Zoeken

Zoeken sluiten

Ontspanningsoefeningen bij stress

zondag 26 april 2020

In deze blog wil ik het graag met je hebben over ontspanningsoefeningen. Om stress tegen te gaan, zijn er gelukkig tal van zaken die je zelf kunt doen. Stress is altijd vervelend, maar het niet kunnen verwerken, kan leiden tot grote problemen. Een bekend voorbeeld daarvan is een burn-out. Gelukkig hoeft het in lang niet alle gevallen zo ver te komen. Ervaar jij stress, dan is het belangrijk dat je hier iets mee doet. Lekker bewegen of flink sporten kan helpen. Ga bijvoorbeeld lekker hardlopen. Er zijn ook oefeningen die je elke dag kunt toepassen. Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om beter met stress om te gaan en hier minder last van te hebben.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ik help je graag met goede ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zijn er in veel verschillende soorten. Zo zijn er ademhalingsoefeningen of kun je meditatie toepassen. Wat de effectiefste ontspanningsoefeningen zijn, is afhankelijk van je klachten, maar ook van wat bij jou als persoon past. Daarom help ik je graag met goede ontspanningsoefeningen die passen bij verschillende vormen van stress.

Ontspanningsoefeningen bij stress

Naar ontspanningsoefeningen bij stress is zeer veel vraag. Erg veel mensen ervaren stress. In lichte, maar helaas ook in zware mate. Veel voorkomende vormen van stress zijn werkstress, perfectionisme, of te veel hooi op je vork nemen. Dit kan resulteren in allerlei klachten, zowel fysiek als mentaal. Bekende klachten zijn spanningshoofdpijn, snel geïrriteerd zijn en oververmoeidheid.

Bij stress zijn er tal van ontspanningsoefeningen mogelijk. Belangrijk is daarbij niet alleen dat je ontspant, maar ook dat jij je bewust wordt van de oorzaak van de stress. Weet je deze te achterhalen, dan kun je er misschien ook iets aan doen. Daarom raad ik altijd aan om te beginnen met introspectie. Introspectie is bewust stilstaan bij je gevoelens. Je échte gevoelens. Door dit goed toe te passen, kun je problemen signaleren en ze mogelijk ook oplossen voordat ze verergeren. Dit is dus nog niet direct een ontspanningsoefening, maar een goed startpunt om daarna ontspanningsoefeningen beter uit te kunnen voeren.

Een uitstekende oefening om mee verder te gaan is mindfulness. Ook is niet direct een ontspanningsoefening, maar wel een uitstekende manier om jezelf bewust te worden van wat je voelt in je lichaam en welke gedachten er in je hoofd omgaan. Hierdoor kun je stress verminderen. Je vraag je misschien af waarom ik je niet direct ontspanningsoefeningen geef. Het doen van die oefeningen heeft weinig nu als je nog niet weet waaróm je oefent. Waarop moet je focussen? Wat is het doel van de oefeningen? Door eerst voor jezelf goed helder te krijgen met welke stress je te kampen hebt en hoe dit veroorzaakt wordt, kun je daarna elke ontspanningsoefening gerichter uitvoeren.

Ontspanningsoefeningen bij angst

Ontspanningsoefeningen bij angst

Stress kan hand in hand gaan met angst. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van paniekaanvallen, bepaalde plaatsen vermijden of angst ontwikkelen voor iets waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Ook faalangst door stress komt met regelmaat voor.

Tegen bepaalde angsten en fobieën zijn gerichte therapieën mogelijk. Maar je kunt ook zelf oefeningen doen om je angsten te verminderen. Vaak zijn angsten waar je mee kampt irrationeel. Dat wil zeggen: het is niet compleet ondenkbaar, maar wanneer je het logisch beredeneert, kom je waarschijnlijk zelf ook wel tot de conclusie dat je angst niet gegrond is. Toch voel je hem.

Een G-schema tegen angst

Het maken van een G-schema kan helpen om de angst te verminderen. Omdat je meer inzicht krijgt in je eigen gedrag en angst, kun je op die manier ook je stressniveau verlagen. Het wordt toegepast bij cognitieve gedragstherapie. Je analyseert je gevoel aan de hand van de “5 G’s”: gebeurtenis -> gedachten -> gevoelens -> gedrag en gevolg.

Nadat je deze stappen hebt beschreven, ga je op zoek naar een positief tegengeluid. Stel dat je bang bent om alleen naar buiten te gaan. Dit werd veroorzaakt doordat je bekenden tegenkwam en bang was voor negatieve opmerkingen. Je kreeg de gedachte dat je beter thuis had kunnen blijven, hierdoor voelde jij je angstig. Het gedrag dat hieruit voortvloeide was dat je mensen ging mijden en het gevolg is dat jij je teleurgesteld voelde in jezelf.

Nu je deze analyse hebt gemaakt, ga je het van een andere kant bekijken. De gedachten die je had: hoe realistisch zijn die? Wat is de kans dat iemand die jou kent, een nare opmerking gaat maken? Vaak kom je tot de conclusie dat die kans behoorlijk laag is. Hieruit kun je vervolgens concluderen dat je een volgende keer die angstige gedachten helemaal niet hoeft te hebben, waardoor jij je positiever kunt gedragen en er geen gevolgen zijn die je stress opleveren.

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen voor je ademhaling

Wanneer je gestrest bent, merk je dit vaak aan je ademhaling. Je gaat vaak te hoog ademhalen: vanuit je borst, in plaats vanuit je buik. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals duizeligheid en in extremere gevallen hyperventilatie of flauwvallen. Met de juiste ademhalingsoefeningen krijg je jouw ademhaling weer onder controle.

Ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan

Het doen van ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan, is altijd een goed idee. Stress heeft namelijk behoorlijke invloed op je slaap. Veel mensen krijgen last van nachtmerries en slapen onrustig. Een vervelende bijkomstigheid is dat te weinig slaap je extra vatbaar maakt voor de gevolgen van stress. Mediteren, mindfulness en introspectie zijn stuk voor stuk uitstekende oefeningen om te doen voordat je gaat slapen. Deze ontspanningsoefeningen in bed zijn dagelijks toepasbaar.

Oefeningen op Youtube

Wil je voorbeelden zien van goede ontspanningsoefeningen? Je vindt zeer veel ontspanningsoefeningen op Youtube. Ook zijn er uitstekende apps die je kunt downloaden, zoals Headspace.

Belangrijk om te onthouden bij ontspanningsoefeningen is dat er geen sprake is van goed of fout. Als je ergers door ontspant, werkt het. Ontspan je niet, dan is het voor jou niet geschikt. Ontspannen kan voor iedereen anders werken. Sommige mensen zweren bij oefeningen die ik in deze blog heb genoemd, zoals meditatie, introspectie of mindfulness. Voor anderen doen deze oefeningen weinig. Het belangrijkste is dat jij oefeningen kiest die je een goed gevoel geven en die bij je passen.

Eenvoudig dagelijks ontspannen

Naast oefeningen die echt bedoeld zijn ter ontspanning, zijn er tal van dagelijkse activiteiten die je kunt ondernemen om te ontspannen. Wat zijn activiteiten waar jij je goed bij voelt en die je een ontspannen gevoel geven? Dit hoeven niet per se rustige activiteiten te zijn. Het kunnen juist ook fysieke activiteiten zijn waarin je jouw energie kwijt kunt. Voor het effectief verwerken van stress is het belangrijk dat je jouw cortisolniveau omlaag brengt. Bewegen is daarvoor zeer geschikt. Je kunt ontspanning vinden in tal van activiteiten. Denk maar eens aan:

  • Luisteren naar je favoriete muziek
  • Sporten
  • Schrijven in een dagboek
  • Uitgebreid koken
  • Praten met een vriend/vriendin
  • Een feel good film kijken
  • Een game spelen
  • Wandelen of fietsen
    Burn-out test
    Gratis
    Burn-out test
    Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Eenvoudige, dagelijks toepasbare ontspanningsoefeningen

Je weet nu dat je ontspanningsoefeningen kunt doen om je stress onder controle te krijgen. Ook bij andere problemen zoals slecht in slaap komen en spanning kunnen deze oefeningen dus helpen. Wat zijn nu goede oefeningen om te doen? Ik zet graag een aantal goede ontspanningsoefeningen voor je op een rijtje. Dit is een overzicht van oefeningen waar je in onze blogs meer over kunt lezen.

Zijn ontspanningsoefeningen niet genoeg?

Wanneer oefeningen niet genoeg blijken om je stress aan te pakken, staan de stress en burn-out coaches van Liberi voor je klaar om aan de slag te gaan met een op maat gemaakt plan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende intake.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven