Zoeken

Zoeken sluiten

De relatie tussen eenzaamheid en stress

donderdag 10 oktober 2019

Wat is de relatie tussen eenzaamheid en stress?

Waar denk jij aan bij het onderwerp “stress”? Waarschijnlijk denk je aan drukte, te veel moeten, te veel eisen van jezelf, werkstresssociale drukdruk door Social media of een van de andere vele factoren die voor stress kunnen zorgen.

Stress kan diverse oorzaken hebben, maar ook diverse gevolgen. Veel gevolgen zijn vaak wel bekend: prikkelbaar zijnneerslachtigheid, maar ook tal van fysieke gevolgen: van hoofdpijn tot paniekaanvallen of tics. Wie heftige stress ervaart, kan zich echter ook eenzaam voelen. Is er dus een relatie tussen eenzaamheid en stress? Die kan er zeker zijn. Maar hoe zit die relatie precies en hoe diep kan deze gaan?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe diep de relatie tussen eenzaamheid en stress kan gaan

Ik begon deze blog met de vraag: waar denk jij aan bij het onderwerp “stress”? Deze vraag stelde ik bewust. Dit om aan te tonen dat bijna iedereen – jij waarschijnlijk ook – bij stress altijd denkt aan een bepaalde mate van surplus. Er is altijd een te veel aan iets: een te hoge werkdruk, te veel eisen van jezelf, te veel op je bord hebben of je te veel aantrekken van wat anderen vinden….

Zelden wordt er bij stress direct gedacht aan het ontbreken van iets. Een gebrek aan iets kan echter net zo goed een oorzaak zijn van stress als een teveel aan iets. Dit maakt de relatie tussen eenzaamheid en stress ook duidelijker. Eenzaamheid kan niet alleen een gevolg zijn van stress, maar ook een oorzaak.

eenzaamheid en stress

Hoe eenzaamheid een oorzaak van stress kan zijn

We zijn niet allemaal even sociale personen, maar een ding staat wel vast: mensen zijn niet gemaakt om helemaal alleen te leven. Iedereen heeft behoefte aan relaties. Of dit nu liefdesrelaties of vriendschappen zijn. Voor veruit de meeste mensen geldt dat zij op zoek zijn naar – en behoefte hebben aan – allebei.

Goede relaties maken het leven leuker. Niet alleen dat: zij maken het leven ook makkelijker. Even tegen je partner uitrazen na een slechte dag op het werk, bij een vriend of vriendin je hart luchten over een probleem dat je blijft achtervolgen, of even je broer of zus bellen om wat te gaan drinken in de stad omdat jij je een beetje down voelt. Dit zijn allemaal voorbeelden van momenten waarop het belangrijk is om steun te zoeken bij je sociale netwerk (je echte netwerk, niet Social media).

Wanneer je eenzaam bent, heb je dit niet. Je hebt niet iemand aan wie je kwijt kunt dat je niet lekker in je vel zit. Je hebt geen partner met wie je kunt sparren over zaken waar jij je zorgen om maakt. Er is geen vriend of vriendin op wie je een beroep kunt doen wanneer je met een probleem worstelt.

Stress hoort bij het leven

Iedereen krijgt te maken met stress. Gezonde stress hoort bij het leven. Wij hebben dit nodig om goed te kunnen functioneren. Ook ongezonde stress van tijd tot tijd, hoort erbij. In hoeverre ongezonde stress een probleem vormt, is grotendeels afhankelijk van hoe je deze stress verwerkt. Iedereen heeft hiervoor zijn of haar specifieke methodes. Voor sommige mensen helpt het om te gaan sporten, andere schrijven stress van zich af of hebben behoefte aan wat extra slaap om er weer tegenaan te kunnen. Iets waar vrijwel iedereen behoefte aan heeft, is goede menselijke interactie: een schouder om op uit te huilen of iemand om mee van gedachten te verwisselen.

Veel mensen voelen zich wel eens eenzaam, maar ben je echt eenzaam, dan betekent dit dat je structureel niet kunt rekenen op die menselijke interactie. Je hebt behoefte om met iemand te praten, maar die iemand is er simpelweg niet. Wat dit kan betekenen, is dat je niet de mogelijkheden hebt om stress goed te verwerken. Je bent en blijft alleen met je gedachten, emoties en problemen.

Wanneer je stress niet goed kunt verwerken

Wanneer je stress niet goed kunt verwerken, kan dit leiden tot problemen. Mensen kunnen over het algemeen en behoorlijke hoeveelheid stress aan zonder hiervan echt blijvende problemen van te ondervinden. Iedereen heeft echter een limiet. Wanneer je eenzaam bent, is het zeer goed mogelijk dat die limiet eerder wordt bereikt.

Word je continu blootgesteld aan stress zonder dat je dit kunt verwerken, dan loop je de kans om overspannen te raken of, nog erger, een burn-out te krijgen. Eenzaamheid is een risico. Je eenzaam voelen kan eraan bijdragen dat je meer stress ervaart en je stress niet kunt verwerken, met alle mogelijke gevolgen van dien. Wanneer dit daadwerkelijk gevolgen krijgt en je overspannen raakt, terecht komt in een depressie of te kampen krijgt met een burn-out, kan dit er vervolgens weer voor zorgen dat jij je nog eenzamer gaat voelen.

eenzaamheid en stress oorzaken en gevolg

Eenzaamheid als oorzaak en gevolg

Zo kan eenzaamheid dus tegelijkertijd een oorzaak en gevolg zijn van stress. De relatie tussen eenzaamheid en stress kan dus zeer sterk zijn. Wie zich eenzaam voelt, is hopelijk bij machte hier op tijd iets aan te doen. Je kunt je inschrijven voor een vereniging, actief op zoek gaan naar mensen die ook behoefte hebben aan nieuwe relaties, uitgaan en je meer onder de mensen begeven of je inschrijven voor een datingsite, om maar enkele mogelijke oplossingen te noemen.

Blijf je eenzaam en wordt je eenzaamheid zo een oorzaak van stress, dan kan dit al snel ook een gevolg van stress worden. Ben je overspannen of heb je zelfs een burn-out, dan ben je hoogstwaarschijnlijk niet meer bij machte om pogingen te ondernemen om iets aan je eenzaamheid te doen. Je zakt nog verder weg in je isolement. Daarom zou je eenzaamheid kunnen zien als een van de meest onderschatte oorzaken en gevolgen van overspannenheid en burn-outs.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ben je bang voor de gevolgen van je eenzaamheid?

Ben je eenzaam en heb je het gevoel dat dit voor stress zorgt? Heb je het idee dat je zelf niet bij machte bent om iets aan je eenzaamheid te doen? Schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Begin bijvoorbeeld eens met het maken van onze stresstest. Op deze manier kom je er binnen een paar minuten achter of jouw stressniveau gevaarlijk hoog is. Op basis van de uitkomst kun je besluiten om een vrijblijvende kennismaking in te plannen met een burn-out coach bij jou in de buurt. Onze burn-out coaches zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van alle klachten die met overspannenheid, depressie of een burn-out gepaard kunnen gaan, dus ook met stress door eenzaamheid.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven