik ben zo vreselijk bang dat ik dood gaat eraan durf ook de straat niet op