- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Overmatig zweten kan ontzettend vervelend zijn. Stress kan de veroorzaker zijn, maar het feit dat je overmatig zweet kan ook zorgen voor stress. Zeker wanneer dit voorkomt in situaties waarin dit niet hoort of waardoor jij je onzeker of oncomfortabel voelt. Flink zweten tijdens het sporten is bijvoorbeeld voor de meesten geen probleem. Als je een presentatie moet geven of gewoon met vrienden geniet van een terrasje is dat natuurlijk een ander verhaal. Hoe komt het dat sommige mensen last hebben van overmatig zweten. En wat is een eventuele relatie met stress?
Je zou kunnen zeggen dag je kunt spreken van overmatig zweten wanneer je meer zweet dan dat je zou willen. Toch is het niet zo eenvoudig. Sommige mensen vinden immers een klein druppeltje zweet al te veel.
Van overmatig zweten is sprake wanneer iemand meer zweet dan normaal en noodzakelijk is om de lichaamstemperatuur te reguleren. Iedereen zweet in verschillende mate, maar er zijn enkele situaties waarin zweten als overmatig kan worden beschouwd:
Stress kan leiden tot overmatig zweten. Stress zorgt ervoor dat het lichaam het zogenaamde ‘vecht-of-vlucht’-respons activeert, wat een reeks fysiologische veranderingen teweegbrengt om het lichaam voor te bereiden op actie. Een van die veranderingen is het stimuleren van de zweetklieren om meer zweet te produceren.
Stressgerelateerd zweten kan optreden bij emotionele stress, angst of nervositeit en wordt soms ook wel “emotioneel zweten” genoemd. Het komt voornamelijk voor in specifieke gebieden zoals de handpalmen, voetzolen en oksels. Dit type zweten wordt gereguleerd door de eccriene zweetklieren, die geactiveerd worden door het sympathische zenuwstelsel, een deel van het autonome zenuwstelsel dat betrokken is bij de stressrespons.
Veel mensen krijgen te maken met enige vorm van zweten door stress. Dat is normaal. Overmatig zweten door stress kan leiden tot ongemak of zelfs sociale angst.
Waarom de één wel last krijgt van overmatig zweten door stress en de ander niet, heeft een even eenvoudige als complexe reden: genen. Stress uit zich bij iedereen anders. De één krijgt voornamelijk last van psychische klachten en bij de ander manifesteert stress zich fysiek. Dat kan op veel verschillende manieren gebeuren. Overmatig zweten kan één van die manieren zijn.
Het lastige van overmatig zweten is dat het zichtbaar is. Veel mensen vinden dit onprettig en voelen zich hierdoor onzeker. Hierdoor kan een vervelende wisselwerking ontstaan. Omdat je overmatig zweet en dit je onzeker maakt, ontstaat misschien (nog meer) stress waardoor je meer gaat zweten. Zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. In extreme gevallen kun je hierdoor echt sociale angsten gaan ontwikkelen.
Misschien ben je bekend met een wetenschappelijke term voor overmatig zweten: hyperhidrosis. Deze term wordt vaak gebruikt bij overmatig zweten. Toch is dat niet altijd het geval. Bij hyperhidrosis gaat het namelijk echt om een medische aandoening. In dat geval wordt het zweten dus niet veroorzaakt door stress, hoewel stress het natuurlijk wel kan verergeren. Er zijn twee soorten hyperhidrose: primaire en secundaire. Primaire hyperhidrose treedt meestal op zonder duidelijke oorzaak en begint vaak tijdens de kindertijd of adolescentie. Secundaire hyperhidrose wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening of als bijwerking van medicatie.
Wat je tegen overmatig zweten kunt doen is afhankelijk van de oorzaak. Is er sprake van een medische aandoening, dan kan medicatie soms de oplossing bieden. In deze blog ligt de focus op overmatig zweten door stress. Het gevolg van je stress kun je niet voorkomen. Stress zelf wél. Daarom is het voorkomen of oplossen van stress het enige antwoord dat wij kunnen geven in dit geval. Het overmatig zweten is namelijk niet het probleem op zich, dat is het gevolg van stress of angst. Daarom is het belangrijk om daar iets mee te doen; als je stress of angst kunt verminderen zal het overmatig zweten ook minder worden. Maar hoe pak je het aan? Hoe zorg je ervoor dat je minder stress ervaart en met meer rust en kalmte door het leven gaat?
Om te beginnen kan het gunstig zijn om in kaart te brengen welke situaties ervoor zorgen dat je overmatig gaat zweten. Telkens als dit je overkomt kun je in een notitieboekje bijhouden wat er op dat moment gebeurt en welke gedachten daarbij naar voren komen. Door dit een tijdje bij te houden krijg je inzicht welke situaties ervoor zorgen dat je gaat zweten en welke beperkende gedachten op zo’n moment naar voren komen. Je krijgt hierdoor een duidelijk beeld waar je het meeste moeite mee hebt en hoe je over jezelf denkt. Door dit zo duidelijk op te schrijven weet je uiteindelijk ook waar jouw blokkades liggen en waar je aan kunt werken.
Het voelt misschien zwaar of moeilijk om aan jezelf te gaan werken, maar het belangrijkste om te onthouden is dat je het niet alleen hoeft te doen en dat het je uiteindelijk vooral gaat helpen. Praat met anderen over wat je bezig houdt, waar jij tegenaan loopt en vraag hulp als dit nodig is. En als je er dan nog niet uitkomt, kun je altijd hulp inschakelen van een coach.
Je kunt het probleem van overmatig zweten met bepaalde middelen misschien wel aanpakken, maar dat zal tijdelijk zijn. Als je zorgt dat je gaat werken aan jezelf en daarmee stress en angst kunt verminderen zul je hiervan de rest van je leven kunnen profiteren. Je zult merken dat je veel minder last hebt van overmatig zweten, makkelijker kunt omgaan met moeilijke situaties en je sterker voelt als persoon. De coaches van Liberi helpen je er graag bij.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606