Zoeken

Zoeken sluiten

Een depressie; wat is het en hoe biedt een coach hulp

vrijdag 17 augustus 2018

Een depressie

Een depressie voelt zwaar, eenzaam en uitzichtloos. Hoewel je misschien sterk het gevoel hebt dat je dit alleen moet oplossen, kan hulp van een professional juist datgene zijn wat onmisbaar is. Wat een depressie precies is, en hoe een coach ondersteuning kan bieden lees je in dit artikel.

depressie-burn-out-coach

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een depressie of een baaldag

Iedereen heeft wel eens een dag of periode waarop het allemaal wat minder lekker loopt. Bijvoorbeeld door een ruzie, een relatie die beëindigd is of gewoon een baaldag waarop je je erg somber voelt. Echter deze nare gevoelens verdwijnen vaak weer na een dag of een paar dagen en vaak kun je in deze periode nog wel genieten van een uitstapje met vrienden of lekker eten.

Bij alle vormen van depressiviteit is dit anders. Dag in dag uit lijkt het zwart, zwaar en moeilijk te zijn en genieten van leuke dingen zit er niet meer in. De somberheid bij een depressie voelt stukken zwaarder dan dat gevoel op een baaldag. Je fleurt nergens meer van op, niets interesseert je nog en je gevoel is vooral leeg. Soms voelt het alsof er een zware deken over je heen ligt waardoor het moeilijk kan zijn om actie te ondernemen of om alles wat er gebeurt mee te krijgen.

Dit zware, futloze gevoel kan gepaard gaan met piekeren, spanning en angst. Functioneren op school of op het werk wordt steeds moeilijker. Dit kan komen omdat de interesse weg is gezakt, maar ook door concentratie- of geheugenproblemen die met depressie gepaard kunnen gaan.

Kortom: het gaat dus vele malen verder dan een baaldag of een minder fijne periode.

Mogelijke symptomen depressiviteit

  • Somberheid, nergens zin in hebben
  • Geen energie om iets te doen en niet kunnen genieten van activiteiten
  • Gevoel van angst, wanhoop en machteloosheid
  • Veel behoefte om te huilen zonder dat het echt oplucht
  • Extreme vermoeidheid / uitputting
  • Hartkloppingen, duizeligheid en trillen
  • Verminderd libido
  • Slecht in slaap komen en/of weinig slapen, of juist heel veel slapen
  • Geen zin in eten hebben en afvallen / meer behoefte aan eten hebben en aankomen
  • Onverklaarbare pijnklachten: hoofdpijn, rugpijn, drukkend gevoel op de borst
  • Snel geïrriteerd, boos of vol met frustratie
  • Gedachten over de dood fantaseren over zelfmoord
  • Verminderde concentratie- en geheugen vermogen
  • Continu een gevoel van onrust in je lichaam

depressie-hulp-coach

De oorzaak van een depressie

Er zijn verschillende oorzaken die bij kunnen dragen aan het krijgen van een depressie.

  • Erfelijkheid: Depressiviteit is erfelijk, als ouders of familieleden hier last van hebben is de kans voor een kind drie keer zo groot om een depressie te krijgen. Echter is het niet altijd het geval dat een kind hier daadwerkelijk last van krijgt.
  • Jeugdtrauma’s: Wanneer iemand een zware jeugd heeft gehad kan zich dit ontwikkelen in een laag zelfbeeld, overtuigingen over zichzelf of het leven die niet reëel zijn en een negatieve kijk op zichzelf of het leven. Dit kan ervoor zorgen dat je vatbaarder bent voor een depressie. Zeker wanneer er in het volwassen leven bepaalde situaties voordoen die het trauma triggeren.
  • Omgeving en sociale contacten: Wanneer mensen uit je sociale kring wegvallen, je de verkeerde vrienden hebt, of als je leeft in een omgeving die een negatieve invloed op je heeft kan dit leiden tot een depressie.
  • Hormonale disbalans: Wanneer de hormoonhuishouding niet in balans is kan dit negatieve effecten hebben op het lichaam en kan uiteindelijk zorgen voor een depressie. Denk aan symptomen als angst, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en snel emotioneel worden. De oorzaak van hormonale disbalans kan energetisch zijn, maar leefstijl of het gebruik van anticonceptie kan ook een rol spelen.
  • Karaktereigenschappen: Iemand die weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft, perfectionistisch is, de lat hoog legt voor zichzelf, bang is om fouten te maken en vindt dat hij/zij het nooit goed doet heeft meer kans om in een depressie te raken.

Je hoeft je er niet voor te schamen

Veel mensen schamen zich voor depressiviteit of verzwijgen de zware gevoelens voor mensen om hen heen. Een depressie is echter niet uitzonderlijk, in Nederland kampen ongeveer 550.000 mensen met een depressie. Volgens de statistieken krijgt 20% van de volwassenen tussen de 18 en 64 jaar een depressie. (Bron: mindblue.nl)

Hoewel een depressie dus redelijk vaak voorkomt blijft dit een taboe waar moeilijk over gesproken wordt. En dat, terwijl praten in zo’n situatie juist heel belangrijk kan zijn om je gevoelens te uiten en tot nieuwe inzichten te komen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Coaching als ondersteuning bij depressiviteit

Een coach kan helpen om jouw situatie weer wat overzichtelijker te krijgen en vragen stellen die jou tot inzicht brengen. Als je een depressie hebt kun je misschien het gevoel hebben dat niemand je kan helpen maar niets is minder waar. Juist als je gaat praten over wat je bezighoudt en iemand laat meekijken naar jouw situatie, kun je weer wat meer ruimte creëren. Daarnaast is het een hele bevrijding om niet meer alles alleen te hoeven dragen.

Een coach kan jou op een dusdanige manier ondersteuning bieden dat je de dingen die in jouw leven gebeurd zijn of gebeuren kunt plaatsen. Een coach stelt de juiste vragen die jou aan het denken zet zodat je soms juist anders naar een situatie kunt kijken, of zaken uit het verleden makkelijker los kan laten en verwerken. Het is niet zo dat een coach alles voor jou oplost, dit zul je (ongeacht welke therapie je ook volgt) zelf moeten doen. Echter kan een coach je wel de juiste handvatten, inzichten en oefeningen geven waardoor jij weer wat meer rust in je hoofd krijgt.

Een coach zal je helpen om beter met moeilijke situaties om te gaan en jezelf in balans te brengen en te houden. Dit kan helpend zijn om weer beter in je vel te komen zitten en de kans op een terugval te verkleinen.

Wanneer je in een depressie zit is het soms lastig om alles te overzien en is het bedenken van oplossingen daardoor bijna niet mogelijk. Juist daarom is het zo belangrijk om iemand te zoeken die jou kan helpen om alles weer in een breder perspectief te kunnen bekijken en dingen anders aan kunt gaan pakken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven