Zoeken

Zoeken sluiten

Mooi weer spelen bij een burn-out

donderdag 17 oktober 2019

Mooi weer spelen bij een burn-out

Iedereen reageert op eigen wijze op tegenslagen, stress en dus ook op een burn-out. Er zijn mensen aan wie je direct kunt zien wanneer zij niet goed in hun vel zitten. Het hoeft dan niet eens te gaan om grote dingen. Bij sommigen zorgt een kleine tegenslag of lichte vorm van stress al voor duidelijk merkbaar ander gedrag. Dit kan lastig zijn, maar kan in andere gevallen juist weer voordelig werken. Ben jij iemand die het niet kan verbergen wanneer je niet lekker in je vel zit, dan vragen mensen wellicht wat er aan de hand is, of schieten zij ten hulp. Dat kan ontzettend fijn zijn. Je hart goed luchten, kan veel problemen verzachten.

Aan de andere kant van het spectrum heb je mensen die ogenschijnlijk onaangedaan blijven, wat er ook gebeurt. Dit zijn de mensen die je niet snel hoort klagen, en dat lijkt op zich fijn. Een klein pijntje of een tegenslag gaat voor de buitenwereld ongemerkt voorbij. Dit betekent natuurlijk niet dat deze mensen niet geraakt worden door tegenslag, of geen last hebben van hun emoties. Behoor jij tot deze categorie, dan zul je wellicht ervaren dat mensen zelden uit zichzelf naar je toe komen wanneer je een probleem hebt. Zij hebben dit simpelweg niet door, omdat jij je problemen verborgen houden tot een kunst hebt verheven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Mooi weer spelen bij een burn-out is nooit een goed idee

Bij de meeste mensen is er sprake van een soort tussenweg. Is daar bij jou ook sprake van, dan kan jouw omgeving meestal in meer of mindere mate wel aanvoelen wat er in je omgaat. Niet iedereen laat echter de ware zelf zien. Er zijn mensen die liever niet aan de buitenwereld tonen hoe zij zich werkelijk voelen en ter compensatie zelfs doen alsof alles okay is. Ook wanneer zij echt hulp nodig hebben. Zelfs in het geval van een burn-out komt het voor dat mensen alles in het werk stellen om hun problemen voor de buitenwereld verborgen te houden en de indruk te wekken dat er niets aan de hand is. Mooi weer spelen bij een burn-out is echter nooit een goed idee.

niets-aan-de-hand-burn-out

Waarom doen sommige mensen alsof er niets aan de hand is?

Een burn-out is een serieus probleem. Iedereen heeft er wel een mening over, niet in de laatste plaats mensen die zelf te kampen hebben met een burn-out. Soms hebben mensen de neiging om niet te praten over hun burn-out en om voor de buitenwereld verborgen te houden dat zij hieraan lijden. Waarom doen mensen dit?

Je moet nooit vergeten dat wie een burn-out heeft, in mentaal opzicht niet zichzelf is. Dit kan ervoor zorgen dat zij zich anders gedragen dan je misschien verwacht en dingen doen of zeggen die zij eigenlijk niet willen, of dit juist niet doen, terwijl ze dit eigenlijk wel zouden willen. Daarom is het goed om de signalen van een burn-out te herkennen. Mensen kunnen talloze redenen hebben om mooi weer te spelen bij een burn-out.

Hoe geldig deze redenen ook voor henzelf mogen voelen; je schiet hier niets mee op. Een burn-out valt niet mee. Dit is niet iets om te bagatelliseren en het is al helemaal niet iets dat vanzelf weer overgaat. Een burn-out is dus niet iets om je voor te schamen. Het is iets waarbij professionele hulp uitkomst kan bieden. Praten over je problemen kan lastig zijn, maar doe je dit eenmaal, dan zul je ervaren dat je omgeving er voor je is.

Herken jij jezelf in het bovenstaande?

Misschien herken jij jezelf in het bovenstaande. Dat is heel normaal: een burn-out kan gepaard gaan met allerlei gevoelens. Het is dus niet vreemd als jij iemand bent die de neiging heeft om mensen te ontwijken of je gevoelens voor jezelf te houden. De vraag is: wat bereik je ermee?

Mooi weer spelen bij een burn-out gaat jou namelijk niet helpen. En minstens net zo belangrijk: het gaat je omgeving ook niet helpen. En dat terwijl je omgeving een zeer belangrijke rol kan spelen. Natuurlijk: je familie en vrienden zijn geen professionals die jouw burn-out kunnen behandelen, maar begrip en steun van je omgeving kunnen wel ontzettend belangrijk zijn voor je herstel.

vertel-over-je-burn-out

Zorg ervoor dat anderen weten wat je doormaakt

Hoe lastig het ook is: stoppen met mooi weer spelen, is waarschijnlijk de beste beslissing die je kunt maken. Een burn-out wordt nog lang niet altijd door iedereen begrepen. Openheid kan helpen om begrip te krijgen. Wanneer jij de keuze maakt om mensen niet langer buiten te houden, maar toe te laten, zul je ervaren hoeveel fijner het is om te kunnen rekenen op begrip en om steun te ontvangen.

Een risico van een burn-out is dat deze in stand wordt gehouden of zelfs wordt verergerd door sociale druk. Het komt vaak voor dat je deze druk zelf erger maakt dan nodig of zelfs mede-creëert. Want als mensen niet weten dat jij met een serieus probleem worstelt, hoe kun je dan van hen verwachten dat zij weten hoe ze het beste met je om kunnen gaan?

Zorg ervoor dat anderen weten wat je doormaakt. Durf jezelf open te stellen voor je vrienden en familie. Het hoeft niet voor een grote groep te zijn. Een familielid met wie je een hechte band hebt, of je beste vriend of vriendin zijn goede vertrouwenspersonen. Zij zullen je vertrouwen niet schaden. Ook zij willen dat je weer energiek en gelukkig wordt. Ze zullen je steunen. Deze steun kan bijdragen aan het versnellen van je herstelproces, maar boven alles zul je ervaren dat er een zware last van je afvalt. Je hoeft niet meer mooi weer te spelen. Pas wanneer je daarmee stopt, zul je ervaren hoeveel energie dit al die tijd heeft gekost. Een burn-out pleegt al roofbouw op je lichaam en geest, dus maak het niet nog zwaarder voor jezelf.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hulp van een professional

Herstellen van een burn-out gaat niet vanzelf. Je zult de hulp nodig hebben van een professional. Er is altijd een burn-out coach bij jou in de buurt die jou kan helpen met stapsgewijs herstel. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende intake.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven