Zoeken

Zoeken sluiten

Gegeneraliseerde angststoornis

vrijdag 18 september 2020

Waarschijnlijk kun je al uit de term “gegeneraliseerde angststoornis” opmaken dat dit iets heel breeds en algemeens kan zijn. Maar ook iets heel heftigs. Dit type stoornis kun je zien als een angst die er altijd is, of altijd kan zijn. Zonder duidelijke reden of trigger. Voor iemand die hier niet aan lijdt, is dit misschien moeilijk te begrijpen. Daarom geef ik in deze blog inzicht hierin. En natuurlijk handvatten voor mensen die wel aan deze stoornis lijden. Je leest over:

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Een gegeneraliseerde angststoornis is voor veel mensen ongrijpbaar. Angsten en angststoornissen zijn er in ontelbare vormen. Probeer maar eens te denken aan een angst voor een bepaald iets, wat dan ook. Zoek vervolgens naar informatie hierover. De kans is groot dat dit een bekende angst is, met een naam. Dit bewijst dat zeer veel angsten kunnen worden aangeduid. Je bent bang voor iets. Maar sommige mensen zijn “gewoon” bang. Zij zijn altijd angstig en hebben een angststoornis zonder ogenschijnlijke aanleiding. Dit is een gegeneraliseerde angststoornis en dit is een moeilijk iets. Een fobie – bijvoorbeeld emetofobie – is vaak bijzonder concreet: je bent bang voor honden, voor spinnen of voor grote hoogten. Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis kan onbestemde angstgevoelens hebben die voor hem/haar zelf ook lastig te begrijpen zijn.

Een angst of fobie komt eigenlijk in de categorie “gegeneraliseerde angststoornis” terecht wanneer er geen sluitende categorie voor deze angst is. Dat maakt deze stoornis moeilijk te plaatsen, maar gelukkig niet hopeloos. Erkenning is er namelijk wel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Gegeneraliseerde angststoornis is DSM 5 geclassificeerd

Een gegeneraliseerde angststoornis klinkt wellicht als een allegaartje. Dat deze stoornis zeer breed is, maakt hem echter niet direct vaag. Sterker nog: de gegeneraliseerde angststoornis is in de DSM 5 classificatie opgenomen. De DSM 5 classificatie is toonaangevend in de psychologie en psychiatrie. Het is de meest omvattende ‘encyclopedie’ op het gebied van geestelijke stoornissen. Psychologen werken met deze classificatie. Dat betekent dus dat je bij een gegeneraliseerde angststoornis wel professionele hulp kunt krijgen. Dat is voor veel mensen een geruststelling: je angst en stoornis zijn “echt”.  Je bent niet gek.

Een gegeneraliseerde angststoornis treedt vaak op in alledaagse situaties

Een gegeneraliseerde angststoornis komt vaak tot uiting in alledaagse situaties

Ondanks het brede karakter is het zo dat je een gegeneraliseerde angststoornis terug kunt brengen tot enkele herkenbare scenario’s. Dit type angststoornis is vooral herkenbaar in alledaagse situaties waar iedereen enige spanning of stress kan ervaren. Denk aan sociale situaties, het werk, plekken met grote groepen mensen, onbekende plaatsen, et cetera. Iedereen zal in zo’n situatie wel eens wat spanning of angst hebben ervaren. Bij een gegeneraliseerde angststoornis zijn mensen bij voorbaat bang hiervoor. Hoe dit verschilt van een sociale angststoornis leggen we hier uit.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis piekeren veel

De symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis

Het gecompliceerde karakter maakt het aanwijzen van de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis lastig. Dit kunnen er ontzettend veel zijn. Ook kunnen ze niet alleen per persoon verschillen; dezelfde persoon kan tevens veel verschillende symptomen vertonen, afhankelijk van de situatie.

Iets dat een gegeneraliseerde angststoornis echter goed definieert, is een angst voor iets waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Althans: zo kunnen anderen dit zien. Mensen die lijden aan een dit type angststoornis piekeren veel. Zij zien gevaren in situaties waar anderen hier niet eens aan denken. Daarom is een gegeneraliseerde angststoornis vaak niet heel rationeel. Dat maakt ‘m natuurlijk niet minder heftig.

Hoe uit dit zich concreet?

De symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis komen vaak overeen met die van andere angststoornissen, maar ook met die van stress. Angst en spanning kunnen zich zowel mentaal als fysiek uiten. Veel voorkomende manieren waarop een gegeneraliseerde angststoornis zich uit, zijn:

Wanneer je de bovenstaande symptomen zonder verdere context bekijkt, kunnen dit symptomen van zeer veel verschillende aandoeningen, stoornissen of angsten zijn. Bij een gegeneraliseerde angststoornis gaan zij echter altijd samen met een angstig gevoel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Kenmerkend is het gevoel dat iets fout gaat

Kenmerkend aan een gegeneraliseerde angststoornis is dat de angst zich niet focust op een bepaald iets. Die angst is er gewoon. Vaak hebben mensen met deze stoornis het gevoel dat er elk moment iets fout kan gaan. Wat weten ze niet, maar dit onbestemde gevoel kan overheersen. Dat maakt deze angststoornis tot een enorme bron van stress.

Een lastige bijkomstigheid van een gegeneraliseerde angststoornis is dat hier lastig aan ontsnappen is. Vergelijk het maar eens met een angststoornis die is gericht op een bepaalde situatie, zoals hoogtevrees. Iemand die lijdt aan hoogtevrees zal hier geen last van ondervinden zolang hij/zij niet met hoogtes geconfronteerd wordt. Bij een gegeneraliseerde angststoornis is er geen “trigger” nodig om angstig van te worden. Hiermee is dit type angststoornis in zekere zin tegenovergesteld aan veel andere angststoornissen. Normaal gesproken is er iets om bang voor te zijn, dus krijg je last van je angststoornis. In dit geval is er sprake van (vaak ongedefinieerde) angst, waardoor dingen vanzelf eng worden.

Ervaringsverhalen van een gegeneraliseerde angststoornis

Een angststoornis als deze is voor veel mensen soms lastig te begrijpen. Ervaringsverhalen van een gegeneraliseerde angststoornis kunnen helpen om begrip te kweken. In veel van de ervaringsverhalen van onze coachees speelt angst een grote rol.

Angst is soms iets dat ontzettend lastig te begrijpen is. Niet alleen voor buitenstaanders, maar ook voor mensen die hier zelf last van hebben. Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis weten vaak zelf ook wel dat zij niet bang hoeven te zijn; en toch zijn ze het. Angst kan namelijk niet altijd gecontroleerd worden. Zij hebben angst voor een onbekend gevaar.

Door een gegeneraliseerde angststoornis zijn simpele dingen als naar buiten gaan soms moeilijk

Omdat de angstige gevoelens niet altijd vermeden kunnen worden, is omgaan met een gegeneraliseerde angststoornis soms een hele opgave. Alleen iemand die hier ervaring mee heeft, weet hoe het is om de hele dag te moeten vechten tegen je gevoelens; te  worstelen met gedachten die je liever niet hebt of constant de strijd aan te moeten gaan met je angst voor dingen die je niet kunt ontwijken. Je zult namelijk de deur uit moeten, moeten werken of boodschappen moeten doen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe kun je een gegeneraliseerde angststoornis behandelen?

Er is gelukkig altijd een gegeneraliseerde angststoornis behandeling mogelijk. De coaches van Liberi kunnen je hierbij ondersteunen. Om succesvol deze angststoornis te overwinnen, is het belangrijk om tot de kern te komen. Ondanks dat het vaak lijkt dat er geen directe aanleiding is voor de angst, is deze er altijd. Met behulp van jouw stress en burn-out coach kun je dit achterhalen.

Er zijn veel dingen die deze stoornis kunnen veroorzaken. Een trauma of aangrijpende gebeurtenis in het verleden bijvoorbeeld – een slechte jeugd. Maar het kan ook het resultaat zijn van een negatief zelfbeeld of een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde. Vaak zie je dat bij deze laatste twee oorzaken mensen onbedoeld hun problemen versterken. Bijvoorbeeld omdat zij negatieve affirmaties hanteren en zo altijd een self fulfulling prophecy creëren. “Ik ben bang dat het fout gaat, dus gaat het fout.” En vervolgens word je wanneer het inderdaad fout gaat alleen maar angstiger.

Kun je een gegeneraliseerde angststoornis genezen?

“Genezen” is misschien niet het juiste woord wanneer het gaat over dit type stoornis. Maar, ja: je kunt een gegeneraliseerde angststoornis genezen, als je het zo wilt zien. Het is mogelijk om je angst te overwinnen. Bijvoorbeeld met behulp van coaching, therapie en oefening.  Vaak draait het om confrontatie. Ik schreef al eerder dat je bij een dergelijke stoornis niet precies weet waar je bang voor bent. Of je bent bang voor iets waar je eigenlijk helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Door te ervaren dat je niet bang hoeft te zijn, kun je stap voor stap deze angststoornis overwinnen.

Een andere vorm van therapie die vaak wordt gebruikt, is cognitieve gedragstherapie. Deze helpt je om jouw gedragingen, gevoelens en reacties in kaart te brengen. Op die manier kun je misschien begrijpen waaróm je lijdt aan deze vorm van angst en kun je deze vervolgens overwinnen.

Medicatie

In principe worden er geen medicijnen voorgeschreven bij een gegeneraliseerde angststoornis. Er zijn wel uitzonderingen. Een gevolg van het feit dat een gegeneraliseerde angststoornis officieel erkend wordt, is dat er ook serieus wordt omgegaan met de gevolgen. Sommige mensen gaan hier dusdanig ernstig onder gebukt, dat medicijnen bij een gegeneraliseerde angststoornis worden voorgeschreven. Er zijn medicijnen waarvan de werking en gunstige invloed bewezen zijn, zoals: SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers), SNRI′s (selectieve serotonine en noradrenaline heropname remmers), Buspiron, Benzodiazepinen en Pregabaline

Jouw gegeneraliseerde angststoornis overwinnen

Wil jij (eindelijk) jouw gegeneraliseerde angststoornis overwinnen? Neem contact met ons op. Een intakegesprek met een coach bij jou in de buurt is geheel vrijblijvend. Jullie kunnen in een vertrouwde omgeving rustig praten over de angsten waar je mee kampt. Vervolgens kan jouw coach zorgen voor een persoonlijk plan waarmee je stap voor stap toewerkt naar blijvend herstel.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven