Neerslachtig zijn we allemaal wel eens. Dat klopt. Dat is vaak ook goed te verklaren, want in veel gevallen hangt dit samen met een bepaalde gebeurtenis of een emotie. Alles van het verliezen van een dierbare tot het verwerken van een grote teleurstelling kan zorgen voor neerslachtigheid. Maar wat nu als die gevoelens blijven? Lees in deze blog alles over neerslachtigheid en wat je kunt doen wanneer je het gevoel hebt dat dit niet vanzelf overgaat.
- Hoe weet je of je neerslachtig bent?
- Wat zijn de kenmerken van neerslachtigheid?
- Neerslachtig zijn zonder duidelijke reden
- Is het een depressie?
- Je kunt je neerslachtig voelen door stress
- Wat te doen tegen neerslachtigheid?
- Ben je neerslachtig in het najaar?
Hoe weet je of je neerslachtig bent?
Neerslachtig of somber zijn, of niet lekker in je vel zitten kan altijd wel eens voorkomen (tip: lees hier hoe het zit met “Blue Monday“). Vaak is dit met een reden en voel je je zo omdat er iets gebeurd is wat je lastig vindt. Zoals het einde van je relatie, een dierbare die overleden is, werkdruk die te hoog oploopt of stress. Vaak duurt dit een korte tijd en gaat het daarna weer beter. Wat neerslachtigheid precies inhoudt, wat de kenmerken zijn en wat je kunt doen om je weer wat beter in je vel te voelen – dat lees je in dit artikel.
Iedereen heeft dus wel eens een baaldag of moet een moeilijk moment verwerken. Dat wil niet direct zeggen dat je neerslachtig of somber bent. Na een baaldag gaat het vaak wel weer beter en zit je weer lekkerder in je vel. Echter is dit bij neerslachtigheid niet het geval: dit duurt gemiddeld maximaal twee weken en is een tijdelijke verandering in je stemming. Er is vrijwel altijd een aanwijsbare reden voor je sombere stemming, zoals bijvoorbeeld een heftige ruzie of het overlijden van een dierbare. Nadat je alles een plekje hebt kunnen geven en emoties (deels) verwerkt hebt zul je merken dat je stemming weer wat beter wordt. Als het goed is. Wat het betekent wanneer dit niet gebeurt, kom ik straks nog op terug.
Wat zijn de kenmerken van neerslachtigheid?
Een neerslachtig gevoel kan gepaard gaan met verschillende kenmerken. Niet iedereen heeft last van alle of dezelfde kenmerken, maar ze kunnen wel voorkomen. Veel voorkomende kenmerken van neerslachtigheid zijn:
- Je hebt nergens meer zin in
- Negatief denken
- Moe, weinig energie
- Verminderde eetlust of juist meer eetlust (denk aan emotie eten)
- Piekeren
- Slecht slapen of juist veel slapen
- Je zit niet lekker in je vel
- Concentratie en/of geheugenproblemen
- Je bent besluiteloos
Herken jij jezelf in bovenstaande kenmerken? Dan kan het zijn dat je last hebt van neerslachtigheid. Misschien heb je kort geleden een vervelende situatie meegemaakt die invloed heeft op je stemming of zit je niet lekker in je vel door verschillende factoren waardoor je je somber voelt.
Wat de reden ook is; een neerslachtig gevoel kan veel invloed hebben op je leven en je wilt je natuurlijk zo snel mogelijk weer minder neerslachtig voelen. Het kan gunstig zijn om hier hulp bij te vragen zodat je ondersteuning krijgt bij het verwerken van emoties of leren omgaan met moeilijke situaties.
Neerslachtig zijn zonder duidelijke reden
Zoals je hebt kunnen lezen is vrijwel iedereen wel eens neerslachtig. Soms ook voor iets langere tijd. In veel gevallen is er dan een duidelijke reden waarom je niet lekker in je vel zit en jij je voelt zoals jij je voelt. Dat maakt neerslachtigheid niet beter, maar misschien wel wat makkelijker te accepteren. Je maakt je er waarschijnlijk niet te veel zorgen om, omdat je weet dat het erbij hoort.
Maar wat nu als je neerslachtig bent zonder duidelijke reden? Dat is iets waar jij je waarschijnlijk wél zorgen om maakt. Niet weten waarom je zo somber bent, is frustrerend. Heb je een depressie? Waarschijnlijk niet (al is dat niet onmogelijk), dat leg ik je uit in de volgende alinea. Maar het kan wel zo zijn dat je last hebt van te veel stress of dat je ongelukkig bent met je leven. Ook daar kom ik dadelijk op terug.
Is het een depressie?
Neerslachtigheid heeft wat betreft de kenmerken overeenkomsten met een depressie, toch zit er een groot verschil tussen. Een neerslachtig gevoel komt voort uit een moeilijke situatie die verwerkt dient te worden en wordt gezien als een normale reactie. In de meeste gevallen duurt een neerslachtig gevoel enkele weken waarna de stemming weer verbetert.
Bij een depressie is dit niet het geval. De stemming is abnormaal verslechterd voor lange tijd wat veel invloed kan hebben op het dagelijkse leven en functioneren. Daarbij is de stemming bij een depressie slechter dan bij neerslachtigheid en kan het bij een depressie ook voorkomen dat er suïcidale gedachten voorkomen (is dit het geval? Dan kun je contact opnemen met 113 zelfmoordpreventie). Een depressie gaat dus verder dan het ervaren van een neerslachtig gevoel.
Wel kan het zijn dat je door somberheid uiteindelijk in een depressie belandt. De overgang van neerslachtigheid in een depressie verloopt vaak geleidelijk aan waardoor het moeilijk is om te zeggen waar precies de grens ligt. Merk je dat je door een aanwijsbare reden neerslachtig bent en je humeur na enkele weken niet verbetert maar juist verslechtert? Dan kan het zijn dat je een (lichte) depressie hebt.
Je kunt je neerslachtig voelen door stress
Stress is slecht voor het lichaam, zowel op psychisch als op fysiek vlak kan het veel gevolgen hebben. Als je lange tijd stress ervaart kan het zijn dat dit invloed heeft op jouw stemming. Stress komt bijvoorbeeld door:
- Werkstress, hoge werkdruk
- Een moeizame relatie
- Financiële problemen
- (Chronische) ziekte
Als dit lang aanhoudt en niet verbetert kan stress uiteindelijk zorgen voor een neerslachtig en somber gevoel. Je gaat steeds minder lekker in je vel zitten en je merkt dat je stemming verslechtert. Als dit het geval is, is het belangrijk om actie te ondernemen om je stemming weer te verbeteren en stress te verminderen. Doe je dat niet? Dan is er een kans dat je uiteindelijk een depressie of burn-out krijgt.
Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen bij een coach. Een coach kan je ondersteunen bij je proces, helpt je om je gevoelens en emoties te verwoorden en uiten en kijkt samen met jou wat de vervolgstappen kunnen zijn om weer beter in je vel te komen zitten. Daarnaast leer je hoe je beter met stress kunt omgaan waardoor je beter bestand wordt tegen moeilijke situaties.
Wat te doen tegen neerslachtigheid?
Ben jij neerslachtig of ervaar je een sombere stemming? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Onderstaande tips kunnen je helpen om weer beter in je vel te zitten en weer te kunnen genieten van het leven. Probeer de onderstaande tips tegen neerslachtigheid. In veel gevallen zullen deze helpen.
1. Kom in beweging
Neerslachtigheid kan ervoor zorgen dat je niets wilt ondernemen. Toch is het belangrijk om dit wél te doen omdat juist niets doen ervoor kan zorgen dat je je nog slechter gaat voelen. Door te wandelen of te gaan sporten wordt er endorfine aangemaakt – dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en zorgt ervoor dat jouw stemming verbetert. Bewegen is goed voor het lichaam maar ook zeker voor de geest. Het kan helpen om minder te piekeren, tot rust te komen en stress los te laten.
2. Iets leuks doen
Heb jij een hobby waarbij je de tijd verliest omdat je het zo leuk vindt? Zorg dat je tijd maakt voor zulke dingen als je niet lekker in je vel zit. Doe dit alleen of samen met een vriend(in). Juist door iets te doen wat je leuk vindt, kun je je stemming verbeteren. Daarnaast is het moeilijker om te piekeren als je bezig bent en als je het samen doet met een vriend(in) kun je meteen praten over wat je bezig houdt. Ook al heb je er misschien geen zin in, probeer het toch. Je zult merken dat het je goed doet!
Ik schreef eerder in deze blog al dat je misschien neerslachtig bent omdat je ongelukkig bent met je leven. Dat gevoel kan natuurlijk tijdelijk zijn, maar ook dan kan het zorgen voor neerslachtigheid. Vaak ontstaat dit gevoel doordat je onvoldoende tijd hebt voor jezelf. Je komt niet toe aan het doen van de dingen waar je van geniet. Door hier bewust tijd voor te maken – ook al betekent dit impopulaire beslissingen nemen – kun je jouw neerslachtige gevoel verslaan.
3. Praat erover
Als je niet lekker in je vel zit is het belangrijk om dit uit te spreken bij iemand die je vertrouwt en naar je wil luisteren. Door te praten over je gevoelens en emoties kun je het beter verwerken en zorg je ervoor dat het niet wordt opgekropt in je lichaam. Juist het opkroppen van emoties kan erg belastend zijn.
Vind je het moeilijk om met een vriend(in) of familielid te praten? Kies dan voor een coach die je ondersteuning kan bieden. Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en weten hoe ze jou kunnen helpen om de draad weer op te pakken.
Ben je neerslachtig in het najaar?
Tot slot nog wat extra aandacht voor een speciale vorm van neerslachtigheid. Best veel mensen voelen zich neerslachtig in het najaar. Donkere dagen zorgen voor een somber gevoel. Neerslachtig zijn in het najaar is in veel gevallen te verklaren. Je zou namelijk best eens last kunnen hebben van een winterdepressie.