Zoeken

Zoeken sluiten

Geen uitweg zien in je situatie

dinsdag 30 juli 2019

Geen uitweg zien in je situatie door chronische stress of burn-out

Wanneer je in een burn-out terecht komt kan dit behoorlijk heftig zijn. Je voelt je zowel geestelijk als lichamelijk helemaal uitgeput en voor je gevoel komt dit misschien nooit meer goed. Geen uitweg zien en het gevoel hebben dat je dit niet kunt oplossen is op zo’n moment heel normaal. Geen uitweg zien in je situatie door chronische stress of burn-out is een gevoel wat velen ervaren. Gelukkig zul je uiteindelijk wel weer wat lichtpuntjes gaan zien, maar dat heeft tijd nodig. Hoe je het kunt aanpakken, dat delen we graag met je.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Fight-flight-freeze

We hebben het in verschillende artikelen al eens gehad over het fight-flight-freeze mechanisme wat geactiveerd wordt door stress. Zodra je stress ervaart gaat je lichaam zich klaarmaken en reageert het op één van de drie manieren: je gaat vechten, vluchten of je bevriest. Het lichaam maakt zich klaar om één van deze acties te ondernemen wat effect heeft op je hele lijf. Spieren worden aangespannen, je hartslag versnelt, je spijsvertering wordt even op pauze gezet waardoor je last kunt krijgen van je maag en wanneer je bevriest, kun je het gevoel krijgen vast genageld te zitten aan de grond wat gepaard kan gaan met verwarring en afwezigheid.

Geen uitweg zien in je situatie is een vorm van bevriezing. Je hebt het gevoel dat je vast zit, dat je geen kant op kunt. En hoewel een beetje bevriezen niet erg is, is het ook belangrijk om wel tijdig actie te ondernemen.

Symptomen van uitputting

Daarbij komen nog de symptomen van uitputting die je situatie niet makkelijker maken, zoals:

 • Moeite met het maken van (goede) keuzes;
 • Concentratie- en geheugenproblemen waardoor goed nadenken lastig kan zijn;
 • Door stress of burn-out kun je sneller fouten maken waardoor je dingen gaat vermijden;
 • Je zit niet lekker in je vel waardoor (voor je gevoel) alles zwaarder en moeilijker is;
 • een laag energielevel, waardoor je snel dingen laat voor wat het is. Je hebt niet de energie om actie te ondernemen;
 • Door stress en burn-out kan het voorkomen dat je weinig belangstelling hebt voor mensen en dingen om je heen. Je verliest interesse en kunt het ook moeilijk opbrengen;
 • Het vertrouwen in jezelf en je lichaam kan zakken waardoor je minder zult ondernemen;
 • Je ziet geen uitweg meer in je situatie en weet niet waar je het voor doet wat erg demotiverend kan zijn om aan je herstel en jezelf te werken;
 • Je vraagt je soms af waar je het allemaal voor doet, een burn-out kan erg uitzichtloos

geen-uitweg-zien

Door de combinatie van de freeze reactie en bijkomende problematieken van een burn-out kan het moeilijk zijn om actie te ondernemen en goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je geen uitweg meer ziet in je situatie voelt het alsof het allemaal geen zin heeft wat je doet. Dit voelt enorm zwaar en kan erg belemmerend zijn in je herstel.

Geen uitweg zien in je situatie: hoe ga je er mee om?

Geen uitweg zien in je situatie is niet niks; het voelt zwaar, machteloos en misschien heb je het gevoel alsof dit nooit meer goed komt. We delen graag wat tips met je die deze situatie wat aangenamer maken zodat je de draad weer kunt oppakken en beetje bij beetje zult gaan ervaren dat het echt goed zal komen.

1. Vraag advies

Doordat je een burn-out hebt is helder denken best een opgave en de situatie volledig overzien kan erg lastig zijn. Vraag daarom hulp en advies bij een vriend(in), je partner of familielid en praat over je situatie. Mensen die dicht bij je staan kennen je goed en weten hoe je in elkaar zit. Ze weten dus ook hoe ze jou het beste kunnen benaderen, helpen en motiveren. Echter kun je ook kiezen voor professionele hulp zoals een coach of therapeut.

2. Wat zou je een vriend(in) adviseren?

Als je niet lekker in je vel zit, ben je vaak ook strenger voor jezelf. Misschien herken je dit wel. Wat kan helpen is om jezelf af te vragen: ‘Wat zou ik een vriend(in) adviseren die in deze situatie zit?’. Je zult merken dat je advies compassievoller en vriendelijker is dan wanneer je advies aan jezelf geeft. Wees mild voor jezelf en geef jezelf het advies wat je anderen zou geven.

Geen-uitweg-zien-in-je-situatie

3. Bedenk wat deze situatie je kunt leren

Misschien vind je dit een lastige om over na te denken, maar het is wel iets wat je kan helpen om meer vrede te hebben met de situatie. Door te bedenken wat deze moeilijke situatie je leert, zul je er meer het nut van inzien waardoor het draaglijker wordt. Misschien leer je nu om echt eens voor jezelf te kiezen, om perfectie los te laten of om minder verantwoordelijkheid te nemen voor anderen. Misschien ervaar je dat de baan die je had toch niet bij je past, ontdek je wat je echte passie is of heb je de kans om jezelf beter te leren kennen. Zie een burn-out niet als falen, maar als leren. Dat maakt het net wat makkelijker.

4. Zorg goed voor jezelf

Wanneer je geen uitweg ziet in je situatie kan het lastig zijn om goed voor jezelf te zorgen. Echter is goed voor jezelf zorgen een belangrijk onderdeel van je herstel. Goed voor jezelf zorgen is niet alleen een lekkere douche nemen of een leuke serie kijken. Het is ook grenzen aangeven, gezond eten, voor jezelf kiezen en (leren) luisteren naar je lichaam. Door een burn-out is je lichaam helemaal uitgeput en het heeft veel liefde, goede verzorging en aandacht nodig om weer op krachten te komen. Dit is een proces wat veel tijd nodig heeft, gun jezelf die tijd en je zult merken dat het stapje voor stapje wat beter gaat.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

5. Blijf erop vertrouwen dat het beter wordt

Het is moeilijk om positief te blijven als je geen uitweg ziet in je situatie. Echter is dit wel hetgeen wat het wat draaglijker maakt voor jezelf. Als jij continu denkt of uitspreekt dat het niet goed gaat komen of dat je het niet aankunt, zal het niet makkelijker worden. Integendeel – door op zo’n manier te denken zal het niet alleen zwaarder aanvoelen, maar ook moeilijker zijn om de draad op te pakken.

Durf te vertrouwen dat het goed komt (ook al voelt dat nu nog helemaal niet zo) en blijf tegen jezelf zeggen dat jij dit gaat overwinnen, dat je hier sterker uit zult komen en dat alles goed komt. Door op deze manier te denken, zul je meer vechtlust creëren om er ook echt het beste van te maken. Vertrouw op jezelf, op je lichaam en op jouw kracht, Het wordt echt beter, maar dit heeft wel tijd nodig.

Wil je graag wat hulp bij dit proces? Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out klachten en helpen je graag verder.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

 • jules orbadov schreef:

  ik sta compleet alleen, ik kan niemand meer vertrouwen, heb geen familie of vrienden, alleen een oom die mij niet vertrouwd. morgen komen ze mijn stroom afsluiten, en ik kan noets meer doen als ik geprobeerd heb, denk ik, ik zou iemand met mijn waarden en normen moeten hebbe die naar mijn verhaal,doel en vetklaring luisterd, zodat iemamd me snapt..ik wil de vrijheid die ik had terug. techten zijn afgenomen, mojnn digod mag ik niet bij, net als mijn medische gegevens. ik zit op t einde .

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven