Een burn-out heeft niet alleen een grote impact op jezelf. Ook je omgeving kan hierdoor geraakt worden. Vooral wanneer je een partner hebt, kun je in zekere zin zeggen dat je jouw burn-out niet alleen beleeft. Een burn-out verandert je. Zowel fysiek als psychisch ben je een ander mens. Dit betekent dat anderen wellicht last hebben van jouw stress. Dat is iets dat jij en anderen zullen moeten accepteren. Je hoopt daarbij natuurlijk op steun. Vooral van je partner, want jouw partner is degene op wie je terugvalt. Maar wat doe je met een partner die je burn-out niet erkent? Een partner die je burn-out niet erkent zorgt voor nog meer spanning in huis en dat is wel het laatste waar je behoefte aan hebt.
Ik hoef er niet omheen te draaien: herstellen van een burn-out is lastig. Een burn-out duurt lang en de weg naar herstel kan een behoorlijke tijd in beslag nemen. Je zult alle steun uit je omgeving kunnen gebruiken. Als je dan de steun van je eigen partner niet krijgt, kan pijnlijk zijn en maakt de situatie alleen maar lastiger. In het ergste geval kan het je relatie kosten en dat wil je absoluut voorkomen. Maar hoe kun je nu omgaan met een partner die je burn-out niet erkent? Hoe kun je ervoor zorgen dat hij of zij wél in gaat zien hoe serieus je probleem is en dat je steun nodig hebt? Ik geef je graag tips. Ik kan je namelijk zeggen: jouw situatie is echt niet uniek.
De eerste vraag is waarom je te maken hebt met een partner die je burn-out niet erkent? Een burn-out heb je zeker niet vrijwillig. Je zou willen dat jij je anders voelde. Je partner zal dit toch ook wel begrijpen? Toch komt het niet erkennen van een burn-out vaak voort uit onbegrip. Mensen denken soms nog wel eens ten onrechte dat een burn-out wel meevalt. Zo zien zij het als een soort trend en beschouwen zij een burn-out coach als een modeverschijnsel. De feiten laten echter een ander beeld zien. Mensen met een burn-out voelen zich vaak onbegrepen en dat heeft vaak te maken met bepaalde vooroordelen die heersen. Zo is een burn-out absoluut niet hetzelfde als overspannenheid. Het belangrijkste verschil tussen een burn-out en overspannen zijn, is dat je van een burn-out zelden zelfstandig kunt herstellen. Je hebt echt hulp nodig van een professional.
Wanneer mensen de harde feiten zien, veranderen zij vaak van mening. Een burn-out is een groot maatschappelijk probleem. Wie echter nog nooit een burn-out van dichtbij heeft meegemaakt, mist vaak dit inzicht. Honderdduizenden mensen hebben last van burn-out klachten en vallen hierdoor langdurig uit op het werk. Heb jij een partner die je burn-out niet erkent? Geef hem/haar dan meer inzicht in wat een burn-out precies is. Enkele feiten over burn-outs kunnen helpen:
Een burn-out is geen teken van zwakte. Iedereen heeft een grens en wanneer deze grens wordt bereikt, ligt een burn-out voor iedereen op de loer. Herkent jouw partner wel de signalen van een burn-out? Wanneer hij/zij deze signalen ook bij jou ziet, wordt het wellicht wat duidelijker.
Mensen hebben behoefte aan houvast. Ze zijn vaak op zoek naar zekerheid en bevestiging. Jij weet dat je een burn-out hebt, maar je partner is sceptisch. In dat geval kunnen de resultaten van een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde test misschien voor verheldering zorgen. Maak daarom naar eerlijkheid onze burn-out test en bespreek de resultaten met je partner.
Je kunt ook je partner bij het invullen betrekken, zodat hij/zij ziet dat je al je gevoelens en symptomen naar eerlijkheid beantwoordt. Wij gebruiken voor onze burn-out test de 4DKL-methode: een officiële methode die ook door huisartsen en psychologen wordt gebruikt. De resultaten van deze test scheppen een hoop duidelijkheid. Voor jouw partner kan dit de objectieve bevestiging zijn waar hij of zij behoefte aan had.
Een partner die je burn-out niet erkent, kan dit ook doen omdat hij/zij juist weet hoe heftig de impact van een burn-out is. Misschien is jouw partner wel in ontkenning. De oplossing is dus misschien niet overtuiging, maar geruststelling. Onze burn-out coach kan hierbij helpen. Je kunt namelijk een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen met een coach bij jou in de buurt. Je partner is ook van harte welkom bij deze intake. Hoe meer steun je krijgt tijdens het herstellen van je burn-out, des te sneller je kunt herstellen.
Voor je partner kan de aanwezigheid bij een intake een eye opener zijn. Jij toont aan te willen werken aan je herstel en je coach kan je partner duidelijk maken dat het menens is en dat zijn/haar steun een groot verschil kan maken. Dit horen van een professional brengt de boodschap vaak duidelijker over.
Tijdens dit gesprek krijg je de gelegenheid om al je vragen te stellen en zal de coach ook meer uitleg geven over onze methode en hoe wij je kunnen helpen. Wij hebben vaker meegemaakt dat partners een burn-out niet erkennen omdat zij bang zijn dat zij er in mee worden gesleept. Een gesprek met onze coach kan zowel jou als jouw partner geruststellen. De situatie kan alleen maar beter worden.
Herstellen van een burn-out vergt inzet. Het gaat beter wanneer jij en je partner op dezelfde lijn zitten. Je wilt namelijk toewerken naar het gezamenlijke doel: een volledig herstel. Een burn-out verandert je als persoon, maar je zult er vitaal, gezond en gelukkig uit komen. Dat is belangrijk voor jullie relatie. Besef wel dat jouw burn-out ook veel vraagt van je partner. Besteed dan ook aandacht aan zijn/haar zorgen en problemen.
Er zullen misschien momenten zijn waarop je even helemaal niets kunt, of waarop je geen uitweg ziet in je situatie. Dat zal je omgeving ook begrijpen. Er zullen echter ook betere momenten komen en dan is het belangrijk om ook je partner de aandacht te geven die hij of zij verdient. Praten over je burn-out is misschien moeilijk en je zult er niet altijd zin in hebben. Voor je partner kan het echter een belangrijk verschil maken, dus denk aan elkaar.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
3 reacties
Ik heb in 2021 een burn out gekregen. Ik merk dat bij teveel prikkels, mijn hoofd vol raakt en ik niks meer binnenkrijg en dat het een grote mistwolk word. Daarom heb ik toen voor mezelf besloten om grenzen aan te geven thuis en op werk. Doe inmiddels ander werk wat veel beter bij mij past. En ik heb met mezelf de afspraak, geen afspraken met familie of vrienden op de dagen dat ik werk. Moet me dan zoveel focussen dat is gewoon teveel en bescherm mezelf. Nou heb ik het idee dat mijn man dat toch niet begrijpt en dat het tussen mijb oren zit en dat in het vaak als excuus gebruik om ergens onder vandaan te komen. Ik zou willen dat het gewoon normaal in mijn hoofd was, maar dat lukt mij gewoon niet meer en plan heel goed wat ik wel en niet doe. Alleen als mijn man zo reageert en dat zegt, dat zorgt dan voor stress en prikkels in mijn hoofd. Je ziet het ook niet aan de buitenkant. Hoe kan ik dit zo oplossen?
Wat Dominique schrijft, is zo herkenbaar. Ik zit precies in zo’n zelfde soort situatie en heb ook geen idee hoe ik hier mee om moet gaan. Voel me totaal niet gesteund en begrepen door mijn man, en dat zorgt alleen maar voor nog meer stress en frustraties. Het laatste wat ik kan gebruiken in mijn weg naar herstel.
Wat hiervoor geschreven wordt herken ik op een andere manier. Ik krijg geen onbegrip op een gefrustreerde manier, maar ik heb een man die heel erg zijn best doet het te snappen, alleen na veel uitleg, toelichting en voorbeelden nog steeds totaal niet begrijpt hoe het in elkaar steekt en wat ik nodig heb. Nog steeds komt er vanuit hem weinig zinvol initiatief op de fronten waar ik dat nodig heb, komen alle regeltaken voor het gezin op mij neer en denkt hij niet na voor hij doet/plant. En laat dit nou net 1 van de redenen zijn dat ik overspannen ben geraakt. Dit baart me zorgen voor mijn herstel, en voor de toekomst als ik wel hersteld zou zijn. We vibreren niet op hetzelfde niveau, en dat maakt het verdomd lastig.