Zoeken

Zoeken sluiten

Controle loslaten

maandag 23 augustus 2021

Waarom controle loslaten juist belangrijk is tijdens je burn-out: 3 Tips

Het hebben van controle kan erg prettig voelen. Toch is het willen hebben van controle iets wat veelal te maken heeft met onzekerheid, perfectionisme of angst. Je wilt de touwtjes in handen hebben omdat dit het gevoel van controle geeft, maar is dat ook zo? Controle loslaten kan je helpen om meer rust te ervaren, juist als je veel stress ervaart of een burn-out hebt. Tegelijkertijd kan de behoefte naar controle juist groter worden door stress. In dit blog leggen we je uit waar de behoefte van controle vandaan kan komen en hoe je ervoor kunt zorgen dat controle loslaten makkelijker voor je wordt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Controle loslaten: waarom je juist controle wilt tijdens je burn-out

Op het moment dat je thuis komt te zitten door chronische stress of een burn-out kan het voelen alsof je de controle compleet verloren bent. Je voelt je neerslachtig, onzeker en je bent uitgeput. Je hebt geen invloed meer op jouw werk, op je lichaam en op hoe jij je voelt. Precies om die reden kan het prettig voelen om controle uit te oefenen op je omgeving. Dit geeft het gevoel alsof je tenminste nog ergens controle over hebt. Misschien herken je het wel dat hoe minder goed jij je voelt, hoe meer invloed je wilt  uitoefenen op je omgeving.

Als voorbeeld: normaal kun je misschien goed tegen wat rommel om je heen, maar niet op het moment dat je je niet goed voelt. Je wilt  dat dit nú wordt opgeruimd (je wilt  controle over je omgeving) en als een ander het niet doet, doe je het zelf wel.

Het gevolg? Je doet te veel, waardoor je weer gefrustreerd raakt omdat het niet lukt of omdat het je zo uitput en je voelt je slechter dan voordat je ging opruimen. Controle loslaten is in dit geval de sleutel naar meer rust. Maar hoe realiseer je dat?

Controle loslaten tijdens burn-out

Controle leren loslaten betekent jezelf overgeven

Goed om te weten is dat controle veelal een illusie is. Je kúnt nu eenmaal niet alles controleren, want zelfs wanneer je alles in de puntjes hebt uitgedacht, is de kans groot dat het anders verloopt. En, je raad het al, dat geef opnieuw flink wat stress. Controle loslaten houdt in dat je jezelf leert overgeven aan de situatie, en dat is een behoorlijke opgaven als je een burn-out hebt. Toch is overgave en vertrouwen hetgeen wat jou kan helpen om sneller te herstellen. Want op het moment dat jij leert om het volledig los te laten, hou je meer tijd over voor jouw burn-out herstel en jouw gezondheid. We delen graag een aantal stappen die jou gaan helpen om te leren controle los te laten.

1.     Weet wat controle je kost en wat controle loslaten oplevert

Het is belangrijk om je er bewust van te worden wat het je kost om continu controle te willen hebben, denk aan:

Controle leren loslaten

En wat zou het je opleveren als je leert hoe je controle kunt loslaten?

Zoals je ziet kost het houden van controle je veel, en levert het je meer op als je leert om controle los te laten. Ga voor jezelf eens na: wat doet het met jou als je controle wilt? Wat voor gevoel geeft dit je? Wat kost het je?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

2.     Een situatie verandert niet

Het huis moet worden opgeruimd, je moet boodschappen doen, je wilt  je vriend(in) nog bellen en eigenlijk wilde je vandaag juist even rustig aan doen. Of jij nou boos wordt, krampachtig alles probeert bol te werken of je probeert het los te laten en te zien wat écht nodig is; de situatie blijft hetzelfde. Hetgeen wat verandert is hoe jij er mee omgaat. Wat je kan helpen is het maken van een prioriteitenlijstje. Wat is echt noodzakelijk?

Laten we vooropstellen dat wanneer jij een burn-out hebt, het enige noodzakelijke is dat jij tijd leert maken voor jezelf en voor jouw herstel. Jij en je gezondheid dienen altijd bovenaan jouw lijstje te staan. Hoe noodzakelijk is het om je huis nu op te ruimen? Is het mogelijk om je partner, een vriend(in) of je buurman of –vrouw te vragen om boodschappen te doen? Kun je je vriend(in) vragen of het goed is dat je op een andere dag even belt?

Door anders met de situatie om te gaan, en te kijken wat er echt toedoet, kun je controle loslaten en je focus leggen op dat wat echt belangrijk is. En waarschijnlijk is dat rust, ontspanning en tijd voor jezelf.

3.     Ben je bewust van jouw behoefte om controle te houden

Om verandering te realiseren is het belangrijk om bewustwording te creëren. Kijk eens met eerlijke ogen naar jezelf en beantwoord onderstaande vragen in een schrift:

  • Waarom wil ik zo graag de controle hebben?
  • Waar wil ik graag controle over hebben in mijn leven?
  • Wat kost het me als ik de controle wil vasthouden?
  • Wat doet het met me als ik gevoel van controle verlies?

Als je dit helder hebt voor jezelf, kun je op een nieuwe pagina deze vragen beantwoorden:

  • Wat levert het me op als ik kan leren controle los te laten?
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik controle ga loslaten?
  • Hoe zou ik me voelen als ik me kan overgeven aan het leven en me niet continu druk maak?

Door dit in kaart te brengen wordt het ook makkelijker om je bewust te zijn van jouw behoefte om controle te houden. Dat wil niet zeggen dat je dit gedrag meteen kunt veranderen, maar het betekent wel dat je jezelf er sneller op kunt betrappen als je weer eens controle wilt uitoefenen. Op het moment dat je je hier bewust van bent kun je ook makkelijker een keuze maken: ik voel nu de behoefte om alles te controleren, ga ik hierin mee? Of ga ik oefenen met controle loslaten en laat ik het voor wat het is?

bewustwording leren loslaten

Prima als je er alsnog voor kiest om erin mee te gaan, je bent je hier nu in ieder geval bewust van en je hebt een keuze gemaakt om het wel of niet te doen. Bewustwording is de eerste stap. Hoe vaker je bewust kiest, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt om ervoor te kiezen controle los te laten. Want wat kan er nou écht gebeuren als je een keer niet je huis tiptop in orde hebt? Precies, niet zo heel veel.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Controle loslaten helpt je om sneller te herstellen

Het loslaten van controle is niet iets wat je binnen een paar dagen even doet. Dit heeft tijd nodig. Het belangrijkste is bewustwording, want pas als je je bewust bent van iets, kun je er ook iets mee doen. Vind je het nou lastig om hier in je eentje mee aan de slag te gaan? Liberi heeft coaches verspreid over het hele land waardoor er altijd een burn-out coach bij jou in de buurt is. Je kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Onze coaches staan voor je klaar om jou te ondersteunen in dit proces zodat jij kunt leren controle los te laten en meer vrijheid gaat ervaren.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven