Zoeken

Zoeken sluiten

Angst om (alleen) het huis uit te gaan

maandag 9 maart 2020

Angst om (alleen) het huis uit te gaan door stress of burn-out

Je wilt wel boodschappen doen, een rondje lopen of even langs je werk om koffie te drinken.. maar het idee om alleen het huis uit te moeten gaan ervoor zorgen dat je toch maar lekker thuis blijft. Veel mensen met stress of een burn-out ervaren angst om alleen het huis uit te gaan. Niet omdat ze het thuis zo fijn en gezellig vinden, maar omdat er angst is om bijvoorbeeld in een drukke menigte te zijn, angst voor een paniekaanval of overprikkeling of niet genoeg vertrouwen in zichzelf.

Dat kan komen doordat je veel stress ervaart of een burn-out hebt. Je bent helemaal uitgeput, je voelt je neerslachtig en het idee om iets te gaan ondernemen kan zo overweldigend of beangstigend zijn dat je het maar niet doet. Je comfort zone vergroten of nieuwe dingen doen kan heel lastig zijn als je zoveel stress hebt. Dat je dan liever thuis blijft is niet vreemd, dat voelt veilig en vertrouwd.

Toch is het juist voor je herstel heel belangrijk om vaker je comfort zone te verlaten en dingen te doen die je spannend vind. Of waar je weerstand bij voelt. Hoe je dit kunt opbouwen lees je later in dit artikel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom het huis uit gaan zo moeilijk kan zijn

Je hele wereld wordt even op z’n kop gezet als je chronische stress of een burn-out hebt. Alles verandert: je werk, je thuissituatie, sociale contacten, jijzelf. Dit vraagt heel veel van je en dat terwijl je al geen energie hebt en je totaal niet lekker in je vel zit. Het feit dat je op zo’n moment de buitenwereld liever laat voor wat het is, is logisch. Je hebt al genoeg aan jezelf en aan het feit dat je leven zo is omgeslagen. Prikkels, andere mensen of nieuwe dingen kunnen al snel als ‘te veel’ aanvoelen.

de deur niet uitgaan

Even naar de supermarkt kan er voor zorgen dat je de hele dag moet bijkomen van alle indrukken en prikkels. Het kan je volledig uitputten. Een rondje lopen doe je misschien liever niet meer omdat je weinig behoefte hebt om je buren tegen te komen en antwoord te geven op de vraag “hoe gaat het met je?”.

Als je een burn-out hebt heb je vooral behoefte aan één ding: rust. En dat is in veel gevallen thuis te vinden, in je eigen veilige omgeving.

Angst om (alleen) het huis uit te gaan: 4 Tips

Onderstaande tips kunnen je helpen om angst om alleen het huis uit te gaan wat te beperken.

1. Vraag iemand om met je mee te gaan

Misschien wil je wel graag even de deur uit, maar is de stap om dit alleen te doen nog te groot. Wat kan helpen is om iemand te vragen om met je mee te gaan. Bijvoorbeeld je partner, een goede vriend(in) of een van je buren waar je een klik mee hebt. Op deze manier kan het al wat minder angstig aanvoelen en is de stap wellicht wat kleiner.

Door er toch voor te kiezen om de deur uit te gaan – ook al is het dan niet alleen – maak je jouw comfort zone weer wat groter. Doe dit regelmatig zodat de stap om alleen te gaan uiteindelijk kleiner wordt.

Het fijne van samen gaan is dat je iemand bij je hebt waar je op terug kan vallen. Dit kan angst doen afnemen en zorgen voor een veiliger gevoel.

2. Oefen met korte momenten

Heb je angst om alleen het huis uit te gaan maar wil je wel even een rondje lopen in de buitenlucht? Maak het voor jezelf makkelijker door vooraf met jezelf af te spreken dat je 5 minuten gaat lopen. Dit maakt de stap al makkelijker dan wanneer je meteen van jezelf vraagt om een wandeling van 30 minuten te gaan maken.

Het zetten van kleine stapjes is van groot belang bij herstel van een burn-out. Je kunt beter regelmatig een kleine stap zetten en daarmee uiteindelijk je doel behalen, dan een groot doel stellen die niet haalbaar blijkt te zijn waardoor je nog minder vertrouwen krijgt in jezelf. Wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd.

3. Goede voorbereiding

Ga je de stad in, boodschappen doen of reizen met het openbaar vervoer? Bereid je dan goed voor. Zorg dat je vooraf voldoende rust hebt genomen en neem hulpmiddelen mee die je kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld oordoppen of een noise canceling headphone om prikkels om je heen te verminderen.

Bekijk ook hoe je de situatie makkelijker kunt maken voor jezelf. Als je gaat reizen kun je bijvoorbeeld kijken of het een optie is om eerste klas te reizen zodat er minder mensen om je heen zijn.

Probeer het dus voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken zodat je je er ook comfortabel bij voelt.

zoek afleiding burn-out

4. Ga iets leuks doen (zodat je afleiding hebt)

Angst om alleen het huis uit te gaan kun je verminderen door iets te gaan doen wat je echt heel leuk vindt. Je kunt namelijk zeggen dat je een rondje in de stad gaat lopen zonder enig doel, maar als je weet dat je van jezelf dat ene boek mag gaan kopen wat je al zo graag wilt maakt het de situatie wellicht wat makkelijker.

Je hebt dan een doel waar je naartoe werkt, iets waarmee je jezelf kunt belonen en wat afleiding geeft van het feit dat je alleen de deur uit gaat.

5. Blijf dingen doen ondanks de angst

Een hele belangrijke tip bij angst om alleen het huis uit te gaan is om het ondanks de angst tóch te doen. Op AD.nl staat een interview met Damy (25) over angst om alleen de deur uit te gaan door een burn-out. Hij deelt een tip die heel erg belangrijk is voor iedereen die nu in zo’n zelfde situatie zit: “Met veel angst probeerde ik die dingen toch te blijven doen, omdat ik wist dat anders de drempel nog hoger zou worden.”

Als je je laat tegenhouden door angst en alleen de deur uit gaan gaat vermijden, zal het steeds moeilijker worden om alleen het huis uit te gaan. Gebruik bovenstaande tips om het wat makkelijker te maken. Ga met volle angst vooruit en werk ondertussen aan je burn-out herstel.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Angst om alleen het huis uit te gaan beperken door herstel

Hoe sneller je van chronische stress of een burn-out herstelt, hoe sneller je ook verlost zult zijn van angsten en paniek. Gemiddeld hersteltijd van een burn-out is 242 werkdagen, maar uit onderzoek is gebleken dat hulp van coaching de hersteltijd kan halveren.

Middels wandelcoaching kunnen onze coaches je ondersteunen in jouw herstelproces. Het mooie hiervan is dat je meteen al kunt oefenen met alleen het huis uit gaan om vervolgens samen met je coach op pad te kunnen gaan voor een fijne wandeling. Ondertussen leer jij hoe je het beste kunt omgaan met stress, leer je jezelf beter kennen en krijg je fijne tips en tools om te herstellen. Zodat je uiteindelijk weer rust en ontspanning kunt ervaren, opnieuw kunt genieten van het leven en zonder problemen alleen het huis uit kunt gaan.

Ben jij er klaar voor om angst en stress achter je te laten? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven