Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe lang duurt een burn-out?

woensdag 6 mei 2020

Een burn-out is ingrijpend. Ik hoef daar niet omheen te draaien. Het is de eindfase van extreme, chronische stress. Het moment waarop je geest en lichaam zeggen: genoeg. Wie getroffen wordt door een burn-out, valt uit. Van het werk, maar ook grotendeels van het normale leven. Een burn-out wordt gekenmerkt door totale lichamelijke en geestelijke uitputting. Herstellen hiervan neemt tijd in beslag. Vaak veel tijd. Maar hoe lang duurt een burn-out? Om daar iets zinnigs over te zeggen, dien je te kijken naar de aard van de burn-out. Er zijn veel factoren, intern en extern, die de hersteltijd beïnvloeden. Eén ding is zeker: herstellen doe je niet zomaar.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe ontstaat een burn-out?

Om een inschatting te maken van de hersteltijd, is het eerst zaak om te kijken naar hoe de burn-out is ontstaan. Vaak ontstaat deze geleidelijk. Het begint met te veel stress. Wanneer de oorzaak hiervan niet wordt aangepakt, raakt je systeem overbelast. De volgende stap is overspannenheid (surmenage). Het is belangrijk om deze fase te benoemen. Wie overspannen is, heeft nog een laatste kans om hier zelfstandig iets tegen te doen. Door het nemen van voldoende rust en de juiste maatregelen, kun je zelf nog voor een ommekeer zorgen. Dat kan vaak in enkele weken. Hiermee kun je veel ergere klachten voorkomen. Overspannenheid negeren is gevaarlijk. Het kan (en zal meestal) uitmonden in een burn-out.

Hoe ontstaat burn-out

Heb jij het gevoel dat je overspannen bent? Dan hebben wij tips om van overspannenheid af te komen. Maak eerst onze burn-out test. Deze geeft je inzicht in hoe het met jouw stressniveau gesteld is. Ben je daadwerkelijk al overspannen, of ervaar je ernstige of chronische stress, dan zal dit zeker uit de test naar voren komen. Onderneem actie, want het is nog niet te laat.

De kenmerken van een burn-out

De reden waarom ik bij het beantwoorden van de vraag “hoe lang duurt een burn-out” eerst kijk naar het ontstaan en de kenmerken en symptomen van een burn-out, is omdat je daarmee een inschatting kunt maken van de ernst. Begrijp mij niet verkeerd: een burn-out is per definitie ernstig. De ene persoon is echter de andere niet, en elke burn-out is dus verschillend.

De kenmerken van een burn-out kunnen veel zeggen over de ernst hiervan. Of beter gezegd: aan de hand hiervan kun je een betere voorspelling doen over hoe lang een burn-out duurt. Een burn-out heeft symptomen op vier verschillende vlakken, te weten: distress, depressie, angst en somatisatie. Distress geeft aan in hoeverre je klachten ervaart en in welke wijze deze je hinderen. Depressie bestaat uit gevoelens van neerslachtigheid of geen uitweg zien in je situatie. Angst spreekt voor zich. Toch kan dit op veel manieren tot uiting komen. Bijvoorbeeld angst om naar buiten te gaan, angst voor een onbekend gevaar of angst om te slapen. Somatisatie heeft betrekking op de fysieke ervaring van je burn-out: in hoeverre komt deze lichamelijk tot uiting. Heb je bijvoorbeeld last van overmatig zweten of hoofdpijn?

Hoe lang duurt een burn-out dan?

Om nu een antwoord te geven op de belangrijke vraag “hoe lang duurt een burn-out?” Gemiddeld duurt het volledig herstellen van een burn-out 242 dagen. Regelmatig duurt het herstellen hiervan zelfs langer dan een jaar.

Waarom duurt een burn-out zo lang?

Met het oog op de hersteltijd die gemiddeld staat voor een burn-out, zul je begrijpen waarom wij altijd adviseren om stress in een vroeg stadium aan te pakken. Onze burn-out coaches kunnen iedereen helpen herstellen van een burn-out. Zij kunnen echter ook preventief worden ingeschakeld. Een burn-out voorkomen is een stuk eenvoudiger en sneller dan hiervan herstellen. Daarom is het zo belangrijk om de signalen van een burn-out te herkennen. Of beter nog: om stress in een vroeg stadium de kop in te drukken door de bron van de stress effectief aan te pakken.

Hoe lang duurt een burn-out in verschillende omstandigheden?

Vrijwel niemand is in enkele weken hersteld van een burn-out. In de regel staat voor een lichtere burn-out een hersteltijd van een maand tot enkele maanden. Herstellen van een zware burn-out kan vele maanden tot langer dan een jaar in beslag nemen. Maar waarom duurt een burn-out bij sommige mensen (veel) langer dan bij andere mensen? Dit heeft meerdere redenen.

Wanneer jij je afvraagt hoe lang een burn-out duurt, is het vooral verstandig om jezelf de volgende vraag te stellen: hoe lang duurt een burn-out in verschillende omstandigheden? Ieder mens is anders. Dit betekent dat twee mensen nooit op dezelfde manier zullen herstellen van een ogenschijnlijk identieke burn-out. Dit is een belangrijke reden waarom je nooit van tevoren met zekerheid kunt zeggen hoe lang het herstellen van een burn-out gaat duren. Je weet eenvoudigweg niet hoe lang de persoon in kwestie nodig heeft.

De factoren die van invloed zijn

Je persoonlijkheid is dus van grote invloed op de hersteltijd van je burn-out. Dit geldt ook voor je omstandigheden. Iemand die veel liefdevolle mensen om zich heen heeft die bereid zijn om te steunen en te helpen, maakt een grotere kans om sneller te herstellen van een burn-out dan iemand die eenzaam is.

duur burn-out

Naast persoonlijkheid en persoonlijke omstandigheden, spelen ook de klachten en de omstandigheden die daarop van invloed zijn een grote rol. Eerder in deze blog heb ik het gehad over de vier verschillende categorieën van symptomen. Om volledig te herstellen van je burn-out, moeten alle klachten verdwijnen. Dit betekent dat je de oorzaak van de symptomen weg zult moeten nemen. Hierin schuilt de crux. Soms is dit relatief eenvoudig, soms is dit een enorme opgave.

Om een voorbeeld te geven: iemand die last heeft van een angststoornis kan zeer lang nodig hebben om hiervan te herstellen. Zeker wanneer het een fobie betreft. Het is goed mogelijk dat tijdens het herstelproces fysieke klachten zoals hoofdpijn of nek en schouderklachten al vrij snel afnemen of verdwijnen, maar dat angsten aanhouden. Over het algemeen kun je stellen dat hoe meer symptomen er zijn, hoe langer herstellen van een burn-out over het algemeen duurt. Helemaal wanneer de symptomen in verschillende categorieën vallen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe lang duurt een burn-out met hulp van een coach?

Eén ding is zeker: met behulp van een burn-out coach zul je sneller van je burn-out herstellen. Zelfstandig herstellen van een burn-out is vaak zelfs niet mogelijk. De coaches van Liberi kunnen iedereen helpen om volledig en blijvend van een burn-out te herstellen. Ongeacht de klachten. Samen gaan we de strijd aan. Het kan een relatief kort of zeer lang en intensief traject zijn, maar herstel is altijd mogelijk. Neem daarom contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven