Zoeken

Zoeken sluiten

Omgaan met een paniekstoornis

dinsdag 30 juli 2019

Je kan spreken van een paniekstoorniswanneer je regelmatig last hebt van paniekaanvallen en je daarbij angstig bent om elke keer weer een nieuwe paniekaanval te krijgen. Deze angst kan ervoor zorgen dat de paniekaanvallen jouw leven gaan beheersen. De duur van deze stoornis is zeer divers. Sommige mensen lopen maanden met deze angstproblematiek, terwijl er ook mensen zijn die al jaren dit probleem letterlijk met zich mee slepen. Heb jij een paniekstoornis, of vermoed je dit? Zoek dan hulp. Onze coaches staan voor je klaar. In deze blog vertel ik je meer over wat een paniekstoornis is en wat wij voor je kunnen betekenen.

Inhoudsopgave

Wanneer kun je precies spreken van een paniekstoornis?

Een paniekstoornis is een type angststoornis dat wordt gekenmerkt door herhaalde, onverwachte paniekaanvallen. Deze aanvallen zijn episodes van intense angst of onbehagen die plotseling beginnen en relatief kort duren.

Je kunt mogelijk spreken van een paniekstoornis als iemand voldoet aan bepaalde criteria zoals beschreven in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th edition), een handleiding die wordt gebruikt door professionals in de geestelijke gezondheidszorg om psychische aandoeningen te diagnosticeren.

Enkele criteria voor een paniekstoornis zijn:

 1. Herhaaldelijke en onverwachte paniekaanvallen.
 2. Minstens één van de aanvallen wordt gevolgd door een periode van ten minste een maand waarin sprake is van aanhoudende zorgen over het krijgen van meer paniekaanvallen en/of de gevolgen ervan, of van gedragsveranderingen die verband houden met de aanvallen (zoals het vermijden van situaties die de paniekaanvallen zouden kunnen uitlokken).
 3. De paniekaanvallen en de gevolgen ervan zijn niet te wijten aan de fysiologische effecten van een stof (bijvoorbeeld drugs of medicijnen) of een andere medische aandoening.
 4. De paniekaanvallen en de gevolgen ervan kunnen niet beter worden verklaard door een andere psychische stoornis, zoals sociale fobie, specifieke fobie, obsessief-compulsieve stoornis of posttraumatische stressstoornis.

Man met een paniekstoornis

Wat veroorzaakt een paniekstoornis?

Op het moment dat je last hebt van een paniekstoornis, kun je niet zomaar een oorzaak aanwijzen waarom je een paniekaanval krijgt. Er wordt natuurlijk wel veel research gedaan. Uit onderzoek weten we inmiddels dat bij een paniekstoornis de neurotransmitters voor angstgevoelens uit balans zijn.

Aannemelijk is dat er een soort van kortsluiting ontstaat in de hersenen. Wel wordt gedacht dat een aantal oorzaken een rol spelen bij de totstandkoming van een paniekaanval en/of stoornis

 • Erfelijkheid lijkt een rol spelen in de ontwikkeling van de stoornis. In sommige families waar een paniekstoornis voorkomt, komt dit vaker voor. Vooral als je kwetsbaar bent voor angst of paniek.
 • Verdovende middelen zoals drugs en alcohol worden vaak gebruikt om zich proberen beter te voelen. Het tegenovergestelde wordt vaak bereikt. Vaak creëer je er een probleem bij: een extra verslaving.
 • Ingrijpende gebeurtenissen zoals een verhuizing, overlijden, stress op je werk of ziekte veroorzaken vaak veel stress. Als je hier heel erg gevoelig voor bent kan dit een paniekstoornis uitlokken.

Wat zijn de symptomen van een paniekstoornis?

Het is niet eenvoudig om de symptomen van een paniekstoornis te beschrijven. Simpelweg omdat de paniek met heel veel verschillende gevoelens en reacties gepaard kan gaan. Onderstaand toch enkele veel voorkomende symptomen op een rijtje:

 1. Hartkloppingen, versnelde hartslag of hartkloppingen.
 2. Zweten.
 3. Trillen of beven.
 4. Gevoelens van kortademigheid of verstikking.
 5. Pijn of ongemak op de borst.
 6. Misselijkheid of buikklachten.
 7. Duizeligheid, lichthoofdigheid of flauwvallen.
 8. Derealisatie (gevoel van onwerkelijkheid) of depersonalisatie (afstandelijkheid ten opzichte van zichzelf).
 9. Angst om de controle te verliezen of gek te worden.
 10. Angst voor de dood.
 11. Gevoelloosheid of tintelingen in handen, voeten of gezicht.
 12. Koude rillingen of opvliegers.

paniekstoornis-oorzaken

Wat kun je doen tegen deze stoornis?

Een stoornis oplossen is niet eenvoudig. Dat geldt ook voor een paniekstoornis. Krijg jij deze niet onder controle, lees dan aan het einde hoe wij je kunnen helpen. Eerst deel ik graag wat tips met je die mogelijk kunnen helpen om die beangstigende aanvallen te voorkomen of te onderdrukken.

Ga je angst niet uit de weg

Als je een paniekstoornis hebt wil je liever niet worden geconfronteerd met die plaats waar jezelf helemaal verloor. Die angst wil je niet meer meemaken is dan vaak je eerste gedachte. Toch is dat niet verstandig, want het is juist aan te raden om jouw ergste angsten te trotseren en te overwinnen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het voor jezelf maakt voor een sneller herstel. Doe dit wel in kleine stapjes. Maak je te grote stappen, dan is de kans op paniek alleen maar groter en creëer je op die manier je eigen faal-ervaring. Met kleine stapjes kun je veel succeservaringen opdoen, waardoor je makkelijker de volgende stap(jes) kunt zetten.

Zorg voor beweging en ontspanning

Ontspanning zorgt ervoor dat je niet te veel gaat nadenken. Wandelen en sporten zijn twee activiteiten waardoor je rustiger in je hoofd wordt. Dit komt omdat je zintuigen positief worden geprikkeld. Jouw gedachten zullen minder aanwezig zijn door deze afleiding en je zult meer lichamelijke ervaringen opdoen. Na een wandeling en het beoefenen van een sport voel je minder spanning in je spieren en kun je je daarom minder angstig of somber voelen. Kies ook hier voor beweging die bij je past en ren jezelf niet voorbij.

Bespreek het met je omgeving

Als je last hebt van een paniekstoornis dan adviseren wij je om dit met je omgeving te bespreken. Hoe langer je wacht om te vertellen hoe je je werkelijk voelt, hoe hoger de drempel wordt om wel die stap te gaan zetten om het aan te gaan geven. Je zal merken dat praten je zal opluchten. Door het te benoemen kom je wellicht ook achter de werkelijke reden waarom je die angsten ervaart. Wellicht zijn er nog meer mensen in je omgeving die ook een bepaalde vorm van angststoornis hebben ontwikkeld en kun je jouw ervaring delen.

paniekstoornis-besprekenVermijd alcohol, drugs en cafeïne

Als je last hebt van een paniekstoornis kunnen verdovende middelen zoals alcohol, medicijnen en of drugs ervoor zorgen dat klachten van de paniekaanval (tijdelijk) kunnen worden onderdrukt. Je lost er alleen je probleem niet mee op. Veelal hebben deze middelen ook vervelende bijwerkingen. Denk hierbij aan; niet meer kunnen functioneren, je sloom voelen, last van hoofdpijn hebben, of je niet meer interesseren in anderen.

Je paniekstoornis overwinnen met behulp van coaching

Een paniekstoornis kan je leven behoorlijk beheersen. Je wereldje kan behoorlijk klein worden als je last hebt van een paniekstoornis. Lukt het niet om jouw problemen te overwinnen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen met jouw coach kun je gaan werken aan je problemen. Na een intake verzorgen wij een programma op maat waarmee je stap voor stap de confrontatie met jezelf en eventuele angsten aangaat om je paniek te overwinnen en van die aanvallen af te komen. Je staat er niet alleen voor.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven