Zoeken

Zoeken sluiten

Wanneer uit je comfort zone komen voor te veel stress zorgt

dinsdag 10 maart 2020

In je comfort zone blijven, een veilig gevoel?

In je comfort zone blijven: het is vertrouwd, eenvoudig en veilig. Sommige mensen hebben van nature de neiging om hun comfort zone te verlaten. Voor anderen vormt het een bron van stress. Iemand die deze zone het liefst niet verlaat, heeft niet direct een probleem. Zo lang je flexibel genoeg bent om in situaties die het vereisen uit de comfort zone te stappen en te functioneren, is er weinig aan de hand. Vaak doe je dit dan met een beetje tegenzin of enige spanning. Dat is normaal. Door buiten je comfortabele zone te stappen, groei je als persoon. Je krijgt nieuwe uitdagingen en ervaart dat je soms helemaal geen angst hoeft te hebben voor dingen.

Er zijn echter ook mensen bij wie het angstzweet al op de rug staat bij alleen al de gedachte om iets te moeten doen waar zij zich niet comfortabel bij voelen. Of erger. Sommige mensen zijn oprecht bang en blokkeren volledig. Zij blijven het liefst bij het vertrouwde en hebben zeer veel moeite om uit hun comfortabele zone te stappen. Zorgt uit je comfort zone komen voor te veel stress? Dan is het een verstandig idee om hier hulp bij te zoeken. Je beperkt jezelf namelijk ernstig en dat kan ook anders.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Uit je comfort zone komen: heerlijk voor de een, verschrikkelijk voor de ander

Waarom heeft de ene persoon totaal geen moeite om dingen te doen die buiten zijn of haar comfort zone liggen, terwijl het voor de ander de grootste nachtmerrie is? De verklaring hiervoor is soms eenvoudig, maar soms ook complex. Zeker bij mensen die extreme stress ervaren wanneer zij iets moeten doen waar zij zich niet comfortabel bij voelen, is er vaak meer aan de hand. Wat zorgt ervoor dat zij hier zo’n moeite mee hebben? Of dit wellicht zelfs helemaal niet kunnen?

Uit je comfort zone komen

Mensen die graag uit hun comfort zone stappen, of hier niets op tegen hebben, zijn vaak zelfverzekerd. Zij hebben behoefte aan een uitdaging en houden ervan om zichzelf te blijven ontwikkelen. Zij zien iets nieuws doen als een kans en een stimulerende prikkel. Ook wanneer zij niet zeker weten of zij het wel kunnen. Juist die onzekerheid zorgt ervoor dat zij iets nieuws willen ervaren, om te kijken of zij kunnen leren en groeien als persoon. Kijk je bijvoorbeeld nar de werkvloer, dan zijn dit vaak de professionals die eerder een bore-out dan een burn-out op kunnen lopen.

Mensen die er een hekel aan hebben om uit hun comfort zone te komen, zijn wat vaker introvert. Zij houden niet van aandacht en kiezen liever voor het bekende dan het onbekende. Veiligheid is voor hen goed. Zij zullen eerder geneigd zijn om te kiezen voor iets waarvan zij weten dat zij het kunnen, dan iets nieuws of iets waar zij over twijfelen. Het gaat te ver om hen als pessimistisch te bestempelen, maar het is vaak wel zo dat zij eerder risico’s en nadelen bij nieuwe situaties zien. Dit terwijl mensen die wél graag iets nieuws of spannends proberen, vooral kijken naar de kansen en voordelen.

Waarom het beperkend kan werken om in je comfort zone te blijven

Af en toe ervoor kiezen om in je comfort zone te blijven, is natuurlijk helemaal niet erg. Zelfs mensen die regelmatig een nieuwe uitdaging zoeken, kiezen er regelmatig voor om even veilig bij het bekende te blijven. Een bekend spreekwoord luidt: zonder wrijving geen glans. Dit is zeker van toepassing op dit onderwerp. Wanneer jij nooit eens een uitstapje maakt naar het onbekende, of iets doet wat misschien een beetje spannend voelt, zul je zelden nieuwe ervaringen opdoen. Je voelt je misschien veilig en vertrouwd, maar ondertussen laat je misschien mogelijkheden tot persoonlijke groei en ontwikkeling schieten.

Om nog eens naar de werkvloer te kijken: mensen die graag in hun comfort zone blijven, zijn uitstekende professionals. Goed in wat zij doen en taakbewust. Zij lopen wel het risico om over het hoofd te worden gezien. Vaak zijn het de mensen die wél zo nu en dan hun nek uitsteken en iets nieuws proberen die opvallen, de complimenten krijgen en wellicht ook eerder doorgroeien of promotie maken. In je comfortabele gebied blijven, kan natuurlijk niet alleen beperkend werken op de werkvloer. Ook in je persoonlijke en sociale leven kan het zijn dat je hierdoor mooie kansen laat liggen.

stap uit je comfort zone

Wanneer uit je comfort zone komen voor te veel stress zorgt

Wanneer je liever in je comfortabele zone blijft, wetende dat je wellicht kansen mist, maak je vaak een bewuste keuze. Een keuze waar helemaal niets mis mee is. Maar wat nu wanneer je af en toe wel uit deze zone moet komen, maar dit je dermate veel stress bezorgt dat je niet goed kunt functioneren? Op dit punt wordt het een probleem. Je probeert het wel, maar het lukt niet. Dit kan zorgen voor een negatieve spiraal: je vindt het al eng om uit je zone te stappen en wanneer je pogingen vervolgens niet gaan zoals je wenst, wordt de drempel de volgende keer alleen maar groter. In plaats van een stap vooruit, zet je wellicht een stap achteruit.

Te veel stress is nooit goed. Je onvermogen om normaal je ding te kunnen doen in situaties die nieuw of spannend zijn, kan zorgen voor een hoop werkstress, maar natuurlijk ook stress op privégebied. Met alle gevolgen van dien: je kunt last krijgen van hoofdpijn, beverig worden in gezelschap, last van je buik krijgen, last krijgen van stijve spieren of in mentaal opzicht te kampen krijgen met nervositeit, angst of schrikachtigheid of zelfs paniekaanvallen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ga aan de slag met onze coaches

Ervaar jij (ernstige) problemen met het verlaten van de comfort zone? Kom dan in actie en ga aan de slag met onze coaches. Wij weten als geen ander hoe je met stress en angsten om kunt leren gaan. Stap voor stap zul je leren om de uitdaging aan te gaan en dingen te proberen waar je altijd bang voor was. Je zult zelfverzekerder worden en ervaren dat uit je comfort zone stappen niet zo eng is als je had gedacht. Het resultaat: je zult je vrijer voelen, meer van dingen kunnen genieten en kansen aangrijpen. Natuurlijk kan het wel eens anders lopen dan je had gehoopt, maar ook met dit soort tegenslagen kunnen onze coaches je helpen omgaan.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven