Zoeken

Zoeken sluiten

Moeilijk over burn-out praten

dinsdag 10 september 2019

Inhoudsopgave

  • praten-over-je-burn-out
  • praten-over-je-burn-out-stress

Waarom kunnen veel mannen moeilijk over een burn-out praten?

Mannen en gevoelens: het blijft in veel gevallen een lastige combinatie. Een hardnekkig vooroordeel is dat mannen het lastig vinden om over hun gevoelens te praten. Dat vooroordeel komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Enkele jaren geleden publiceerde The Daily Mail al over onderzoek naar de vraag waarom mannen zo weinig over hun gevoel praten. Uit dit onderzoek blijkt niet, zoals vaak wordt gedacht, dat mannen niet over hun gevoelens kunnen praten; het is vaak juist een bewuste keuze. Veel mannen zien eenvoudigweg het nut van over hun problemen praten met hun sociale omgeving niet in. Dat is jammer, maar kan in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn. Zo durven veel mannen ook niet over hun burn-out te praten.

Praten over een burn-out, zorgt er niet voor dat deze ineens verdwijnt. Echter door jezelf te uiten bij een hulpverlener zoals een burn-out coach kun je wel toewerken naar herstel. Dat wil niet zeggen dat praten met je omgeving, zoals met je vrienden, helemaal geen effect heeft. Wie worstelt met een burn-out komt vaak in een sociaal isolement terecht. Je voelt je lusteloos en hebt geen zin en energie meer om de dingen te ondernemen die je voorheen altijd met plezier deed. Afspreken met vrienden kan een van die dingen zijn. Je was altijd een sociaal dier en ineens haak je af. Dit kan zorgen voor onbegrip. Het lastige hieraan is dat dit niemand kwalijk kan worden genomen. Het kan jou niet kwalijk worden genomen, omdat je een burn-out hebt en simpelweg niet meer kunt. Jouw vrienden weten dit echter niet en dus kan ook hen niet worden verweten dat zij beginnen te twijfelen aan de vriendschap.

praten-over-je-burn-out

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom je zou moeten praten over je burn-out

Niemand weet wat voor een enorme impact een burn-out heeft, totdat je er zelf mee te maken hebt. Zelf had je waarschijnlijk ook geen idee van hoe hevig een burn-out is en hoe uitzichtloos alles ineens kan zijn. Natuurlijk had je gehoord over de symptomen: de stress, de angstigheid, het niet kunnen slapen en de depressieve gevoelens, om er maar enkele te noemen. Maar als buitenstaander zonder zelf daadwerkelijk ervaring met een burn-out te hebben, heb je dit waarschijnlijk altijd gebagatelliseerd. Stress? Doe ontspanningsoefeningen. Angst? Verman jezelf. Niet kunnen slapen? Stop gewoon met koffie drinken. Depressief? Ga gewoon leuke dingen doen. Wie ervaring heeft met een burn-out, weet dat het zo absoluut niet werkt. Een burn-out zorgt voor totale mentale en fysieke uitputting. Geest en lichaam willen niet meer en kunnen niet meer.

Daarom is het belangrijk om te praten over je burn-out, hoe moeilijk dit ook is. Door over je burn-out te praten, creëer je begrip. Dat iemand een burn-out heeft, zie je namelijk zelden aan de persoon af. Terwijl jij piekert, nergens energie voor hebt en worstelt met gevoelens die je niet herkent, hebben jouw vrienden misschien niets door. Wees eerlijk over waar je doorheen gaat. Echte vrienden zullen er namelijk voor je zijn. Goede vriendschappen worden gedefinieerd door momenten waarop ze ertoe doen. Bang om vrienden te verliezen, hoef je niet te zijn. Het klinkt misschien hard, maar de mensen die je niet steunen tijdens je burn-out of die je zelfs de rug toe keren, zijn nooit je echte vrienden geweest.

Je weet het, maar waarom is het dan toch zo verdraaid moeilijk?

Wanneer je te kampen hebt met een burn-out en de vorige alinea leest, weet je waarschijnlijk heel goed dat het waar is. Maar iets weten en ernaar handelen zijn twee verschillende dingen. Wat je altijd moet onthouden, is: over je gevoelens praten is niet makkelijk. Als het al moeilijk is om over relatief kleine problemen te praten, dan is het praten over je burn-out waarschijnlijk als een enorme berg waar je tegenop ziet.

praten-over-je-burn-out-stress

De steun zal je verbazen

Toch zul jij je waarschijnlijk verbazen over de steun en het begrip waar je op mag rekenen. Want ook zonder dat iemand precies in kan denken hoe het moet zijn om te leven met een burn-out, weet iedereen dat je serieus genomen moet worden. Je zult namelijk niet de eerste persoon met een burn-out zijn die je vrienden kennen. Wie weet hebben zij zelf ook wel eens geworsteld met wat voelde als een beginnende burn-out. Wanneer jij je open en kwetsbaar op durft te stellen, zul je merken dat je jouw vrienden niet van je afstoot, maar juist meer naar je toe trekt. Niemand wil een vriend zien lijden.

Hoe komt het dat het voor mannen zo moeilijk blijft om over een burn-out te praten? Die reden kan per persoon verschillen, maar zal ongetwijfeld te maken hebben met een gevoel van falen. Je hebt jezelf nooit gezien als iemand die een burn-out zou krijgen, dus praten over je burn-out, is moeilijk. Erover praten, betekent openlijk erkennen en dat maakt je kwetsbaar. Aan dit gevoel van falen ligt vaak een bepaalde sociale druk ten grondslag: het gevoel dat je moet slagen in de maatschappij en de druk die bijvoorbeeld Social media met zich mee kan brengen. Als man moet je een goede job hebben, goed verdienen, een mooie auto rijden, een boeiend sociaal leven hebben, sporten en nog veel meer. Voldoe je voor jezelf niet aan dit beeld, dan kan dat zorgen voor gevoelens van falen en stress; alsof het proberen te voldoen aan dit ideaalbeeld al niet moeilijk genoeg is.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een burn-out krijgen, is geen falen

Maar een burn-out krijgen, is geen falen. Jaarlijks worden talloze mannen in Nederland, net als jij slimme en sterke mannen, hierdoor geveld. Dat is niet iets om je voor te schamen, ook al voelt dat voor jou persoonlijk wel zo.

Voor mannen die kampen met een burn-out, zou het goed zijn om te leren om over hun gevoelens te praten. Ook al in een eerder stadium. Want aan een burn-out liggen vaak duidelijke situaties en problemen ten grondslag. Signalen van een mogelijke burn-out die je misschien wel hebt aangevoeld en herkend, maar niet hebt erkend, waardoor je problemen alleen maar verergerd zijn. Werkstress is een veelvoorkomende oorzaak van burn-outs onder mannen. Ervaar jij werkstress en begint dit voor jouw gevoel problematische vormen aan te nemen? Praat er dan over, met je beste vriend(in) of vrienden. Wissel ervaringen uit, vraag advies en bovenal: lucht je hart. Het kan een hoop problemen voorkomen. Over je gevoelens praten is geen zwakte; het is een kracht.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven