Zoeken

Zoeken sluiten

Wat is surmenage?

vrijdag 6 maart 2020

Wat is surmenage? 3 Oorzaken van overspannenheid

Wat is surmenage? Surmenage is een moeilijk woord voor overspannenheid. Je kunt overspannen raken als je veel stress ervaart, bijvoorbeeld omdat je een baan hebt die eigenlijk te zwaar is of niet bij je past, een echtscheiding of een aangrijpende gebeurtenis die je niet kunt verwerken. Voordat je overspannen raakt, zit een periode van stress waarin je op je tenen loopt, meer van je lichaam vraagt dan het aankan, slecht slaapt en je stemming verandert. Surmenage is het punt waarbij je stress voorbij bent en richting een burn-out gaat. Een belangrijk moment om heel goed naar je lichaam te luisteren en stress te verminderen zodat het niet van kwaad naar erger gaat.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een beetje stress daar is niets mis mee

Je kunt niet verwachten dat je stress volledig kunt vermijden in je leven. Er zullen altijd dingen gebeuren of situaties zijn waarin je spanning en stress ervaart en dat is ook juist alleen maar goed. Soms heb je dat beetje stress juist nodig om beter te presteren of om iets te doen wat je eigenlijk heel spannend vindt. Stress kan dus gezond zijn maar het wordt ongezond als je hier dagelijks last van hebt, als je meer momenten hebt met stress dan zonder.

Situaties zoals een zware baan met werkstress, een echtscheiding of een aangrijpende gebeurtenis zijn daarom erg belangrijk om echt bij de kern aan te pakken. Kijk eens of het mogelijk is om van baan of functie te veranderen. En kun je hulp inschakelen om je scheiding of de moeilijke gebeurtenis te verwerken? Dit kan je helpen om beter met zo’n situatie om te gaan.

Daarbij is het belangrijk om de signalen van je lichaam serieus te nemen.

surmenage klachten

Surmenage klachten herkennen

Er zijn veel stress symptomen die jou, voordat je last krijgt van surmenage of een burn-out al duidelijk maken dat je niet goed bezig bent, denk aan:

Dit zijn er maar een paar, maar als je ooit (veel) stress hebt ervaren herken je ze vast. Deze signalen geven aan dat je stress ervaart en niet goed voor jezelf zorgt. Juist door deze signalen te leren herkennen en er wat mee te doen kun je voorkomen dat je van stress richting overspannenheid gaat of vanuit overspannenheid naar een burn-out.

Hoe eerder je aan de bel trekt en actie onderneemt, hoe sneller stressklachten kunnen afnemen.

3 Oorzaken surmenage en hoe je er mee omgaat

We beschreven al een aantal situaties die overspannenheid kunnen veroorzaken. Zulke situaties kunnen er voor zorgen dat je uit balans wordt gebracht waardoor je stress gaat ervaren en uiteindelijk overspannen raakt. Onderstaande oorzaken van surmenage komen vaak voor:

Oorzaken surmenage1. Op je tenen lopen

Het is niet erg om een keer wat meer van jezelf te vragen, maar continu op je tenen lopen kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk overspannen raakt. Je vraagt de hele dag door te veel van jezelf, je moet meer van jezelf dan je aankunt en gaat steeds maar over je grenzen. Dit is niet vol te houden. Uiteindelijk put je jezelf helemaal uit, zowel lichamelijk als mentaal en zul je last gaan krijgen van stressklachten.

Belangrijk is om je grenzen te bewaken en niet meer van jezelf te vragen dan je kunt geven. Je bent goed zoals je bent en je hoeft je niet beter voor te doen. Gun jezelf wat rust en leg de lat wat lager. Kijk ook naar wat er voor zorgt dat jij op je tenen loopt en probeer dit aan te pakken.

2. Overbelasting

Je hebt een baan van 9 tot 5, je moet het huishouden doen, zorgen voor je kinderen én je bent mantelzorger voor je moeder. Misschien dat dit in het begin prima te combineren is maar het kan op den duur teveel voor je worden. Als je zowel op je werk als in je privé situatie veel op je bordje krijgt kun je overbelast raken wat uiteindelijk stressklachten kan gaan geven. Het is belangrijk om een goede balans te hebben tussen inspanning en ontspanning zodat je ook genoeg tijd hebt om even tot rust te komen.

Probeer te kijken welke taken je kunt laten vallen of kunt overdragen aan een ander zodat je meer tijd voor jezelf overhoudt. Het is prima om het goed te willen doen voor anderen, maar het is belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Want pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor anderen zorgen.

3. Persoonlijke eigenschappen

Surmenage door je eigenschappen? Ja, het is mogelijk! Als jij iemand bent die erg perfectionistisch is, controle wil behouden, altijd de verantwoording neemt (ook voor taken die jouw verantwoording niet zijn), jezelf altijd op de tweede plaats zet en mensen tevreden wil houden kan dit uiteindelijk voor overspannenheid zorgen. Dit zijn eigenschappen die je helemaal kunnen uitputten en daarbij zet je jezelf snel op de tweede plaats en vind je andermans welzijn belangrijker.

Probeer in eerste instantie de lat wat lager te leggen en milder voor jezelf te zijn. Het hoeft niet perfect, goed is goed genoeg. Je kúnt niet alles controleren, niet alles is jouw verantwoording en anderen kunnen vaker voor zichzelf zorgen dan jij misschien denkt. Zorg wat beter voor jezelf, zeg vaker nee en neem genoegen met ‘goed’ in plaats van ‘perfect’.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Surmenage: De schakel tussen stress en burn-out

Als je je herkent in overspannenheid is het van groot belang om actie te ondernemen. Je kunt dan tenminste voorkomen dat je uiteindelijk in een burn-out terecht komt en nog verder wegzakt. Als je niet weet hoe je dit moet aanpakken is het verstandig om professionele hulp in te schakelen zodat je iemand hebt die je ondersteuning biedt en met je meekijkt.

Een burn-out coach heeft veel verstand van stress, overspannenheid en burn-out en weet goed hoe jij geholpen kunt worden. Onze coaches ondersteunen je middels wandelcoaching en dankzij ons unieke Fasenplan wordt het hele totaalplaatje meegenomen. Er wordt dus niet alleen gekeken naar jouw situatie en hoeveel stress je ervaart, maar onder andere ook naar emotionele verwerking, je slaap, voeding en ademhaling en je gaat oefenen met je grenzen.

Juist doordat het totaalplaatje wordt aangepakt is de kans op volledig herstel groot en de kans op terugval een stuk kleiner.

Heb jij de diagnose surmenage gekregen en ben je er klaar voor om je situatie te veranderen zodat je weer vol enthousiasme, energie en rust door het leven kunt? Neem dan zeker contact op voor een vrijblijvende kennismaking!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven