Zoeken

Zoeken sluiten

Angst voor slapen gaan

woensdag 23 oktober 2019

Angst voor het slapen gaan

Slaap zou een moment van ontspanning mogen zijn. Zoals je ongetwijfeld weet, is slaap ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Voor veel mensen is goed slapen vanzelfsprekend. Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Gezonde slapers krijgen doorgaans voldoende kwalitatieve slaap. Voor een gezonde slaper is bedtijd ook allerminst iets om tegenop te zien. Je bent moe maar voldaan van een lange dag en kijkt ernaar uit om de batterijen weer op te laden. Hoe anders is dat voor iemand met angst voor het slapen gaan. Wanneer je bang bent om te gaan slapen, is bedtijd iets om tegenop te zien.

Mensen met echt ernstige slaapproblemen die veroorzaakt worden door angst, beginnen zich vaak al aan het einde van de dag zorgen te maken. In plaats van uit te kijken naar het moment dat zij lekker kunnen gaan liggen, wordt dit moment iets dat zij het liefst uit zouden stellen. Het liefst zouden zij misschien zelfs helemaal niet gaan slapen. Maar dat is niet mogelijk. Angst voor het slapen gaan is een probleem dat vaak al overdag begint.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe ontstaat angst voor het slapen gaan?

Angst voor het slapen gaan ontstaat vaak door nare ervaringen. Het ontstaat meestal dus zoals bijna elke andere vorm van angst. Je maakt iets mee dat niet prettig is en wordt dan bang om dit opnieuw mee te maken. Zeker wanneer je inderdaad vaker meemaakt waar je bang voor bent, worden je angstige gevoelens gevalideerd. Je hebt het gevoel dat je echt iets hebt om bang voor te zijn. Waar bestaan deze angsten uit?

angst-voor-het-slapen-gaan-nachtmerrie

Nachtmerries

Nachtmerries zijn een veel voorkomende reden waarom mensen angstig zijn om te gaan slapen. Ze zijn in zeker zin normaal: iedereen heeft er eens in de zoveel tijd wel een nachtmerrie. Het kan zorgen voor een onderbroken nachtrust en een vervelend gevoel, maar je komt er wel overheen.

Wanneer nachtmerries vrijwel elke nacht plaatsvinden en zeer realistisch of beangstigend zijn, kan dit ervoor zorgen dat je bang wordt om te gaan slapen. Nachtmerries zijn weliswaar geen realiteit: ze kunnen je nachtrust ernstig verstoren.

Fysieke ongemakken

Veel mensen zijn bekend met dat vervelende gejaagde gevoel dat je in je lichaam kunt hebben wanneer je in bed gaat liggen. Het overkomt velen van ons wel eens. Je wilt lekker gaan liggen, maar voelt je wat benauwd, voelt spanning in je lichaam of bent je ineens bewust van je hartslag die wat hoger is dan normaal. Dat kan vervelend zijn, maar zelden iets om je zorgen over te maken.

Sommige mensen hebben echter elke nacht last van dergelijke fysieke ongemakken. Hierdoor kunnen zij angst voor het slapen gaan ontwikkelen. Veel voorkomende klachten zijn:

Het gevolg en de ernst van slaapangst

Het logische gevolg van slaapangst, is een gebrek aan goede slaap. Moe wakker worden is dan ook een van de meest voorkomende klachten. Nu is dat al lastig op zich, maar wanneer er sprake is van angst om naar bed te gaan, kan deze vermoeidheid een nog grotere rol spelen.

Kenmerkend voor veel gevallen van slaapangst is dat het probleem zichzelf in stand houdt. Je bent bang om te gaan slapen omdat je vreest dat er iets naars gebeurt. Wanneer dat vervolgens gebeurt, bevestigt dit je angstige gevoelens waardoor je de volgende avond weer bang zult zijn.

Wanneer je structureel last hebt van angst voor het slapen gaan, is de kans zeer groot dat dit je overdag ook raakt. Een structureel slaapgebrek kan namelijk zorgen voor tal van andere klachten van fysieke en mentale aard.

angst-voor-slaap

Wat is het onderliggende probleem van slaapangst?

Slaapangst ontstaat natuurlijk niet zomaar. Nachtmerries, de meest voorkomende oorzaak van angst voor het slapen gaan, zijn hiervan een goed voorbeeld. Nachtmerries worden vaak gezien als de oorzaak van de angst. Immers: je hebt een heftige nachtmerrie gehad en wordt bang dat dit nog een keer zal gebeuren. Wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt, lijkt het simpel: de nachtmerries zijn de boosdoener.

Om de werkelijke oorzaak te vinden, moet je vaak nog een stap terug doen. Wat veroorzaakt de nachtmerries? Nachtmerries ontstaan niet zomaar. Net als bij veel andere slaapproblemen, ligt er een oorzaak aan ten grondslag. Stress is in zeer veel gevallen de oorzaak.

De wetenschap weet nog lang niet alles over slaap. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met het feit dat men op nog niet alle gebieden weet hoe het brein werkt. Waar wetenschappers het wel over eens zijn, is dat de functie van slaap in elk geval is om het lichaam en de geest te herstellen. Stressverwerking is hier een cruciaal onderdeel van.

De invloed van stress op slaapproblemen

Te veel stress kan leiden tot slaapproblemen. Wanneer stress overdag niet goed of niet volledig wordt verwerkt, kan je onderbewuste hier ‘s nachts verder mee doorgaan. Dit kan leiden tot nachtmerries, maar ook tot andere slaapproblemen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Kun je zelf slaapangst tegen gaan?

Ervaar jij angst voor het slapen gaan? Dan zijn er dingen die je kunt proberen om zelf deze angst weg te nemen. Wanneer spanning of stress de oorzaak zijn van je slaapproblemen en bijbehorende angst, is de kans aanwezig dat je zelf de problemen kunt verminderen en de angst weg kunt nemen.

Mindfulness is voor veel mensen een effectieve manier om hun angsten aan te pakken. Mindfulness kan je helpen tot rust te komen en bewust te worden van wat je voelt in het hier en nu. Het kan ervoor zorgen dat je hoofd “leeg” is wanneer je gaat slapen.

Ontspanning is altijd belangrijk voor het slapen gaan. Hoe meer je indrukken van de dag hebt kunnen verwerken, des te minder stress je in je slaap moet verwerken. Probeer de volgende dingen eens uit:

 • Kijk geen tv voordat je slapen gaat
 • Gebruik je telefoon niet voordat je naar bed gaat
 • Vermijd felle lampen
 • Neem een ontspannende douche
 • Zorg ‘s avonds voor fysieke inspanning
 • Schrijf je gedachten van je af in een dagboek

De bovenstaande zaken kunnen ervoor zorgen dat je rustiger gaat slapen. Ze nemen wellicht nog niet direct je angsten weg. Angst voor slapen gaan verdwijnt echter vaak op omgekeerd evenredige manier zoals deze ontstaat: door de bron van het probleem aan te pakken, kan het worden opgelost

 

Veelgestelde vragen

Angst voor het slapen gaan ontstaat vaak door nare ervaringen. Het ontstaat meestal dus zoals bijna elke andere vorm van angst. Je maakt iets mee dat niet prettig is en wordt dan bang om dit opnieuw mee te maken. Zeker wanneer je inderdaad vaker meemaakt waar je bang voor bent, worden je angstige gevoelens gevalideerd. Je hebt het gevoel dat je echt iets hebt om bang voor te zijn.
Nachtmerries zijn een veel voorkomende reden waarom mensen angstig zijn om te gaan slapen. Ze zijn in zeker zin normaal: iedereen heeft er eens in de zoveel tijd wel een nachtmerrie. Het kan zorgen voor een onderbroken nachtrust en een vervelend gevoel, maar je komt er wel overheen. Wanneer nachtmerries vrijwel elke nacht plaatsvinden en zeer realistisch of beangstigend zijn, kan dit ervoor zorgen dat je bang wordt om te gaan slapen. Nachtmerries zijn weliswaar geen realiteit: ze kunnen je nachtrust ernstig verstoren.
Veel mensen zijn bekend met dat vervelende gejaagde gevoel dat je in je lichaam kunt hebben wanneer je in bed gaat liggen. Het overkomt velen van ons wel eens. Je wilt lekker gaan liggen, maar voelt je wat benauwd, voelt spanning in je lichaam of bent je ineens bewust van je hartslag die wat hoger is dan normaal. Dat kan vervelend zijn, maar zelden iets om je zorgen over te maken. Sommige mensen hebben echter elke nacht last van dergelijke fysieke ongemakken. Hierdoor kunnen zij angst voor het slapen gaan ontwikkelen.
Het logische gevolg van slaapangst, is een gebrek aan goede slaap. Moe wakker worden is dan ook een van de meest voorkomende klachten. Nu is dat al lastig op zich, maar wanneer er sprake is van angst om naar bed te gaan, kan deze vermoeidheid een nog grotere rol spelen. Kenmerkend voor veel gevallen van slaapangst is dat het probleem zichzelf in stand houdt. Je bent bang om te gaan slapen omdat je vreest dat er iets naars gebeurt. Wanneer dat vervolgens gebeurt, bevestigt dit je angstige gevoelens waardoor je de volgende avond weer bang zult zijn. Wanneer je structureel last hebt van angst voor het slapen gaan, is de kans zeer groot dat dit je overdag ook raakt. Een structureel slaapgebrek kan namelijk zorgen voor tal van andere klachten van fysieke en mentale aard.
Slaapangst ontstaat natuurlijk niet zomaar. Nachtmerries, de meest voorkomende oorzaak van angst voor het slapen gaan, zijn hiervan een goed voorbeeld. Nachtmerries worden vaak gezien als de oorzaak van de angst. Immers: je hebt een heftige nachtmerrie gehad en wordt bang dat dit nog een keer zal gebeuren. Wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt, lijkt het simpel: de nachtmerries zijn de boosdoener. Om de werkelijke oorzaak te vinden, moet je vaak nog een stap terug doen. Wat veroorzaakt de nachtmerries? Nachtmerries ontstaan niet zomaar. Net als bij veel andere slaapproblemen, ligt er een oorzaak aan ten grondslag. Stress is in zeer veel gevallen de oorzaak.

Bronvermelding:

Het wordt afgeraden je mobiele telefoon vlak voor het slapen gaan te gebruiken. Er zijn een aantal nadelige gevolgen voor je slaap.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

26 reacties

 • Anoniem schreef:

  Ik vind jullie brede kijk heel erg goed. Ik lees hier dingen die ik elders nog niet heb gelezen, althans niet met deze trefzekere bewoordingen. Angst om alleen te zijn. SLaapangst. Ik zou dolgraag met jullie werken, maar ik kan jullie helaas niet betalen.

 • Reinoud schreef:

  Bedankt voor het compliment! Je kunt altijd gebruik maken van een gratis consult. Vaak kunnen we in een eerste gesprek al goede tips geven die je toch weer op weg kunnen helpen. Daarnaast kunnen we ook vaak bemiddelen voor vergoeding van een traject bij een werkgever of uitkeringsinstantie.

 • Sharon schreef:

  Hi, m’n naam is Sharon en ben 18 jaar.

  Ik ervaar de laatste vijf maanden, intens de angst om te gaan slapen. 5 maanden terug begonnen inderdaad de nachtmerries. Ze waren erg intens en leken net echt, ik ben dan ook regelmatig huilend wakker geworden.

  Ik durf niet meer te slapen ivm de intense dromen. Ik waardeer de tips en tricks die worden gegeven, maar ik merk er zelf weinig van…kan iemand mij hiermee helpen?

  • Reinoud schreef:

   Hoi Sharon, je kunt altijd telefonisch of via het contactformulier contact met ons opnemen. In een gratis consult kunnen we vaak al behulpzame tips geven.

 • Nadia schreef:

  Kamp zelf ook al vijf maanden met slaapproblemen. Het kwam door stress
  Eerst sliep ik een paar uurtje en sinds een paar weken doe ik geen oog dicht
  Gisteren veel angst voor het slapen gaan
  Was op aan het opletten wanneer ik in slaap viel
  Angsten komen voort door uitputting
  Ben te einde raad

  • Reinoud schreef:

   Beste Nadia,
   wat jij beschrijft is zeer herkenbaar!
   Door vermoeidheid kun je je heel slecht gaan voelen, dit gevoel geeft stress en door de stress kun je niet goed slapen.
   Op deze manier hou je de cyclus in stand en dus moet er wat gaan gebeuren. Neem altijd even contact op met je huisarts, zeker als je ten einde raad bent.
   Je mag daarnaast ook altijd bellen met onze expert voor een gratis consult waarin je handige tips en tricks uitgelegd krijgt.

 • Tessa schreef:

  Hoi, ik ben Tessa
  Ik ben 14 jaar en heb sinds een paar weken erg last om in slaap te vallen. Vandaag had ik eindelijk tijd om is te kijken wat je er tegen kunt doen. Ik heb de tips gelezen en wil ze zeker gaan proberen. Ik lig vaak alleen boven in mijn kamer en ben heel erg bang. Ik heb vaak nachtmerries en ik denk dat dat komt omdat ik dus zo erg bang ben. Ik heb overdag meestal gebrek aan concentratie en dat vind ik erg vervelend. Ik hoop dat de tips werken en dat ik binenkort fijner kan slapen.

  • Reinoud schreef:

   Hoi Tessa,
   Wat goed om te horen dat je wat hebt aan onze blogs. Hopelijk gaat dit je snel helpen.
   Kijk als het niet werkt ook eens of je er over kunt praten met anderen, vaak hebben mensen in je omgeving ook tips en lucht het op om er over te praten.

 • fleur schreef:

  Hoi,
  Ik ben als ik in bed lig altijd super bang dat er wat gaat gebeuren, daardoor slaap ik erg slecht en ben ik overdag erg moe en heb ik weinig concentratie/motivatie. Ik merk dat ik niet graag alleen slaap al kan dat nu natuurlijk niet in deze periode. Hebben jullie tips hoe dit kan stoppen?

  • Reinoud schreef:

   Hoi Fleur,
   Wat vervelend dat je je zo bang voelt als je in bed gaat liggen!
   Er zijn veel dingen die zouden kunnen helpen, toch is het ook afhankelijk van de oorzaak van je angst.
   Neem gerust eens contact op voor een gratis consult dan kunnen we je zeker een paar tips geven!

 • Marta schreef:

  Onze dochter van 8 heeft een tijdje slaapproblemen. Ze is namelijk bang dat ze weer niet zou kunnen slapen. Ze maakt mij wakker tientallen keren in de nacht om te vertellen dat ze niet kan slapen. Vervelend voor haar en de rest van huis. Maar stiekem toch denk ik dat er iets op school is gebeurd. Wat kunnen wij doen om haar te helpen.

  • Reinoud schreef:

   Beste Marta,
   Dat klinkt als een lastig probleem!
   De oplossing is natuurlijk helemaal afhankelijk van de oorzaak.
   Hiervoor is het goed om uitgebreid in gesprek te gaan met je dochter.
   Waar ligt ze van wakker? Droomt ze ergens over? Is ze niet moe? Heeft ze bepaalde gedachten die haar wakker houden?
   De oorzaak kan ook liggen bij een gebrek aan melatonine en dan is het goed om eens met de huisarts te spreken.
   Luister in ieder geval naar je moederhart, als jij denkt dat er iets speelt op school dan is het belangrijk dat je dochter dit kan uiten aan jou of wellicht een kindercoach.

 • Anne Van Bellingen schreef:

  Ik ben moe, ik heb stress, ik ben bang om fouten te maken, ik merk dat de kwaliteit van mijn werk eronder lijdt. Ik heb een gebrek aan concentratie en ben zo de draad kwijt. Ik kan me moeilijk ontspannen en ben bang om te gaan slapen, want ik droom en wordt vaak wakker van wat ik beter had kunnen doen, van wat ik nog niet heb gedaan en of het wel goed genoeg is gedaan. Soms vraag ik me af hoe het verder moet.

  • Reinoud schreef:

   Beste Anne,
   Het klinkt alsof je best wel radeloos bent.
   Graag zouden we je wat advies geven.
   Als je contact opneemt dan kunnen we in een gratis consult je de nodige handvatten en tips geven.
   Dit kan via het contactformulier en ons 085-5363606 telefoonnummer.

 • Anoniem schreef:

  Hi,

  Ik heb sinds vorige jaar slaapproblemen, slaap heel laat en heel slecht of ik kan gewoon niet slapen. Als ik probeer om in slaap te vallen of vroeg wil gaan slapen krijg ik allerlei gedachtes in me hoofd. Heb vorige jaar hele nare dingen meegemaakt.. denk aan de gekste dingen zoals, hartstilstand, niet kunnen ademen en dan krijg ik angst of ga ik hyperventileren. Heb bijna zowat alles geprobeerd.. Ben zelfs bij de huisarts geweest. Dit maakt me zo ongelukkig! Ben gewoon bang voor slapen… 🙁

  • Reinoud schreef:

   Je mag ons altijd bellen voor een gratis consult, wij hebben erg veel ervaring met dit soort problemen en kunnen altijd nog wel een tip geven die je nog niet hebt geprobeerd. Het klinkt in ieder geval dat er echt wat moet gebeuren aan jouw situatie!

 • Eric Boonk schreef:

  Hallo,

  Als kleuter/peuter ging de deur van de slaapkamer op slot. De slaapkamer leek meer een zolder. Het enige wat ik mij herinner is, dat ik dacht iemand te zien staan in het donker en dat ik ‘bevroor’.
  Ik heb sindsdien altijd angst gehad om alleen te slapen. De laatste 20 jaar heb ik vaak last gehad van depressie, maar hulp zoeken deed ik niet. Uiteindelijk dan toch de stap genomen.
  Maar nu ik steeds dieper graaf, word ik steeds angstiger voor de gedachte, dat er meer is gebeurd in die kamer. Ik heb het niet over geesten e.d.

  Het was een boerderij en in die tijd was het normaal om een ‘kostganger’ in huis te hebben. Ik weet ook dat ik soms ‘s avonds alleen in het huis achter werd gelaten, althans dat dacht…..
  Ik weet het niet….
  Schrijven hierover is makkelijker, want ik kan het niet over m’n tong krijgen.
  Ik ben nu inmiddels 49 jaar.

  • Reinoud schreef:

   Beste Eric,
   Bedankt voor het delen van je persoonlijke verhaal. Ik kan me goed voorstellen dat dit je angstig maakt.
   Er niet over praten is nooit verstandig, dan zet je de angst alleen maar vast. Als er rechtstreeks over praten te lastig is, denk dan ook eens aan Hypno therapie, PSYCH-K, regressie therapie of wellicht zelfs EMDR.
   Goed dat je hulp hebt opgestart en vaak is het zo dat het daardoor eerst iets erger wordt, voordat het heel veel beter wordt. Heb daar vertrouwen in en houdt moed!

 • Kenan schreef:

  Wat een goed stuk om te lezen! Mijn dank is groot!

  Ik ben bang om naar mijn bed te gaan. Het is een worsteling. Na heel veel moeite ga ik naar de slaapkamer. Vervolgens ben ik in mijn bed aan het piekeren. Ik ben bang dat ik niet goed en voldoende slaap of dat ik nooit meer wakker wordt. Na 2-3 uur slapen ben ik dan weer wakker. Met heel veel angst. Mijn hersenen staan aan. Ik slaap dan niet meer. In de ochtenden krijg ik huilbuien.

  • Reinoud schreef:

   Beste Kenan,
   Bedankt voor het compliment! Wij schrijven deze blogs om mensen te helpen en hopelijk gaan de tips je ook helpen.
   Daarnaast mag je natuurlijk altijd contact opnemen voor een gratis consult bij 1 van onze specialisten.

 • Channa schreef:

  Hallo, Ik herken hier heel veel in. Ik heb er vroeger veel last van gehad, en dat is toen vanzelf weggegaan. Sinds een paar maanden heb ik er weer ontzettend last van. Het begint al rond en uur of 4 en blijft voor de rest van de avond. Ik denk dat het is gekomen door een kamp waar ik vroeger elke zomer naartoe ging. Ik kon dan niet slapen en heb daar echt een hele nare herinneringen aan over gehouden. De laatste tijd beïnvloed het me leven heel erg. Ik ben de hele dag moe, ik presteer slecht op school, en ik ben heel vaak gefrustreerd en chagrijnig. Hebben jullie tips om hier mee om te gaan?

  • Reinoud schreef:

   Beste Channa, bedankt voor je reactie en goed om te horen dat ons blog zo herkenbaar voor je is.
   Ik begrijp dat angst voor het slapen gaan erg vervelend is en dat je daar graag van af wilt.
   Omdat je aangeeft dat je de bron van je klachten wel weet, zou het volgen van EMDR heel goed kunnen helpen.
   We hebben daar ook een blog over geschreven op onze website zodat je daar meer informatie over kunt vinden.
   Een aantal van onze coaches geven EMDR, maar je kunt ook een verwijzing krijgen van je huisarts om het bij een psycholoog te volgen.
   Als je meer vragen hebt, mag je ons ook altijd bellen voor een gratis consult.

 • Anoniem schreef:

  Hallo,

  Ik heb al een paar weken last ernstig last van angsten, ik ben een meisje van 19 jaar. Hierdoor sliep ik de laatste tijd al sowieso slechter. Een paar dagen geleden toen ik mijn ogen dichtdeed zag ik enge beelden, een soort nachtmerrie beelden alhoewel ik nog niet echt sliep. Ik had er gister geen last van, maar vandaag bijvoorbeeld weer wel toen ik probeerde te slapen. Als ik mijn ogen weer open doe is het wel meteen weg. Ik ben er zo bang van geworden dat ik mijn ogen niet meer dicht durf te doen. Ik ben bang dat er iets mis met mij is aangezien ik nog half wakker ben als ik deze beelden zie. Is dit normaal en/of hebben jullie hier tips voor?

  • Reinoud schreef:

   Beste anoniem,
   Dat klinkt heel vervelend vooral ook omdat je angsten er nu voor zorgen dat je bang bent om je ogen dicht te doen.
   Als we in slaap vallen dan beseffen we dat vaak helemaal niet, als je dan plotseling wakker schrikt, lijkt het net alsof je niet hebt geslapen. Dan zouden deze beelden toch een nachtmerrie kunnen zijn. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat als je iets traumatisch hebt meegemaakt dat je zogenaamde herbelevingen hebt. Het is belangrijk om er over te praten en het is belangrijk om door je angst niet helemaal uitgeput te raken, je slaap is erg belangrijk. Hierbij kan cognitieve gedragstherapie helpen of misschien EMDR. Het zijn beelden en ook al voelen die heel eng en beangstigend, toch kunnen ze je niet hier en nu raken, tenzij jij er niet van slaapt en angstig wordt en blijft. Zoek dan zeker hulp!

 • Nicole schreef:

  Ik heb slaapapneu en heb hiervoor een apparaat, ik heb geen moeite meer met het apparaat zelf, als ik goed slaap, slaap ik er diep mee, droom ook maar daar heb ik geen last van. Waar ik wel last van heb zijn de schokjes dat ik net in slaapval, maar binnen paar seconden soms ineens eruit schiet en klaar wakker lijk, kom er dan vaak weer moeilijk in en maak mij dan daar druk om terwijl ik wel heel moe ben en ook niet echt pieker. Realiseer mij wel dat ik tegen slapen op zie soms. Ik heb paar jaar terug burn out gehad ook slecht geslapen en later onregelmatig werken waardoor ik slecht sliep. Nu heb ik werk overdag met prettige werktijden en is het zeker een half jaar goed gegaan, kon slapen door even serie kijken in bed, iets waar ik altijd op tegen was. Maar nu dus weer slecht slapen helaas, mindfulniss app werkt ook niet meer!

 • J. schreef:

  Ik gebruik voor het slapen een spijkermat van Flowee.
  Echt een uitkomst ik had van alles al geprobeerd en niks hielp.
  Een half uur op de spijkermat en de stress verdwijnt en daarna kun je goed slapen. (Wel rustig opbouwen)

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven