Zoeken

Zoeken sluiten

Hebben anderen last van jouw stress?

vrijdag 13 september 2019

Inhoudsopgave

  • steun je naasten bij stress
  • signalen last hebben van stress

Wanneer anderen last hebben van jouw stress

Je komt thuis van een dag hard werken. Het liep vandaag niet zoals je wou: je kwam niet toe aan al je to do’s, een van je meetings liep uit en dat document waar je al meer dan een week om vraagt, is nog steeds niet af. Ondertussen moet jij uitleggen waarom de resultaten dit kwartaal zo tegenvallen. Je doet de deur open en wat blijkt? Het eten staat nog niet op tafel omdat je partner nog even bezig was met het lezen van een boek. Je voelt de irritatie opborrelen. Je weet dat je nu niet zou moeten schreeuwen, maar je hebt al zo’n rotdag achter de rug en kunt dit er niet nog eens bij hebben. Is het dan echt teveel gevraagd om gewoon aan tafel te kunnen na een rotdag op het werk? Je uit je frustratie tegen je partner en er ontstaat een ruzie. Alweer.

Is een soortgelijke situatie bij jou wel eens voorgekomen, dan is er echt niet direct reden tot zorg. We zijn allemaal mensen, geen machines. Iedereen reageert wel eens overdreven of te emotioneel. Vaak zijn het de mensen om ons heen – in het bijzonder de mensen waar wij het meeste om geven – die het dan moeten ontgelden. Zoiets wordt je meestal wel vergeven, net zoals jij het jouw partner of een andere dierbare vergeeft wanneer hij/zij een keer onredelijk tegen je uitvalt. Maar wat nu wanneer dit je regelmatig overkomt? Of wanneer mensen op andere manieren last hebben van jouw stress? Dit voelt oneerlijk en zorgt voor een situatie die alleen maar verliezers kent.

steun je naasten bij stress

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe komt het dat anderen last hebben van jouw stress?

Iedereen kan met stress te maken krijgen. Stress is normaal. Ook af en toe te veel stress ervaren, is niet altijd te voorkomen. Zeker op  het werk ervaren mensen veel stress. Zit jij over het algemeen goed in je vel, dan zul je deze stresspieken goed op kunnen vangen. Mocht het toch een keer gebeuren dat je iemand anders onterecht meeneemt in jouw stress, dan kun je dit meestal wel erkennen en zullen je excuses geaccepteerd worden. Het was immers een incident.

Helaas kan het zo zijn dat anderen met regelmaat of zelfs structureel last hebben van jouw stress. Dit betekent zeer waarschijnlijk twee dingen: je stressniveau is structureel te hoog en je hebt geen manier om jouw stress op een goede en gezonde manier te verwerken.

Iedereen moet stress verwerken. Wanneer je stress onvoldoende verwerkt, kan dit leiden tot (grote) problemen. Je kunt overspannen raken of in ernstige gevallen zelfs een burn-out krijgen. Wanneer anderen last hebben van jouw stress, is dit een duidelijk signaal dat er iets moet gebeuren. Je doet er verstandig aan om de manier waarop je met stress omgaat probeert te veranderen, maar nog belangrijker: het is goed om te kijken of je de oorzaak van deze stress kunt achterhalen en wegnemen.

Hoe je herkent dat anderen last ondervinden van jouw stress

Net als dat er talloze oorzaken kunnen zijn voor jouw stress en er talloze manieren zijn waarop dit tot uiting kan komen, zijn er ook meerdere manieren waarop anderen geraakt kunnen worden door de stress die jij ervaart. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen en te erkennen dat jij je naasten op een manier bij jouw stress betrekt die voor jou en hen onwenselijk is. Zeker niet wanneer je structureel te hoge stress ervaart en misschien wel op de drempel staat van overspannenheid, of deze al over bent en er inmiddels een burn-out op de loer ligt. Wanneer je last hebt van zeer hoge stress en dit een ernstig probleem vormt, kun je misschien ook niet meer de gevolgen van je eigen gedrag helder zien.

Voor jou en voor anderen is het het beste wanneer mensen je wijzen op je gedrag en aangeven dat zij last hebben van jouw stress. Helaas is dat niet altijd het geval. Niet iedereen durft dit met je te bespreken. Doen mensen dit wel, dan is dit iets dat je absoluut serieus dient te nemen. Mensen zullen over het algemeen echt niet bij de eerste keer aangeven dat ze last hebben van jouw stress. Wanneer zij dit uiteindelijk doen, kun je er vanuit gaan dat het probleem al langere tijd speelt. Mogelijk dus zonder dat je dit zelf door had.

Hoe moeilijk en confronterend het ook kan zijn om te moeten horen dat je een ander wellicht tot last bent; je kunt dit ook zien als een kans om jezelf en de situatie te verbeteren. Door de problemen met elkaar te bespreken, kun je werken aan een oplossing en daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.

signalen last hebben van stress

Wees jezelf bewust van je eigen gedrag en de signalen uit je omgeving

Je bent je wellicht niet bewust dat de gevolgen van de stress waarmee je kampt anderen ook raken. Iets dat je niet weet, kan je ook niet aangerekend worden. Toch zijn er misschien signalen waaraan jij kunt merken dat de gevolgen van jouw stress niet alleen voor jou, maar ook voor anderen te merken zijn.

Hoe reageren je collega’s op jou op het werk? Heb je hier een verandering gemerkt ten opzichte van enige tijd geleden? Zijn er meer twijfels over je functioneren? Word je wellicht minder betrokken bij interne processen of word je minder benaderd voor vragen omdat collega’s doorhebben dat je vaak geïrriteerd reageert? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waaraan je kunt merken dat het feit dat je niet goed in je vel zit, ook anderen beïnvloedt.

Hoe is je thuissituatie als je een partner en/of kinderen hebt? Maak je vaker ruzie? Reageren gezinsleden geprikkeld op jou en begrijp je niet waarom? Dit kunnen tekenen zijn: maak ze bespreekbaar.

Dat anderen last hebben van jouw stress, hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Het is namelijk niet altijd zo dat je door jouw handelen anderen onderdeel maakt van je stress. Wie structureel stress ervaart, kan zich ook gaan terugtrekken. Jezelf afzonderen, niet over je gevoelens praten of je zelf onttrekken aan leuke of sociale activiteiten kunnen allemaal uitingen zijn van een te veel aan stress, die tevens anderen kunnen raken.

Vergeet niet dat je naasten je steunen

Dat anderen last hebben van jouw stress, hoeft geen probleem te zijn. Althans: het hoeft geen probleem te zijn dat erger wordt of niet kan worden opgelost. Vergeet nooit dat je naasten je steunen. Toegeven dat je hulp nodig hebt met je stress of erkennen dat je door jouw gedrag anderen tot last bent, is moeilijk. Je dierbaren zijn er echter voor je, of het nu je partner, je gezin, je volledige familie, vrienden en zelfs enkele van je beste collega’s betreft. Mensen die om je geven, willen dat je gelukkig bent en zullen je hierbij willen helpen. De eerste stap moet je soms echter zelf zetten. Zet iemand anders deze, probeer dit dan niet te zien als een aanval, maar als een handreiking: een aanbod tot hulp.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wanneer jullie er ook samen niet uitkomen

Wanneer jullie er ook samen niet uitkomen, is het niet onverstandig om professionele hulp in te schakelen. Wanneer jullie namelijk ook samen de problemen niet op kunnen lossen, kan dit erop wijzen dat er meer aan de hand is dan slechts stress. Heb je het gevoel er niet uit te kunnen komen, doe dan eens deze stresstest. Afhankelijk van de uitkomst en je eigen gevoel, kun je altijd een vrijblijvende intake aanvragen met een burn-out coach. Wellicht heb je (nog) geen burn-out, maar ben je al wel overspannen. Dit is op te lossen, zeker met professionele hulp.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven