Zoeken

Zoeken sluiten

Stress door smartphone

zaterdag 3 augustus 2019

Stress door smartphone: Zo wordt het veroorzaakt en 6 handige tips

Ideaal is het, een smartphone waar je werkelijk alles mee kunt: je hebt de mogelijkheid om continu met je vrienden in contact te staan, je mail heb je zo gecheckt, Social media kun je in de gaten houden, de hele dag door kun je foto’s en video’s maken, het nieuws checken en video’s bekijken. En oh ja, je kunt ook nog bellen en gebeld worden. Toch komt stress door smartphone vaak voor en dat is eigenlijk helemaal niet vreemd. Hoe dat precies zit, dat delen we graag met je.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De ene melding na de andere

Je krijgt een WhatsApp berichtje binnen, iemand heeft een mail gestuurd, je foto op Instagram is geliked en op Facebook heeft iemand je getagd in een bericht. De hele dag door krijgen we meldingen op onze telefoon wat behoorlijk wat aandacht vraagt. Want zeg eens eerlijk: hoe snel open jij je telefoon als je ziet dat er een melding is? Heb jij de neiging om je werk direct te laten vallen en je smartphone te pakken of lukt het je om pas nádat je klaar bent met wat je doet, het bericht te bekijken?

Veel mensen kiezen voor dat eerste. Je kunt je voorstellen dat dit ten koste gaat van je concentratievermogen. Telkens moet je brein weer schakelen en iedere keer neemt je concentratievermogen af.

Je brein heeft veel prikkels te verwerken

Wanneer je een dag intensief gesport hebt, weet je dat het nodig is om die dag daarna wat rustiger aan te doen. Omdat je lichaam op deze manier de tijd heeft om te herstellen. Echter werkt dit ook zo met je brein. Je brein is de hele dag actief en krijgt op een dag veel prikkels binnen. Het is dus belangrijk om je hersenen regelmatig een rustmoment te geven. Een pauze is hiervoor perfect, het enige nadeel is dat we tegenwoordig vaak onze smartphone erbij pakken op rustige momenten waardoor het brein alsnog geen rust krijgt. Want alles wat je op je telefoon doet, zijn prikkels voor het brein die verwerkt moeten worden.

Het is dus niet vreemd dat steeds meer mensen last hebben van uitputting en mentale vermoeidheid. ‘s Morgens als we wakker worden grijpen we naar onze smartphone, en voordat we gaan slapen moet er nog het een en ander gecheckt worden – continu zijn we met de smartphone in de weer wat tegelijkertijd betekent dat het brein continu actief is.

stress-door-smartphones

Burn-out en stress door smartphone

Stress door smartphone gebruik is dus niet vreemd, het hierdoor krijgen van een burn-out ook niet. Je brein kan al deze prikkels niet aan en daarbij kan het gebruik van je smartphone nogal wat druk geven: Als je niet snel genoeg reageert hoor je er niet bij, als je niet continu op social media actief bent mis je te veel en als je het nieuws niet gevolgd hebt vragen mensen of je onder een steen hebt geleefd. Ook het vergeten van je telefoon of een batterij die bijna leeg is kan veel teweeg brengen. Deze druk zorgt voor stress met als gevolg dat er cortisol wordt aangemaakt, met alle gevolgen van dien.

 

Als je momenteel al veel last hebt van stress of een burn-out hebt kan het gebruik van je smartphone een hele opgave zijn. Op social media zie je iedereen het perfecte leven leiden terwijl jij voor je gevoel, de hele dag op de bank ligt en niets voor elkaar krijgt – niet echt motiverend. Vrienden en collega’s sturen berichtjes over wanneer je tijd hebt of weer komt werken wat voor de nodige stress kan zorgen. Ook het controleren van je mail of het nieuws kan veel energie vragen waardoor je nog vermoeider raakt. En als er iemand belt, dan raak je misschien helemaal in paniek, want: wie weet wat de ander van je verwacht, wat hij of zij nodig heeft of wat ze willen weten.

Stress door smartphone: verminder je gebruik

Als je minder last wilt hebben van stress door je smartphone, is het van groot belang om het smartphonegebruik te verminderen. Dit kan erg lastig zijn omdat het gebruik van je telefoon verslavend werkt door het fijne gevoel dat je krijgt door het stofje dopamine als je weer een bericht, een like of een e-mail hebt ontvangen. Toch is het absoluut een aanrader om je gebruik te verminderen zodat je weer meer rust creëert voor je brein.

1. Leg je smartphone vaker weg

Ga de uitdaging aan en kies er voor om een middag of dag zonder je smartphone door te brengen. De eerste keer is dit een hele uitdaging maar je zult merken dat het steeds makkelijker wordt. Zolang jij doorzet, zal het lukken. Je zult zelfs gaan merken dat het best fijn is om niet continu ‘aan’ te staan.

2. Anderhalf uur voor het slapen telefoon uit

Het blauwe licht van je smartphone verstoort de aanmaak van melatonine die je nodig hebt om goed te slapen. Daarnaast krijg je continu nog prikkels binnen waardoor je brein niet tot rust kan komen. Zet daarom je telefoon anderhalf uur voordat je gaat slapen uit en leg deze weg. Je zult merken dat je beter en rustiger kunt slapen.

burn-out-door-smartphone

3. Tijdslimiet op app’s

Tegenwoordig kun je een tijdslimiet instellen op bepaalde app’s. Is de tijd om? Dan krijg je een melding dat je tijdslimiet er op zit. Ook kun je op veel toestellen apparaat vrije tijd instellen. Tussen de door jou gekozen tijden kun je alleen oproepen ontvangen en app’s gebruiken die jij geselecteerd hebt (kies alleen voor het noodzakelijke, en dat is dus geen social media).

4. Meldingen stil

Beperk de meldingen van je smartphone. Hoe minder meldingen, hoe minder afleiding. Als je daarbij ook nog eens wat vaker je telefoon op stil zet (bij iedere trilling of piepje wil je waarschijnlijk tóch even kijken) zul je merken dat je minder gebruik maakt van je smartphone.

5. Accepteer dat je niet alles kunt bijhouden

Het is niet erg om niet alles te kunnen bijhouden. Je hoeft niet continu social media te checken, je bent niet verplicht om binnen 5 minuten op een berichtje te reageren en ook als je gebeld wordt mag je je telefoon best laten rinkelen zonder op te nemen. Accepteer dat je niet alles kunt bijhouden en dat dat oké is.

6. Leef in het moment

Laat je telefoon eens uit als je de hond uitlaat, met je partner aan het eten bent, op het strand zit of bij een vriend(in) bent. Leef in het moment, geniet van dat wat er is en onthoud dat zulke momenten belangrijker zijn dan wat er op je smartphone te zien is.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voorkom stress door smartphone: neem de regie terug!

Stress door smartphone komt dus veel voor. Voornamelijk jongeren hebben er last van en hebben het gevoel continu bereikbaar te moeten zijn én te moeten reageren. Dit vraagt veel van je brein en kan uiteindelijk zorgen voor stress, overprikkeling en zelfs een burn-out. Let dus goed op hoe jij met je smartphone omgaat en beperk je schermtijd. Het is oké om niet continu online te zijn – leg je telefoon wat vaker weg en geniet wat meer van het offline leven. Dat kan namelijk óók heel leuk zijn.

Twijfel jij of je veel stress hebt, wat mogelijk (deels) door je smartphone veroorzaakt wordt? Doe onze gratis burn-out test en controleer hoe jij er voor staat!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

3 reacties

 • Dinie schreef:

  Kun je me helpen ik heb al lang stress

  • Reinoud schreef:

   Beste Dinie,
   Stress is het geen waar we alles van weten. je mag ons altijd bellen voor een gratis consult op 085-5363606 of ons een mail sturen op info@liberi.nl
   We helpen je graag!
   Vriendelijke groet

 • Gesien schreef:

  Ik heb al heel lang pijn in mijn benen. De laatste tijd schiet het in mijn benen als ik ga appen. Ik kom hier eerst niet geloven, maar nu ik het vaker heb weet ik zeker dat het zo is. Ik heb veel last van stress. Ik begrijp dat ik gewoon zo min mogelijk moet appen , maar ik ben wel benieuwd of meer mensen dit hebben.
  Groet Gesien

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven