Zoeken

Zoeken sluiten

Eenvoudig leven

donderdag 25 maart 2021

Eenvoudig leven: waarom zou je dat willen? Verwar “eenvoudig” niet met “karig”. Waar ik het in deze blog vooral over wil hebben, is hoe je teruggaat naar je basis. Eenvoudig leven zie ik als leven met een focus op wat voor jou echt belangrijk is. Zonder afleiding van onnodige impulsen en bezittingen. Wat het je op kan leveren, leg ik je graag uit. Lees over:

Waarom willen wij eenvoudig leven?

Veel mensen verlangen naar een eenvoudig leven. Dat heeft te maken met de huidige sociale en maatschappelijke complexiteit en versnelling. Werken doen we steeds meer met ons hoofd, dankzij de computer kunnen we meer werk verzetten in een kortere tijd, en door sociale media nemen de prikkels alleen maar toe. Je moet veel regelen: verzekeringen, mantelzorg, vervoer, groei in je carrière, een plek om te wonen… Soms wordt het allemaal wat overweldigend, en dan wil je even nog maar één ding: een eenvoudig leven. In dit stuk deel ik 10 tips die je op weg helpen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is eenvoudig leven?

Wat is eenvoudig leven? Dat is een interessante vraag. Een vraag die ik in de hedendaagse context wil beantwoorden. Eenvoudig leven staat voor mij niet voor helemaal back to basics. Want ga je helemaal naar de essentie, dan kom je uit op zaken als “off the grid” leven: helemaal ver weg van het drukke (stadse) leven, zelfvoorzienend en met alleen de absolute basisvoorzieningen. Zo bedoel ik het in deze blog niet.

Hoe ik het bedoel is vooral: hoe kun jij je onttrekken aan de hedendaagse hectiek en overprikkeling? Dat je de mogelijkheden hebt om altijd “aan” te staan, betekent niet dat je hier ook altijd gebruik van moet maken. Ik zie eenvoudig leven anno nu meer als het hebben van weinig afspraken, spullen en verplichtingen. Het leven ontdoen van alle poespas. Iemand die eenvoudig leeft, heeft genoeg tijd energie voor de voor hem of haar belangrijke dingen in het leven. Hij/zij kent de eigen prioriteiten en besteedt daar de meeste tijd aan. Al het overbodige wordt zoveel mogelijk geschrapt.

Wat betekent het voor jou?

Laat ik de vraag nu iets aanpassen: wat is eenvoudig leven voor jou? Op welke gebieden is jouw leven nu niet eenvoudig, en hoe voelt dat? Raak je bijvoorbeeld overweldigd door je inbox? Of vind je dat je te veel projecten tegelijkertijd hebt lopen? Word je moe van de vele sociale afspraken die je elke week maakt? Of word je moe van het onderhouden van je huis en auto?

eenvoudig leven schept helderheid

Ruimte voor het betekenisvolle

Wanneer je het overbodige uit je leven verwijderd, ontstaat er weer ruimte voor het betekenisvolle. Dat is ook de diepere boodschap of filosofie van minimalisme. Versimpelen, vereenvoudigen en consuminderen om zo tijd en energie over te houden voor dat wat het leven de moeite waard maakt. Persoonlijk vind ik dat een prachtige visie en levenswijze, die zorgt voor tevredenheid.

10 tips om eenvoudig te leven

Eenvoudig leven gaat zeker niet vanzelf. Daarom deze tien tips.

Tip 1: Besef dat je zelf verantwoordelijk bent

We leggen onszelf vaak allerlei doelen op. Het moet allemaal goed en meer en beter. Hierdoor krijgen we het steeds drukker. Besef dat veel van wat je nu doet niet moet. Niemand verplicht je om op facebook, Instagram en whatsapp te zitten. Niemand verplicht je om meer geld te verdienen, of uit eten te gaan.

Tip 2: Heb aandacht voor zingeving

Zingeving wil zeggen dat je aandacht hebt voor wat betekenisvol is in jouw leven. Besteed je nog tijd aan je relaties, aan je persoonlijke missie, is er ruimte om te genieten?

Schrijf de 10 dingen op die voor jou het állerbelangrijkste zijn. Streep er vervolgens 5 weg. Orden ze vervolgens op basis van belangrijkheid. Ga daar ruimte voor vrijmaken. Deze top 5 maakt je krachtig: je weet wat er voor jou echt toe doet en kan zo veel sneller keuzes maken.

Tip 3: Accepteer dat er altijd meer zal zijn

Neem genoegen met minder. Het hoeft niet allemaal groots te zijn. Ook met minder geld kun je van het leven genieten. Kies bewust voor jouw ‘goed genoeg’. Goed is goed genoeg! En minder kan zelfs beter zijn. Eenvoudig leven kan je meer genoegdoening geven dan het hebben van ontelbare bezittingen.

Tip 4: Schrap de afleidingen

Wanneer we ons vervelen of ongemakkelijk voelen, gaan we ons afleiden met sociale media en ander entertainment. Hierdoor kunnen we alsnog het gevoel krijgen dat we het druk hebben en dat er te veel gebeurt.

Probeer je telefoontijd drastisch te verminderen. We zijn vaak uren per dag bezig met onze telefoon. Kijk ook minder tv en verwijder eventueel wat sociale media.

leven vereenvoudigen

Tip 5: Zeg ‘nee’ voor een eenvoudig leven

Durf vanaf nu vaker nee te zeggen tegen de dingen die niet bij je passen. Eenvoudig leven is moeilijk als je overal maar ja op zegt.

Tip 6: Zoom uit en begin opnieuw

Doe eens het volgende gedachte-experiment: doe alsof je leven weer ‘leeg’ is. Je woont nog wel waar je woont, maar verder ligt alles nog open. Welke zaken wil je graag oppakken? Wat doe je echt graag? Wat zou je los willen laten?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 7: Ben je ongelukkig? Zie dát dan onder ogen

Het is een valkuil dat we steeds maar meer gaan doen in de hoop daar gelukkig van te worden. Wat als ik nu naar de bioscoop ga, de dag erna naar de sauna, en de dag erna bij familie op bezoek. En doordeweeks ga ik heel hard werken om succesvol te worden, en ‘s avonds zorg ik dat ik een paar dates per week heb. Soms is deze vorm van leven een vorm van wegrennen voor jezelf. Je leven wordt er druk en complex door, en misschien is het simpeler om je onvrede recht aan te kijken door te stoppen met druk-zijn.

Tip 8: Train je dankbaarheid

Een van de redenen waarom we steeds maar meer willen, is dat we het moeilijk vinden om tevreden te zijn met wat we nu hebben (en wie we nu zijn). Je kunt dankbaarheid oefenen door elke avond drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Verleg je focus naar wat er allemaal wél is. Wees dankbaar voor het leven in al zijn eenvoud, wees dankbaar voor de kern en wat er het meeste toe doet, zoals je gezondheid en liefde.

Tip 9: Koop (veel) minder spullen

Wanneer je iets koopt, moet je het geld later terugverdienen. Daarnaast moet je een plek vinden voor het ding, en het onderhouden, om het na lange tijd weer weg te doen. Spullen kopen, draagt vaak bij aan de complexiteit van je leven. Probeer je dus in te houden. Leef met een paar mooie kledingstukken, een paar goede boeken, een bank en een eettafel. ‘Simpel’ is de sleutel.

Fill your life with experiences, not things. Have stories to tell, not stuff to show.” – J.R.R. Tolkien.

Tip 10: Word effectiever

Er zijn allerlei slimme manieren om tijd te besparen. Ga bijvoorbeeld boodschappen doen wanneer het rustig is in de supermarkt, en doe meteen boodschappen voor de hele week. Of maak een grote hoeveelheid groentesapjes in flesjes en vries ze in, in plaats van slechts één sapje te maken. Zorg er tot slot voor dat je steeds maar één ding tegelijk doet. Dat maakt je veel effectiever.

simpel leven

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie: beginnen met eenvoudig leven is eenvoudig

Eenvoudig leven kun je zien als een intentie. Het is niet iets wat je van de ene op de andere dag kun realiseren. Het enige wat je kunt doen is elke dag een heel klein stapje zetten en onderzoeken of dat werkt en lukt. Doe dat een jaar, twee jaar, tien jaar, en merk de verschillen. Waarschijnlijk zul je minder stress ervaren en meer van het leven genieten. Het leven is dan niet per se makkelijk, maar je hebt wel een stuk meer ruimte om met de uitdagingen om te gaan. Waar begin je vandaag mee?

Life is really simple, but we insist on making it complicated.” – Confucius.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven