Zoeken

Zoeken sluiten

Je authenticiteit kwijtraken

dinsdag 14 april 2020

Er zijn ontzettend veel manieren waarop iemand last kan krijgen van stress, of die zelfs kunnen leiden tot een burn-out. Veel oorzaken zijn herkenbaar. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Te veel werkstress is zo’n voorbeeld. Je ervaart bewust stress door je werk en je kunt een verband leggen tussen deze stress en de gevolgen hiervan. Je omgeving kan dit waarschijnlijk ook. Al was het alleen al omdat je hebt aangegeven dat je last hebt van stress. Er zijn echter ook oorzaken die minder voor de hand liggend of minder zichtbaar zijn. Daarom is het goed om eens dieper in te gaan op authenticiteit. Wat heeft authenticiteit met stress te maken? Misschien meer dan jij je op dit moment realiseert. Lees maar verder.

authenticiteit betekenis

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Authenticiteit: de betekenis

Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks externe krachten en invloeden. Het is een technische term in de existentialistische filosofie.” In alledaagse en concreet toepasbare termen: de betekenis van authenticiteit komt erop neer dat je jezelf kunt zijn. Je doet je niet anders voor dan dat je bent en dat hoeft ook niet. Je kunt uiting geven aan je ware gevoelens en hiernaar handelen. Het betekent tevens dat, als het goed is, jouw omgeving hier geen problemen mee heeft.

Wat heeft authenticiteit met stress te maken?

Jezelf kunnen zijn. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Wie kun je immers anders zijn? Zo vanzelfsprekend is het echter niet. Bijna iedereen heeft namelijk wel eens meegemaakt dat zijn of haar authenticiteit te lijden had onder de omstandigheden. Bijvoorbeeld door sociale druk of door Social media.  Vooral jongeren ervaren bijvoorbeeld de druk om zich perfect voor te doen.

authenticiteit onder jongeren

Dat kan schuilen in simpele dingen. Denk maar eens aan een avondje borrelen met vrienden. Een van je vrienden of vriendinnen begint een sterk verhaal. Vervolgens doet een ander er een schepje bovenop en wanneer het jouw beurt is om een verhaal te vertellen, maak je het mooier of spannender dan het in werkelijkheid is. Het is onschuldig en je staat er waarschijnlijk niet eens bij stil, maar op zo’n moment ben je niet authentiek. Tenzij jij jezelf ziet als iemand die willens en wetens zaken structureel mooier voorstelt.

Het is misschien een beetje een flauw voorbeeld, maar het geeft aan hoe snel authenticiteit kan verdwijnen. Dat gebeurt dus al bij kleine externe invloeden. Authenticiteit en stress kunnen een sterke relatie hebben. Wanneer je niet de kans hebt om te zijn wie je bent, kan dit zorgen voor stress. Andersom zorgt stress er weer voor dat jij je misschien niet authentiek kunt gedragen.

Niet jezelf kunnen zijn, kan een probleem worden

Dat authenticiteit, of beter gezegd: een gebrek daaraan, écht een probleem kan worden, is niet moeilijk om voor te stellen. Zelfs niet voor iemand die nog nooit een langdurige of structurele situatie heeft meegemaakt waarin hij/zij niet zichzelf kon zijn. Maar niet jezelf kunnen zijn, brengt gevaren met zich mee. Zoals surmenage (overpannenheid).

Het leven is natuurlijk lang niet altijd ideaal. Desalniettemin zitten de meeste mensen doorgaans lekker in hun vel. Dat is voor een groot deel mogelijk omdat zij kunnen zijn wie zij zijn. Ze kunnen voelen wat zij willen, zeggen wat zij willen en handelen naar wat zij willen. In een gezonde situatie verlangen mensen niet van je dat je iemand anders bent dan jezelf. Er worden je geen beperkingen opgelegd en er wordt ook niet van je gevraagd om je te gedragen op een manier die niet bij je past, of die niet van nature komt. Uiteraard zullen er momenten voorkomen dat jij je op een onaangename manier dient aan te passen, maar dit is gewoonlijk niet structureel.

Wanneer dit wel structureel wordt, neemt de kans op stress toe. Niemand is gemaakt om een toneelstuk te spelen en zich anders voor te doen dan hij/zij is. Wanneer je jouw authenticiteit (noodgedwongen) verliest, zullen je levensvreugde en mentale gezondheid hieronder lijden.

Toxische mensen en situaties

“Toxisch”: het is een beetje een hype-woord geworden dat is over komen waaien uit Amerika. “I quit my job because my boss was toxic“.  Wat dit betekent: iemand (of iets) had een dermate negatieve invloed op je, dat jij jezelf niet meer kon zijn. Daarom spreekt men van toxische omgevingen, mensen of situaties: stap voor stap ga jij je anders gedragen omdat de situatie je hiertoe dwingt. Een slechte werksfeer, een relatie waarin je constant op je tenen moet lopen, vrienden die je meer negativiteit dan positiviteit brengen (de waarde van vriendschap moet je niet onderschatten): je verliest je authenticiteit in pogingen om de situatie zo leefbaar mogelijk te maken. Dat is echter geen gezonde situatie.

Hoe weet je of je jouw authenticiteit verliest?

In onze coaching trajecten krijgen wij vaak te maken met mensen die de “touch” met zichzelf in de loop der tijd zijn kwijtgeraakt. Zoiets kan ook zeer geleidelijk gebeuren. Maar hoe weet je of je jouw authenticiteit verliest? Het eenvoudigste antwoord is natuurlijk dat je ervaart dat je niet jezelf bent, maar vooral ook niet kunt zijn. Door externe invloeden, wat deze ook zijn, voel jij je genoodzaakt om niet trouw te blijven aan je eigen persoonlijkheid of karakter. Je hebt dit misschien niet altijd van jezelf door. Zeker niet wanneer dit probleem langzaam is ontstaan. Er zijn echter wel herkenningspunten, zoals de onderstaande:

De bovenstaande symptomen hoeven zeker niet altijd met een gebrek aan authenticiteit te maken te hebben. Het kan echter wel zo zijn. Probeer bij jezelf na te gaan of je ook last van deze klachten zou hebben, als jij je helemaal kon gedragen en handelen naar je ware gevoelens (introspectie is hiervoor zeer geschikt)? Is dit probleem structureel, dan is dat een sterk teken dat je wellicht jouw authenticiteit kwijt bent en de regie over een deel van je leven mist. Dit betekent dat je continu wordt blootgesteld aan ongezonde stress.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Coaching brengt je ware ik weer naar boven

Iedereen moet authentiek kunnen zijn. Natuurlijk moet iedereen zich wel eens aanpassen, iets doen wat hij/zij liever niet wilde (of juist iets laten), of iets anders doen dat misschien tegen je natuur ingaat of je uit je comfort zone haalt. Dat is niets om je zorgen over te maken. Anders is het, wanneer je structureel of misschien zelfs constant rondloopt met het gevoel dat je iemand anders moet zijn dan je werkelijk bent. Wil jij van dit gevoel af en weer kunnen ervaren, voelen en handelen naar je ware aard?  Neem dan contact met ons op. Onze coaches kunnen je helpen om je zelfverzekerd te voelen en ervoor te zorgen dat je de regie in handen neemt, jezelf durft te zijn en je authenticiteit terugwint.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven