Zoeken

Zoeken sluiten

CVS of burn-out?

donderdag 30 april 2020

Soms zijn diagnoses in eerste instantie niet eenvoudig te stellen. Dat kan komen omdat er ogenschijnlijk meerdere diagnoses mogelijk zijn. VCS is hier een goed voorbeeld van. CVS staat voor “Chronisch Vermoeidheidssyndroom”. CVS heeft vrij veel raakvlakken met een andere aandoening die hier sterk op lijkt: ME, maar ook met burn-out. Het kan zo zijn dat jij je afvraagt of je CVS of burn-out hebt. Want ga je de symptomen na, dan zie je een sterke overlap. Hoewel de twee sterk op elkaar lijken, zijn er behoorlijke verschillen. Vooral in de oorzaak en het herstel. Daarom is het belangrijk om te weten wat CVS precies is en hoe dit verschilt van een burn-out. Dit zodat je de juiste hulp kunt zoeken. In deze blog leg ik het je uit. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Wat is CVS?

Het chronische vermoeidheidssyndroom bestaat voornamelijk uit ernstige vermoeidheidsklachten die langer dan 6 maanden aanhouden en waarvoor geen verklaring gevonden kan worden. Het nemen van rust of extra slaap heeft vrijwel geen effect, de vermoeidheid blijft aanwezig. Dit zorgt voor belemmeringen in het dagelijks leven. Studeren, werken, sporten of het bijhouden van sociale contacten wordt steeds lastiger omdat vermoeidheid continu in de weg staat. Er is geen oorzaak te vinden voor CVS. Wel wordt gedacht dat het met meerdere factoren te maken kan hebben, zoals de aanleg voor bepaalde aandoeningen, een minder functionerend afweersysteem, hormoonhuishouding, gevoeligheid voor vermoeidheid en pijn.

CVS is (volgens sommigen) geen ME

Zoals in de intro al werd vermeld, wordt CVS veelal samen genoemd met ME. Toch is niet iedereen het erover eens dat CVS en ME naast elkaar worden genoemd. Op de website van de ME/CVS vereniging is hier het volgende over te lezen: “CVS is de naam van een diagnose, die onterecht gebruikt wordt voor ME wanneer mensen een langere tijd ernstig vermoeid zijn zonder duidelijk aantoonbare reden. Bij veel aandoeningen is chronische vermoeidheid een van de symptomen, zoals bijvoorbeeld bij kanker, AIDS, MS en andere autoimmuunziekten. Ook bij ME. Er is dan nader medisch onderzoek nodig om vast te stellen of het om ME gaat of om een andere aandoening die soortgelijke klachten veroorzaakt.”

De ME/CVS vereniging ziet CVS dus als een symptoom van ME. Andere bronnen beschouwen CVS en ME als dezelfde aandoening. In deze blog richt ik mij op CVS, het Chronische vermoeidheidssyndroom.

CVS is óók geen burn-out

Er zijn verschillende aandoeningen die wat betreft symptomen of kenmerken overlappend kunnen zijn met een burn-out. Eén daarvan is CVS. Kijkend naar de symptomen is het niet vreemd dat CVS wordt gekoppeld aan burn-out. Er is echter wel een verschil tussen extreme vermoeidheid door burn-out en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wanneer je een burn-out hebt, ben je ook volledig uitgeput, word je vaak moe wakker, kun je slaapproblemen ontwikkelen, last krijgen van concentratie- en geheugenproblemen en er kan pijn in de spieren en gewrichten ontstaan. Allemaal kenmerken die ook voorkomen bij CVS.

Wat zijn de symptomen van CVS?

De symptomen van CVS zijn aan de ene kant zeer duidelijk. Aan de andere kant zijn ze misschien wel lastig te herkennen omdat ze dus zo’n overlap hebben met een burn-out. CVS kun je vooral van burn-out onderscheiden door te kijken naar de oorzaken. Daarover dadelijk meer. Eerst de kenmerken van het chronisch vermoeidheidssyndroom.

  • Ook al slaap je veel, je wordt niet uitgerust wakker
  • Pijn in de gewrichten en/of spieren
  • Slaapstoornissen
  • Inspanning of sport kost erg veel energie en er is een lange hersteltijd
  • Klachten kunnen worden verergerd door fysieke of mentale inspanning
  • Geheugen- en/of concentratieproblemen
  • Krachtverlies
  • Opstaan na zitten of liggen kan duizeligheid veroorzaken

Wat is dan het verschil tussen CVS en burn-out?

Kijkend naar de lijst van symptomen in de vorige alinea, zie je ongetwijfeld wel wat verschillen tussen CVS en burn-out. De nuance is dat je bij CVS niet al deze symptomen tegelijk hoeft te ervaren. Dat maakt het soms lastig om te herkennen waar je nu precies last van hebt. Toch is er een vrij eenvoudige manier om het verschil tussen CVS en burn-out te bepalen. Kijk maar naar de onderstaande punten:

  • Bij een burn-out weet je waarom je uitgeput bent, bij CVS is veelal geen aanwijsbare reden.
  • De hersteltijd van een burn-out is korter dan de hersteltijd van CVS. Dit is veelal langdurig en moeilijk om van te herstellen.
  • Aanpassingen in het leven (zoals ander werk, leren omgaan met stress of dingen anders aanpakken) kunnen bij burn-out helpen om te herstellen, bij CVS heeft dit weinig invloed.

Burn-out gaat altijd gepaard met oververmoeidheid en uitputting, echter is dit dus niet hetzelfde dan wanneer je last hebt van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wanneer je een burn-out hebt, ben je zo lang op je reserve energie doorgegaan en heb je zoveel stress ervaren dat je lichaam helemaal op is, het is ‘burned-out’. Oftewel: opgebrand. Het heeft tijd en vooral ook rust nodig om weer te kunnen herstellen. Daarbij is het belangrijk om dingen anders aan te pakken. Om bijvoorbeeld vaker om hulp te vragen, duidelijk je grenzen aan te geven, werk te zoeken wat wél aansluit bij jouw wensen en behoeften, nee leren zeggen en voor jezelf opkomen.

Door je leven aan te passen, je assertiviteit te vergroten en te leren omgaan met stress kun je uiteindelijk herstellen van een burn-out. Dit wil niet zeggen dat je na je herstel direct weer op het energiepeil bent zoals je gewend was, dit heeft namelijk tijd nodig. Maar uiteindelijk zul je – als je werkt aan je herstel – weer vol energie door het leven kunnen. Bij CVS werkt het dus niet zo. De gevolgen van CVS en burn-out kunnen overeen komen, maar bij een burn-out heb je hier als het ware naartoe gewerkt. Je bent maar doorgegaan en doorgegaan terwijl je te veel stress hebt ervaren. Een burn-out ontstaat, CVS is er als het ware gewoon.

Tips om met de extreme vermoeidheid om te gaan

Vermoeidheid is een moeilijk iets, het beperkt je in je dagelijks leven en je kunt het niet negeren. Onderstaande tips kunnen je helpen om met vermoeidheid om te gaan. Deze zijn natuurlijk voornamelijk gericht op de burn-out. Zoals ik eerder al schreef, hebben dit soort tips bij CVS helaas minder effect.

  • Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning. Het is belangrijk om actief te blijven maar op tijd rust nemen is ook van groot belang
  • Blijf voldoende bewegen. Dit voelt misschien moeilijk als je erg moe bent maar uiteindelijk geeft het je ook weer nieuwe energie. Het maken van een wandeling, yoga beoefenen of rustig bewegen op de hometrainer kan je helpen om je juist weer wat energieker te voelen.
  • Gezond eten en drinken helpt je om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen waardoor het ook beter kan functioneren. Eet vooral verse producten die ook echt wat toevoegen aan je lichaam. Probeer producten met geraffineerde suiker, fastfood en kant-en-klaar maaltijden te vermijden.
  • Zorg voor een vast slaapritme zodat je lichaam gewend kan raken aan de tijden dat je gaat slapen en weer op staat. Wees hierin consequent naar jezelf toe en houd je ook aan deze tijden.
  • Ga regelmatig even naar buiten. De frisse buitenlucht zal je goed doen en ook de vitamine D die van de zon afkomstig is helpt je om jouw energievoorraad aan te vullen.

Waarom geef ik dan deze tips terwijl ze bij het chronisch vermoeidheidssyndroom niet voor duurzame verbetering kunnen zorgen? Juist omdat je er met het uitvoeren van deze tips al snel achter kunt komen of jij een burn-out of misschien CVS hebt.

 

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Twijfel jij tussen burn-out en CVS?

Het kan zijn dat je last hebt van extreme vermoeidheidsklachten maar niet precies weet waar het vandaan komt. Wat kan helpen is het maken van onze gratis burn-out test. Deze test is wetenschappelijk onderbouwd en na het invullen van de 50 vragen krijg je een overzicht waarin duidelijk wordt aangetoond hoe het gesteld is met jouw stressniveau.

Kom je er na het invullen van de test achter dat je geen burn-out hebt? Dan adviseren we om contact op te nemen met de huisarts en te laten kijken naar je vermoeidheid. De kans is dan namelijk aanwezig dat er een andere oorzaak is waardoor (extreme) vermoeidheid wordt veroorzaakt.

Blijkt uit de test dat je veel stress ervaart en mogelijk een burn-out hebt? Dan is het belangrijk om hier iets mee te doen zodat je ook zo snel mogelijk kunt herstellen. Onze burn-out coaches helpen je graag verder en ondersteunen je om te leren hoe je met stress omgaat, hoe je jouw leven inricht op een manier die bij je past en hoe je weer met energie door het leven kunt gaan. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of lees meer over wandelcoaching.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven