Zoeken

Zoeken sluiten

paniekaanval

maandag 29 juli 2019

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval voelt letterlijk als een overval. Het voelt alsof je lichaam een enorme aanval van spanning en angst krijgt te verwerken. Paniekaanvallen worden als zeer intens, heftig en beangstigend ervaren. Er zijn genoeg mensen die al eens hebben ondervonden hoe veel stress en paniek zo’n aanval kan opleveren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Symptomen van een paniekaanval

Lichamelijke en psychische klachten zijn kenmerkend bij zo’n aanval van enorme angst. Tijdens een paniekaanval kunnen meerdere symptomen tegelijk gevoeld worden. Je kan van een paniekaanval spreken als er meer dan 4 symptomen plots voelt opkomen.

symptomen-paniekaanval

1) Psychische symptomen paniekaanval

  • Bang om dood te gaan
  • Angst om de controle te verliezen
  • Idee dat je gek aan het worden bent

2) Lichamelijke symptomen paniekaanval

De vicieuze cirkel van een paniekaanval

Lichamelijke gevoelens (symptomen) zorgen ervoor dat een paniekaanval mogelijk wordt gemaakt. Jouw gedachtes kunnen daarna helemaal met je aan de haal gaan. Hierdoor kan je niet meer helder nadenken. Je bent bang dat je iets ergs overkomt. Je denkt dat je flauwvalt en sommige mensen denken zelfs dat ze aan het doodgaan zijn. Dit is dan de zogenaamde werkelijkheid die heel echt lijkt. Die angstige gedachtes maken je angstiger en angstiger.  De lichamelijke gevoelens versterken verder, waardoor je in een vicieuze cirkel van angst belandt. Uiteindelijk kun je jezelf helemaal gek maken.

paniekaanval-symptomen

5 Tips; omgaan met een paniekaanval

> Let op je ademhaling

Wanneer je merkt dat je aan paniekaanval krijgt of ervaart dan is het belangrijk dat je goed op je op eigen ademhaling let. Door bewust vanuit je buik te gaan ademen verleg je namelijk je focus. Als je je uitademing langer maakt dan je inademing, zul je merken dat je lichaam vanzelf alweer rustiger wordt.

> Ga je angst niet uit de weg

Als je een paniekaanval hebt gehad is het niet verstandig om juist die plek te mijden. Het voelt misschien even fijn om niet te worden geconfronteerd met die plaats waar je je helemaal in paniek raakte, maar dat maakt de stap erna alleen maar moeilijker. Het is juist erg belangrijk dat je de plek waar je de paniekaanval kreeg niet uit de weg gaat. Als een kind van zijn fiets valt, zet je hem er zo snel als mogelijk er weer op. Dat doe je omdat je niet wil dat je kind een angst voor vallen opbouwt en dat hij vallen associeert met fietsen.

> wandelen in de natuur leidt af

Ontspanning zorgt ervoor dat je niet te veel gaat nadenken. Wandelen in de (groene) natuur zorgt voor een positief gevoel en werkt erg rustgevend, omdat je zintuigen meer worden geprikkeld. Deze afleiding zorgt ervoor dat je meer lichamelijke ervaringen opdoet en zullen je gedachten minder aanwezig zijn. Dit wordt ook ondersteund door een onderzoek van standford university. Na een wandeling voelen mensen zich daarom minder angstig of somber neemt de spanning in de spieren af.

 > Bespreek je angst met je omgeving

Als je last hebt van een paniekaanval dan is het raadzaam om dit met je naaste omgeving te bespreken. Blijf niet zitten met dat vervelende gevoel, maar praat er juist over. Praten lucht namelijk op. Door het te benoemen kom je er ook achter welke klachten je steeds ervaart en kan je ze herkennen. Wellicht zijn er meer mensen in je omgeving die ook een bepaalde vorm van angst hebben ontwikkeld en kun je jouw ervaring delen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

  > Vermijd alcohol en drugs

Verdovende middelen zoals alcohol, medicijnen en of drugs zorgen ervoor dat klachten van de paniekaanval (tijdelijk) kunnen worden onderdrukt, waardoor de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt. Meestal zijn kalmeringstabletten en slaapmedicatie verslavend en zal je dus een steeds grotere hoeveelheid nodig hebben voor hetzelfde effect. Ook kun je er dan nieuwe vervelende bijwerkingen ervaren als een suf gevoel,  hoofdpijn en weinig interesse tonen in anderen

Heb jij ook last van paniekaanvallen? En wil je graag onze hulp hierbij? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven