Zoeken

Zoeken sluiten

Gegeneraliseerde angststoornis

vrijdag 18 september 2020

Een gegeneraliseerde angststoornis is voor veel mensen ongrijpbaar. Angsten en angststoornissen zijn er in ontelbare vormen. Probeer maar eens te denken aan een angst voor een bepaald iets, wat dan ook. Zoek vervolgens naar informatie hierover. De kans is groot dat dit een bekende angst is, met een naam. Dit bewijst dat zeer veel angsten kunnen worden aangeduid. Je bent bang voor iets. Maar sommige mensen zijn “gewoon” bang. Zij zijn altijd angstig en hebben een angststoornis zonder ogenschijnlijke aanleiding. Dit maakt een gegeneraliseerde angststoornis tot een moeilijk iets. Een fobie – bijvoorbeeld emetofobie – is vaak bijzonder concreet: je bent bang voor honden, voor spinnen of voor grote hoogten. Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis kan onbestemde angstgevoelens hebben die voor hem/haar zelf ook lastig te begrijpen zijn.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Gegeneraliseerde angststoornis DSM 5

Een gegeneraliseerde angststoornis klinkt wellicht als een allegaartje. Dat deze stoornis zeer breed is, maakt hem echter niet direct vaag. Sterker nog: de gegeneraliseerde angststoornis is in de DSM 5 classificatie opgenomen. De DSM 5 classificatie is toonaangevend in de psychologie en psychiatrie. Het is de meest omvattende ‘encyclopedie’ op het gebied van geestelijke stoornissen.

Gegeneraliseerde angststoornis DSM 5

De symptomen

Het gecompliceerde karakter maakt het aanwijzen van de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis lastig. Dit kunnen er ontzettend veel zijn. Ook kunnen ze niet alleen per persoon verschillen; ook dezelfde persoon kan veel verschillende symptomen vertonen, afhankelijk van de situatie.

Iets dat een gegeneraliseerde angststoornis echter goed definieert, is een angst voor iets waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Althans: zo kunnen anderen dit zien. Mensen die lijden aan een dit type angststoornis piekeren veel. Zij zien gevaren in situaties waar anderen hier niet eens aan denken.

Toch is het zo dat je deze stoornis terug kunt brengen tot enkele herkenbare scenario’s. Dit type angststoornis is vooral herkenbaar in alledaagse situaties waar iedereen enige spanning of stress kan ervaren. Denk aan sociale situaties, het werk, plekken met grote groepen mensen, onbekende plaatsen, et cetera. Iedereen zal in zo’n situatie wel eens wat spanning of angst hebben ervaren. Bij een gegeneraliseerde angststoornis zijn mensen bij voorbaat bang hiervoor. Hoe dit verschilt van een sociale angststoornis leggen we hier uit.

Hoe uit dit zich concreet?

De symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis komen vaak overeen met die van andere angststoornissen, maar ook met die van stress. Angst en spanning kunnen zich zowel mentaal als fysiek uiten. Veel voorkomende manieren waarop een gegeneraliseerde angststoornis zich uit, zijn:

De symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis

Wanneer je de bovenstaande symptomen zonder verdere context bekijkt, kunnen dit symptomen van zeer veel verschillende aandoeningen, stoornissen of angsten zijn. Bij een gegeneraliseerde angststoornis gaan zij echter altijd samen met een angstig gevoel.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

“Het gaat fout”

Kenmerkend aan een gegeneraliseerde angststoornis is dus dat de angst zich niet focust op een bepaald iets. Die angst is er gewoon. Vaak hebben mensen met deze stoornis het gevoel dat er elk moment iets fout kan gaan. Wat weten ze niet, maar dit onbestemde gevoel kan overheersen. Dat maakt deze angststoornis tot een enorme bron van stress.

Een lastige bijkomstigheid van een gegeneraliseerde angststoornis is dat hier lastig aan ontsnappen is. Vergelijk het maar eens met een angststoornis die is gericht op een bepaalde situatie, zoals hoogtevrees. Iemand die lijdt aan hoogtevrees zal hier geen last van ondervinden zolang hij/zij niet met hoogtes geconfronteerd wordt. Bij een gegeneraliseerde angststoornis is er geen “trigger” nodig om angstig van te worden. Hiermee is dit type angststoornis in zekere zin tegenovergesteld aan veel andere angststoornissen. Normaal gesproken is er iets om bang voor te zijn, dus krijg je last van je angststoornis. In dit geval is er sprake van (vaak ongedefinieerde) angst, waardoor dingen vanzelf eng worden.

Ervaringsverhalen gegeneraliseerde angststoornis

Een angststoornis als deze is voor veel mensen soms lastig te begrijpen. Ervaringsverhalen van een gegeneraliseerde angststoornis kunnen helpen om begrip te kweken. In veel van de ervaringsverhalen van onze coachees speelt angst een grote rol.

Angst is soms iets dat ontzettend lastig te begrijpen is. Niet alleen voor buitenstaanders, maar ook voor mensen die hier zelf last van hebben. Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis weten vaak zelf ook wel dat zij niet bang hoeven te zijn; en toch zijn ze het. Angst kan namelijk niet altijd gecontroleerd worden. Zij hebben angst voor een onbekend gevaar.

Gegeneraliseerde angststoornis behandeling

Omdat de angstige gevoelens niet altijd vermeden kunnen worden, is omgaan met een gegeneraliseerde angststoornis soms een hele opgave. Alleen iemand die hier ervaring mee heeft, weet hoe het is om de hele dag te moeten vechten tegen je gevoelens; te  worstelen met gedachten die je liever niet hebt of constant de strijd aan te moeten gaan met je angst voor dingen die je niet kunt ontwijken. Je zult namelijk de deur uit moeten, moeten werken of boodschappen moeten doen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Gegeneraliseerde angststoornis behandeling

Er is gelukkig altijd een gegeneraliseerde angststoornis behandeling mogelijk. De coaches van Liberi kunnen je hierbij ondersteunen. Om succesvol deze angststoornis te overwinnen, is het belangrijk om tot de kern te komen. Ondanks dat het vaak lijkt dat er geen directe aanleiding is voor de angst, is deze er altijd. Met behulp van jouw stress en burn-out coach kun je dit achterhalen.

Er zijn veel dingen die deze stoornis kunnen veroorzaken. Een trauma of aangrijpende gebeurtenis in het verleden bijvoorbeeld – een slechte jeugd. Maar het kan ook het resultaat zijn van een negatief zelfbeeld of een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde. Vaak zie je dat bij deze laatste twee oorzaken mensen onbedoeld hun problemen versterken. Bijvoorbeeld omdat zij negatieve affirmaties hanteren en zo altijd een self fulfulling prophecy creëren. “Ik ben bang dat het fout gaat, dus gaat het fout.” En vervolgens word je wanneer het inderdaad fout gaat alleen maar angstiger.

Worstel jij met een gegeneraliseerde angststoornis (of vermoed je dit)? Neem contact met ons op. Een intakegesprek met een coach bij jou in de buurt is geheel vrijblijvend. Jullie kunnen in een vertrouwde omgeving rustig praten over de angsten waar je mee kampt. Vervolgens kan jouw coach zorgen voor een persoonlijk plan waarmee je stap voor stap toewerkt naar blijvend herstel.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven