Zoeken

Zoeken sluiten

Het vermijden van bepaalde plaatsen

vrijdag 20 december 2019

Het vermijden van bepaalde plaatsen tijdens je burn-out: 5 Tips

Als je thuis zit met een burn-out kan het zijn dat je bepaalde plekken gaat vermijden. Zoals de supermarkt, een druk centrum van een stad of een festival vol mensen. Het kan zijn dat je vanwege de drukte liever niet meer op zulke plekken komt. Ook het vermijden van bepaalde plaatsen waar je een aangrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt komt voor. Voor mensen die er langdurig uit liggen met een burn-out kan het werk een plek zijn waar je angst voor hebt om weer naartoe te gaan. Het vermijden van bepaalde plaatsen tijdens je burn-out is iets wat vaak voorkomt. Als dit langer duurt dan 6 maanden en je belemmerd in je dagelijkse leven, noemen we dat agorafobie.

Dit is heel vervelend want hierdoor wordt je wereld nog kleiner. We delen daarom graag meer informatie over waarom plaatsen vermeden worden en hoe je er voor zorgt dat je toch weer stappen durft te gaan zetten buiten je comfort zone en het vermijden van plaatsen een minder grote rol gaat spelen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Burn-out en vermijden

Als je een burn-out hebt wil dat zeggen dat je al langere tijd veel stress hebt ervaren en te lang over je grenzen bent gegaan. Je bent nu volledig opgebrand, je hebt geen energie meer en alles is te veel. Dit kan ervoor zorgen dat je ook overgevoelig wordt voor prikkels; ‘even’ boodschappen doen kan voelen als een zware klus. Overal zijn mensen om je heen, er is veel geluid, je ziet van alles gebeuren en ondertussen moet je je ook nog focussen op je boodschappen. De kans is groot dat je overprikkeld en uitgeput weer thuis komt en misschien nog de helft van je lijstje vergeten bent omdat je zo graag de supermarkt uit wilde.

Dit geldt ook voor andere plekken waar veel mensen zijn. Niet alleen de prikkels kunnen ervoor zorgen dat je plaatsen gaat vermijden, ook is er misschien angst om bekenden tegen te komen en heb jij geen behoefte om hen te woord te staan.

Burn-out en plaatsen vermijden

Waarom bepaalde plaatsen vermijden?

Vermijden van bepaalde plaatsen kan ook voorkomen als je iets hebt meegemaakt wat aangrijpend is geweest voor je. Het betreden van zo’n plek kan ervoor zorgen dat je weer terug gaat naar het vervelende moment waardoor allerlei herinneringen omhoog komen die je liever vergeet. Zo’n situatie vermijden voelt dan als de perfecte oplossing omdat je het niet meer onder ogen hoeft te komen.

Ook je werk kan een plek zijn geworden waar je liever niet meer komt. Misschien is dit de plek waar je een burn-out hebt gekregen, vind je het niet prettig om collega’s onder ogen te komen of voelt het niet goed om er te zijn.

Tijdens een burn-out heb je zo veel aan je hoofd, dat je soms liever veilig en vertrouwd in je eigen wereldje blijft. Veilig thuis onder een dekentje waar niets je kan gebeuren. Hoewel dit begrijpelijk is, is het ook belangrijk om dit te doorbreken. Want hoe langer je wacht met het opzoeken van die plaatsen, hoe hoger de drempel zal worden.

Vermijden van bepaalde plaatsen: 5 Tips

Wil je graag je wereld weer wat groter maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Onderstaande tips kunnen je helpen.

1. Kijk of iemand met je mee kan gaan

Misschien is het wat makkelijker om zo’n plek te bezoeken met iemand die je vertrouwt zodat je niet alleen bent. Samen boodschappen doen kan bijvoorbeeld al prettiger zijn, ook het bezoeken van een drukke stad kan minder moeilijk zijn als je iemand bij je hebt. Op deze manier kun je altijd op iemand terugvallen wat een heel fijn idee kan zijn. Het feit dat je het niet alleen hoeft te doen kan al veel rust geven.

plaatsen vermijden

2. Ga eerst voor 10 minuten

Probeer het rustig op te bouwen. Je hoeft niet meteen een hele dag door een stad te lopen terwijl je die plek liever vermijdt. Probeer het eerst voor 10 minuten. Gaat dit goed? Dan heb je er een positieve ervaring aan overgehouden die je moed geeft voor de volgende keer. Door het op deze manier aan te pakken weet je vooraf ook dat je niet lang hoeft te blijven en de kans dat het goed gaat wordt dan groter.

Gun jezelf ook echt de tijd om het rustig aan te doen. Want als je te ver over je grenzen gaat, kan dat juist de volgende keer een extra drempel opwerpen. Ook als het een keer wat minder goed gaat is het belangrijk om niet te lang te wachten met de volgende poging, de angst zal alleen maar groter worden als je gaat uitstellen.

3. Neem oordopjes mee om prikkels te verminderen

Heb je moeite met prikkels? Neem oordoppen of een noise canceling headphone mee zodat je geluiden kunt verminderen. Hierdoor krijg je minder prikkels binnen waardoor je het waarschijnlijk net wat beter kunt verdragen. Je kunt hiermee voorkomen dat je volledig overprikkeld raakt.

Ook door de dag heen kun je zorgen dat je prikkels vermindert zodat je net wat meer aankunt; minder telefoongebruik is daar één van.

4. Geef op je werk aan hoe lang je blijft en bouw dit op

Vind je het moeilijk om naar je werk te gaan? Geef dan vooraf aan hoe lang je blijft zodat ze niet vreemd opkijken als je na 30 minuten (of misschien zelfs eerder) weer weg gaat. Je kunt dit stapje voor stapje steeds wat meer opbouwen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Het is vooral heel belangrijk om dit rustig aan op te bouwen en te blijven communiceren.

5. Werk aan je herstel

Het belangrijkste is om aan je herstel te werken. Als het vermijden van bepaalde plekken is ontstaan sinds je burn-out, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Als jij aan jezelf gaat werken, leert omgaan met stress en herstelt van je burn-out, zal het bezoeken van de plekken die je voorheen vermeed steeds weer wat makkelijker worden. Dit komt omdat je minder last hebt van vermoeidheid en prikkels weer wat beter kunt verdragen. Ook zal het als je weer lekker in je vel zit minder erg zijn om bekenden tegen te komen omdat je nu kunt zeggen dat het goed met je gaat.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Vermijden van bepaalde plekken, herken jij het?

Herken jij jezelf in deze tekst? Vermijd jij ook bepaalde plekken sinds je een burn-out hebt en wil je daar graag van af? Wij helpen je graag verder. Onze coaches helpen je graag verder om te herstellen van je burn-out middels ons unieke Fasenplan. Je wordt begeleid door een burn-out coach bij jou in de buurt en samen gaan jullie werken aan jouw herstel. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe sneller je ook weer lekker in je vel komt te zitten. Je zult daarna meer rust ervaren, weten hoe je om kunt gaan met stress, makkelijker je grenzen aangeven en minder moeite hebben met plekken die je voorheen graag zou vermijden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven