Lekker in je comfort zone zitten: dat is geen probleem. Maar af en toe uit je comfort zone stappen zou óók geen probleem moeten zijn. Soms ontkom je hier namelijk niet aan. Er zijn mensen bij wie het angstzweet dan letterlijk uitbreekt. Uit die vertrouwde zone stappen, kan onwennig zijn. Spannend of misschien zelfs een beetje eng. De meesten kunnen hier probleemloos mee omgaan. Maar wat nu als jij iemand bent die koste wat het kost wil vermijden om uit de comfort zone te stappen? In deze blog ga ik in op de oorzaken, wat dit kan betekenen en hoe je leert om dit tóch te doen. Je leest in deze blog de volgende onderwerpen:
De term “comfort zone” zegt eigenlijk al alles wat je weten moet. Je comfort zone is het gebied waarin jij je mentaal veilig voelt. Deze term kan op elke situatie en elk moment worden toegepast. Voel jij je senang bij wat je doet? Vaak gaat het om dingen waar je vertrouwd mee bent: dingen waarvan je weet dat je ze probleemloos en met een goed gevoel kunt doen. Je komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Je hoeft niet bang te zijn dat je wordt geconfronteerd met dingen waar jij je mogelijk niet prettig bij voelt. Het is vertrouwd, veilig. De comfort zone is niet alleen van toepassing op vertrouwde situaties. Als dat namelijk zo zou zijn, dan zou elke voor jou nieuwe situatie namelijk buiten je comfort zone vallen. Dat is natuurlij niet het geval. Door nieuwe situaties in te schatten en associaties te maken, kun jij al snel besluiten of iets in je comfort zone valt of niet. En juist dáár zit het mogelijke probleem. Veel mensen laten zich weerhouden van het opdoen van nieuwe ervaringen omdat ze het gevoel hebben dat deze buiten je comfort zone vallen.
In je comfort zone blijven: het is vertrouwd, eenvoudig en veilig. Sommige mensen hebben van nature de neiging om hun comfort zone te verlaten. Voor anderen vormt dat een bron van stress. Iemand die deze zone het liefst niet verlaat, heeft niet direct een probleem. Zo lang je flexibel genoeg bent om in situaties die het vereisen uit de comfort zone te stappen en te functioneren, is er weinig aan de hand. Vaak doe je dit dan met een beetje tegenzin of enige spanning. Dat is normaal. Door buiten je comfortabele zone te stappen, groei je als persoon. Je krijgt nieuwe uitdagingen en ervaart dat je soms helemaal geen angst hoeft te hebben voor dingen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het uiteindelijk leuk gaat vinden. Voor sommige mensen blijft het altijd een beetje een worsteling.
Er zijn echter ook mensen bij wie het angstzweet al op de rug staat bij alleen al de gedachte om iets te moeten doen waar zij zich niet comfortabel bij voelen. Of erger. Sommige mensen zijn oprecht bang en blokkeren volledig. Zij blijven het liefst bij het vertrouwde en hebben zeer veel moeite om uit hun comfort zone te stappen. Zorgt uit je comfort zone komen voor te veel stress? Dan is het een verstandig idee om hier hulp bij te zoeken. Je beperkt jezelf namelijk ernstig en dat kan ook anders.
Waarom heeft de ene persoon totaal geen moeite om dingen te doen die buiten zijn of haar comfort zone liggen, terwijl het voor de ander de grootste nachtmerrie is? De verklaring hiervoor is soms eenvoudig, maar soms ook complex. Zeker bij mensen die extreme stress ervaren wanneer zij iets moeten doen waar zij zich niet comfortabel bij voelen, is er vaak meer aan de hand. Wat zorgt ervoor dat zij hier zo’n moeite mee hebben? Of dit wellicht zelfs helemaal niet kunnen?
Mensen die graag uit hun comfort zone stappen, of hier niets op tegen hebben, zijn vaak zelfverzekerd. Zij hebben behoefte aan een uitdaging en houden ervan om zichzelf te blijven ontwikkelen. Zij zien iets nieuws doen als een kans en een stimulerende prikkel. Ook wanneer zij niet zeker weten of zij het wel kunnen. Juist die onzekerheid zorgt ervoor dat zij iets nieuws willen ervaren, om te kijken of zij kunnen leren en groeien als persoon. Kijk je bijvoorbeeld naar de werkvloer, dan zijn dit vaak de professionals die eerder een bore-out dan een burn-out op kunnen lopen.
Mensen die er een hekel aan hebben om uit hun comfort zone te komen, zijn wat vaker introvert. Zij houden niet van aandacht en kiezen liever voor het bekende dan het onbekende. Veiligheid is voor hen goed. Zij zullen eerder geneigd zijn om te kiezen voor iets waarvan zij weten dat zij het kunnen, dan iets nieuws of iets waar zij over twijfelen. Het gaat te ver om hen als pessimistisch te bestempelen, maar het is vaak wel zo dat zij eerder risico’s en nadelen bij nieuwe situaties zien. Dit terwijl mensen die wél graag iets nieuws of spannends proberen, vooral kijken naar de kansen en voordelen. Wie niet graag uit zijn of haar comfort zone komt, heeft dikwijls ook een probleem met zelfvertrouwen.
Uit je comfort zone komen, wordt nog wel eens verkeerd geïnterpreteerd. Mensen zien het al gauw als iets radicaals of extreems. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog: vaak gaat het om dingen die voor mensen die geen probleem hebben met het verlaten van hun comfortabele zone nogal insignificant lijken. Het kan gaan om ogenschijnlijk kleine dingen, variërend van spreken voor een groep, tot het proberen van een nieuwe oefening in de sportschool of zelfs het kiezen van een nieuw gerecht op de menukaart. Iedereen kent hier wel een voorbeeld van. Misschien ben je er zelf een voorbeeld van. Je gaat naar een restaurant en bekijkt de kaart. Na wat wikken en wegen besluit je toch maar om voor de biefstuk te gaan. Je wéét dat je dit lekker vindt. Het is een vertrouwde, veilige en daarmee voor jou goede keuze. Je blijft hiermee in je comfort zone. Dat avontuurlijke gerecht met kreeft en krab sla je maar over, omdat je niet weet of je dit wel lust. Dit is een zeer laagdrempelig voorbeeld van hoe je comfort zone werkt.
Iedereen heeft ook een andere definitie van deze zone. De ene persoon heeft een zeer brede comfort zone en zal dus niet snel hieruit hoeven te stappen. Voor de ander kan gelden dat zijn/haar comfort zone juist uiterst dun is en dat deze persoon bij de kleinste verandering of uitdaging al het gevoel heeft uit de comfort zone te moeten stappen. Overigens is het helemaal niet zo dat mensen die het niet moeilijk vinden om uit hun comfort zone te treden altijd thrill seekers of adrenaline junkies zijn. Het gaat er voornamelijk om dat zij zich niet oncomfortabel of onzeker voelen bij nieuwe ervaringen of zelfs bij het doen van dingen die ze eigenlijk niet zo fijn vinden.
Af en toe ervoor kiezen om in je comfort zone te blijven, is natuurlijk helemaal niet erg. Zelfs mensen die regelmatig een nieuwe uitdaging zoeken, kiezen er regelmatig voor om even veilig bij het bekende te blijven. Maar een bekend spreekwoord luidt: zonder wrijving geen glans. Dit is zeker van toepassing op dit onderwerp. Wanneer jij nooit eens een uitstapje maakt naar het onbekende, of iets doet wat misschien een beetje spannend voelt, zul je zelden nieuwe ervaringen opdoen. Je voelt je misschien veilig en vertrouwd, maar ondertussen laat je wellicht mogelijkheden tot persoonlijke groei en ontwikkeling schieten.
Om nog eens naar de werkvloer te kijken: mensen die graag in hun comfort zone blijven, kunnen uitstekende professionals zijn. Goed in wat zij doen en taakbewust. Zij lopen wel het risico om over het hoofd te worden gezien. Vaak zijn het de mensen die wél zo nu en dan hun nek uitsteken en iets nieuws proberen die opvallen. Dit zijn de mensen die complimenten krijgen en wellicht ook eerder doorgroeien of promotie maken. In je comfort zone blijven, kan natuurlijk niet alleen beperkend werken op de werkvloer. Ook in je persoonlijke en sociale leven kan het zijn dat je hierdoor mooie kansen laat liggen.
Wanneer je liever in je comfort zone blijft, wetende dat je wellicht kansen mist, maak je vaak een bewuste keuze. Een keuze waar helemaal niets mis mee is. Maar wat nu wanneer je af en toe wel uit deze zone moet komen, maar dit je dermate veel stress bezorgt dat je niet goed kunt functioneren? Of wanneer je er zelf van begint te balen dat je gewoon die veilige zone niet uit durft? Op dit punt wordt het een probleem. Je probeert het wel, maar uit je comfort zone stappen lukt gewoon niet. Dit kan zorgen voor een negatieve spiraal: je vindt het al eng om uit je zone te stappen en wanneer je pogingen vervolgens niet gaan zoals je wenst, wordt de drempel de volgende keer alleen maar groter. In plaats van een stap vooruit, zet je wellicht een stap achteruit.
Te veel stress is nooit goed. Je onvermogen om normaal je ding te kunnen doen in situaties die nieuw of spannend zijn, kan zorgen voor een hoop werkstress, maar natuurlijk ook stress op privégebied. Met alle gevolgen van dien: je kunt last krijgen van hoofdpijn, beverig worden in gezelschap, last van je buik krijgen, last krijgen van stijve spieren of in mentaal opzicht te kampen krijgen met nervositeit, angst of schrikachtigheid of zelfs paniekaanvallen. Dat wil je gewoon niet.
Ervaar jij (ernstige) problemen met het verlaten van de comfort zone? Kom dan in actie en ga aan de slag met onze coaches. Wij weten als geen ander hoe je met stress en angsten om kunt leren gaan. Stap voor stap zul je leren om de uitdaging aan te gaan en dingen te proberen waar je altijd bang voor was. Je zult zelfverzekerder worden en ervaren dat uit je comfort zone stappen niet zo eng is als je had gedacht. Het resultaat: je zult je vrijer voelen, meer van dingen kunnen genieten en kansen aangrijpen. Natuurlijk kan het wel eens anders lopen dan je had gehoopt, maar ook met dit soort tegenslagen kunnen onze coaches je helpen omgaan.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606