Ken jij het gevoel van teleurstelling? Teleurstelling in mensen, of misschien wel in jezelf? Het is een naar en vervelend gevoel. Misschien ervaar je nu veel stress of heb je een burn-out waardoor je teleurgesteld bent in jezelf (“hoe heb ik het zo ver kunnen laten komen?!”), in je werkgever (“waarom heeft hij me niet beter opgevangen?!”), of in de uitkomst van de situatie (“Ik had me dit toch allemaal veel anders voorgesteld..”). Hoe dan ook: teleurstelling is altijd vervelend. Des te belangrijker is het om te leren hoe je er goed mee om kunt gaan en hoe je teleurstelling leert verwerken. Want hoe beter je met teleurstellingen om kunt gaan, des te makkelijker wordt het leven voor je.
Teleurstelling ontstaat wanneer een situatie of persoon niet voldoet aan de verwachting die jij had. Zo’n teleurstelling kan om grote en kleine dingen gaan. Voorbeelden waarom je teleurgesteld kunt raken zijn:
Je baan blijkt toch te zwaar voor je te zijn terwijl je dacht dat je het zou aankunnen.
Er zijn dus allerlei redenen om teleurgesteld te zijn, maar waar het om draait is jouw verwachting waar niet aan wordt voldaan. En verwachtingen, die hebben we altijd; verwachtingen sturen ons leven. Jij zag jezelf al wonen in je droomhuis, maar het mocht toch niet zo zijn. Je hebt de hele week uitgekeken naar een etentje, maar op het laatste moment werd het afgezegd. Als je jezelf al oud zag worden met je partner, maar toch werd de relatie verbroken, is dit een grote teleurstelling.
Je hebt een beeld van hoe iets zou moeten lopen, een verwachting, en wanneer deze verwachting niet uitkomt kan dat teleurstellend zijn. Later in dit blog delen we tips voor het omgaan met teleurstelling waar we ook dieper ingaan op het stuk verwachtingen.
Wanneer je niet lekker in je vel zit, iets niet loopt zoals je had verwacht of een uitkomst niet zo positief is dan je dacht kun je teleurgesteld in jezelf raken. Je voelt je niet goed genoeg, je baalt en je bent ontevreden. Deze emotie voelt zwaar en kan je behoorlijk bezig houden. Teleurgesteld in jezelf zijn komt ook veel voor bij mensen die in een burn-out zitten. Ze betrekken de situatie volledig op zichzelf en zijn in zichzelf teleurgesteld dat ze het zo ver hebben laten komen.
Naast een teleurgesteld gevoel in jezelf kan er ook teleurstelling in mensen ontstaan. Als het gaat om stress of burn-out door het werk kun je bijvoorbeeld teleurgesteld zijn in je werkgever omdat je vindt dat je werkgever eerder had moeten handelen en niet goed gereageerd heeft op jouw situatie.
Ook kun je teleurgesteld raken door de uitkomst van een situatie. Zoals bij de eerdere voorbeelden, wanneer je niet wordt gekozen voor de functie die je zo graag wilde terwijl je een heel goed gevoel had over je sollicitatie. Of wanneer toch blijkt dat de financiering voor het huis waar je zo graag wilde wonen niet rond te krijgen is. Je hebt dan een bepaald beeld gecreëerd met positieve verwachtingen waar niet aan wordt voldaan met als gevolg dat jij teleurgesteld bent.
Of het nou gaat in teleurstelling in mensen, jezelf of een situatie; een teleurstelling verwerken is een lastig proces. Het wordt zelfs vergeleken met een rouwproces. Hoewel je in dit geval niet iets tastbaars verloren bent, ben je wel iets wat had kunnen zijn verloren en dat kan erg pijnlijk zijn. Toch is een teleurstelling verwerken belangrijk om jezelf te bevrijden. Hoewel het geen zin heeft om vast te houden aan een verwachting die anders gelopen is dat je hoopte, is het wel belangrijk om jezelf ruimte te geven om het te verwerken.
Praat erover, schrijf je gevoel van je af en vergeef jezelf of de ander. Ook zelfreflectie kan ondersteuning bieden om teleurstelling te verwerken. Het is vervelend dat het niet zo gegaan is als jij verwacht had, maar probeer vanuit deze situatie te kijken naar wat wél mogelijk is of hoe iets anders kan. Een teleurstelling verwerken kan lastig zijn, maar uiteindelijk geeft het rust en ruimte.
Leren omgaan met teleurstellingen kan je helpen om wat makkelijker door het leven te gaan. Een teleurgesteld gevoel vraagt namelijk veel energie en heeft een negatieve lading. Dit brengt op z’n beurt weer stress met zich mee en wanneer je al veel stress hebt, kun je dit niet goed gebruiken. Onderstaande tips ondersteunen het leren omgaan met teleurstelling in mensen of jezelf, en kunnen zelfs helpen om ze te voorkomen.
De belangrijkste tip omtrent omgaan met teleurstelling is het bijstellen van je verwachtingen. We gaven al aan dat teleurstelling veelal ontstaat omdat er niet voldaan wordt aan de verwachting die je had. Dit wil niet zeggen dat je nooit meer ergens enthousiast over mag zijn of positief mag denken, maar wel dat je realistisch dient te blijven. Je kunt alsnog vol positieve verwachtingen een sollicitatiegesprek voeren, maar onthoud wel dat er óók een kans is dat je niet gekozen wordt.
Als het gaat om het herstel van een burn-out is het niet realistisch om jezelf over één maand weer aan het werk te zien. Dit kan alleen maar tegenvallen. In plaats daarvan kun je beter een ruimer doel stellen die realistisch is zodat je ook meer ademruimte hebt. Ondertussen kun je gemotiveerd aan je eigen herstel werken zodat je jouw doel ook daadwerkelijk kunt bereiken.
Hoe onzekerder je bent, hoe sneller je iets persoonlijk oppakt en teleurgesteld kunt raken. Als je zelfverzekerd bent zul je het niet persoonlijk oppakken als een vriend(in) jullie afspraak afzegt. Je kunt alsnog teleurgesteld raken maar minder erg dan wanneer je onzeker bent. De kans is dan namelijk groot dat je het volledig op jezelf betrekt (“Ik ben niet goed genoeg.”, “De ander had er vast geen zin in.”). Hoe meer zelfvertrouwen jij hebt en vertrouwen hebt in jouw kunnen en in het leven, hoe sterker je in je schoenen komt te staan en hoe moeilijker iets je kan raken.
Als je last hebt van chronische stress, je bent overspannen of je hebt een burn-out ben je ook kwetsbaarder. Omdat je niet lekker in je vel zit kunnen zaken je eerder raken en kun je ook sneller teleurgesteld zijn. Tegelijkertijd kan stress invloed hebben op je zelfbeeld waardoor je mogelijk meer last hebt van teleurstellingen in jezelf dan voorheen. Dit kost veel energie en het brengt je niet verder. In zo’n geval kan de hulp van een burn-out coach een goede uitkomst bieden. Een coach kan jou helpen met het leren omgaan met stress en teleurstellingen en daarbij werk je tijdens de coaching aan je zelfvertrouwen, kom je steviger in je schoenen te staan en word je weerbaarder. Allemaal factoren die eraan bijdragen dat jij minder snel teleurgesteld raakt en makkelijker door het leven kunt gaan.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
2 reacties
Bedankt, het heeft geholpen .
Bedankt, het heeft geholpen . Want ik zat in een serieuze burn – out .
Het duurde natuurlijk lang . Maar door deze tips en gesprekken met een psycholoog ging het sneller dan verwacht .