Waarom hardlopen? Dit is waarom hardlopen bij stress zo gunstig is!
Waarom hardlopen? Dat is precies de vraag waar ik je in dit artikel het antwoord op wil geven. Bewegen is goed voor iedereen. Zeker wandelen is zowel voor je lichamelijke als mentale gezondheid erg goed. Als je veel stress ervaart of in een burn-out zit is dit ook een goede manier om meer te bewegen, het zorgt namelijk niet alleen voor overduidelijke verbetering van de doorbloeding in de hersenen, maar ook helpt het om stress te verminderen. Wandelen, duurloop en hardlopen kunnen je dus op meerdere vlakken ondersteunen. We delen er graag meer informatie over en leggen ook uit waarom hardlopen zo goed voor je is.
Ga lekker de natuur in!
Wil je gaan wandelen of hardlopen, doe dit dan lekker in de natuur. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het gezondheidsbevorderende effecten heeft en bij stress een heilzame werking kan hebben. Op de website Nature For Health wordt hier meer informatie over gedeeld, zowel de onderzoeken kun je daar terugvinden als hoe je het in de praktijk kunt toepassen.
Ook heeft een wandeling in de natuur invloed op je gedachten, dit werd aangetoond in een onderzoek. Ze hebben onderzocht wat het verschil is tussen een wandeling in de stad en een wandeling in de natuur. Hieruit bleek dat mensen die 90 minuten in de natuur gelopen hebben, gunstige hormonen produceren en er was minder hersenactiviteit. Daarbij werd er minder last van stress ervaren.
Wat ook uit dit onderzoek naar voren komt is dat er een daling werd geconstateerd van de bloedtoevoer naar de subgenuale prefrontale cortex. En dat is positief, want dit deel van de hersenen heeft veel invloed op hoe jij je voelt en regelt zwaarmoedige gevoelens van neerslachtigheid, verdriet en depressie. Deze gevoelens worden door een wandeling in de natuur dus minder.
De mensen die in de stad liepen hadden dit effect minder. Bij sommige mensen werden de zwaarmoedige gevoelens zelfs erger! Als je dus wil gaan wandelen of hardlopen: doe dit dan bij voorkeur in de natuur.
Waarom hardlopen zo goed voor je is: Loop je zorgen uit je lijf
Psycholoog Thom Hartmann schreef het boek “loop je zorgen uit je lijf” waarin hij beschrijft hoe het wandelen onze beide hersenhelften gelijktijdig en in gelijke mate worden gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat er een betere uitwisseling is tussen de hersenhelften. Hierdoor kunnen de hersenen vastzittende patronen oplossen die zijn ontstaan door stress of een traumatische ervaring.
Volgens Hartmann is een half uur wandelen per dag voldoende om zorgen uit je hoofd te krijgen. Daarbij kan het helpen om klachten zoals overstuur zijn, maar ook chronische aandoeningen zoals PTSS of depressie verlichten.
Mocht je momenteel dus veel stress ervaren, overspannen zijn of een burn-out hebben; iedere dag een half uur wandelen kan helpen om meer rust en ontspanning te ervaren.
Cortisol is gif voor de hersenen
Als je veel stress ervaart wordt er ook meer cortisol aangemaakt door de bijnieren. Cortisol is een neurotoxische stof wat inhoudt dat het giftig is voor de hersencellen. Het deel van je hersenen dat hieronder het meeste lijdt is de hippocampus. Dit deel is verantwoordelijk voor het verwerken van informatie, concentratie en korte termijngeheugen.
Ook heeft de hippocampus een remmende werking op HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) welke een belangrijke functie heeft als het gaat om stress; zodra het stresshormoon cortisol geproduceerd wordt, wordt dit gereguleerd door de HPA-as. Door de verkleining van de hippocampus kun je dus ook gevoeligere worden voor stress met als gevolg dat er bij lichte stress een sterk stressrespons wordt afgegeven.
Cortisol zorgt ervoor dat verbindingen tussen zenuwcellen verminderen en het kan er zelfs voor zorgen dat zenuwcellen afsterven.
Wanneer de hippocampus door chronische stress wordt aangetast kan dit dus invloed hebben op je concentratie, korte termijngeheugen en je gevoeligheid voor stress.
Eén geluk: Je hersenen zijn plastisch
Bovenstaande tekst is niet erg positief. Gelukkig zijn de hersenen plastisch waardoor het dus mogelijk is om je hippocampus te herstellen. Het belangrijkste om dit te realiseren is het verlagen van je stress en cortisol niveau door meer en beter te ontspannen.
Wat ook helpt om de hippocampus te herstellen is de groeistof BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor). En het mooie is: deze stof wordt aangemaakt door matig intensief te bewegen, zoals een rustige duurloop.
Waarom hardlopen? Daarom dus!
Mocht je je nog afvragen: “waarom hardlopen?” Nou, dat is dus om de volgende reden: De hoeveelheid van BDNF wordt door aerobe training (zoals hardlopen) vergroot én de werking van de groeistof BDNF wordt verbeterd. Op de website Bewegen voor je Brein lees je daar meer over.
De toename van BDNF is onderdeel van runningtherapie. Deze therapievorm is gericht op het verbeteren van de psychische conditie door middel van hardlopen. Het wordt voornamelijk gebruikt bij somberheid, stress, depressie, burn-out, angst of andere psychische klachten. Wetenschappelijk is namelijk aangetoond dat niet prestatiegericht hardlopen helpt om deze klachten te verminderen.
Dus: Waarom hardlopen? Het helpt je om je fitter te voelen en je psychische welzijn zal erop vooruit gaan.
Waarom hardlopen onder begeleiding je verder helpt
Heb je zelf stress of burn-out klachten en ben je enthousiast geworden na het lezen van deze informatie? Heel begrijpelijk. Toch raden we je aan om niet direct te gaan hardlopen, dat heeft te maken met deze redenen:
- Je kunt makkelijk een hardloopblessure ontwikkelen als je zonder begeleiding start met hardlopen. Hardlopen is namelijk behoorlijk belastend voor een ongetraind lichaam.
- Als je te hard van stapel loopt kan dit zorgen voor een stressreactie in je lichaam en dat is precies wat je wilt voorkomen!
- Om optimale effecten te behalen uit hardlopen is de duur, het tempo en de mate van hersteltijd tussen de loopsessies van essentieel belang. Deze factoren zullen afgestemd moeten worden op je huidige conditie en vermogen.
- Het kan uitlopen in een teleurstelling door gedrag wat er mede voor gezorgd heeft dat je nu chronische stress of een burn-out hebt, zoals de lat te hoog leggen, geen grenzen stellen, niet of onvoldoende luisteren naar je lichaam of geen hulp vragen.
Professionele begeleiding met runningtherapie
Een runningtherapeut is er om mensen zoals jij professioneel te begeleiden met hardlopen zodat je ook echt kunt profiteren van de voordelen.
Ik combineer runningtherapie met coaching: wandelen wordt afgewisseld met rustige duurloop en tijdens het bewegen in de natuur vindt ook nog eens coaching plaats. Hoe ik dit precies doe lees je in het artikel Uit de praktijk van een runningtherapeut.
Met dit artikel hoop ik dat de vraag ‘Waarom hardlopen?’ goed en duidelijk beantwoord is. Het is niet alleen lichamelijk erg goed voor je maar vooral psychisch kan het veel voordelen met zich meebrengen. Ben jij klaar voor deze uitdaging? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.