Zoeken

Zoeken sluiten

De waarde van vriendschap

vrijdag 10 april 2020

Wanneer je kijkt naar de oorzaken van stress, of de oorzaken van een burn-out, zoek je het vrij snel in bepaalde zaken. Er zijn immers veel voorkomende oorzaken. Werkstress is de meest voorkomende oorzaak van burn-outs. Wie te maken krijgt met ongezonde stress, kijkt dus al snel naar oorzaken als werkdruk en werkstress of stress door geldzorgen. Maar in hoeverre kijken wij naar relaties? Problemen in een relatie kunnen een grote bron zijn van stress. Maar wat te denken van vrienden? Vriendschap kan op meerdere manieren van invloed zijn op stress. Goede vriendschappen vormen een grote bron van steun, maar het ontbreken van vriendschap kan bijdragen aan stress, depressie, het ontstaan van een sociaal isolement of een burn-out.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is vriendschap waard?

Vriendschap is iets waar geen mens zonder kan. De ene persoon is socialer dan de ander. Sommige mensen hebben talloze goede vrienden, anderen hebben er één of twee. Voorop staat: iedereen heeft een goede vriend(in) nodig. Maar wat is vriendschap? Wat dit precies inhoudt, is aan iedereen om voor zichzelf in te vullen. Voor de één betekent het iemand om lief en leed mee te delen, voor de ander iemand om mee op stap te gaan, iemand om mee te lachen of om juist over serieuze zaken te praten. Meestal is een goede vriendschap een mix van deze ingrediënten en meer. Maar wat is vriendschap waard? Daar kom je achter op het moment dat je problemen krijgt. Op dat moment ontdek je wie je echte vrienden zijn, wat de waarde van vriendschap is en hoe echte vrienden je kunnen én willen helpen.

Vriendschap is belangrijk voor je mentale gezondheid

De relaties die je hebt, vormen een zeer belangrijk onderdeel van je leven. Ze zijn belangrijk voor je mentale gezondheid. Of je nu zeer actief met je vrienden in contact staat, of dat je elkaar slechts met enige regelmaat ziet: vrienden houden je sociaal en dragen bij aan je levensgeluk. Je kunt er gevoelens en ervaring mee delen, mee lachen en huilen. Tal van ervaringen in het leven worden leuker met goede vriendschappen. Of het nu gaat om het vieren van een vakantie, een avondje stappen of gewoon het praten over interesses. Vrienden zorgen voor een sociaal leven. Isolement leidt (ongemerkt) tot veranderingen in je gedrag.

Een gebrek kan bijdragen aan negatieve gevoelens

Zoals een goede vriendschap “uplifting” kan zijn, kan het ontbreken van vriendschappen ervoor zorgen dat het leven minder aangenaam wordt. Vrienden heb je namelijk niet alleen voor de leuke momenten. Juist ook op de moeilijke momenten bewijzen zij hun waarde. Wanneer je niemand hebt om over je gevoelens of problemen te praten, ben je helemaal op jezelf aangewezen. Het leven in het algemeen wordt gewoon minder leuk zonder goede vrienden.

Hoe vriendschap stress beïnvloedt

In de vorige twee alinea’s heb ik het even kort gehad over de voordelen die vriendschappen bieden en de mogelijke nadelen die je kunt ervaren wanneer je geen goede vrienden hebt om bijvoorbeeld op terug te vallen in moeilijke tijden. Daaruit kun je direct al herleiden dat deze relaties invloed kunnen hebben op stress. Wanneer je een goede vriendschap hebt om op te bouwen, betekent dit dat een goede vriend/vriendin jou kan helpen met het verwerken van stress. Je kunt je hart luchten en praten over je problemen. Dat helpt.

vriendschap en stress

Wie niemand heeft om gevoelens of problemen mee te delen, bevindt zich automatisch in een lastigere positie dan iemand die wel goede vrienden heeft. Wanneer je ook nog eens geen relatie of familie hebt om op terug te vallen, dan kan het omgaan met stress extra moeilijk zijn. Wanneer een goede vriendschap ontbreekt, loop je bepaalde risico’s die je niet zou hebben in een rijkere sociale omgeving, zoals:

Een slechte vriendschap is net zo schadelijk

Een slechte vriendschap kan net zo schadelijk zijn voor je mentale gezondheid als het helemaal niet hebben van vrienden. Op een andere manier, maar de effecten kunnen net zo heftig zijn. Mensen houden nog wel eens vast aan vrienden die zij eigenlijk beter los zouden kunnen laten. Maar dat is moeilijk. Een vriendschap voelt in de basis beter dan alleen zijn, zelfs als je weet dat de ander jou eigenlijk misschien niet ziet (of behandelt) als een echt goede vriend, terwijl jij hem/haar wel zo ziet. Loslaten is moeilijk, maar soms wel beter.

vriendschap loslaten

Wanneer moet je een vriendschap loslaten?

Een goede vriendschap is er in voor- en tegenspoed. Zoals ik al eerder schreef, zal een echte vriendschap zich bewijzen in moeilijke tijden. Wanneer moet je een vriendschap loslaten? Je moet natuurlijk niets, maar je doet er wel verstandig aan om jezelf af te vragen wat deze toevoegt. Waarom houd je eraan vast? Omdat hij nog echt waarde heeft, of omdat je meer vasthoudt aan het idee een vriendschap te hebben?

Niemand is perfect. Jij niet, maar ook vrienden/vriendinnen niet. Twijfel jij over een vriendschap en wil je voor jezelf beslissen wanneer je de vriendschap los moet laten? Vraag jezelf dan de volgende zaken af:

  • Krijg jij terug wat je erin stopt?
  • Legt de ander ook wel eens het eerste contact?
  • Is er een balans in aandacht, of gaat het vooral om hem/haar?
  • Kun je meer positieve dan negatieve punten noemen?
  • Heb je het gevoel dat diegene er ook in moeilijke tijden voor je is?

Maar boven alles: wil je deze vriendschap nog? Belangrijk is of je dit ook van de andere kant voelt. Doet de ander nog zijn/haar best om in jouw leven te zijn, dan is dat een duidelijk teken dat hij/zij jouw vriendschap nog op prijs stelt. Wanneer jij de enige bent die nog moeite doet om de vriendschap te onderhouden, dan moet je hier misschien een harde conclusie uit trekken.

vriendschap verbreken

Hoe kun je een vriendschap verbreken?

Kom je tot de conclusie dat je een vriendschap beter kunt verbreken, dan kun je hier naar handelen. Maar hoe kun je een vriendschap verbreken? Ook al zie je iemand niet meer als een goede vriend(in): die persoon verdient het natuurlijk niet om slecht behandeld te worden of zomaar aan de kant te worden gezet. Wat gebeurt er wanneer je dingen op hun beloop laat? Zeer waarschijnlijk zal de vriendschap dan waarschijnlijk doodbloeden. Dat is niet erg, dat hoort bij het leven.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Koester de vriendschappen die je wel hebt

Het allerbelangrijkste dat ik je kan meegeven, is: koester de vriendschappen die je wel hebt. Een goede vriendschap kan je door moeilijke tijden slepen. Het kan het verschil betekenen tussen wel of niet ten ondergaan aan stress. Onderschat nooit het belang van een goede vriendschap.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven