Zoeken

Zoeken sluiten

Gemiddelde hersteltijd burn-out

zondag 20 oktober 2019

Gemiddelde hersteltijd burn-out: 5 Tips die je herstelproces bevorderen

Nadat je lange tijd veel stress hebt ervaren, bijvoorbeeld op het werk, door financiële problemen, een moeizame relatie of een combinatie van verschillende factoren, zit je opgebrand thuis. Je bent uitgeput, emotioneel en je ziet geen weg meer uit je situatie. Een burn-out is niet niks, en waarschijnlijk vraag jij je af hoe lang dit allemaal gaat duren. Logisch, je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. We delen daarom meer informatie over de gemiddelde hersteltijd van een burn-out.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De aanloop naar een burn-out

Voor velen is het krijgen van een burn-out niet echt een verrassing. Er gaat namelijk vaak een lange tijd van stress, vermoeidheid en moeilijkheden aan vooraf. Doordat je te lang bent doorgegaan en niet geluisterd hebt naar de signalen van je lichaam ben je uiteindelijk volledig opgebrand. Voordat je in een burn-out terecht komt is er vaak een periode met verschillende signalen:

 • Je gaat harder werken om je gevoel van stress te compenseren, in plaats van te luisteren naar je lichaam en een stap terug te doen ga je juist meer gas geven.
 • Je wilt jezelf bewijzen om te laten zien dat je het wél kunt. Niet altijd per se tegenover je collega’s, partner of anderen maar vooral tegenover jezelf. Je wilt niet toegeven aan het feit dat het eigenlijk niet meer gaat.
 • De zorg voor jezelf vermindert. Je slaapt minder, je eetgewoonten zijn niet meer zoals het was (vaak wordt dit ongezonder naarmate stress toeneemt) en tijd voor jezelf of leuke dingen neem je vaak niet meer.
 • Je gedrag en stemming veranderen, je voelt je vaak erg moe, neerslachtigprikkelbaar of emotioneel. Dit kan gepaard gaan met stemmingswisselingen.

Kortom: er gaat vaak een lange, moeilijke periode aan een burn-out vooraf. Je hebt al die tijd roofbouw gepleegd op je lichaam, wat inhoudt dat je meer van je lichaam gevraagd hebt dan het kan geven en dat is nu te veel geworden. Doordat je lichaam continu stress heeft ervaren ben je niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk uitgeput.

Door stress zit je continu in de vecht- of vlucht modus wat inhoudt dat het lichaam zich klaarmaakt om op mogelijk gevaar te reageren. Dit gaat gepaard met aangespannen spierenverhoogde bloeddrukhartkloppingenovermatig zwetenbuikklachten en andere ongemakken.

de aanloop naar een burn-out

Ook wordt hierdoor te veel cortisol aangemaakt wat uiteindelijk schadelijk is voor het lichaam en onder andere kan zorgen voor bijnieruitputting.

Gemiddelde hersteltijd burn-out

Een burn-out is dus niet niks. Doordat je lange tijd bent doorgegaan terwijl je lichaam aangaf op te zijn, heb je jezelf volledig uitgeput. Het is logisch dat er tijd nodig is om dit weer volledig te kunnen herstellen, maar wat is de gemiddelde hersteltijd van een burn-out?

De gemiddelde hersteltijd van een burn-out is per persoon afhankelijk en ligt aan meerdere factoren.

 • Ernst van de uitputting: Ten eerste is het afhankelijk van hoe erg je uitgeput bent, de één is er in een burn-out zwaarder aan toe dan de ander. En hoe erger de uitputting is, hoe langer het herstel duurt.
 • Karakter: Ook je karakter speelt een rol in de gemiddelde hersteltijd van een burn-out. Iemand met een positieve mindset zal makkelijker oplossingen en mogelijkheden zien en neemt in veel gevallen sneller de tijd voor herstel.
 • Aanvaarden van hulp: Hoe sneller je hulp zoekt van bijvoorbeeld een therapeut of coach, hoe sneller je zult herstellen. Dit komt omdat input en ondersteuning erg gunstig kan zijn om eerder veranderingen in gang te zetten en te leren omgaan met stress.
 • Hoeveel druk wordt er uitgeoefend: Heb je een leidinggevende die veel druk uitoefent om weer aan het werk te gaan? Een partner of sociale contacten die vinden dat je dingen maar weer moet oppakken? Dat kan je herstel belemmeren omdat er een kans bestaat dat je dingen gaat doen terwijl je er eigenlijk nog niet klaar voor bent.

De één is binnen een aantal maanden weer hersteld terwijl de ander hier een jaar of langer over doet.

Tips om de gemiddelde hersteltijd van een burn-out te verkorten

Er zijn zelf verschillende dingen die je kunt doen om de hersteltijd van je burn-out te verkorten. We delen er 5 met je.

1. Luister naar je lichaam

Het is erg belangrijk om te luisteren naar wat jouw lichaam aangeeft, denk aan: op tijd rust nemen, voldoende ontspannen (bijvoorbeeld middels yoga of mindfulness) jezelf niet te veel belasten, grenzen aangeven en aangeven wat je nodig hebt.

2. Probeer sociaal contact te onderhouden

Het hebben van een burn-out kan een eenzaam proces zijn. Juist daarom is het belangrijk om toch regelmatig sociaal contact te hebben. Nodig een vriend(in) uit om even te kletsen, ga even bij je buurman op de koffie, of ga langs op je werk om collega’s te zien.

3. Lach met regelmaat

Misschien is er weinig om te lachen op dit moment, maar wat kan helpen is kijken naar cabaretshows of een humoristische film of serie. Door te lachen voel je je net weer wat beter en het is goed voor je gemoedstoestand.

lachen bij een burn-out

4. Onthoud dat het eindig is

Het voelt misschien alsof het nooit meer goed komt, maar niets is minder waar. Onthoud dat deze situatie eindig is. Als jij goed luistert naar je lichaam en werkt aan je herstel zal je situatie langzaamaan weer de goede kant op gaan.

5. Breng structuur aan

Zorg ervoor dat je ‘s avonds rond dezelfde tijd gaat slapen, rond dezelfde tijd op staat en eet op vaste tijden. Ook kan het helpen om overdag dingen te plannen (al is het maar het doen van boodschappen, een boek lezen, je hobby uitvoeren, koken of een wandeling maken).

Op deze manier heb je vastigheid en overzicht en weet je waar je aan toe bent. Plan zeker niet te veel zodat je ook rustmomenten hebt tussendoor.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Zoek tijdig hulp voor herstel

Belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken voor ondersteuning voor het herstel van een burn-out. Het landelijk gemiddelde van herstel na een burn-out is 242 (werk)dagen (dit is bijna een jaar!). Onderzoek laat zien dat wanneer er direct vanaf het begin gestart wordt met coaching, dit de helft minder is.

Hulp zoeken is niet makkelijk; je voelt je misschien schuldig, denkt dat je het wel alleen kunt of je vindt het confronterend om toe te geven aan het feit dat je het niet alleen kunt. Hoewel dit erg logisch is, is het ook belangrijk om je hier overheen te zetten en toch om hulp te vragen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen en dat is ook niets om je voor te schamen. Het is juist erg krachtig als je durft toe te geven dat je hulp nodig hebt bij je herstelproces.

De coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en kunnen jou middels het Fasenplan goede, concrete ondersteuning en hulp bieden in je proces. Zodat jij uiteindelijk zelf met de tips en tools aan de slag kunt om de regie over je leven terug te krijgen.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

 • Gloria schreef:

  Ik heb een vraag over ernstige overprikkeling. Ik kan zeer weinig aan, ben al anderhalf jaar thuis en zeer snel overprikkeld. Mijn hoofd doet het dan niet meer, er kan niets meer bij. Geeft ook angst, alsof mijn hoofd kapot is. Soms kan ik de kinderen en het ochtendgebeuren voor schooltijd/crèche eigenlijk al niet eens aan. Voorheen functioneerde ik normaal! Hoe herstel ik hier beter van???

 • Reinoud schreef:

  Beste Gloria, wat vervelend om zo overprikkeld te zijn. Overprikkeling kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk is dat je hierbij de juiste hulp krijgt om zo de oorzaak te achterhalen en de klachten te laten verminderen. Neem gerust eens contact op voor een gratis consult waarbij je meer kunt vertellen over het ontstaan, en onze specialist jou alvast een paar tips kan geven waar je gelijk mee aan de slag kunt gaan.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven