Zoeken

Zoeken sluiten

Power tips voor meer energie

donderdag 2 april 2020

Powertips voor meer energie bij stress!

Het hebben van voldoende energie maakt het een stuk makkelijker en fijner om je dag goed door te komen, taken af te ronden en te doen wat je graag wilt doen. Stress of burn-out kunnen ervoor zorgen dat je energie ver te zoeken is. Geen energie hebben is erg lastig, je wilt van alles doen, maar het lukt je niet, je kunt je er niet toe zetten. Gelukkig heb ik powertips voor je die jou gaan helpen om meer energie te ervaren. Ik deel ze graag met je. Eerst leg ik je uit waarom mensen met stress of burn-out zich zo oververmoeid voelen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress is een fysieke en mentale uitputting

Stress zorgt ervoor dat je lichaam continu ‘aan’ staat, het maakt je klaar om voor mogelijk gevaar te vluchten of er tegen te vechten. Dit betekent dat je spieren aanspannen, je hartslag en bloeddruk omhoog gaan, je alert en gefocust bent en alles in jouw lichaam erop gericht is om ‘het gevaar’ aan te pakken. Dit vraagt van je lichaam enorm veel en is er de oorzaak van dat jij je zo moe voelt. Bij stress ervaar je ook veel onrust in je gedachten, je gaat piekeren, bent angstig, het functioneren gaat niet zoals je wilt en je vecht tegen vermoeidheid. Zowel lichamelijk als mentaal is stress een uitputting.

Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om weer meer energie te ervaren. Met onderstaande tips verhoog jij je energie zodat jij je fitter en energieker voelt en minder last hebt van uitputting en vermoeidheid.

  1. Kom in beweging

Beweging is misschien iets waar je op dit moment helemaal geen behoefte aan hebt als je moe bent, maar toch is beweging echt iets wat je gaat helpen. Ga lekker een rondje lopen, op de fiets boodschappen doen, start met een (yoga) workout in je huiskamer, ga tuinieren of start met powerwalking. Kies beweging die je leuk vindt, dan houd je het goed vol. Bouw dit langzaam op en ervaar zelf de invloed van bewegen op je energie. Wist je dat door beweging het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt waardoor je je ook nog eens fijner gaat voelen.

  1. Eet je energiek

Heb je behoefte aan zoetigheid, junkfood of ander makkelijk en minder gezond eten? Veel of juist weinig eten en emotie-eten komt bij stress vaak voor. Het is belangrijk om je focus te leggen op gezonde, pure en onbewerkte voeding, verse groente, fruit, noten, zaden, volkoren producten en gezonde vetten. Variatie is nodig zodat je de verschillende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen krijgt. En drink water! Water drinken is de makkelijkste en snelste manier om een hoger energieniveau te krijgen.

ademhalingsoefening pauze

  1. Neem regelmatig een adempauze

Stress kan ervoor zorgen dat je steeds maar doorgaat en alle signalen van je lichaam en je brein negeert. Aandacht richten op je ademhaling gaat je helpen om je brein te temmen. Doe meerdere keren per dag een ademhalingsoefening, meditatie, mindfulness oefening of even ga lekker lummelen. Juist op de momenten dat je denkt dat je er geen tijd voor hebt. Merk op waar je brein druk mee is en wat er in je lichaam gebeurt. Je zult ervaren dat regelmatig een adempauze in de dag je meer rust en energie geeft.

  1. Buiten zijn maakt je blij

Als je niet lekker in je vel zit kan het moeilijker worden om de deur uit te gaan waardoor je vooral binnen zit. En dat terwijl juist de buitenlucht wonderen kan doen, het helende effect van de natuur, de frisse lucht in je longen, de zonnestralen op je gezicht. Zorg iedere dag voor een portie gezond daglicht! Geniet van de natuur om je heen en ervaar dat je er kan opladen en tot rust komt.

  1. Ervaar de kracht van kou

Kou is niet iets waar iedereen dol op is, integendeel zelfs. Toch kan kou een goede energie oppepper zijn. Sluit het douchen af door minimaal 30 sec onder de koude douche te staan. Het activeert je lichaam en daarbij is dit mentaal een goede oefening. Je gaat hiermee namelijk uit je comfort-zone en doet iets waarbij je misschien weerstand voelt. Juist als je toch die kraan op koud draait is dit mentaal een overwinning. Ook versterkt koud douchen je immuunsysteem en heeft het een gunstig effect op je vetverbranding. Het is even doorzetten maar het geeft je lichaam echt een kick. Je went er snel aan en de kans is groot dat je het heerlijk gaat vinden.

  1. leef vanuit je passieLeef vanuit je passie

Veel mensen met (chronische) stress of burn-out zijn hun passie volledig kwijt. En dat is zonde, want wanneer je leeft vanuit je passie, ervaar je automatisch meer energie. Waarom? Omdat iets doen wat je heel leuk vindt weinig energie kost en vooral veel energie geeft. Probeer daarom te ontdekken wat jouw passie is, wat jou ontzettend blij maakt, waar je hart sneller van gaat kloppen en hoe je hier meer aandacht aan kan geven.

  1. Kies plezier in plaats van perfectie

Ben jij ook zo iemand die graag alles perfect doet? Dan heb je vast gemerkt dat dit ook erg veel energie kost en het altijd beter kan. Het gevolg is dat je nooit tevreden kunt zijn. Probeer vaker te kiezen voor het plezier wat je ergens uit haalt in plaats van te streven naar perfectie. Niemand is perfect en goed is goed genoeg. Hierdoor worden dingen een stuk leuker, gemakkelijker en kost het minder energie.

  1. Jij bent je beste vriend

Misschien dat dit nog niet zo voelt, maar het is wel goed om daaraan te werken. Neem de tijd om jezelf echt te leren kennen, houd je bezig met persoonlijke ontwikkeling om meer van je kwaliteiten en valkuilen te ontdekken, wees lief voor jezelf, zorg goed voor jezelf en behandel jezelf zoals je jouw beste vriend zou behandelen. Verbeter de relatie met jezelf, dit geeft kracht en vertrouwen zodat jij gaat herstellen van stress of burn-out.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Meer tips nodig om de energie weer te laten stromen?

Vind jij het lastig om zelf met de tips voor meer energie aan de slag te gaan en heb je behoefte aan iemand die naast je staat, met je meekijkt en jou helpt om de tips daadwerkelijk uit te voeren en te werken aan jezelf? Daar help ik je heel graag bij. Middels wandelcoaching ga je met mij, of een van onze andere coaches aan de slag zodat jij jezelf leert kennen, weet waar je voor staat, leert omgaan met stress en uiteindelijk weer alle energie ervaart.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven