Gevoel van angst voor een onbekend gevaar is iets wat vaker voorkomt bij stress en burn-out. Je loopt rond met existentiële vragen, je ervaart angst voor het einde van de wereld of een ongeluk van een geliefde. Allemaal angsten voor een onbekend gevaar. Het niet onder controle kunnen houden van gevaar kan voor een behoorlijk onveilig gevoel zorgen. Maar uiteindelijk zijn er altijd meer ingrijpende gebeurtenissen in het leven waar we geen invloed op hebben dan wel. In veel gevallen heb je geen invloed op wat er komen gaat. Zoals een oud gezegde zegt: “Een mens lijdt dikwijls het meest, door het lijden dat hij vreest”.
Toch wordt er door velen gevoel van angst voor een onbekend gevaar ervaren. Hoe ga je daar mee om? En waarom komt het vaker voor als er veel stress wordt ervaren?
Wanneer je een burn-out hebt wordt alles in je leven onzeker. Je wereld wordt op z’n kop gezet en het wordt tijd om anders naar jezelf en het leven te kijken. Tijd om dingen te veranderen, opnieuw te ontdekken en te leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Tegelijkertijd kan dit juist veel vragen en zorgen oproepen; wat als ik mijn huidige baan niet meer kan uitvoeren? Wat als mijn partner op me uitgekeken raakt omdat ik volledig uitgeput ben? Wat als ik nooit meer zo veel kan werken als voorheen? Allerlei vragen die ervoor zorgen dat jij je zorgen maakt over je toekomst. Je verliest grip. Dit kan ervoor zorgen dat je angsten ontwikkelt.
Daarbij komt nog dat je sneller angst ervaart als je veel stress hebt. Stress heeft namelijk invloed op de hersenen. Het blijkt uit onderzoek dat de synaptische functies in de hersenen, de plekken in de hersenen waar overdracht tussen elektronische signalen en hersencellen plaatsvindt, verminderen door stress.
Dit heeft als gevolg dat de grijze massa in de prefrontale cortex vermindert. Dit deel is verantwoordelijk voor cognitieve taken. Naast taken als emotieregulatie, beslissingen nemen en impulsbeheersing heeft dit deel van de hersenen ook als taak om in te schatten hoe dreigend een stressvolle situatie is. Doordat dit hersengebied kan afnemen door stress, kan het ook gebeuren dat er een verkeerde inschatting gemaakt wordt waardoor je meer angst of stress ervaart dan daadwerkelijk nodig is. En juist dit kan ervoor zorgen dat je angsten gaat ontwikkelen waardoor je uiteindelijk gevoel van angst voor een onbekend gevaar hebt.
Er spelen dus meerdere zaken mee die ervoor kunnen zorgen dat je angst voor een onbekend gevaar hebt.
Als je stress ervaart wordt het lichaam klaargemaakt om te vechten of te vluchten. Dit is een automatische reactie van het lichaam wat gepaard gaat met verschillende symptomen; je hartslag gaat omhoog, je begint te zweten, je ademhaling gaat sneller, je bloeddruk gaat omhoog en je verteringssysteem wordt op pauze gezet om energie te besparen. Je hele lichaam wordt geactiveerd om te ontkomen aan het mogelijke gevaar.
Super handig, als het bijvoorbeeld gaat om een wild dier dat jouw kant op komt. Maar daar hoef je tegenwoordig niet meer bang voor te zijn. Echter wordt dit systeem nog steeds geactiveerd bij signalen van stress of angst; zelfs als het zich enkel in je hoofd afspeelt. Maak jij je druk over onbekend gevaar terwijl je veilig thuis op de bank in je huiskamer zit? Dan kan het alsnog voorkomen dat je dezelfde symptomen ervaart als hierboven beschreven zijn. En dat kost het lichaam erg veel energie en die heb je al zo weinig.
Gevoel van angst voor een onbekend gevaar kan dus echt uitputtend zijn. Daarnaast zorgt het er keer op keer voor dat je lichaam in de overlevingsmodus komt te staan wat weer gepaard gaat met de aanmaak van cortisol (wat ook niet gunstig is) en waardoor je continu stress ervaart wat je burn-out niet minder maakt.
Om de angst voor een onbekend gevaar te verlichten kun je onderstaande tips toepassen.
Wanneer je een gevoel van onbekend gevaar ervaart, vraag jezelf dan af: Is er iets wat ik er NU aan kan doen? Als het antwoord nee is, probeer dan je gedachten te verzetten naar iets anders. Als je niets kunt doen, heeft het ook geen zin om je druk te blijven maken. Je weet vaak niet hoe iets gaat lopen en het onder controle willen houden van onbekend gevaar kost voornamelijk heel veel energie.
Het loslaten van angsten kan erg lastig zijn. Daarom is het belangrijk om je gedachten te verzetten. Denk eens na over welke positieve en leuke dingen er allemaal kunnen gebeuren. Dit is een gedachte die rustgevend werkt en kan helpen om even los te komen van angst. Daarbij is het een stuk leuker om over zulke zaken na te denken!
Als je overspannen bent of een burn-out hebt is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor ontspanning. Op deze manier kun je je lichaam volledig laten rusten en even loskomen van alle stress en angst. Je kunt ontspanning ondersteunen door naar een meditatie te luisteren, ademhalingsoefeningen te doen, yoga te beoefenen of mindfulness uit te voeren.
Om stress en angst te verminderen is het van groot belang om aan je herstel te werken. Als jij leert hoe je het beste kunt omgaan met stress en jezelf opnieuw leert kennen zul je ook minder snel last ervaren van angst. Het maakt je sterker, weerbaarder en zelfverzekerder waardoor je weer met plezier door het leven kunt en niet alsmaar stilstaat bij dingen die ‘mogelijk’ kunnen gebeuren.
De coaches van Liberi helpen je graag om samen met jou te werken aan je herstel.
Ervaar je gevoel van angst voor een onbekend ervaar? Probeer afleiding te zoeken zodat je uit je hoofd kunt komen. Kijk een leuke film of serie, ga iets creatiefs doen, maak een wandeling of bel een vriend(in). Door afleiding te zoeken kun je even loskomen van de angst die je ervaart.
Heb jij last van een burn-out en/of een gevoel van angst voor een onbekend gevaar? En ben je er klaar voor om actie te ondernemen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Middels ons unieke Fasenplan begeleiden we jou stap voor stap naar een leuker, vrijer en meer ontspannen leven.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606