Zoeken

Zoeken sluiten

Hoofdpijn door stress

maandag 4 maart 2019

hoofdpijn-door-burn-outHoofdpijn door stress; hoe wordt het veroorzaakt?

Veel mensen hebben zo af en toe eens last van hoofdpijn, maar wanneer je veel stress ervaart kan dit met regelmaat voorkomen. In veel gevallen gaat het om spanningshoofdpijn, maar het kan ook veroorzaakt worden door andere factoren. Waardoor het ook komt, het is belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Een pijnstiller kan wel (even) helpen, maar lost het probleem niet op. Hoe hoofdpijn door stress veroorzaakt wordt én 6 tips om dit te verminderen lees je in dit artikel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?

Hoofdpijn door stress is vaak spanningshoofdpijn. Deze pijn ontstaat door gespannen spieren in de rug en nek, dit kan mogelijk een trekkend gevoel geven aan je hoofd wat hoofdpijn veroorzaakt. De spanning in de spieren is vaak een gevolg van lichamelijke of psychische klachten; stress kan hiervan de oorzaak zijn.

Er zijn twee vormen van spanningshoofdpijn, episodische spanningshoofdpijn en chronische spanningshoofdpijn.

Episodische spanningshoofdpijn:De pijn houdt een aantal dagen, weken of maanden aan. Hoe lang zo’n hoofdpijn aanval duurt verschilt per persoon, bij de één is dit een aantal minuten, bij de ander een paar dagen. Tussendoor worden er periodes ervaren zonder hoofdpijn. Ook de duur van deze periodes varieert; dit kan een paar weken, maar ook een aantal jaar zijn.

Chronische spanningshoofdpijn: Deze vorm van spanningshoofdpijn gaat niet weg – het is continu aanwezig.

Symptomen van hoofdpijn door stress (spanningshoofdpijn)

 • Het voelt alsof er een strakke band om je hoofd zit die zorgt voor drukkend en knellend gevoel. De pijn zit aan beide kanten van het hoofd.
 • Spieren rondom de nek, schouders, bovenrug en schedel voelen gevoelig aan en kunnen gespannen zijn.
 • Licht en geluid kunnen zorgen voor verergering van de klachten.
 • Bij episodische spanningshoofdpijn komt hoofdpijn met momenten (aanvallen), chronische spanningshoofdpijn verdwijnt nooit helemaal.
 • De duur van spanningshoofdpijn varieert tussen een paar uur en een paar maanden. Dit verschilt per persoon.
 • Spanningshoofdpijn wordt niet erger door inspanning.

Andere oorzaken van stress hoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die vaak gepaard gaat met (langdurige) stress. De stress zorgt voor gespannen spieren en de spierspanning zorgt uiteindelijk voor de pijn. Echter is stress hoofdpijn niet de enige vorm van hoofdpijn. Het kan namelijk ook ontstaan door door de volgende oorzaken:

 • Hormonale schommelingen: Hormonen kunnen van invloed zijn. Het kan zijn dat er rond de menstruatie meer hoofdpijn wordt ervaren.
 • Vermoeidheid: Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van hoofdpijn. Het is daarom van groot belang om voldoende te slapen en regelmatig rustmomenten te nemen.
 • Overprikkeling: Door stress of een burn-out kun je overgevoelig raken voor prikkels zoals geluid, drukte en licht. Te veel prikkels kunnen zorgen voor overprikkeling waardoor je hoofdpijn kunt krijgen.
 • Voeding: Dit speelt een grote rol bij lichamelijke klachten. Te veel cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn, maar ook producten die veel invloed hebben op de bloedsuikerspiegel worden afgeraden. Daarnaast is het belangrijk voldoende water te drinken.
 • Medicatie: Er kan medicatie worden voorgeschreven als er met regelmaat hoofdpijn optreedt; echter kan dit ook zorgen voor medicatie afhankelijke hoofdpijn. Ook als het enkel gaat om paracetamol; als dit dagelijks gebruikt wordt kun je hier afhankelijk van worden.
 • Slechte houding: Stress kan ervoor zorgen dat je een andere houding aanneemt, een verkeerde houding (of lang dezelfde houding, zoals bij computeren of tv kijken) kan belastend zijn voor het lichaam waarvan hoofdpijn het gevolg kan zijn.
 • Sterke geuren: Geuren kunnen een trigger zijn voor hoofdpijn, zeker als je (door stress) al gevoeliger bent voor prikkels.

hoofdpijn-stressIs hoofdpijn door stress te verminderen? 6 tips!

Als je met regelmaat hoofdpijn door stress hebt, is het belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Je kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn, maar het beste is om de oorzaak van hoofdpijn aan te pakken zodat het probleem ook echt wordt opgelost.

1. Kom in beweging

Om lichamelijk maar ook psychisch tot rust te komen kan een wandeling in de buitenlucht (en dan met voorkeur in een groene, rustige omgeving) erg prettig zijn. Door in beweging te komen kun je stress wat beter loslaten en het helpt om je hoofd leeg te maken. Probeer je tijdens de wandeling te focussen op al het moois dat je om je heen ziet en adem een paar keer goed in en uit. Door te gaan wandelen neemt de spanning in je lichaam af, de bloedsomloop verbetert, maar ook worden je spieren en gewrichten soepeler en sterker.

Ook andere vormen van beweging, zoals yoga, hardlopen, fitness of iets wat bij jou past, dragen bij aan vermindering van stress wat gunstig is bij spanningshoofdpijn. Daarbij komt er endorfine vrij tijdens beweging waardoor je je gelukkiger voelt én het vermindert pijn.

2. Voldoende rustmomenten inplannen

Bij hoofdpijn door stress is het van groot belang voldoende rustmomenten in te plannen voor jezelf. Door een goede balans te creëren tussen in- en ontspanning zul je ook minder snel overbelast worden. Zorg ervoor dat je tijdens deze momenten van rust ook echt rust neemt – en niet die tijd gebruikt om op je telefoon te kijken – zodat je een moment hebt om echt tot rust te komen.

3. Drink voldoende water en let op voeding

Om de hoofdpijn te verminderen is het belangrijk om voldoende water te drinken en op te letten met wat je eet en drinkt. Dranken met cafeïne kunnen, als dit teveel gedronken wordt, zorgen voor hoofdpijn. Ook producten met (veel) geraffineerde suiker of alcohol kunnen van invloed zijn. Echter kan het ook zijn dat je pijn krijgt van andere voedingsstoffen– dit kan per persoon verschillend zijn.

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn kan het gunstig zijn om herinneringen in te stellen om water (of thee, zoals gember thee) te drinken en meer te focussen op gezonde (biologische) voeding. Twijfel je of je te weinig drinkt? Dit kun je afleiden aan de kleur van je urine; donkere urine is geconcentreerd en geeft aan dat je meer water mag drinken. Als urine licht van kleur en helder is, weet je dat je voldoende water drinkt.

4. Zorg voor een vast slaapritme

Het is voor je hele lichaam – en dus ook voor je hersenen – van groot belang dat het voldoende rust krijgt. Om dit te kunnen bieden is een vast slaapritme met voldoende uren slaap belangrijk. Zorg er daarom voor dat je een vaste tijd hebt wanneer je gaat slapen en wanneer je weer op staat en dat je daartussen minimaal 8 uur hebt om te slapen. Dit kan bijdragen aan minder hoofdpijn. Daarbij is een goede nachtrust essentieel als er veel stress wordt ervaren.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

5. Pak de oorzaak aan

Weet je bijna zeker dat de hoofdpijn door stress veroorzaakt wordt? Dan is het van groot belang om de oorzaak aan te pakken. Ontdek wat jou de meeste stress geeft en denk eens na over hoe je dat kunt aanpakken. Misschien lukt dit je niet alleen – daar is niets mis mee. Je kunt dan altijd hulp inschakelen van een coach. Het kan prettig zijn als er iemand met je meekijkt en de juiste vragen stelt waardoor jij weer verder komt. Hoofdpijn door stress zal hierdoor afnemen. En dit werkt een stuk effectiever dan een paracetamol!

6. Bezoek een fysiotherapeut of chiropractor

Stress kent vele oorzaken en vele gevolgen. Bij veel mensen gaan de nek en schouders bij stress vast zitten. Zo kan hoofdpijn door stress ontstaan. Heb jij hier vaak last van? Maak dan eens een afspraak met een fysiotherapeut of chiropractor. De kans is aanwezig dat door het goed masseren van spieren, manipulatie en/of oefening je nek en schouders soepel en vrij kunnen worden gemaakt. Dat is uiteraard geen oplossing tegen stress, maar kan er wél voor zorgen dat je niet langer of minder vaak hoofdpijn door stress ervaart.

Hulp bij aanhoudende hoofdpijn door stress

Heb jij last van aanhoudende hoofdpijn door stress? En heb je al van alles geprobeerd? Neem dan eens contact met ons op. Tijdens een gesprek met een coach bij jou in de buurt kom je er achter of coaching iets voor jou is. Onze coaches hebben al ontzettend veel mensen van hun stress afgeholpen. Hoofdpijn door stress is één van de meest voorkomende symptomen van stres. Pak je stress aan en kom van je hoofdpijn af.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven