Er zijn tal van manieren waarop je overspannen kunt raken. Te veel stress, druk op je werk, te hoge eisen aan jezelf stellen, een ingrijpende gebeurtenis: het zijn slechts enkele voorbeelden. Overspannenheid is vervelend. Het gaat gepaard met vervelende klachten en brengt je in een situatie waar je niet in wilt zitten. Wanneer je overspannen bent, heb je eenvoudig bekeken twee opties. De eerste optie is je overspannenheid te erkennen en stappen te nemen die leiden tot herstel. De andere optie is je overspannenheid negeren. Als je geluk hebt, kom je dan ook van je overspannenheid af. Wanneer je echter dezelfde dingen blijft doen die je overspannenheid hebben veroorzaakt, of je in dezelfde situaties blijft begeven, dan is de kans op herstel gering. Overspannenheid negeren, is dus onverstandig. Maar wat gebeurt er wanneer je overspannenheid negeert? Dit kan het begin zijn van iets nog veel ernstigers.
Overspannen zijn, kan door iedereen anders worden ervaren. Ook kan overspannenheid bij iedereen op een andere manier ontstaan zijn. Sommige mensen zijn hier vatbaarder voor dan anderen. Dat maakt het begrip “overspannen zijn” misschien lastig te duiden. Wat de een overspannen maakt, heeft op de ander nauwelijks invloed. Iedereen is verschillend. Iedereen ervaart stress op een andere manier en gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Dit geeft direct aan waarom je iemand anders met overspanningsklachten serieus dient te nemen: overspannen zijn is een serieus probleem en dit ben je niet zomaar, ook al kunnen de problemen van een ander in jouw ogen niet zo ernstig lijken.
De gemeenschappelijke deler bij overspannenheid is chronische stress. Een te lange, structurele blootstelling aan stress kan ervoor zorgen dat je overspannen raakt. Wanneer je overspannen bent, heb je jouw mentale en/of fysieke limiet gedurende langere tijd overschreden, waardoor je “het niet meer aankunt”. Overspannenheid heeft niet alleen zijn weerslag op datgene wat hier de oorzaak van is. Omdat je jouw geestelijke en wellicht ook fysieke grens hebt bereikt, zul je in alle facetten van je leven hinder ondervinden van het feit dat je overspannen bent. Je hebt niet meer de energie en kracht om normaal te functioneren of normaal van dingen te genieten.
Op welke manier overspannenheid tot uiting komt, is persoonsafhankelijk. Symptomen kunnen mentaal en fysiek van aard zijn. Wat vrijwel iedereen die overspannen is ervaart, is extreme vermoeidheid: het niet meer op kunnen brengen om de dingen te doen die je voorheen altijd (probleemloos) deed. “Probleemloos” staat bewust tussen haakjes, want ergens is er iets dat al langere tijd niet probleemloos ging: overspannenheid ontstaat niet zomaar.
Naast lusteloosheid kunnen andere klachten bij overspannenheid zijn: sombere gevoelens, niet kunnen slapen, veel piekeren, nervositeit, hoofdpijn of pijn in je lichaam of zelfs paniekaanvallen.
Overspannenheid kun je zien als een duidelijk signaal van je lichaam, een laatste waarschuwing. Je bent een grens overgegaan. Die grens moet je niet nogmaals opzoeken. Je kunt echter herstellen van overspannenheid door voldoende rust te nemen en goed naar je lichaam en geest te luisteren. Door afstand te nemen van datgene dat jouw overspannenheid veroorzaakt heeft, voldoende uit te rusten, te accepteren dat je tijdelijk niet jezelf bent en goed voor jezelf te zorgen, kunnen de meeste mensen van hun overspannenheid afkomen. Je zult hier ook lering uit kunnen en moeten trekken: je weet nu waar jouw grens ligt en doet er verstandig aan om ervoor te zorgen dat je die grens niet weer opzoekt.
Om ervoor te zorgen dat je overspannenheid eenmalig blijft, zul je beter naar jezelf moeten luisteren en wellicht bepaalde wijzigingen in je leven of je levensstijl aan moeten brengen. Of het nu gaat om minder werken, duidelijker communiceren en over je gevoelens praten, of afscheid proberen te nemen van bepaalde gewoontes: het voorkomen van opnieuw overspannen raken, ligt grotendeels in je eigen handen.
Je overspannenheid erkennen, rust nemen, naar je lichaam luisteren en verstandig zijn: het lijkt zo eenvoudig. De praktijk wijst echter uit dat het lang niet zo eenvoudig is om overspannenheid te erkennen en te accepteren. Veel mensen blijken niet in staat om op de juiste manier te handelen. Dit kan komen door het niet (tijdig) herkennen van de signalen en symptomen, koppigheid, gevoelens van schaamte of onvermogen om de situatie te veranderen.
Koppigheid en gevoelens van schaamte kunnen hand in hand gaan. Door sociale druk en druk door social media, krijgen sommige mensen het gevoel dat overspannen zijn iets is om je voor te schamen. Zij beschouwen dit als een teken van zwakte en gaan – meestal tegen beter weten in – op dezelfde manier door met hun leven. Dit kan zorgen voor grote problemen, want zoals ik zojuist al schreef: overspannen zijn, is je laatste waarschuwing.
Wat er gebeuren kan wanneer je de laatste waarschuwing van je lichaam negeert, ervaren helaas zeer veel mensen aan den lijve. Niet handelen bij overspannenheid, kan resulteren in een burn-out. Bij een burn-out ervaar je de symptomen van je overspannenheid nog heftiger, hetgeen resulteert in totale mentale en fysieke uitputting. Het grootste en belangrijkste verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is echter dat je van een burn-out veel moeilijker kunt herstellen.
Wanneer je een burn-out hebt, kom je hier veel moeilijker vanaf zonder de professionele hulp van een burn-out coach. Rust houden, werkt niet meer. Bij een burn-out kan het erg lastig zijn om nog een oplossing te zien voor je problemen. Hierdoor kunnen niet alleen de symptomen die je bij overspannenheid ervaart verergeren, maar liggen er ook nieuwe gevaren op de loer, zoals sociaal isolement en een depressie.
Een burn-out coach kan jou helpen met het overwinnen van je burn-out zodat je weer geestelijk en lichamelijk gezond en gelukkig wordt. Je zult ook in staat zijn om signalen te herkennen zodat je een terugval kunt voorkomen. Iedereen die een burn-out ervaren heeft, weet echter dat je daarna in veel opzichten kunt veranderen en andere keuzes moet gaan maken. Je kunt zelf eenvoudig testen of jouw stressniveau gevaarlijk hoog is door het maken van een online stresstest. Heb je aan de hand daarvan vragen, of denk je dat je gebaat bent bij hulp, dan staat er een burn-out coach bij jou in de buurt voor je klaar.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606