- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Een sociale angststoornis (of sociale fobie) is iets waar je dagelijks mee moet zien te dealen, als je hier last van hebt. Zelfs de allergrootste kluizenaar kan zich namelijk nooit volledig onttrekken aan sociale situaties. Mensen met een sociale angststoornis zouden dit het liefst wel doen.
Voor hen is elke sociale situatie een kwelling en iets wat zij van te voren al vrezen. Voor de meeste mensen is dit lastig voor te stellen. Mensen met sociale fobie moeten natuurlijk ook gewoon de straat op. Probeer je eens in te denken hoe het moet zijn om te hopen dat je niemand tegenkomt, dat niemand je aanspreekt of dat je niet in een groep belandt.
Minstens net zo erg, is de vrees om niet weg te kunnen komen uit een sociale situatie. Omgaan met deze angststoornis kan zorgen voor veel stress.
Voor mensen met een sociale angststoornis zijn zeer alledaagse dingen dus situaties die hen angst en paniek inboezemen (net als bij een gegeneraliseerde angststoornis, alleen kent een sociale stoornis een duidelijke oorzaak). Situaties of activiteiten waaraan de meeste mensen plezier beleven, kunnen hun ergste nachtmerrie zijn. Denk aan een avondje uit, lekker uit eten gaan, een concert bezoeken, winkelen of iets eenvoudigers als een praatje maken met de buurman/buurvrouw.
Iedereen zal begrijpen: dit zijn situaties die soms niet te voorkomen zijn. Wie lijdt aan deze stoornis, probeert vaak om dergelijke situaties te ontlopen. Hiermee ontzeggen mensen zichzelf veel. Vaak gaat het namelijk om situaties die je zonder deze angst als plezierig zou ervaren.
Extra frustrerend is dat het vermijden van sociale situaties nooit helemaal mogelijk is. Aan de ene kant mis je als persoon met sociale fobie een hoop, maar blijf je tegelijkertijd dagelijks geconfronteerd worden met je angst. We leven nu eenmaal in een sociale wereld.
Hoewel een sociale angststoornis zeker geen zeer zeldzame stoornis is, komt deze ook niet heel erg vaak voor. Naar schatting krijgt zo’n 6 tot 10% van de mensen te maken met een sociale angststoornis. De cijfers hierover lopen wat uiteen. In andere landen ziet men overigens soortgelijke cijfers, dus lijken deze betrouwbaar.
Wel moet er wat context worden gegeven. Dat je te maken kunt krijgen met een sociale angststoornis, betekent namelijk niet dat je er ook structureel een hebt.
Je kunt het een beetje vergelijken met een paniekaanval. Veel mensen hebben wel eens een paniekaanval ervaren. Dat betekent niet automatisch dat je een paniekstoornis hebt.
Vraag jij je af: heb ik een sociale angststoornis? Dan heb je ongetwijfeld redenen om dit te denken. Statistisch gezien is de kans redelijk klein. Want nogmaals: bij die 6-10% gaat het om mensen die dit probleem wel eens hebben ervaren. Dat je dit misschien wel eens ervaren hebt, is niet zo gek.
Het kan vooral voorkomen wanneer je al niet lekker in je vel zit. Wanneer je last hebt van oververmoeidheid, bijvoorbeeld, of chronische stress. Het is mogelijk dat de aanwezigheid van mensen of het meedoen aan sociale situaties dan ineens te veel voor je is. De één klapt dicht, de ander gaat overmatig zweten of hyperventileren en weer een ander voelt de drang om te vluchten.
Heb jij dit wel eens meegemaakt? Dan is er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand. Overkomt jou dit met regelmaat en ook nog eens in verschillende situaties? Dan heb je wellicht een sociale angststoornis. Het is overigens een stoornis die significant vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Wil je weten of jij last hebt van een sociale fobie? Dan kun je een sociale angststoornis test maken. Er zijn tal van tests gratis online te vinden. Deze geven doorgaans een betrouwbaar beeld. Het kan echter nuttig zijn om een afspraak met een psycholoog of specialist te maken. Zij kunnen beter duiding geven aan de uitslag.
Ook onze burn-out coaches kunnen je hierbij helpen. Je kunt contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt. Samen kunnen jullie jouw angsten, problemen en klachten bespreken.
Een sociale fobie is lastig te begrijpen. Mensen die hieraan lijden, weten zelf ook lang niet altijd de reden, of hoe en wanneer het begonnen is. Opvallend aan dit type stoornis is dat mensen die hieraan lijden zelf vaak ook weten dat hun angst objectief gezien ongegrond is.
Waar mensen bij veel fobieën angstig zijn voor een (in hun ogen) concreet gevaar (denk bijvoorbeeld aan emetofobie, de angst om te braken), weten mensen met een sociale fobie zelf ook niet altijd waar zij bang voor zijn. Sociale situaties geven hen vaak onbestemde angstgevoelens.
De sociale angststoornis is in de DSM 5 classificatie voor psychische stoornissen vastgelegd, net als bijvoorbeeld agorafobie (straatvrees). Een burn-out is nog niet officieel vastgelegd in de DSM-classificaties, maar mogelijk gaat dit in de toekomst wel gebeuren.
Hoe het ook zij: burn-outs en angststoornissen / sociale stoornissen kunnen een duidelijke link hebben. Ze kunnen elkaar ook beïnvloeden. Het is niet alleen ontzettend vermoeiend om een sociale angststoornis te hebben; het kan ook leiden tot andere problematiek.
De constante stress kan leiden tot een depressie of een burn-out. Door de stoornis kunnen mensen in een isolement raken en erg eenzaam worden. Dagelijks functioneren kan ontzettend lastig worden: want hoe kun je blijven functioneren als je sociale situaties niet kunt voorkomen, maar hier toch niet in terecht wilt komen? Of totaal niet mee om kunt gaan?
Elke behandeling van een sociale angststoornis is anders. Schakel jij Liberi in om over jouw sociale fobie heen te komen, dan kun je altijd rekenen op een op maat gemaakt plan. In onze behandeling hanteren wij een door Liberi ontwikkelde methode: het Fasenplan.
Dit plan wordt ondersteund door wetenschap. Middels vaste, gedefinieerde stappen begeleiden wij je richting jouw herstel. Blijvend herstel. Daarbij dragen wij zorg voor terugvalpreventie.
Het behandelen van een sociale angststoornis is een traject dat behoorlijk wat geduld vereist. Het is een angst die diepgeworteld is. Herstellen hiervan gaat vaak met vallen en opstaan. Dat geeft niet. Juist bij een dergelijke stoornis is het belangrijk om een coach naast je te hebben. Een professional die er ook in moeilijke tijden voor je is en ervoor zorgt dat je door blijft gaan.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
1 reactie
Wat ik lastig vind is spreken voor een groep mensen. Dan ontstaat er stress en spierspanning bij mij en angst om voor de groep te staan. Ik doe het dan ook niet. Ik wil hier vanaf. Maar hoe ?