Veel mensen willen een leven vol passie. Ze zoeken naar iets om hartstochtelijk van te kunnen houden, om zich er vervolgens met hart en ziel ‘in te verliezen’. Dit maakt passie een populair onderwerp. Veel bloggers, therapeuten en coaches denken na over de vraag ‘wat is passie?’ en proberen mensen te helpen bij het vinden van hun passie.
Vooral wanneer je een gebrek aan passie ervaart, begint dit onderwerp extra aandacht te vragen. Er doemen grote vragen op als ‘doe ik wel wat ik echt wil?’ en ‘is dit alles?’ – waardevolle vragen natuurlijk, die tegelijk kunnen zorgen voor stress.
Hieronder deel ik mijn visie op passie, ook in relatie tot stress. We onderzoeken wat passie is, of het belangrijk is en wat je ermee kunt. Ik help je graag.
Dus wat is passie? Is het meer dan plezier maken? Ik zie passie als een steeds terugkerende ervaring in het hier en nu op het gebied van iets waar jij van houdt en/of iets wat jij belangrijk vindt. Je passie geeft een richting aan, een voor jou waardevolle richting waar jij je nu (soms met bloed zweet en tranen) voor wilt inzetten. Het is een ervaring die je voldoening en geluk geeft in het hier en nu.
Laten we het meteen versimpelen: we hebben niet één allesomvattende passie, maar meerdere passies. Nu komt passie dichter bij het concept ‘plezier’. Denk hierbij aan simpele vragen als:
Sommige passies lijken op plezier en andere passies zou je ook ‘levensmissies’ kunnen noemen. Ze gaan over de vraag wat jij op de wereld achter wilt laten – en waar je misschien ook wel een beetje pijn voor zou willen lijden (willen, niet moeten). Het oorspronkelijke Latijnse woord ‘pati’ betekent niet voor niets ‘pijn lijden’.
Oké, dus je passie leven gaat over dat doen wat jou veel voldoening geeft. Denk bijvoorbeeld aan een voetballer die intens geniet vanaf het moment dat hij zijn voetbalschoenen aantrekt en het veld opstapt. Of iemand die zich kan verliezen in het spelen van jazzmuziek. Of een persoon die jaren vol overgave en plezier schrijft aan een boek waarvan hij of zij denkt dat de wereld erop zit te wachten. De bezieling die we bij die mensen zien, werkt aanstekelijk.
Wanneer je dit hoort is het duidelijk: het is belangrijk om bepaalde passies te vinden in het leven. Deze passies geven jouw leven kleur en betekenis (lees ook ons blog over ikigai). En waarschijnlijk zijn er al meerdere passies in jouw leven… zoals koken, wandelen, films kijken, schrijven of reizen.
De zoektocht naar onze passie krijgt vooral veel aandacht vanwege het idee dat we meer nodig hebben dan ‘passies als hobby’s’. We zoeken naar een ultieme passie die ons leven een duidelijke betekenis en richting geeft. Wat mij betreft kan die zoektocht geen kwaad, mits je inziet dat zo’n ultieme passie kan veranderen, niet heel groot hoeft te zijn, en alleen maar ervaren kan worden op dit moment.
Wanneer je een gebrek aan passie voelt – wat zich kan uiten in een gebrek aan plezier of een gevoel dat alles zinloos is – dan raad ik je aan om te gaan schrijven. Schrijf eerst vrijuit over de dingen waar jij van geniet – nu, maar ook vroeger.
Reflecteer daarna op wat jij de wereld zou willen geven. Op een gegeven moment moet je de wereld verlaten – wat laat je graag achter?
Vraag je vervolgens af wie je bewondert en wat je zo bijzonder vindt aan die persoon of personen. Hoe kun je dit vertalen naar jouw unieke situatie?
Probeer pragmatische zaken zoals geld even te negeren. Kom je niet op gang? Schrijf je in cirkeltjes? Dan kan het helpen om iets spannends te doen. Visualiseer jezelf als oude man of vrouw op een bank. Je leeft je laatste jaar en kijkt terug op je leven. Verplaats je volledig in de oudere versie van jezelf en kijk terug op je leven. Waar heb je spijt van? Waar ben je blij mee? Wat had je eigenlijk nog willen doen? Probeer er niet te veel over na te denken en de antwoorden gewoon op te laten borrelen vanuit je lijf. Gebruik de inzichten om je leven nu te verrijken.
Ik blijf regelmatig terugkeren naar de vraag ‘wat wil ik écht?’. Het lukt mij (net als de meeste mensen) niet om een definitief antwoord te formuleren. Bepaalde passies – op het niveau van plezier – zijn er altijd geweest. Ik geniet van hard rennen, teamsporten, prestaties leveren op het gebied van sport… Ik geniet van in de natuur zijn en daar dingen bouwen of ontdekken… Ook geniet ik van nieuwe (bijzondere of inspirerende) kennis opdoen… Ik geniet van gezelligheid met dierbaren… daarnaast geniet ik van lezen en schrijven… Ik geniet van zorgen voor anderen…
Op het niveau van mijn levensmissie ben ik meer aan het zoeken. Wat wil ik via mijn werk (maar ook daarbuiten) aan de wereld geven? Ik besef dat dat niet iets groots hoeft te zijn, zolang ik het maar zie en ervaar als betekenisvol. Momenteel probeer ik het idee te verspreiden dat we goed zijn zoals we zijn; dat we ons daarvoor niet eerst hoeven te ontwikkelen; een boodschap van zelfcompassie.
Gaandeweg ontdekte ik wat niet bij me past; een proces van vallen en opstaan. Ook leerde ik dat het op het gebied van werk belangrijk is een bepaalde focus te creëren. Het is waardevol om ergens echt goed in te worden, want dat is een fijne ervaring; daarnaast opent het deuren en maakt het groei in je carrière mogelijk.
En dan nu een disclaimer. Uit een aantal wetenschappelijke studies blijkt dat juist de zeer gedreven en passievolle mensen eerder last krijgen van burn-out. Hun missie is zo belangrijk voor ze dat ze hun grenzen niet meer voelen en respecteren. Om die reden pleiten sommige mensen ervoor dat je werk en passie beter gescheiden kunt houden. Werk mag ook gewoon werk zijn, iets wat je doet om geld te verdienen. Zie voor meer informatie het artikel When passion leads to burnout van Harvard Business Review. Ik denk dat het laten overlappen van je passie en je werk prima is, mits je jezelf op plaats één zet en goed voor jezelf blijft zorgen. Want let op: een monotone betekenisloze baan kan net zo makkelijk tot burn-out leiden (bore-out).
De vraagt ‘wat is mijn passie?’ blijkt erg te lijken op de vraag ‘waar word ik gelukkig van?’. We ontdekten dat de zoektocht naar een passie vaak te groot wordt gemaakt; mensen hebben meerdere passies, van leuke activiteiten tot levensmissies – en zelfs die levensmissies hoeven niet groot te zijn en kunnen veranderen.
Ik wil je vooral meegeven dat je je passie alleen maar nu kunt ervaren. Wanneer jij geniet van wandelen, maak daar dan tijd voor vrij – en omarm dat dit een passie van je is. Veel mensen blijven zich afvragen of er meer is, maar wandelen, sporten, koken, films kijken, schrijven en met dierbaren kletsen zijn allemaal zeer waardevolle passies. Ze geven jouw leven zin puur doordat jij het leven dan even ten volle kan ervaren.
Daarnaast kun je best op zoek gaan naar jouw levensmissie(s). Het is een leuke oefening om eens vanuit je oudere zelf terug te kijken op je leven en je af te vragen of je gedaan hebt wat je hier ‘kwam doen’. Ben je tevreden?
Voel je je stuurloos of ervaar je een gebrek aan voldoening, dan kan het helpen om hier in de natuur met iemand over te praten; met iemand die prikkelende vragen stelt die je dichter bij jezelf brengen. De coaches van Liberi staan in heel Nederland voor je klaar.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606