Zoeken

Zoeken sluiten

Een partner die je burn-out niet erkent

woensdag 1 april 2020

Een burn-out heeft niet alleen een grote impact op jezelf. Ook je omgeving kan hierdoor geraakt worden. Vooral wanneer je een partner hebt, kun je in zekere zin zeggen dat je jouw burn-out niet alleen beleeft. Een burn-out verandert je. Zowel fysiek als psychisch ben je een ander mens. Dit betekent dat anderen wellicht last hebben van jouw stress. Dat is iets dat jij en anderen zullen moeten accepteren. Je hoopt daarbij natuurlijk op steun. Vooral van je partner, want jouw partner is degene op wie je terugvalt. Maar wat doe je met een partner die je burn-out niet erkent? Een partner die je burn-out niet erkent zorgt voor nog meer spanning in huis en dat is wel het laatste waar je behoefte aan hebt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Erkenning is belangrijk

Ik hoef er niet omheen te draaien: herstellen van een burn-out is lastig. Een burn-out duurt lang en de weg naar herstel kan een behoorlijke tijd in beslag nemen. Je zult alle steun uit je omgeving kunnen gebruiken. Als je dan de steun van je eigen partner niet krijgt, kan pijnlijk zijn en maakt de situatie alleen maar lastiger. In het ergste geval kan het je relatie kosten en dat wil je absoluut voorkomen. Maar hoe kun je nu omgaan met een partner die je burn-out niet erkent? Hoe kun je ervoor zorgen dat hij of zij wél in gaat zien hoe serieus je probleem is en dat je steun nodig hebt? Ik geef je graag tips. Ik kan je namelijk zeggen: jouw situatie is echt niet uniek.

partner en burn-out

Een partner die je burn-out niet erkent: hoe komt dat?

De eerste vraag is waarom je te maken hebt met een partner die je burn-out niet erkent? Een burn-out heb je zeker niet vrijwillig. Je zou willen dat jij je anders voelde. Je partner zal dit toch ook wel begrijpen? Toch komt het niet erkennen van een burn-out vaak voort uit onbegrip. Mensen denken soms nog wel eens ten onrechte dat een burn-out wel meevalt. Zo zien zij het als een soort trend en beschouwen zij een burn-out coach als een modeverschijnsel. De feiten laten echter een ander beeld zien. Mensen met een burn-out voelen zich vaak onbegrepen en dat heeft vaak te maken met bepaalde vooroordelen die heersen. Zo is een burn-out absoluut niet hetzelfde als overspannenheid. Het belangrijkste verschil tussen een burn-out en overspannen zijn, is dat je van een burn-out zelden zelfstandig kunt herstellen. Je hebt echt hulp nodig van een professional.

Kent je partner de feiten en kenmerken?

Wanneer mensen de harde feiten zien, veranderen zij vaak van mening. Een burn-out is een groot maatschappelijk probleem. Wie echter nog nooit een burn-out van dichtbij heeft meegemaakt, mist vaak dit inzicht. Honderdduizenden mensen hebben last van burn-out klachten en vallen hierdoor langdurig uit op het werk. Heb jij een partner die je burn-out niet erkent? Geef hem/haar dan meer inzicht in wat een burn-out precies is. Enkele feiten over burn-outs kunnen helpen:

  • Iedereen die te lang ernstige stress ervaart, kan een burn-out krijgen
  • Werkstress is een belangrijke factor
  • Honderdduizenden mensen alleen al in Nederland ervaren burn-out klachten
  • Een burn-out kan op elke leeftijd optreden

Een burn-out is geen teken van zwakte. Iedereen heeft een grens en wanneer deze grens wordt bereikt, ligt een burn-out voor iedereen op de loer. Herkent jouw partner wel de signalen van een burn-out? Wanneer hij/zij deze signalen ook bij jou ziet, wordt het wellicht wat duidelijker.

Een test werkt verhelderend voor een partner die je burn-out niet erkent

Mensen hebben behoefte aan houvast. Ze zijn vaak op zoek naar zekerheid en bevestiging. Jij weet dat je een burn-out hebt, maar je partner is sceptisch. In dat geval kunnen de resultaten van een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde test misschien voor verheldering zorgen. Maak daarom naar eerlijkheid onze burn-out test en bespreek de resultaten met je partner.

bespreek burn-out test partner

Je kunt ook je partner bij het invullen betrekken, zodat hij/zij ziet dat je al je gevoelens en symptomen naar eerlijkheid beantwoordt. Wij gebruiken voor onze burn-out test de 4DKL-methode: een officiële methode die ook door huisartsen en psychologen wordt gebruikt. De resultaten van deze test scheppen een hoop duidelijkheid. Voor jouw partner kan dit de objectieve bevestiging zijn waar hij of zij behoefte aan had.

Onze coach gaat graag met jullie in gesprek

Een partner die je burn-out niet erkent, kan dit ook doen omdat hij/zij juist weet hoe heftig de impact van een burn-out is. Misschien is jouw partner wel in ontkenning. De oplossing is dus misschien niet overtuiging, maar geruststelling. Onze burn-out coach kan hierbij helpen. Je kunt namelijk een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen met een coach bij jou in de buurt. Je partner is ook van harte welkom bij deze intake. Hoe meer steun je krijgt tijdens het herstellen van je burn-out, des te sneller je kunt herstellen.

Voor je partner kan de aanwezigheid bij een intake een eye opener zijn. Jij toont aan te willen werken aan je herstel en je coach kan je partner duidelijk maken dat het menens is en dat zijn/haar steun een groot verschil kan maken. Dit horen van een professional brengt de boodschap vaak duidelijker over.

Tijdens dit gesprek krijg je de gelegenheid om al je vragen te stellen en zal de coach ook meer uitleg geven over onze methode en hoe wij je kunnen helpen. Wij hebben vaker meegemaakt dat partners een burn-out niet erkennen omdat zij bang zijn dat zij er in mee worden gesleept. Een gesprek met onze coach kan zowel jou als jouw partner geruststellen. De situatie kan alleen maar beter worden.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Blijf met elkaar praten en zoek verbinding

Herstellen van een burn-out vergt inzet. Het gaat beter wanneer jij en je partner op dezelfde lijn zitten. Je wilt namelijk toewerken naar het gezamenlijke doel: een volledig herstel. Een burn-out verandert je als persoon, maar je zult er vitaal, gezond en gelukkig uit komen. Dat is belangrijk voor jullie relatie. Besef wel dat jouw burn-out ook veel vraagt van je partner. Besteed dan ook aandacht aan zijn/haar zorgen en problemen.

Er zullen misschien momenten zijn waarop je even helemaal niets kunt, of waarop je geen uitweg ziet in je situatie. Dat zal je omgeving ook begrijpen. Er zullen echter ook betere momenten komen en dan is het belangrijk om ook je partner de aandacht te geven die hij of zij verdient. Praten over je burn-out is misschien moeilijk en je zult er niet altijd zin in hebben. Voor je partner kan het echter een belangrijk verschil maken, dus denk aan elkaar.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven