Zoeken

Zoeken sluiten

Vertrouwen herstellen

dinsdag 21 april 2020

Geen mens kan zonder vertrouwen. Dit heb je op drie manieren nodig, namelijk: vertrouwen in jezelf, in je omgeving en anderen en ván je omgeving en anderen. Ontbreekt een van deze drie pijlers, dan kan dat direct gevolgen hebben. Welke gevolgen dit zijn, is afhankelijk van welke pijler er ontbreekt, maar het is natuurlijk ook per persoon verschillend. Wanneer op meerdere gebieden vertrouwen ontbreekt, zal dit onherroepelijk leiden tot grote problemen. Stress of misschien zelfs een burn-out. Een gebrek aan vertrouwen kan namelijk het spreekwoordelijke fundament onder je vandaan slaan. Als burn-out coaches weten wij precies wat dit met mensen kan doen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wanneer vertrouwen gebroken is

Wanneer vertrouwen gebroken is, zul je de gevolgen dagelijks merken. Voor vrijwel elke handeling en elke interactie heb je een bepaalde vorm van vertrouwen nodig. Ik schrijf dit blog omdat het belangrijk is om je te realiseren dat er een oplossing is voor je problemen. Hoe sneller je werkt aan het vinden van een oplossing, des te groter de kans is dat je nog ergere problemen kunt voorkomen. Er kan veel aan de basis liggen aan vertrouwensproblemen. Een oplossing begint bij het herkennen van het probleem. Daarom is het goed om eerst wat dieper in te gaan op wat ik eerder omschreef als de drie pijlers.

vertrouwen verliezen

Vertrouwen in jezelf verliezen

Vertrouwen in jezelf verliezen kan grote gevolgen hebben. Dit gaat verder dan geen of weinig zelfvertrouwen hebben. Een gebrek aan zelfvertrouwen betekent dat je bepaalde situaties misschien spannend vindt. Je vindt uit je comfort zone komen bijvoorbeeld moeilijk. Maar echt het vertrouwen in jezelf verliezen, betekent dat je niet meer durft te vertrouwen op je eigen geest en/of lichaam. Dit kan behoorlijk heftige gevolgen hebben, zoals:

Elke dag twijfels hebben over je eigen lichaam, gezondheid of geest kan zorgen voor bijzonder veel stress.

Vertrouwen in anderen verliezen

Ieder mens heeft andere mensen om zich heen nodig. Iedereen heeft behoefte aan sociaal contact. De een meer dan de ander, maar iedereen kent het belang van familie en de waarde van vriendschap. Maar wat nu wanneer je het vertrouwen in anderen verliest? Er moet een belangrijke reden zijn waarom dit is gebeurd. Maar dat maakt het nog niet goed. Omdat je het gevoel hebt dat je niet op anderen kunt bouwen, kun je zelf met talloze problemen te maken krijgen. Bijvoorbeeld:

Het vertrouwen van anderen verliezen

Wanneer je denkt aan het verliezen van vertrouwen, ben je geneigd om dit op jezelf te betrekken: JIJ verliest vertrouwen. Maar wat als anderen vertrouwen verliezen in JOU? Dat is ook geen fijne situatie om mee te maken. Een situatie die kan zorgen voor een hoop stress en een hoop verdriet. Jij zou wel een goede relatie met anderen willen, maar een ander niet met jou en dat is pijnlijk.

Wij krijgen in ons coaching traject met enige regelmaat te maken met mensen die last hebben van extreme stress, depressie of een burn-out omdat zij vertrouwen uit hun omgeving missen. Denk aan mensen met een alcoholprobleem, drugsprobleem of andere verslaving. Maar ook bijvoorbeeld mensen met een partner die een burn-out niet erkent.

Vertrouwen terugwinnen: soms mogelijk, soms niet

Om goed te kunnen functioneren, en niet constant stress te hoeven ervaren, is vertrouwen terugwinnen belangrijk. Kan dit? Jazeker. Maar niet altijd. Of beter gezegd: het kan bijna altijd, maar moet je het ook altijd willen? Wanneer het gaat om het vertrouwen in jezelf, zeg ik: ja, daar moet je alles aan doen om dat terug te krijgen. Waar het anderen raakt, is het verstandig om goed na te denken. Verdienen anderen jouw vertrouwen nog? En hoe ver moet je gaan om dat van hen terug te winnen?

vertrouwen terugwinnen

Je vertrouwen geschaad, hoe nu verder?

Je vertrouwen terugwinnen is dus bijzonder belangrijk. Maar hoe zorg je hiervoor? Zoals bij alle problemen schuilt de oplossing in het aanpakken van de oorzaak. Ik benadruk dit, omdat in de praktijk lang niet altijd op die manier gehandeld wordt. Wanneer je hulp inschakelt, of wanneer je zelf pogingen onderneemt om de situatie te verbeteren, gaat het vaak meer om het maskeren van problemen dan om het daadwerkelijk oplossen daarvan. Het gevolg kan zijn dat jij je authenticiteit kwijtraakt.

Het is relatief eenvoudig om jezelf gedachten, patronen en gedragingen aan te leren waarmee je om je onzekerheden heen kunt werken. Wanneer de bron echter niet wordt aangepakt, betekent dit dat je vatbaar blijft voor vertrouwensproblemen. Net wanneer je denkt dat alles goed gaat, kun je weer een terugval krijgen. Misschien blijf je wel mooi weer spelen en houd je jezelf voor de gek.

Waarom je de confrontatie aan moet gaan

Kortom: je zult de confrontatie aan moeten gaan. Makkelijk is dit niet. Noodzakelijk is het wel, wanneer je wilt dat je problemen worden opgelost. Pak je de oorzaak niet aan, dan zul je jezelf blijven blootstellen aan stress. Dit betekent dat je problemen kunnen verergeren. Een gebrek aan vertrouwen is vervelend en zoals de eerder beschreven problemen illustreren kan dit je echt hinderen in je dagelijks functioneren. Maar wat wel belangrijk is: je hebt nog de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een oplossing en de situatie te verbeteren.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Nu handelen, betekent erger voorkomen

Aanhoudende stress kan ernstige gevolgen hebben. Het krijgen van een burn-out is daar een van. Iedereen kan hier het slachtoffer van worden als de stress maar lang genoeg aanhoudt. Nu handelen en je problemen bij de bron aanpakken, betekent dat je nog ergere problemen kunt voorkomen. met behulp van onze burn-out coaches zul je van je burn-out herstellen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Regelmatig krijgen wij dezelfde feedback van de mensen die wij hebben geholpen met het herstel van hun burn-out: achteraf hebben zij spijt dat zij niet eerder aan de bel hebben getrokken. Want misschien was de burn-out wel te voorkomen geweest. Heb jij het gevoel dat je jouw vertrouwen niet zelfstandig terug kunt winnen en dat dit zorgt voor grotere problemen? Neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven