Veel mensen hebben zo af en toe eens last van hoofdpijn, maar wanneer je veel stress ervaart, kan dit met regelmaat voorkomen. We hebben het dan echt over hoofdpijn door stress. En dat is precies het type hoofdpijn waar ik het in deze blog over wil gaan hebben. In veel gevallen gaat het om spanningshoofdpijn, maar het kan ook veroorzaakt worden door andere factoren. Waardoor het ook komt: het is belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Want hoofdpijn die door stress wordt veroorzaakt is nooit goed. Een pijnstiller kan wel (even) helpen, maar lost het probleem niet op. Hoe hoofdpijn door stress veroorzaakt wordt én tips om dit te verminderen lees je in dit artikel. Net als:
Hoofdpijn door stress is vaak spanningshoofdpijn of aangezichtspijn. Deze pijn ontstaat door gespannen spieren in de rug en nek, dit kan mogelijk een trekkend gevoel geven aan je hoofd wat hoofdpijn veroorzaakt. De spanning in de spieren is vaak een gevolg van lichamelijke of psychische klachten; stress kan hiervan de oorzaak zijn.
Er zijn twee vormen van spanningshoofdpijn, episodische spanningshoofdpijn en chronische spanningshoofdpijn. Bij episodische spanningshoofdpijn houdt de pijn een aantal dagen, weken of maanden aan. Hoe lang zo’n hoofdpijn aanval duurt, verschilt per persoon. Bij de één is dit een aantal minuten, bij de ander een paar dagen. Tussendoor worden er periodes ervaren zonder hoofdpijn. Ook de duur van deze periodes varieert; dit kan een paar weken, maar ook een aantal jaar zijn. Bij chronische spanningshoofdpijn gaat de pijn niet weg: het is continu aanwezig.
We hebben het weliswaar over hoofdpijn door stress, maar deze hoofdpijn ontstaat niet altijd direct als het gevolg van stress. Natuurlijk: stress is absoluut de aanleiding. Soms is het alleen niet de directe aanleiding. Hoofdpijn door stress kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld een krampachtige houding aanneemt of omdat je onbedoeld spieren in je gezicht, nek, schouders en/of rug aanspant. Het is echter mogelijk dat deze vorm van hoofdpijn ook direct het resultaat is van stress. Iedereen reageert namelijk op zijn/haar eigen manier op stress en daar kun je niets aan doen. Sommige mensen krijgen vooral mentale klachten, terwijl anderen het fysiek merken. Bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn.
Hoofdpijn door stress kan voelen als normale hoofdpijn. Toch zijn er vaak bepaalde verschillen. Probeer eens te letten op wanneer je hoofdpijn ervaart en of je bepaalde elementen kunt herkennen die passen bij andere symptomen van stress, zoals de stijve spieren die de hoofdpijn kunnen veroorzaken. Veel voorkomende symptomen die horen bij hoofdpijn door stress zijn:
Wanneer het gaat om stress hoofdpijn, dan is stress natuurlijk de primaire oorzaak. Er kunnen echter ook nog andere dingen meespelen die ervoor zorgen dat je deze hoofdpijn ervaart, of dat deze erger wordt. Denk aan de onderstaande punten:
Als je met regelmaat hoofdpijn door stress hebt, is het belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Je kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn, maar het beste is om de oorzaak van hoofdpijn aan te pakken zodat het probleem ook echt wordt opgelost. Kortom: je moet je stress aanpakken. Voordat ik kijk naar hulp hierbij, deel ik graag enkele tips die je zelf toe kunt passen en die kunnen helpen. Je zult zien: als jouw hoofdpijn inderdaad door stress wordt veroorzaakt, zal deze ook afnemen of verdwijnen op het moment dat je jouw stress weet te verhelpen.
Om lichamelijk maar ook psychisch tot rust te komen kan een wandeling in de buitenlucht (en dan met voorkeur in een groene, rustige omgeving) erg prettig zijn. Door in beweging te komen kun je stress wat beter loslaten en het helpt om je hoofd leeg te maken. Probeer je tijdens de wandeling te focussen op al het moois dat je om je heen ziet en adem een paar keer goed in en uit. Door te gaan wandelen neemt de spanning in je lichaam af, de bloedsomloop verbetert, maar ook worden je spieren en gewrichten soepeler en sterker.
Ook andere vormen van beweging, zoals yoga, hardlopen, fitness of iets wat bij jou past, dragen bij aan vermindering van stress wat gunstig is bij spanningshoofdpijn. Daarbij komt er endorfine vrij tijdens beweging waardoor je je gelukkiger voelt én het vermindert pijn.
Bij hoofdpijn door stress is het van groot belang om voldoende rustmomenten in te plannen voor jezelf. Door een goede balans te creëren tussen in- en ontspanning zul je ook minder snel overbelast worden. Zorg ervoor dat je tijdens deze momenten van rust ook echt rust neemt – en niet die tijd gebruikt om op je telefoon te kijken – zodat je een moment hebt om echt tot rust te komen.
Om de hoofdpijn te verminderen is het belangrijk om voldoende water te drinken en op te letten met wat je eet en drinkt. Dranken met cafeïne kunnen, als dit teveel gedronken wordt, zorgen voor hoofdpijn. Ook producten met (veel) geraffineerde suiker of alcohol kunnen van invloed zijn. Echter kan het ook zijn dat je pijn krijgt van andere voedingsstoffen– dit kan per persoon verschillend zijn.
Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn kan het gunstig zijn om herinneringen in te stellen om water (of thee, zoals gember thee) te drinken en meer te focussen op gezonde (biologische) voeding. Twijfel je of je te weinig drinkt? Dit kun je afleiden aan de kleur van je urine; donkere urine is geconcentreerd en geeft aan dat je meer water mag drinken. Als urine licht van kleur en helder is, weet je dat je voldoende water drinkt.
Het is voor je hele lichaam – en dus ook voor je hersenen – van groot belang dat het voldoende rust krijgt. Om dit te kunnen bieden is een vast slaapritme met voldoende uren slaap belangrijk. Zorg er daarom voor dat je een vaste tijd hebt wanneer je gaat slapen en wanneer je weer op staat en dat je daartussen 7-8 uur hebt om te slapen. Dit kan bijdragen aan minder hoofdpijn. Daarbij is een goede nachtrust essentieel als er veel stress wordt ervaren.
Weet je bijna zeker dat de hoofdpijn door stress veroorzaakt wordt? Dan is het van groot belang om de oorzaak aan te pakken. Ontdek wat jou de meeste stress geeft en denk eens na over hoe je dat kunt aanpakken. Misschien lukt dit je niet alleen – daar is niets mis mee. Je kunt dan altijd hulp inschakelen van een coach. Het kan prettig zijn als er iemand met je meekijkt en de juiste vragen stelt waardoor jij weer verder komt. Hoofdpijn door stress zal hierdoor afnemen. Blijvend, bovendien. Want je onderdrukt niet de symptomen, maar neemt bron weg.
Stress kent vele oorzaken en vele gevolgen. Bij veel mensen gaan de nek en schouders bij stress vast zitten. Zo kan hoofdpijn door stress ontstaan. Heb jij hier vaak last van? Maak dan eens een afspraak met een fysiotherapeut of chiropractor. De kans is aanwezig dat door het goed masseren van spieren, manipulatie en/of oefening je nek en schouders soepel en vrij kunnen worden gemaakt. Dat is uiteraard geen oplossing tegen stress, maar kan er wél voor zorgen dat je niet langer of minder vaak hoofdpijn door stress ervaart. Ook body stress release kan helpen.
Heb jij last van aanhoudende hoofdpijn door stress? En heb je al van alles geprobeerd? Neem dan eens contact met ons op. Tijdens een gesprek met een coach bij jou in de buurt kom je er achter of coaching iets voor jou is. Onze coaches hebben al ontzettend veel mensen van hun stress afgeholpen. Hoofdpijn door stress is één van de meest voorkomende symptomen van stres. Pak je stress aan en kom van je hoofdpijn af.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606